Julli: energiankulutusseuranta

Julli

Aktiivinen jäsen
Energiankulutusmittari on ollut kytkettynä ilmalämpöpumppuun siitä lähtien kun pumppu on hankittu, eli elokuun lopusta 2005.

Meillä on 150 neliöinen vuonna 2003 valmistunut puolitoistakerroksinen omakotitalo Etelä-Suomessa. Ilmalämpöpumppu on alakerrassa. Lämmitysmuotona alakerrassa on osittain varaava lattialämmitys sähkökaapeleilla ja varaava takka sekä yläkerrassa sähköpatterit. Pumppu on Toshiba Daiseikai RAS-B10EKVP-E / EAVP-E. Puita poltetaan takassa pakkasella lähes päivittäin, vuodessa noin 5m3. Meitä on kaksi aikuista ja yksi lapsi.
 

eepponen

Aktiivinen jäsen
Hiton vähän sulla on tuo ILP:n kulutus! Onko muita lämmitysmuotoja kuin ILP ja takka vielä käytössä? (Ajattelin vain kun kokonaiskulutus on kuitenkin kasvanut)
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Ei ole muita. Itsekkin vähän ihmettelen tuota samaa verrattuna muihin ilpin osalta. Meillä on kyllä pyynti vain 20 astetta vaikka asunnossa on 22-23 astetta. Joskus kun on oltu pitkä viikonloppu poissa kotoa ja pyynti on ollut sama 20 astetta, niin asunnossa on silti ollut 22 astetta lämmintä tullessamme kotiin. Kun takkaa lämmittää niin aika pian ilppi alkaa puhaltamaan haaleaa ilmaa, joten siitä varmaan johtuu tuo ilpin pieni kulutus. Ja puhallushan on ollut kakkosella koko ajan (asteikolla 1-5).
 

glocker

Aktiivinen jäsen
Julli sanoi:
Sinisillä pylväiilä on kuvattu kulutus ennen ilmalämpöpumppua ja punaisilla pylväillä kokonaiskulutus siitä lähtien kun pumppu asennettiin.

Luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia johtuen poikkeuksellisen lämpimästä syksystä/alkutalvesta.
 
Vaikka sinulla on kokonaiskulutus melkein sama kuin xe9 mutta sinun ILPin kulutus on ihan eri luokka, mistä tämä johtuu? kuluttaako Toshiba sen verran vähemmän kuin Panasonic?
 
C

Cool

Vieras
Mulla on sama "ongelma" kuin Jullilla eli ilppi kuluttaa tosi vähän. Marraskuun kokonaiskulutus Toshiballa oli 66,25kW (lokakuu 54kW). Pumppu on ollut kokoajan päällä ja pyyntö 20 astetta (sisällä 22 astetta). Talo 1½ kerroksinen 110m2 ja lattialämmitys pesuhuoneessakin on pudotettu pienemmälle. Takkaa ei ole poltettu kertaakaan koko kuukautena.
Olisiko niin, että kulutusmittari näyttää väärin Toshiban kulutuksen?(eli ilppi jotenkin sekoittaa kulutusmittarin).
 
F

FA-25

Vieras
Ainakaan säästöä ei paljon tule, jos lukema on totta. Vaikka COP olisi 3, mitä se tuskin näilläkään keleillä keskimäärin ihan on, säästyisi alle 10€ kuussa.
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Joulukuu lisätty. Ei laskenut kulutus käytännössä yhtään. Varmaan suht tuoreella vauvalla on osuutta asiaan.
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Ilmalämpöpumppu on nyt lämmittänyt ensimmäisen lähes koko lämmityskauden 1.9.05-30.4.06 ja laskeskelin paljonko tuona aikana pumppu on tuonut säästöä omalla kohdalla. Ilp asennettiin elokuun lopulla 2005. Vertailin kulutusta aikaisempiin vastaavan ajankohdan kulutuksiin (1.9.03-30.4.04 ja 1.9.04-30.4.05). Laajempaa vertailupohjaa ei ole. Taloussähkö+lämminvesi -osuuden olen laskenut ottamalla keskiarvon kesä-, heinä- ja elokuun kokonaiskulutuksesta vuosilta 2003, 2004 ja 2005. Keskiarvoksi sain 510kWh/kk. Olen vähentänyt tuon luvun kuukauden kokonaiskulutuksesta, jotta saisin lämmityskaudelta jotenkin eroteltua lämmitykseen kuluvan osan.

Kahden ensimmäisen lämmityskauden kokonaiskulutukseksi kahdeksalta kuukaudelta sain keskimäärin 12700kWh/8kk. Siitä kun vähennetään taloussähkö+lämminvesi kahdeksalta kuukaudelta 510kWh/kk * 8kk = 4080kWh/8kk, saadaan ilman ilppiä lämmityskulutukseksi keskimäärin 8620kWh/8kk ajalta 1.9.03-30.4.04 ja 1.9.04-30.4.05. Ilmalämpöpumpun ajalta 1.9.05-30.4.06 vastaava lukema on 6910kWh/8kk.

