ILP tuloilman esilämmittimenä

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Vähän erikoisempi kysymys nytten, mutta osaisiko joku kuvitella miten tavallinen ILP toimisi tämmöisessä tilanteessa.

Eli rakennuksen tuloilma otettaisiin pienen hyvin eristetyn tilan läpi, tilavuudeltaan esim. 8m3. Tilasta olisi ulkoilmaan putki ja IV kone ottaisi tilasta ilmaa 50-60l sekunnissa, eli koko tilavuus vaihtuisi noin kahden minuutin välein.

ILP laitettaisiin esim. automaattiasetukselle +16 astetta. Ja annettaisiin olla sama asetus kesät talvet. Mitenköhän ILP selviäisi duunista ja millaisella vuosikulutuksella. IV koneelle tulisi aina mahdollisimman vakiolämpöisenä ilma. Ja selvennykseksi, IV kone ilman LTO:ta, kuten SAM41 moduuli.

Menisikö ILP sekaisin kun ilma vaihtuisi noin vauhdilla ja menisikö COP viemäriin. Voisiko ILP ylipäänsä toimia noin pienessä tilassa?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Voisi onnistua jos ilmanvaihto olisi ILPin sulatuksien aikana OFF. -30C ulkoilman nosto +16C ja ilmavirtaus 60 l/s vaatisi 3,4 kW lämpötehoa. 0C ulkolämpötilassa ILP olisi optimialueella ~1,2 kW.
Jäähdytys onnistuisi tuolla tavoin myöskin, kunhan tuloilmakanavien eristys/teippaukset on OK.
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Kauanko ILP sulatukset kestää keskimäärin että tarvitsisiko IV:tä pätkiä, kun pyynti olisi 16 astetta ja sulatuksen aikana lämpötilan voisi hyväksyä laskevan vähän? SAM41 kuitenkin kompensoisi aika nopeasti asiaa.

Pyörittelen ajatuksia tässä kun olisi kiva kokeilla jotain ”uutta” taloa rakentaessa.
Käyttöullakkoristikot olisi taloon tulossa (ei tarkoitusta rakentaa mitään lämmintä tilaa) ja muutamassa tunnissa tekisin ullakolle 2m x 2m x 2m kokoisen laatikon xps eristeisenä ja sinne voisi suunnitella tapoja lämmittää tuloilmaa. Esim. ILP:llä, tai takalla tai maapiirillä.

MLP olisi toki ratkaisu moneen juttuun, mutta kerran täällä vain eletään että mielenkiintoakin haen juttuihin. Mahdollinen ”TMA” on pikkaisen epäkiinnostavaa.

Ps. F750 pärjää MLP:lle mennen tullen kunhan ratkaisen tuloilman lämmitysongelman. Nibe voisi sponssata kokeilujani, wink wink :)
 
Viimeksi muokattu:

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tuon kopin ilma vaihtuu 2 minuutissa, lisäksi sulatuksen ainana ilp jäähdyttää sitä lisää. Oma fujitsu sulattaa aina sen 7 minuuttia, 13v kokemuksen mukaan harva kone nopeammin, toiset jauhaa sulatusta vartin. En usko että tulee mitenkään toimimaan tuo 8m3 koppi kun jäähdytystä varten ei ole lämpöä
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Mutta se sulatus 2h välein about? Normipyynti on kuitenkin 8C enemmän suunnilleen, että olisiko sulatuksia harvemmin myös tuolla 16 asteen pyynnillä?

Ideassani on se takana että ILP hyödyttää talon sisälläkin, mutta vaikka sisällä olisi 25c, pitää tuloilma lämmittää ennen sisäänpuhallusta.

PILP tapauksessa ajatukseni on että vain tuloilman lämmitys toimii 100% teholla, muut on selvästi alle sen käytännössä. Siis takka tai ilp.
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Ikäviä kelejä toki on. Mutta kun pitää mielessä että vuosi on pitkä ja vaihteleva, on todellisten tilanteiden ja kulutusten laskenta hitsin vaikeaa.

Miten esim vaikuttaisi että tuloputken koppiin vetäisi eristämättömänä mustan peltikaton harjan alla koko talon pituudelta.

Joskus liian kuumaa mutta entäs 330pv vuodesta kun ei ole helteitä.

Tämä tuloilman esilämmitys on siitä hassu juttu että vain PILP:n kanssa sillä on radikaali merkitys. Minkään LTO:n kanssa hyödyt on marginaalisia tai olemattomia. Tai molempia.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kyllä kai sen ilmanvaihdon voisi sammuttamisen sijasta laittaa sulatuksen ajaksi vaikka suljetulle kierrolle autojen tapaan. On ollut, en tiedä onko enää, aurinkoenergian keräämiseen tarkoitettu peltikattorakenne. Eli se oli rakennettu sitä silmälläpitäen kaksikerroksiseksi. Sellainen oli asuntomessutalossa. Systeemissä sai valita otetaanko ilmaa viileämmältä vai kuumemmalta katonpuoliskolta.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tämä tuloilman esilämmitys on siitä hassu juttu että vain PILP:n kanssa sillä on radikaali merkitys. Minkään LTO:n kanssa hyödyt on marginaalisia tai olemattomia. Tai molempia.
muissa lto-laitteissa raitisilman (siitähän nyt vissiin on kyse eikä tuloilmasta?) lämmitys pudottaa lto-hyötysuhdetta koska jäteilman lämpö nousee.
 

Mikki

Vakionaama
Tätä samaa juttua on näemmä vuosia sitten vähän käsitelty täällä:
https://lampopumput.info/foorumi/threads/tuloilman-esilämmitys-ilp-llä-pilpin-kanssa.12458/

Ullakolla jos tilaa on, niin sen kummempaa ei tarvitsi tehdä, kuin rakentaa eristeille kehikon laudasta. Finnfoamilla eristelisi boksin hyvin ja ottaisi SAM41:lle ilman sieltä. Ulkoilma sitten boksiin ehkä mahdollisimman pitkällä tuloputkella (kaikki toisinpäin, kuin LTO koneen kanssa)

ILP:n sulatusten aikaan pakkasella tuloilman lämpö laskisi nopeasti toki, en tiedä kuinka nopeasti SAM41 reagoisi asiaan, kun senhän ei tarvitsisi muuta tehdä kuin avata vähän kiertoa (mikä sen perustoiminto onkin) että tuloilma lämpenee.

Ihan hyvän ilmastoinnin kesähelteillekkin tämmöisellä saisi. Ei tietenkään samaa tehoa kuin ILP antaisi sisällä, mutta kyllä +16 puhallusilma helteellä ihan höpöä tekisi ja se tulisi mukavasti koko kämppään. Kondenssieristetyt IV putket haluan jokatapauksessa (BetterPipe näillä näkymin tulossa).
 
Ylös Bottom