Inverter Ilma-vesilämpöpumpun "käyrällä" ajo

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Niin, onko inverter VILP:llä oikeita edellytyksiä "ajaa käyrällä" lämpöä suoraan lämmityskiertoon, ilman erillistä isosta varaajasta shunttausta?
Käyrällä ajo:lla tarkoitan kuten invertteri MLP:llä ajetaan kompuran kierroksia lämmöntarpeen mukaan, aikaan saaden pitkiä käyntijaksoja käynnistykset minimoiden.

Taipuuko nyky vilppien ohjaukset?
Miten sulatukset sotkee/on huomioitu?
Miten ulkoilman muuttuvat olosuhteet huomioitu?


Tätä oli jo sivuttu tuolla: https://lampopumput.info/foorumi/threads/120m2-saneerauskohde-pirkanmaalla-öljy-ilmalämmitys-ilp-kaveriksi-mono-vilp.27286/page-3

Kun pumppua ajetaan "käyrällä", niin eikö pumppu käy silloin jatkuvasti? Onko tämä optimaalista laitteen eliniän kannalta?
Vähän samaa olen pohtinut itsekin. Toisaalta pumppu joutuu samassa ulkolämpötilassa pyörähtämään yhtä monta kierrosta tuottaaksen saman energiamäärän. Kannatan ajatusta, että kuluminen on pienempää tasaisella hitaammalla käynnillä.

Myös hyötysuhteen osalta on edulllisempaa käydä jatkuvasti hiljempaa kuin täysillä. Syynä pienemmät lämpötilaerot ja siitä johtuen paine-erot. Suuremmat nopeudet suurempi kitka ja virtausvastukset. Tämä perustuu pääosin ihan mutu tietoon mutta on COP mittausteni mukaan kärsinyt ihan merkittävästi invertteri koneen käydessä täysillä kierroksilla.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Oma kokemus Nibe F2040 + SMO40 yhdistelmästä.
Ajetaan "käyrällä" 100ltr puskurin kautta lattiaan.

Niben esimerkkikytkennöissä ei isoja varaajia esiinny, eli pääasiassa ajetaan suoraan lämmityskiertoon. Toki patteri+lattia, shuntataan lattiaan menevä lennosta.

Täten hankkiessa oletus olisi että ohjaus/ulkoyksikkö taipuu "käyrällä ajoon", todellisuudessa näin ei ole.

Niben ohjauksessa on:
-lämpötilakäyrä
-asteminuutit
-kompressorikäyrä

Lämpötilakäyrä määrittää asteminuuttien laskenta pisteen. Asteminuutit määrittää lämmöntarpeen ja sitä kautta kompuran startit ja stopit.
Kompressorikäyrä määrittää suoraan millä taajuudella kompuraa ajetaan missäkin ulkolämpötilassa. (sen verran on älykkyyttä että tietyissä tilanteissa, eli asteminuutit pahasti pakkasella, ajetaan käyrää kovemmilla kierroksilla)

Joka tapauksessa tuloksena on hyvin on/off tyyppinen ohjaus, varsinkin "pakkaspäässä". Ei tietoakaan "käyrällä ajosta"
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
11
En nyt tiedä onko mun systeemi ihan sitä mitä otsikossa haetaan, mutta menköön nyt. Eli monoblock-Technibel (tämän ketjun laite siis: https://lampopumput.info/foorumi/threads/vilp-nro2-technibel-phrib-10.24666/) on kytketty seuraavasti:

Pumpussa lämminnyt vesi tulee 70-lukuisen öljykattilan shunttiin, joka on säädetty niin "kaakkoon" kuin sen saa. Shuntilta lähtevä vesi menee suoraan patterikiertoon ja palaa patterikierrolta 40l puskurivaraajan kautta pumpulle. Käyttövettähän tuo Technibel ei tee, mutta öljykattilassa on kierukka, jossa esilämminnyt vesi menee tulistettavaksi läpivirtauslämmittimeen (Kospel KDE).

