IVT490 rikki mikä tilalle?

IVT490 toiminut hyvin tähän saakka noin 14 vuoden ajan. 2007 rakennettu talo sijaitsee Vantaalla ja asuintila on kooltaan 100m2 + 27m2 autotalli jotka kummatkin lämpiää vesikiertoisella lattialämmityksellä. Tuloilma hoituu raitisilmaventtiileillä. Vaihtoehtoja on varmaan vaikka kuinka mutta jos lähtis vaikka vertailemaan niben F750 ja E370 malleja.
Halvempi E370 (5600e) riittäisi neliöiden mukaan hyvin mutta F750 (8290e) on vissiin huomattavasti tehokkaampi. Nopsalla laskutoimituksella 2700e erotuksen takaisin maksuaika olisi noin 3,2-6,4 vuoden paikkeilla. Laskelma perustuu yhden firman kertomaan "Tämmöisessä kohteessa se säästää noin 3000-6000 KW verrattuna F370 malliin". Realistisesti se takaisinmaksu aika on varmaan lähempänä kuutta kuin kolmea vuotta.
Selvittely on aika alkuvaiheissa ja kaikki kommentit ovat tervetulleita.
IVT490 härvelistä pimeni näyttö joten en tiedä mitä siellä nyt tapahtuu ja olen sen laittanut käsikäytölle, että saadaan lämmintä vettä.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Millaisiin vuosikulutuksiin on IVT490:llä päässyt?

F750 on sinänsä kompressorilta tehokkaampi ja ohjaukseltaan suhteellisen älykäs. Poistoilman energiamäärä tietty riippuu ilmavirroista, eikä 100m2 talolla pääse laitteen täyteen tehoon. MUTTA: tuo ei välttämättä laitteen keston kannalta ole huono asia, kun invertteriohjattuna kompressori käy matalammilla kierroksilla.
 

Mikki

Hyperaktiivi
No suhteellisen paljon joo 2000-luvun talolle. Mutta tietysti käyttösähköä voi mennä reilustikin ja autotalli hörppää osansa.

Meillä meni F750 kanssa 9,1MWh viime vuonna 122m2 uudiskohteessa. Joka toki varmaan vähän paremmin eristetty.
 
Meillä paloi IVT490 piirikortti (koko kortti kotelon sisälle), noin vuosi sitten onnistui vielä uusiminen jonkun lämpöpumppuhuollon toimesta. Taisi kortti olla ~450€ + 1h minimiveloitushomma + kilometrikorvaukset, vaikka palaneita johtojakin vaihdeltiin. Tuolloin oli tyyppivika, rele hitsannut kiinni ja jäljistäpäätellen hienot valokaaret olleet. Nyt en siitä löydä yhteystietoja, mutta itse kysyin Boschilta huollosta, kun heille siirtyneet kauppojen mukana IVT riesatkin - sieltä tiesivät kertoa kuka huoltaa "ikivanhoja" IVT pumppuja. Ja saman ikäinen oli oma. (edit: olisikohan ollut https://ttlampopumppuhuolto.fi/ivt-huolto/)

Tällä sai hyvin lisäaikaa järjestellä kunnollista lämmitysuusintaa, vaikke tekohengittämisessä muuten mitään järkeä ehkä olekaan. Ei taida seuraava ratkaisu olla PILPpi...
 
Meillä on nyt varattu vianmääritys ens maanantaille jos vaikka olikin pikku vika.
Jos ei pikkuvika niin sitten pitää uutta pumppua ruveta hatkitsemaan. Mutta meillä kun on PILP niin voiko siihen tilalle mitään muuta saada järkevästi asennettua?
Tuli eka tarjous laite + asennus ja ne olivat F370 laitteella 9566e ja F750 laitteella 12327e :oops:
 
Tarvittaessa uusi PILP vanhan tilalle lienee selkein ja helpoin.

Itse olen kaavaillut korvaajaksi yksinkertaista huippuimuria (pelkkä koneellinen poisto, kun tuloilmakanavia ei helposti saa eikä olemassa) ja lämmitykseen sitten tehokas VILP tai maalämpö. Projekteina, tilatarpeina ja kustannuksina nuo on tietysti aivain eri luokkaa kuin vanhan korvaaminen uudella PILPillä - ei parempi järjestelmä siis itseään takaisin maksa, mutta voisi olla mukavampi, säädettävämpi ja energiatehokkaampi. Pilppi, varsinkin vanha, menee aika paljon suoralla sähköllä.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Meillä on nyt varattu vianmääritys ens maanantaille jos vaikka olikin pikku vika.
Jos ei pikkuvika niin sitten pitää uutta pumppua ruveta hatkitsemaan. Mutta meillä kun on PILP niin voiko siihen tilalle mitään muuta saada järkevästi asennettua?
Tuli eka tarjous laite + asennus ja ne olivat F370 laitteella 9566e ja F750 laitteella 12327e :oops:

Oikesti sieppaa nämä hinnat, kun F750 maksaa penniäkään tinkimättä 7690€ ja sen asentaa päivässä ihan varmasti paikalleen jos ei ole edes SAM yksikköä asennettavaksi. 9000€ olisi semi järkevä hinta.

Mihin ihmeessä asennuksessa voisi mennä 5 000€, kun juuri mitään osiakaan ei laitteen lisäksi tarvitse.

 

msr

Aktiivinen jäsen
Ja urakoitsijat laskee aina urakkatarjouksiin varaa sen mukaan että asennuksessa tulee hankaluuksia. Jos kanavat, sähköt ja putket on niin ettei joudu mitään isompaa säätöä tekemään, niin tuntitöinä tekijän ottamista kannattaa harkita.
 
Ylös Bottom