Ivt 490 susi vai ei?

osn

Jäsen
Olen ostamassa omakotitaloa jossa on lämmityksenä Ivt490 pilp+takka (tiileri Classic kulma lauri).

Lähes kaikki google hakutulokset joihin liittää tuon ivt490 ovat jollain tavalla negatiivisia.


Onko laite huono ja millaisia ongelmia odotettavissa?

Edelliset omistajat eivät ole kuulemma takkaa juuri käyttäneet, kun kerta lämmintä piisaa muutenkin... vai voiko tähän käyttämättömyyteen olla jokin muu syy tai ongelma?

Korvausilma tulee ikkunoiden yläpuolella olevista venttiileistä, joita taisi olla melkein joka huoneessa.

Talo on 163m2 kastelli talo 1-kerroksessa, Etelä-Suomessa. Rakennettu 2010 .15m2 lämminvarasto pattereilla .Sähkönkulutus ollut vuodessa kaikkiaan 17500kwh vuodessa. Onko tämä mielestänne paljon vai vähän
 

R-410A

Aktiivinen jäsen
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

Lue 4:jän sivun vanha juttu MEIDÄN TALO lehdessä
Parviaisella pumppu oli susi
IVT:n 480 ja 490 yskii Suomen talvessa

http://web.archive.org/web/20071024122644/http://www.meidantalo.fi/peruskorjaus/article117027-1.html
 

IkkieHP

Tulokas
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

Ei mulla ole ollut mitään jäätymis- tai pysähtymisongelmia. Vm. 2005 talossa IVT 490 ja vesikiertoinen lattialämpö, tammikuussa 2017 asennettiin ilp, neliöitä 115m2, sähköä kuluu noin 15000 kWh/vuosi. Pilppi on hoitanut hommansa ihan ok. Ei se mikään maailman mukavin tai paras tai edullisin lämmitysmuoto tietenkään ole.
Joo..lattian lämpö heittelee, kovilla pakkasilla lähes polttaa jalkoja.
Alipainetta talossa on ehkä vähän liikaa. Ilmenee vaikeutena saada uunia vetämään lämmityksen alussa. Vetää kyllä sitten kun saa kunnon tulet.
Huoneilma on vähän turhan kuiva, talvella noin 20 - 30%, ehkä siksi ei tuloilmaventtiilit jäädy. Kerran laitoin yöksi makuuhuoneeseen ilmankostuttimen täysille. Pakkasta oli muistaakseni yli -20 astetta. Se on ainoa kerta kun on tuloilmaventtiili jäätynyt.
Lämmin käyttövesi on riittänyt, mutta tässä onkin asunut vain kahden hengen perhe. Mutta ei ole loppunut vaikka on ollut saunovia vieraita.
 

osn

Jäsen
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

Mietin itsekin tuota ILP:tä kaveriksi vielä tuonne...

Mietin tuota takan lämmitystä myös, että onko siitä enemmän haittaa vai hyötyä lämmitykseen?
Meneekö lämmitys sekaisin ja imeekö hullunlailla raakaa korvaus ilmaa...?

Mitä ilman kosteuteen tulee, niin nykyisessäkin asunnossa on myös lämmitys kaudella 20-30% ilmankosteus. Lattialämmitys(sähkö), varaava takka sekä LTO.
 

IkkieHP

Tulokas
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

Mulla on Nunnauunin iso kulmatakka/leivinuuni yhdistelmä. Ei sen lämmitys mitenkään ole sekoittanut pilpin toimintaa. Veto tuloilmaventtiileistä toki lisääntyy uunin polton ajaksi. Tähän tietty auttaa jos on korvausilma tuotu uunille asianmukaisesti. Takan lämmityshän antaa myös lisää lämmintä poistoilmaa pilpille josta ottaa lämpöä talteen.
 

osn

Jäsen
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

Näin minäkin sen järkeilin, että lisäisi lämmintä poistoilmaa... Ajattelin että jos saisin sähkönkulutusta vielä nipistettyä.
 

burmanm

Vakionaama
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

Ei se pysty liian lämmintä tuloilmaa hyödyntämään, loppuu kompurasta potku. Paras tapa säästää tuollaisella kombolla on pienentää lattialämmitystä sillä alueella minne se leivinuuni lämmittää. Mikäli ei siis halua ILPpiä tekemään samaa hommaa.
 