Pumppu on pyörinyt täällä etelärannikolla lokakuusta lähtien pahemmin pysähtelemättä, vaikka syksy olikin lämmin. Väittäisin että ainakaan alle +5 kylmemmillä keleillä ei enää pysähtele ollenkaan. Pumppu on säädetty pitämään olohuoneessa sijaitsevan lämpöanturinsa käskyttämänä sisälämpötila +21 asteessa, ja hyvin tuntuu toimivan. Coppia en pysty oikein tarkkaan laskemaan puutteellisten loggausmahdollisuuksien vuoksi, mutta jotain kai kertoo se että esim. joulukuussa 2018 sähköä kului kaikkiaan alle 1900kWh vs. 3000kWh joulukuussa 2017, vaikka 2018 joulukuu oli täälläpäin vähän kylmempi kuin 2017. Ainoa merkittävä ero oli siis se että joulukuun 2018 talo lämpeni pelkästään VILPillä kun taas 2017 mentiin suorasähköllä.

Edit. Niin tosiaan tarkennuksena vielä että ajattelin että vaikka vesi meneekin öljykattilaan ja lähtee vasta sieltä patterikiertoon niin tämä mahtuisi kuitenkin aiheeseen koska shuntti on kuitenkin aina täysin auki, eli olen pyrkinyt siihen että pumppu ei tekisi yhtään kuumempaa vettä kuin mitä tarve on.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
En nyt tiedä onko mun systeemi ihan sitä mitä otsikossa haetaan, mutta menköön nyt
Eiköhän :)

Minkälaisilla taajuuksilla kompura pyörii? Suhteessa ulkolämpöön, lämmöntarpeeseen
Miten tuo huomioi sulatukset? onko patterikiertoon menevä vesi vaan hetken kylmempää(, toki puskurit auttaa)
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
11
Ei mulla ole oikein mitään käryä siitä miten "kovaa" ko. laitos käy näillä ulkolämpötiloilla, talo on toki iso ja köykäisesti eristetty, mutta onhan tuo konekin toisaalta nimellisteholtaan 10kW. Kovilla pakkasilla ei vielä ole päässyt testaamaan, kylmin päivä on tähän mennessä tainnut olla jotain -14 jolloin vielä ainakin hönkä riitti hyvin. Sulatuksetkin toimivat hyvin, ei sulattele "turhaan" vaan vain todelliseen tarpeeseen kun kenno on jo kunnon valkoisessa huurussa. Sulatusta ei huomaa esim. patterien viilenemisenä tai muina häiriöinä, vaan homma vain toimii. Ei ihan huonosti kahden tonnin laitteelta. :)
 

rMa

Tulokas
Palautepisteet
8
Tämä menee ehkä vähän ohi kun en käytä pumpun omaa käyräohjausta:

8kW Fujitsu AOYG24LF ulkoyksikkö Impromat-ohjauksella, levylämmönvaihdin patteriverkon paluussa ja öljykattila puskurina suntti ~80% auki. Ei siis erillistä puskuria. Säätimenä EH-800 jossa käytössä sarjasäätö, pumppua ohjataan 0-10V signaalilla ulkolämpotilankäyrän ja huonekompensoinnin perusteella. Sulatuksen aikana menovesi laskee 5-10 astetta jota ei käytännössä huomaa mistään. Säädin nostaa hieman pyyntiä pumpulta sulatuksen aikana mutta palautuu normaaliksi pian sulatuksen jälkeen. Kattilan kierukka esilämmittää veden 100 litran käyttövesivaraajalle.

Pumpun omassa ohjauksessa olisi myös tuki ulkolämpötilakäyrälle sekä huonekompensoinnille mutta siitä minulla ei ole mitään kokemusta.

