Jäteilmakanavan eristys ullakolla

Siikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
3
Mitenkäs muuten jäteilmakanavan eristys villojen seassa ullakolla/yläpohjassa? Meillä se putki kulkee paljaana 20cm alla puhallusvilloissa.

Herrala-talo vuodelta 2010. Nyt PILP, joskus jatkossa ehkä Vallox hoitaa ilmanvaihtoa. Miten muilla tuon ajan taloilla tehty tuo ratkaisu?

Tuossa vielä Parocilta sen aikaisia ohjeita:
http://ilmashop.fi/pdf/2.pdf
 

Liitteet

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Palautepisteet
153
Sulla on tuossa nyt selkeä virhe tehty. Pilp voi vetäistä tuon kanavan kosteilla keleillä pakkaselle jolloin sen ulkopinta saattaa kerätä vettä/jäätä. Kannattaa vähän tutkia onko se kastellut villoja.
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
3
Sen verran täsmennystä tuohon, että ei itseasiassa pelkästään kuljekaan puhallusvilloissa, vaan on siinä levyvillaa+puhallusvillaakin ensin putken päällä 3*50mm ja sitten puhallusvillaa päällä 20cm. Villat toki putken allakin.

Ei merkittävää kosteutta ollut tuolla, jotain pientä kuitenkin etenkin lähestyttäessä mutkaa, josta putki nousee katolle. Tuosta sitä aiemmin katsoinkin ja erehdyin. Siinä kun ei ollut heti levyvillaa päällä mutkassa vaan solumuovi (perusversiota, ei Armaflex) jatkui 15cm villojen sisään.

Ulkoilman eristyksessä oli pinnassa samaa solumuovia ja sitten villaa. Tuossa oli sitten höyrynsulkuun mennessä hiukan enemmän kosteutta.

Onko tämä sellainen keissi, että kannattaa käydä rakentajalta kyselemään virheen perään? Talo tehty 2010, me ostettu 2016 toiselta. Eristykset melkolailla ok noilla v. 2010 ohjeistuksilla kyllä.

Joka tapauksessa ensi kesänä pitää ottaa LVI-liike tutkimaan asiaa tarkemmin. Samalla jos LTO vaihtoon, niin pitänee ottaa teknisen tilan katosta palanen pois ja tarkistaa=laitattaa höyrynsulku kuntoon.
 
Viimeksi muokattu:

iqo

Jäsen
Palautepisteet
9
Onko tämä sellainen keissi, että kannattaa käydä rakentajalta kyselemään virheen perään? Talo tehty 2010, me ostettu 2016 toiselta. Jäteilmakanava melko lailla ok noilla v. 2010 ohjeistuksilla kyllä.
Jos mitään vaurioita ei ole, ei tuollaisen perään kannata lähteä huutelemaan, pahoittaa vain oman mielensä riidellessä. Olet kuitenkin ostanut käytetyn talon, et uutta. Silloin ei voi suoraan vedota tuollaisiin "ei vastaa hyvää rakennustapaa" -tyyppisiin takuuasioihin. Jotta kaupan kohteessa olisi virhe, tulee sen olla myös kustannusvaikutuksiltaan tietyn rajan ylittävä, jotta sillä katsottaisiin olleen merkitystä kaupan syntymiseen. Muutamien satojen tai edes tuhansien eurojen "vikoja" ei siis edes katsoa virheiksi kaupan kohteessa.

Kokemusta on asunto-osakkeen osalta tällaisesta "pikkuasioista" riitelystä, kiinteistön osalta en ole aivan varma, miten pykälät menee.
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
3
Kiitokset kommentista, hyvin pitkälti samaa mieltä itsekin. Isommista vaurioista ei toki tietoa, mutta ei kai tuo mahdottomia ole vielä voinut aiheuttaa? Gyproc ainakin kuiva tuloilmaputken kohdilta, tosin meillä sen verran noissa fiksaamista olisikin, että Armaflex menisi ylös höyrynsulkuun saakka - varmaan tälläkin osavaikutuksensa. Nyt eristeenä n. 15-17 asteissa tekn. tilassa samainen solumuovi, jota koitin höyrysulkea sen verran mitä osasin. Kyllä tuolla vähentävää vaikutusta oli kosteuden kertymisessä laitteen päälle.

LVI-ammattilainen katsokoot ja minä sitten apupoikana ja maksumiehenä.
 

iqo

Jäsen
Palautepisteet
9
Fiksua tuollaiset kondenssiriskistä kärsivät kohdat on tosiaan itse tutkia ja korjata jo ennen kuin on vaurioita.

Meillä kun on ns. suljettu yläpohjarakenne, ei pysty oikein mitään tarkistamaan, kun ei viitsisi pintoja repiä auki vain varmuuden vuoksi. Täytyy vain luottaa, että kaikki on kunnossa niin kauan kuin ei näy päälle päin mitään hälyttävää. Teillä on sikäli paljon parempi tilanne, että noita voi käydä yläpohjassa pöyhimässä ja ainakin tunnustelemassa, onko märkää missään.
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
3
En malttanut olla katsomatta tulo- ja poistoilmakanavia myös. Olivat samaisen 3x50mm levyjen alla puhallusvillan seassa ja päällä 20+cm puhallusvillaa, ihan hyvältä vaikutti. Rakentaja on hyvässä maineessa ja ystävälleen tämän rakentanut, joten en usko että olisi oiottu tahallaan vasten sen hetken määräyksiä. Ehkä voin olla tulo- ja poistoputkien kanssa huoletta, etenkin jos en ala viilentää tuloilmalla? Tokihan loistava eristys putkissa näkyisi sähkölaskussa ja olisi pidemmän päälle kannattavaa, mutta jos rakenteille ei noista tulo + poistokanavista ole ongelmaa, niin näillä mennään.