Säästöä siis (8620kWh/8kk-6910kWh/8kk) / 8620kWh/8kk *100 = 19,8% lämmityssähköön ajalla 1.9.05-30.4.06. Kun otetaan huomioon taloussähkö ja lämminvesi, on sähkölaskuni pienentynyt lämmityskaudella vastaavalla ajalla 13,2%. Rahassa olen säästänyt 1710kWh * 0,078€/kWh =133€. Syksyllä kun pumppu on ollut vuoden käytössä, on kattavampi ja todellisempi vertailupohja saatavilla. Kesäkuukausia ei ole laskelmissa huomioitu mitenkään.

Prosentuaaliseen säästöön olen tyytyväinen (19,8%) mutta euromääräinen säästö on pieni johtuen pienestä kokonaiskulutuksesta. Lämmitykseen kului rahaa ilman ilppiä n. 670€ vuodessa (ilpin kanssa n. 540€/vuosi), niin ei siitä saa kovin suurta euromääräistä säästöä edes myyntimies. ;D
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Toukokuu lisätty. Takkaa en polttanut yhtään toukokuun aikana, viime vuosista en muista kuinka tuli polteltua. Suurempi sähkönkulutus johtunee viime syyskuussa syntyneestä vauvasta ;D
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Kesäkuu lisätty. Kuun alussa yhtenä päivänä oli ilppi lämmityksellä ja sen jälkeen viilennyksellä. Yhteensä kesäkuussa viilennystä oli kahdeksana päivänä, hellepäiviä oli kymmenen.
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Heinäkuu lisätty. Ilppi oli viilennyksellä yhtenätoista päivänä, lämmityksellä ei yhtään.
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Elokuu lisätty. Koko kesän viilennyksiin on kulunut n. 90 kWh:ta, eli noin 7 euroa (kesä-, heinä-, ja elokuu).
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Syyskuu lisätty kulutusseurantaan. Sen verran viileni kelit, että pumppu sai jauhaa loppukuusta jo yötä päivää. Viilennyksiä ei tässä kuussa tarvittu.
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Lokakuu lisätty. Ilpin kulutus yli tuplaantui johtuen siitä, että viime vuoden lokakuussa pumppu ei ollut päällä koko aikaa. Lisäksi tässä kuussa poltin takassa vain kerran puita, viime vuonna enemmän.
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Joulukuun kulutuslukemat lisätty. Olipas lämmin joulukuu eikä puitakaan tarvinnut paljoa poltetella.
 

kriitikko_o

Toshiba DAISEKAI RAS-10EAVP-E
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Julli sanoi:
Meillä on 150 neliöinen vuonna 2003 valmistunut puolitoistakerroksinen omakotitalo Etelä-Suomessa. Ilmalämpöpumppu on alakerrassa. Lämmitysmuoto on osittain varaava lattialämmitys sähkökaapeleilla ja varaava takka sekä yläkerrassa patterit. Pumppu on Toshiba Daiseikai RAS-B10EKVP-E / EAVP-E. Puita poltetaan takassa lämmityskaudella lähes päivittäin, vuodessa noin 5m3. Meitä on kaksi aikuista ja yksi lapsi.

Kuinka paljon vuodessa varaava lattialämmitys on päällä ja kuinka laajalla alueella? Yleensä kohteissa joissa on lattialämmitys sähköllä, niin säästöä ei tule kovinkaan paljoa. Varmaan sulla paljon keraamisia laattoja lattiassa ja sähköllä tulee niitä pidetty lämpimänä ihan mukavuus syistä, vai? Ja ilmeisesti ne säästöt on jo etukäteen hankittu puuta polttamalla, niin ei ihme, että säästö ilmalämpöpumpun avulla on pieni.

Kerrotko tarkemmin kuinka lämmitys sähköllä on hoidettu, mikä on asetus termostaatissa? Onko ilppi eteisessä, portaikossa vai olohuoneessa - kuinka ilma pääsee kiertämään? Samoin kuinka lämpö mielestäsi nousee yläkertaan? Onko apupuhaltimia, Koneellista ilmanvaihtoa?
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Laattoja on keittiössä ja eteisessä, noin 30m2. Muutosta lähtien on tullut puita poltettua aktiivisesti. Rahaa ei tarvi puista maksaa, mutta kova työhän niistä on. Tuohon en osaa vastata paljonko lattialämmitystermostaatit on päällä, kun ne napsuu satunnaisesti päälle. Termostaatit on Devireg 120, eli karvalakkiversio. Ilppi on olohuoneessa ja ilma leviää mielestäni erittäin hyvin. Yläkertaan ilma leviää vapaasti portaikon kautta ja yläkerran pattereita ei tarvi paljoa päällä pitää kun ilma karkaa alakerrasta. Mitään puhaltia ei ole apuna ja ilmanvaihtokone on perus Ilto lämmöntalteenotolla. Lapsemme syntyi samoihin aikoihin kun ilmalämpöpumppu asennettiin, joten se ehkä osaltaan vaikuttaa ilpin tuomaan säästöön.
 

Julli

Aktiivinen jäsen
Vs: Julli: energiankulutusseuranta

Lisäsin tuohon ensimmäisen viestin kulutuskuvaan myös lämmitystarveluvut. Lämmitystarveluvut on Hyvinkäältä, meiltä matkaa ehkä 30km, joten ainakin ne suuntaa antaa.
 
Ylös Bottom