Viime talvena EH-800 oli vielä paikallaan suntissa ja käyttövesi tehtiin öljyllä. Sulatuksen aikana menoveden lämpö tippui sen verran paljon (~15-20 astetta?) ja nopeasti että patterit naksui. Tällöinkin sulatusten välillä ajettin käyrää ihan normaalisti. Öljyllä olisi voinut tarvittaessa avustaa pumppua mutta ei ollut tarvetta, n. -18 asteessa mentiin vielä pelkällä pumpulla, kylmempää säätä ei kohdalle sattunut. Pienen tujauksen kuumaa säädin annosteli mukaan sulatuksen loppuvaiheessa mutta veti suntin takaisin kiinni kun sulatus oli ohi.
 

Yen

Jäsen
Palautepisteet
0
Täällä periaatteessa on käyrä, vaikkei pumppu itsessään säädä. ES 11kw pumppaa MWT300:n hybridin keskivaiheelle, josta otetaan lämmitys Vexven käyrällä. Pumppu tekee kiinteällä pyynnöllä. Viimeistään nollan tuntumassa pumppu käy koko ajan miinus sulatukset. Pidin pumpun kiinteällä pyynnöllä myös koko kesän päällä, se tais hörähtää päälle n. kerran päivässä.

Liitteenä logitukset tältä päivältä, ulkona muutama aste pakkasta. Parin tunnein välein sulattelee tällä hetkellä, mutta yleisesti vaihtelee lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan. "Pahimmillaan" 45min välein. Sulatuksen jälkeen isommilla kieroksilla nostaa pyyntiin josta sitten lasketellaan sulatukseen. Tämä on se peruskaava. Pumppu on sillä tavalla alimitoitettu että sen pakkastehot ei riitä, vaan -10 asteen tuntumassa sulatuksen jälkeen täytyy avittaa sähkövastuksella palautumaan pyyntiin. Sitten se saa pidettyä sen kunnes sulatellaan. Talossa ei tunnu vaihtelut.

Puutteelisten kulutusmittausten vuoksi on vaan käytettävissä talon kokonaiskulutus: Joulukuu 2017 2500kWh ja vastaavasti 2018 2800 kWh. Eroa selittänee auton sisälämmitin ja vähän kylmemmät kelit. Koko 2018 talo (rv68, 200m2 ja 80m2 +10c) ja asukkaat kulutti 19500 kWh. Hyvin tyytyväinen olen kun aikaisemmin vuosikulutus oli noin 10kWh ja 3000L öljyä. Kunhan laite kestää niin hyvä tulee.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Palautepisteet
89
Mitä sitten tarkoittaakaan ilman isosta varaajasta sunttausta ? Varaajan ei tarvitse olla iso, mutta kyllä siihen joku varaaja tarvitaan. Varaaja voi olla esim. puu tai öljykattila, ei sen välttämättä suurempi tarvitse olla. Mutta kokonaan ilman varaajaa en laittaisi.

Pelkkä patteri tai lattilakierto pyörähtää aika nopsaa ympäri. Lattiaan voi toki varata, mutta pattereiden tilavuus on kovin pieni ja ne jäähtyvät alle puolessa tunnisa kun pumppu pysähtyy. Itselläni on yksiputkijärjestelmä, ja ei ole montaakaan minuuttia, kun paluun lämpötila alkaa muuttua. Pattereiden lämpeneminen yksiputkijärjestelmässä vaatii jonkin verran aikaa, jotta niihin ehtii virrata vettä. Lyhyt käyntijakso ei siis toimisi alkuunkaan.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
0
Täällä ajellaan suoraan lattialämmityksen paluukiertoon invertterivilpillä. Vilppi käy minimitehoilla +10 asteessa ja täysillä sitten kovilla pakkasilla. Kun on lämpöisempää kuin +10, pidän vilpin pois päältä, jotta ei mene katkokäynnille.

