Jotain hämärää Nibe 310P pilpissä

Jopane

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Jep

Kyseessä on 2,5-kerroksinen talo, jossa on Nibe P310P poistolämpöpumppu. Se hoitaa kahden kerroksen lämmityksen patteriverkostoon (150 neliötä) sekä lähes koko talon ilmanvaihdon (200 neliötä). Kellarissa on lattialämmitystä ja sähköpattereita. Rinnetalon kokonaisala on 230 neliötä.

P310P on kylmäpiirikoneistoltaan sama kuin Nibe410P, mutta ilman tuloilman esilämmitystä. Vehkeellä on ikää 12 vuotta. Meillä on kuusihenkinen perhe. Sähköä kuluu vuodessa noin 20 000 kW.

Huomasin, että jäteilmalämpötila (kanava 5) on sama kuin huonelämpötila eli noin 22 astetta. Niben sivuilta valikoin lähimmän asentajan, joka analysoi viaksi jäteilma-anturin. Ei se anturi rikki ollut, koska lämpötila ei muuttunut mihinkään vaihdossa. Höyrystimen lämpötila (kanava 4) oli tuolloin 5 astetta. Laitteistossa polttaa kätensä, joten kyllä kuumaa jotenkin tulee. Asentaja tuumasi, että järjestelmä toimii. Tuolloin puhallin oli nastassa 8 eli kolmanneksi suurimmalla teholla.

Sitten ajattelin kokeilla ilmanvaihdon tehoja ja puhallinta, jonka laakerit tai siivistö eivät ääntele. Säädin puhaltimen täysille eli nastaan 10. Häiritsevää alipaineen tuntua ei ole. Vessapaperipala pysyy imuventtiileissä kiinni. Nyt höyrystimen lämpötila nousi 11 asteeseen. Jätelämpötila on edelleen sama 22.

Jos PILP olisi auto ja sen ilmastointilaite, silloin menisin kiiruusti kylmäainetäyttöön. Nibessä ei ole täyttöyhdettä, joten se vaatisi huoltonipan asennusta. Alipainevahti ei ole tiputtanut pois konetta pelistä eli kai siellä jotain tapahtuu.

Sähkövastus taitaa olla vähän enemmän päällä kuin ennen. Kompura kyllä jauhaa, tosin äänekkäästi, kun on vaimennuskumit kuoleentuneet.

Kylmäaineasentaja ei vikaa siis löytänyt.
1. ksymys: Mikä on vialla, osaako joku sanoa?

Asentaja ehdotti yhdeksi vaihtoehdoksi, että jos kompura on sökö, ottaa koko kylmäainepiirin pois. Jättää 160 litran varaajan paikoilleen käyttövettä varten. Lämmitykseen ottaa vesilämpöilmapumpun ja siihen lämmönvaihtimen. Jotain Fujitsua ehdotti ja noin 5000 euroa kustannusta.
2. Onko tässä järkeä vai mikä olisi ehkä järkevintä?

Jos Nibe PILP kestää 12 vuotta, se ei hanki koskaan hintaansa. 8 000 euroa tulee hinnaksi, vuodessa tuo säästöä 5000 kWh eli 500 euroa. 12 vuodessa 6000 euroa.
 

Tulihäntä

Aktiivinen jäsen
Tuo on ihan väärä laite tuohon taloon. Käytännössä sulla on suorasähkölämmitteinen talo. 310 ei jaksa millään nostaa noin ison talon vesikiertoja ilman reipasta vastusten polttelua. Heivaa koko 310 pihalle ja laita mielummin tukevahko vilp tai mlp tilalle. 310:n rinnalle ei ole ostorahalla mitään järkeä käydä rakentelemaan mitään. Sitten voi olla eri asia jos haluaa itse harrastaa ja pilli pysyy käsissä.
 

sh1

Aktiivinen jäsen
Mittaa ihan manuaalisesti se jäteilman lämpötila. Siis vaikka poistoputken päästä. Jos höyrystin on 5 astetta, ei jäteilma voi olla 22 astetta kuin hetkellisesti esim. saunan+suihkun jälkeen, jos silloinkaan.
Tekeekö kompura ihan oikeasti lämpöä? Kun seuraavaksi käyt suihkussa tai muuten kulutat lämmintä käyttövettä, sammuta tilapäisesti kiertovesipumppu (kunhan ulkolämpötila on >5 C) ja vastukset ja seuraa nouseeko lämpötila.
 
Ylös Bottom