Edit: kanavat nuohottu talon 7v iässä kun muutettiin tähän ja olivat kuulemma erittäin puhtaat. Ilmanvaihto säädetty=tarkastettu samalla.

Keväällä/kesällä sitten menee yläpohjassa eristeet uusiksi kuitenkin - siis jäte+ulkoilmaputkissa.
 

staari

Jäsen
Palautepisteet
4
IV-koneelta katolle Vilpen poistoputkelle asti eristys Armaflex 13mm, saumat Armaflex liima + Armaflex teippi, varmistus sidontalangalla.
Päällä Alucoat 50mm rullavilla, putki kulkee puhallusvillassa.
Poistoputkelle ei kuulu olla AL pintainen villa, mutta sitä sattui olemaan.
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
3
Nyt vähän kuulostellut ja tiedustellut alan firmoilta erilaisia eristysvaihtoehtoja.
Lähtötilanne siis tämä:

Jäteilmakanava paljaana siellä puhallusvillan seassa ensin ja sitten levyvilla putken päällä 3*50mm levyt ja lisäksi puhallusvillaa päällä 20cm. Villat toki putken allakin normaalisti - siis ne levyvillat höyrynsulun päällä.

Ulkoilmakanava jossa alkuun solumuovia (ei kumia eli ei Armaflex) ja putki jäteilmaa enemmän pinnassa, päällä ehkä 10-15cm puhallusvillaa.

Molemmissa kosteutta tuntuu villoissa nyt, etenkin höyrynsulkua lähestyttäessä.

Koneelta katon gyproc-levyyn saakka solumuovi (ei Armaflex), teipattu ympäri, mutta ei tiivis. Tekn tilan gyprocista höyrynsulkuun ei liene mitään.


eli ehdotukset eri firmoilta:

1) Lisää villaa, esim levyvillaa päällimmäiseksi + tekn. tilassa katto auki ja Armaflex höyrynsulkuun saakka
2) Solukumi, joka sujautetaan putkeen (?!) ja menee vilpeltä LTO-koneelle saakka höyrynsulun läpi ja tiivistetään. Ulkoilmakanavaan villaa ympärille ja Armaflex koneelta höyrynsulkuun saakka
3) Alumiinipintainen eriste Vilpeltä höyrynsulkuun saakka, tekn tilan puolella höyrynsulkuun saakka Armaflex.

Pienen lisämausteen tuo se, että esim ulkoilma 160mm ja suppilolla sitten 125mm muutos villoissa.

Mitä ideoita, kuinka kannattaisi toteuttaa? Tekn. tilan kattolevyn aion jokatapauksessa avata. putkien kohdalta. Tässä tilanteessa jotakuinkin pakko toki, koska etenkin siellä tekn. tilassa nuo putket kaipaavat eristystä.

Paroc 2019 ohjeilla olisi niin että ulko- & jäteilmakanavat eristetään villalla (100mm) ilman höyrynsulkua yläpohjassa. Koneelta hörynsulkuun Armaflex hyvin teipaten.
https://www.paroc.fi/-/media/files/brochures/finland/paroc-hvac-aircoat-fi.ashx
 
Viimeksi muokattu:

tepa

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
0
Jos koneesi on passiivisella LTO:lla (eli ei PILP), niin sitten et tarvitse höyrytiivistä eristettä höyrynsulun ja vilpen väliin. Kylmässä tilassa kannattaa laittaa vähintään 100mm, koska nykyiset vastavirtakennolla olevat koneet vetävät jäteilman lämpötilan niin matalaksi, että kaikki lisälämmönsiirto ympäristön kanssa talvisin pahentaa jäteilmakanavan jäätymistä. Jos koneesi on pilp niin sitten myös vilpelle menevä kanava pitää eristää höyrytiiviisti.

Höyrynsulun alapuolella tarvitset höyrytiiviin eristeen oli kone pilp tai ei.

Eli Parocin ohje on ihan pätevä, jos sinulla on passiivinen LTO. Ilmeisesti sellainen ainakin on tulossa jos ei jo ole.
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
3
Kiitokset selvennyksestä. Koneena siis nyt F470 PILP, keväällä mitä todennäköisimmin Vallox 110 tai 096 LTO.

Jäteilmakanava menee nyt villakerroksen (levy/puhallus) alla, varmaan silti parasta laittaa se 100mm (50+50) sinnekin. Näkyvissä olevaan putkeen tietenkin tuo 50+50 / 100mm. Kuuluuko villassa olla alumiini? Joku firma taisi tähän tarjota myös Insuplastia (en varma nimestä, mutta se valkoinen eriste)

Meneekö ulko=raitisilman eristys samaan malliin?

Onnistuisikohan tällaiselta perustumpelolta eristyksien suhteen, mutta ahkeralta, pikkutarkalta nysvääjältä tuo eristäminen ihan itse? Saattaisi kyllä olla fiksua jättää ammattilaiselle, saahan siitä kotitalousvähennystä.

Tekn. tilassa taidan vaan avata kattoon reiän, niin pääsee touhuamaan siellä kunnolla.
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
3
Osaisiko kukaan täsmentää vastauksia tuohon ylläolevaan? Vallox 110 MV tulossa Nibe F470 tilalle. Teknisessä tilassa, koneelta höyrynsulkuun on itsellä selvät kuviot, mutta tuo höyrynsulun toisella puolella (yläpohjassa) oleva on arvoitus. Tai lähinnä vaihtoehdot, miten tuo pitäisi toteuttaa. Plus toki tuo raitisilma=ulkoilmakanava myös.
 
Ylös Bottom