Sulatukset eivät vaikuta mitään, koska lattian massa tasaa kyllä niiden aikana sen hetkellisen viileän veden ajon. Koska vilp avittaa pilppiä, varaaja on, mutta vilppiin se ei vaikuta mitään. Menoveden lämpötila on asetettu vilpin ohjaimella.
 

burmanm

Vakionaama
Palautepisteet
62
Täällä ajellaan kanssa (Wespan kanssa identtisellä vehkeellä) suoraan lattiaan käyrällä, 410P:n suntti on täysin kiinni. Pyörii mulla tosin tasaisesti vasta -5C lämpötilassa, sitä ennen käy pätkäkäyntiä.

Tuo Technibel nyt on vanha ohjaukseltaan (2009 mallistoako nämä on), joten se ei kykene kuin 25-110Hz välillä säätämään kompuraa, uudempi malli kai kykenisi vieläkin alemmaksi.

Joka tapauksessa, eihän VILP eroa MLP:n käyrällä ajosta mitenkään, samanlainen invertteriohjaus siellä on kompuralle.

Wespalle tiedoksi, kyllä se sulattelee "turhaan" kellolla lopulta (ei tuolla mitään jäätä ole noin tasaisesti), tältähän tuo käppyrä näyttää -10C lämpötilassa (tai -9C, sinnepäin kuitenkin) itselläni:

technibel_sulatukset.png
 
Palautepisteet
89
Ompas ihanteelliset lämmöt :D
Minä tarvitsen huomattavasti korkeampia lämpötiloja, -10:ssa jo 35 °C jatkuvasti , lisäsi pattereita apuun.
Sulatusen aikana vaan niiaa tuo menevä aika tavalla. Lattiassa on putkea sitten oikein kunnolla, kun paluussa ei enempää näy.
Sulatusvälikin puolitoista tuntia, not bad.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Eli ainakin Fujitsu, ES, Technibel taipuu. CTC muistaakseni myös käy jatkuvaa.
Löytyskö Panasta, Mitsusta kokemuksia?

Nibe F2040+SMO40 näyttää tältä. Tuossa kohtaa tais olla ~-15c pakkasta Joulun alla.
1547540949133.png


1547541594785.png


Joka tapauksessa, eihän VILP eroa MLP:n käyrällä ajosta mitenkään, samanlainen invertteriohjaus siellä on kompuralle.
Näin sitä vois luulla. SMO40 kompura HZ ajetaan ulkolämpötilan mukaan.
 

iqo

Jäsen
Palautepisteet
16
Minulla on käytössä Mitsubishi PUHZ-SW75VHA ja levylämmönvaihdin paluuputkessa. Lämpötilakäyriä ei ole nyt tähän liittää, mutta näyttävät oikeastaan täsmälleen samalta, kuin mitä burmanm edellä liitti. Lämpötilatkin juuri tuota samaa luokkaa lattialämmitystalossa. Sulatusvälit olleet koko kuluvan lämmityskauden tasan 1h 40 min tai vähemmän. Vielä viimetalvena kävi yli 2,5 h putkeen, mutta nyt on ollut todella kosteat kelit, RH > 90 melkein koko ajan syksystä lähtien. Kuivia pakkaskelejä odotellessa...

Käyrällä ajo siis onnistuu ihan hyvin, kunhan lämmitystarve on yli ~3kW. Muuten pumppu menee katkolle ja silloin käännän venttiilit käsin varaajan latausasentoon ja ohjaan pumpun käynnistymistä omalla logiikalla, joka perustuu shuntin asentoon.
 

MetaX

Jäsen
Palautepisteet
11
Panasta on vielä aika lyhyeltä aikaa kokemuksia. Mulla siis 7kW monoblokki lämmittää öljykattilan 200l vesitilaa varaajayhteiden kautta ja siitä lähtee shuntin kautta vesi ilmalämmityskoneelle. Shuntti on koko ajan täysin auki ja konetta ajetaan ulkolämpötilan käyrällä. Eilen kytkin vielä sisälämpötilan kompensoinnin mukaan, saa nähdä miten se vaikuttaa.