Tapio.r

Jäsen
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

On myös kokemusta tuosta IVT490 PILPistä 1,5 kerroksisessa 2002 valmistuneessa kastellin talossa, kokonaispinta-ala noin 180neliötä. Tässä muutamia kokemuksia 3,5 vuoden ajalta:
- Tottakai puiden poltosta on hyötyä, varsinkin kun säätää lämpökäyrän sellaiseksi ettei taloon tule kuuma, meillä lämpö tippuu 16-17 tasolle parissa päivässä kun ei olla kotona ja takkaleivinuuni jäähtynyt. Toinen vaihtoehto olisi lisätä sisäanturi ja säätää sen vaikutus sopivaksi, mutta kun kysyseessä lattialämmitys on sen säätö hidasta.
Kyllä se kompura hyödyntää varsin hyvin korkeamman poistoilmalämpötilan, se näkyy ihan kuumakaasun lämmöstäkin. Jossain näin myös käyrän tuosta, eihän se lineaarinen ole, mutta jossain 16-17 asteen poistoilman lämmön kohdalla teho romahtaa ja vielä 22 asteen kohdalla käyrä nousi, joten kyllä siitä lämmöstä on hyötyä. Takkaa polttaessa tulee vedon tunnetta väkisinkin kun se korvausilma tulee seinäventtiileistä. Olen aina raottanut viereisen ikkunan kun sytytän jotta lähtee vetämään, kovilla pakkasille tuolle ei ole välttämättä tarvetta.
- Poistopuhallin nopeuteen ei ole helppoa säätöä valmiina, mutta sen pystyy lisäämään, 6-nopeutta löytyy laitteen keskuksesta muuntajalta. Meillä säädettiin ilmanvaihto 4-nopeudella, jolla kyllä ilma liikkui vähintään kiitettävästi... Ollaan pidetty 3 nopeudella ja talvella 2 nopeudella, silloinkin ilmanvaihto on riittävä ja talo selkeästi alipaineinen. 1 nopeudellakin ilma vaihtuu hyvin, mutta kompuran teho tuntuu laskevan ja reilumman saunomisen jälkeen saattaa vetää höyrystimen jäähän. Varsinkin talvella poissaolo aikoina olisi hyvä olla mahdollisuus tiputtaa ilmanvaihtoa, jotta ei turhaan vdetä kylmää ilmaa sisään tarpoeettomia määriä. Tuloilmaventtiillit on talvella ollut pienemmällä.
- Lattianlämpö ei heittele merkittävästi, tuossa on ihan hyvät säätömahdollisuudet käyrän kaltevuudelle ja myös 5asteen välein saa käyrää korjattua. Nyt -5 kelillä lattiaan menee 26 asteinen vesi.

Mielestäni ihan asiansa ajava laite, mutta jos uutta tekisin unohtaisin tuollaisen. Nyt ajatuksissa / selvityksessä LTO-laitteen lisääminen ja tuloilmakanaviston rakentaminen, sitten ehkä siirtyminen maalämpöön, jollain aikavälillä, koska käyttämätän porakaivokin löytyisi...
 

Ktjuko

Tulokas
Vs: Ivt 490 susi vai ei?

Täällä yli 10v kokemus on että on olemassa paska paskempi ja ivt490, vikaa ollut vianperään koko käyttöiän ja nk energiasäästöt ovat huvenneet moneen kertaan huoltokuluihin ennen ja jälkeen takuuajan. 2000 l ensivuosikymmenen ok-rakentajaparkojen suuri kusetus case, josta vaivautuen mm huolto-organisaatiokin on liuennut tai vaikenee tai jopa sivuuttaa asiallisetkin huoltopyynnöt. Kysymyksessä kuitenkin kotitalouden merkittävä hankintapäätös ja melko strateginen tekniikkaratkaisu jolla pitäisi saada lämpö taloon, käyttövesi ja kunnollinen ilmanvaihto. Raakiletuote jolle viranomaiset antoivat myyntiluvan ja markkinamiesten mellastus ok-asujien kustannuksella alkoi. Sittemmin suurella pöhinällä markkinoille tullut ivt on kai tästä vetäytynyt eikä ihme kun paskaa myi.
 
Ylös Bottom