Kompuran käynnistysten määrästä päätellen kone käy koko ajan ~20-70Hz taajuudella ja sulatuksia tekee tarpeen mukaan. Täytyy selvittää saisiko tuosta jollain konstilla dataa ulos kun kiinnostaisi seurata toimintaa tarkemmin.
 

burmanm

Vakionaama
Palautepisteet
62
Näin sitä vois luulla. SMO40 kompura HZ ajetaan ulkolämpötilan mukaan.
Onko se oikeasti noin hölmö? Eikös siinä lämpökäyrä kuitenkin aseteta menoveden lämpötilan mukaisesti. Normaalistihan invertterivehkeet vain sitten seuraavat tuota menoveden lämpötilaa ja säätävät kompuran taajuutta sen mukaan jotta pysyisi mahdollisimman lähellä.

Tuo kiinteä Hz seuraushan tarkoittaisi ettei se kykenisi kuorman mukaan muuttamaan ohjausta.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Onko se oikeasti noin hölmö? Eikös siinä lämpökäyrä kuitenkin aseteta menoveden lämpötilan mukaisesti.
Lämpökäyrällä säädetään menovettä.

Normaalistihan invertterivehkeet vain sitten seuraavat tuota menoveden lämpötilaa ja säätävät kompuran taajuutta sen mukaan jotta pysyisi mahdollisimman lähellä.
Tuo kiinteä Hz seuraushan tarkoittaisi ettei se kykenisi kuorman mukaan muuttamaan ohjausta.
Kuorma toki lisääntyy(=säätyy) ulkolämpötilan mukaan... mut joo, sitäpä sitä.
Kunhan tulee noi "siperian pakkaset" pitää puottaa F470 pois, et saadaan ~2kw lisää kuormaa VILP:lle, katotaan sit muuttuuko.

SMO40/VVM320 asentajan käsikirja:
"Valikko 5.1.23 - kompr.käyrä (HUOM! Tämä valikko näytetään vain, jos SMO 40 on liitetty lämpöpumppuun, jossa on invertteriohjattu kompressori.)
Tässä asetetaan tuleeko lämpöpumpun kompressorin noudattaa tiettyä käyrää tietyn tietyn tarpeen yhteydessä vai tuleeko sen toimia esimääritettyjen käyrien mukaisesti. Aseta käyrä tarpeelle (lämmitys, käyttövesi jne.) poistamalla valinnan "auto", kiertämällä säätöpyörää, kunnes lämpötila on merkitty ja painamalla OK. Nyt voit asettaa missä lämpötiloissa maksimi- ja minimitaajuudet esiintyvät. Tässä valikossa on useita ikkunoita (yksi kutakin tarvetta varten). Voit vaihtaa ikkunaa vasemmassa yläkulmassa olevien nuolien avulla "


DSC_0536.JPG

Toki tässä jää pienenpienimahdollisuus että Auto moodissa ajetaan järkevämmin, vaikkakin "...tuleeko sen toimia esimääritettyjen käyrien mukaisesti...". Tuo esimääritetty käyrä Auto-moodissa vähän kalskahtaa korvaan.

Pahinta tässä on että tämä on ohjauspuolen ominaisuus.
 

Killi10

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
24
Täällä ajetaan Fujitsulla 100 litran puskurin läpi suoraan kiertoon. Kone ei pysähtele 0 astetta kylmemmällä kuin sulattelemaan. Ilman puskuria sarjassa pari patteria poksutteli todella ärsyttävästi.

Jäähdytyskäytössä kiertovesipumppua säädetään pienemmälle ja patterikierto kiinni. Näin jäähdytetty vesi kertää rosterisen puskurin läpi konvektoreille ja paluu suoraan pumpulle.
 

Pämpölumppu

Jäsen
Palautepisteet
5
Oma 5kW Pana monobloc kytketty suoraan lattiakiertoon. Todella hyvin ja rauhallisesti toimii eikä puskuritarvetta ole ilmennyt missään tilanteessa.
Menoveden lämpötila säätyy käyrällä ulkolämpötilan mukaan vaikka vain erkkerin, pesuhuoneen ja kodinhoitohuoneen piiriit ovat täysin auki, muissa piireissä termostaatit vielä tarvittaessa rajoittavat huoneiden lämpötilat. Pääsyynä tähän on että Panan käyrä loppuu -15C ulkolämpötilaan jonka jälkeen menoveden lämpötila ei enää nousee. Olettamus siis että menoveden lämpötila pitää olla jonkun verran liian korkea -15 asteessa jotta lämpöä riittäisi myös jos vielä kylmenee. Tämä kuitenkin testaamatta/säätämättä vielä.
 

iqo

Jäsen
Palautepisteet
16
Panan käyrä loppuu -15C ulkolämpötilaan jonka jälkeen menoveden lämpötila ei enää nousee. Olettamus siis että menoveden lämpötila pitää olla jonkun verran liian korkea -15 asteessa jotta lämpöä riittäisi myös jos vielä kylmenee. Tämä kuitenkin testaamatta/säätämättä vielä.
Mitsun PAC-IF032B -säätimessä on tuo sama piirre, ettei käyrää saa vietyä -15 kylmemmälle puolelle (uudemmassa IF062 kaiketi saa) . Voin kuitenkin "lohduttaa", ettei tällä ole mitään väliä, kun minunkin 8kW koneen teho on laskenut noissa lämpötiloissa jo niin paljon, ettei se enää kylmemmälle jaksisi sitä menovettä kuitenkaan nostaa pyydetylle tasolle vaikka käyrän saisikin oikean muotoiseksi. Monoblokissa on tietty se lisävastus, että sikäli olisi kiva saada lämpimämpää jos VILP yksin vastaa kiertoveden lämmönsäätelystä (ei shunttia & ulkoisia lämmönlähteitä).
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Voin kuitenkin "lohduttaa", ettei tällä ole mitään väliä, kun minunkin 8kW koneen teho on laskenut noissa lämpötiloissa jo niin paljon, ettei se enää kylmemmälle jaksisi sitä menovettä kuitenkaan nostaa pyydetylle tasolle vaikka käyrän saisikin oikean muotoiseksi. Monoblokissa on tietty se lisävastus, että sikäli olisi kiva saada lämpimämpää jos VILP yksin vastaa kiertoveden lämmönsäätelystä (ei shunttia & ulkoisia lämmönlähteitä).
Tätä ei ehkä voi yleistää.
Käyttöympäristö(55c vs 35 vesi, eli lattia vs patteri).
Mitoitus, saatava teho vs. tarvittava teho.

Myöskin kaikissa monoblokeissa ei ole vastuksia sisällään, mut toki ulkoinen lämpölähde täytyy löytyä :)
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
11
Myöskin kaikissa monoblokeissa ei ole vastuksia sisällään, mut toki ulkoinen lämpölähde täytyy löytyä :)
Esim. mainituissa Technibeleissä ei ole. Ulkoiselle vastukselle olisi ohjaus, mutta se on niin tyhmä että pyytää lisälämpöä jo paljon ennen kuin pakkasraja ylittyy tai pumpun tehoraja tulee vastaan, eli suht käyttökelvoton. Jotain automatiikkaa olisi kiva keksiä tuohon öljykattilan vastuksen ohjaukseen, mutta vielä on mietinnässä. Tällä hetkellä se on täysin vastuksen termostaatin varassa, lähinnä siis jäätymissuoja.
 

samza

Jäsen
Palautepisteet
6
myös oman 5kW koneen lämmityskyky on hyvin rajallinen tuolla -15ast tuntumassa. Nimellisvirtauksella 15l/min ei taida paljoa yli 30ast menovettä irrota.
Iqu olet oikeassa että tuossa IF062 boksissa lämpökäyrän saa rakennettua kyllä kylmemmällekkin keleille.(-28 muistaakseni)

Itsellä siis 5kW mitsu jolla ajan lämpöä lattiaan 150l "puskurisäiliön" eli sähkökattilan kautta. Kattilassa shuntti käytännössä kokoajan auki lattiaan päin ja ihan kohtuullisesti homma toimii. Mielestäni tuo toimii lähes vastaavasti kun vaikkapa MLP 4-yhteinen puskurikin?
Mitsun ulkolämpötilaohjatulla käyrällä mennään ilman pätkää jostain +3asteesta tuonne -15 asti kun teho ei enää riitä . Sulatuksiahan tuo pikkukennoinen mitsu tuppaa tekemään kohtuu tiuhaan, joku tuolla mainitsikin mutta ilmankosteus ollut koko "talven" aikamoinen, huomattu on. Sulatuksista ei valitettavasti ole mitään dataa kuinka paljon lattiaan menevään veteen vaikuttaa mutta käytännössä sitä ei kyllä talossa sisällä huomaa mistään..
 
Viimeksi muokattu:

Killi10

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
24
Fujitsu osaa käyttää hienosti omia lisävastuksiaan. Tänä talvena vastuskäyttöä ollut 2 tuntia ja arviolta 6kw on tuhlattu. Eli pientä kisuttelua, ei mitään 9kw piikkejä.
 

Pämpölumppu

Jäsen
Palautepisteet
5
5kW Pana antaa valmistajan mukaan -15 asteessa vielä täydet 5kW, ainakin 35C menovedellä. Sen jälkeen ei ole varmaa tietoa muuta kuin että huoltoohjeen mukaan on -23 asteessa seis.
Minulla on talon alkuperäinen Lämpöparoni ja suht. alkeellinen Automix 10 shunttimoottori millä on tarkoitus jatkaa lämpökäyrä siitä mihin Pana jää. Pieni haaste tulee siitä että Automixin käyrä pitää olla Panan käyrän käynnistysrajan alapuolella Panan toimintaalueella, muuten Pana saattaa jää huilaamaan pitkäksi ajaksi jos lämmitys siirtyy sähkölle. Kuten aikaisemmin todettu tämä on vielä testaamatta ”tositilanteessa”.
 
Palautepisteet
89
Myöskin kaikissa monoblokeissa ei ole vastuksia sisällään, mut toki ulkoinen lämpölähde täytyy löytyä :)
Ei ole Setässäkään. Eikös vastukset ole sisäyksiköiden varaajissa, jos sellainen on. Kun minulla ei ole sisäyksikköä, ei ole VILPin omaa vastustakaan. Ulkoista vastusta voisi ohjata. Toiminnan pätevyydestä ei ole tietoa, kun kytkentää ei ole. Kattilan oma vastuskin on poiskytkettynä oman termostaattinsa takana - vain viimeisenä hätävarana.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Ei ole Setässäkään. Eikös vastukset ole sisäyksiköiden varaajissa, jos sellainen on. Kun minulla ei ole sisäyksikköä, ei ole VILPin omaa vastustakaan. Ulkoista vastusta voisi ohjata. Toiminnan pätevyydestä ei ole tietoa, kun kytkentää ei ole. Kattilan oma vastuskin on poiskytkettynä oman termostaattinsa takana - vain viimeisenä hätävarana.
Nibessä ei tosiaan myöskään ole, pelkkä lämmönvaihdin ulkona.
Vastusohjaus löytyy, 1-3-portainen, asteminuutteja säätämällä pystyy vaikuttamaan millon alkaa vastuksia potkia päälle.

Nykysetupissa PILP hoitaa omalla logiikallaan vastusten käytön. Taitaa olla sallittuna -18c jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Jäähdytyskäytössä kiertovesipumppua säädetään pienemmälle ja patterikierto kiinni. Näin jäähdytetty vesi kertää rosterisen puskurin läpi konvektoreille ja paluu suoraan pumpulle.
Itellä myös tarkoitus valjastaa VILP jäähdytyskäyttöön tulevana kesänä.
Nykykytkennässä on jo valmiina 3-tieventtiilillä erotettavissa VILP+puskuri pois muusta lämmityskierrosta. Nibe ohjaa 3-tieventtiiliä ja jäähdytyksen kv-pumppua. Ainakin paperilla
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
43
Kunhan tulee noi "siperian pakkaset" pitää puottaa F470 pois, et saadaan ~2kw lisää kuormaa VILP:lle, katotaan sit muuttuuko.
Vuorokauden pätkä ajettu pelkällä VILP:llä. Ja kyllä tuosta tieten sen käyräajon voi tunnistaa, riittävän lyhyen pätkän kun otti :)
Näemmä "käyräajo" asteminuuttien kanssa tarkottaa sitä että aina sulatuksen aikana asteminuutit tippuu ja koskaan ei saavuteta nollaa. No kaiketi kaikissa koneissa taustalla joku logiikka millä sammutetaan/käynnistetään.
1547746311861.png
Näköjään myös HZ taajuuksia säätämällä säädetään menovettä

1547746608552.png

Sen sijaan tuo kone näköjään ei mene jatkuvaan käyntiin, eli teho riittää vielä(pitäisi käydä -20c asti, mutta käytännössä sammuu -1:cool:. Sammuu siis hetkeksi asteminuuttien tullessa täyteen.
1547747319472.png

Seuraavaksi jahka pakkaset helpottaa, eli kone käynnistyy pitää tutkia aiheuttaako PILP:n "ylimääräinen" kuorma sen että tää VILP ei pääse säätöalueelle ja ei toimi.

(vrk kotiCOPpia tuli katottua samalla, ~2,4)
 

Ville

Tulokas
Palautepisteet
1
Oma vilp käynyt nyt lokakuusta lähtien ja ilman erillistä sunttausta menty. Hyvin on pysynyt talo tasalämpöisenä vaikka lämpötilat huidellut +10...-26. tyhmähän tuo ohjaus on kuin mikä, mutta pärjää kun ajaa patteri termareita vasten. Säästö potentiaalia löytyisi pumpusta jos voisi säätää + puolella vähän viileämpää meno vettä ja käyrän säätö riittäisi -30.
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
11
Termarit kannattaisi ruuvailla irti, vai meneekö sulla sitten huonekohtaiset lämpötilat sekaisin? Omassa tönössä on kyllä osattu siltä osin mitoittaa lämmönjako aika hienosti.
 

iqo

Jäsen
Palautepisteet
16
Sulatusvälit olleet koko kuluvan lämmityskauden tasan 1h 40 min tai vähemmän. Vielä viimetalvena kävi yli 2,5 h putkeen, mutta nyt on ollut todella kosteat kelit, RH > 90 melkein koko ajan syksystä lähtien. Kuivia pakkaskelejä odotellessa...
Menee vähän ohi tämän ketjun aiheen, mutta kun tuli täällä aiemmin mainittua tuosta kosteudesta niin raportoidaan nyt tähän että nyt vasta laski ulkoilman RH niin alas, että tuli tämän lämmityskauden ensimmäisen 2,5 h sulatusvälit. On siis todellakin ollut kostea syksy ja talvi ainakin meidän talon kohdalla. Tai tarkemmin sanottuna erityisen kosteaa on ollut myös pakkasella.

Tuli vain heti mieleen Mitsubishi LN-ilppien sulatuskeskustelut, että varmaan on tälläkin asialla ollut jotain merkitystä. Itsekin jo rupesi epäilyttämään, että mikä omaa VILPiä vaivaa, kun sulatusväli ei millään ole pidentynyt tuosta 1h 40min. Syynä näköjään kuitenkin puhtasti ilman korkea kosteuspitoisuus.
 
Ylös Bottom