Käyttöominaisuuksiltaan hyvä pumppu

Viestejä
11
#1
Mikähän laite tällä hetkellä olisi käyttöominaisuuksiltaan hyvä pumppu?
Sen lisäksi että laitteen energia-asiat olisi kohtuudella kunnossa pitäisi pumpun olla myös mukava käyttää tai mieluiten huomaamaton.
Itellä pumpun sijoituksen takia varsinkin sisäyksikön äänitaso merkitsee paljon. Esimerkiksi mitsubishin LN mallin kaltaiset sulatukset eivät tule kuuloonkaan. Teknisissä tiedoissa ei kaikkia äänitasoja ilmoiteta. Tietysti ulkoyksikönkin äänitaso pitäisi olla kohtuullinen, koska laite tulee makuuhuoneen kohdalle. Mahtaako uusissa laitteissa olla enää vedenpoisto- ja jäätymisongelmia? Mitään ylimääräisiä hienouksista kuten automaattista pölynpoistoa en kaipaa. Peruspumppu jolla saa pakkasella säästöä ja helpotusta helteellä riittää. Edesmennyt mitsun FD oli sellainen.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Viestejä
313
#3
Hyvä aloitus. Tämähän on lähes tärkein näkökulma ILP valintaan, mutta nyt tuntuu että keskitytään liikaa energiantuottoihin äärioloissa (muutama päivä vuodessa) ja kaikenmaailman himmeliominaisuuksiin.

Itselläni on tuntuma että Mitsubishit on menny viemäriin ja ehkä parempia on muilla merkeillä helpostikin löydettävissä.
 
Viestejä
1 902
#4
Hyvästä en tiedä, mutta minusta esimerkiksi Panasonicin mallisto aika kattavasti tarjoaa ”perus” ja sitten hifiä päälle sen mukaan mitä arvostaa. Löytyy pelkkää jäähdytintä, simppeliä C-sarjaa, yp:llä varustettua N-sarjaa ja siitä ylöspäin H ja V...

http://www.kaukoenergia.fi/mallit

Aika hyviä käytännön coppeja tuo vanha N-sarjakin nakuttaa tallissa. Vaikka tuokin vehje on haukuttu pystyyn monet kerrat, tehoton, ääliösulatukset jne. Mutta halvalla lämpiää silti talli. Laakeriremonttiakaan ei ole vielä tarvittu.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
24 814
Valvoja #5
Viimeksi muokattu:
Viestejä
11
#6
Tähän mennessä olen haarukoinut Daikinin, Panasonikin ja Fujitsun väliltä...

Ylimääräiset vimpaimet laitteessa eivät haittaa. Taitaa jokaisessa laitteessa olla jotain hienouksia, mutta lisäeurojen sijoittaminen niihin on mielestäni kyseenalaista. Esim. en havainnut mitään hyötyä i see sensorista. Se mikä on ”peruspumppu” lienee suhteellista. Itselle riittää lämmityksen ja viilennyksen lisäksi kuivatus, automaattinen puhallusnopeuden säätö, puhalluksen suunnan säätäminen, vielä jos joku takkatoiminto löytyisi. En ole varma, mutta oletan, että nämä löytyvät lähes kaikista nykylaitteista?

Mainoksia, luetteloita ja teknisiä tietoja on lueskeltu, mutta niissä ei ilmoiteta todellisia äänimääriä (ainakaan Mitsubishin tapauksessa) ja sitä kuinka ärsyttävä ääni voi olla. Esim. tasainen hurina ei yleensä häiritse, mutta jos laite huokailee ja porisee äänekkäästi puolen tunnin välein niin se on sietämätöntä tiloissa joissa pitäisi oleskella. Sen takia kiinnostaisi käytännön kokemukset vaikka kyseessä on subjektiivinen asia.

Onko R32 kylmäaine äänekkäämpää kuin R410A? Esim. fujitsulla energiamerkinnän mukaan LZCAN sisäyksikön ääni 56 dBA ja KMCBN 59dBA

Laitteiden sijoitus vanhaan rakennukseen on usein kompromissi. Meillä ei käytännössä laitteelle ollut muuta mahdollisuutta. Kymmenen vuotta mentiin sokkeliin kiinnitetyllä telineellä, josta aiheutui kovilla, yli 10 asteen pakkasilla pientä matalataajuista ääntä. Nyt tulossa maateline, jonka valu on erotettu finnfoamilla sokkelista, ettei edes sulatusvesien jäätyminen pitäsi aiheuttaa talon runkoon värinöitä
 
Viestejä
11
#8
Daikini on vähän sekava kun malleissa variaatiota riippuen etsiikö tietoa daikinin, ahlsellin vai recairin sivuilta. Malli olisi varmaan comfora tai perfera. Vanhastaan mulla on ollut "luiska" joka ohjaa vedet kauemmas sokkelista ja estää roiskeet seinään. Daikinia varten luiskaa pitäsi leventää.
 
#9
Mikä Daikinin malli oli "haarukassa"? Roikkuvalla kennolla pitää mielestäni olla sulatusvesien keruu astiaan tai erillinen ohjaus "pannukakun" avulla kaivoon.
Hmm. Miten riippuva kenno eroaa tässä asiassa pohjavastuksellisista/kuumakaasusulatuksesta? Tarkoitatko, että avoin pohja roiskii enemmän sulatusvesiä?
Kohteesta riippuen varmasti hyvä laittaa joko astia tai ohjaus kaivoon riippumatta merkistä/mallista. Mutta itsellä ulkoyksikkö on kiinnitetty rossipohjan betonisokkeliin korottavalla sokkelijalustalla, ja siinä scanofficen sulatusvesien ohjauskaukalo. Ulkoyksikkö on talon metsänpuoleisella takapihalla ja siellä kaato muuta pihaa jyrkempi. Ei ole tarvinnut vatien kanssa pelata.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
24 814
Valvoja #10
Hmm. Miten riippuva kenno eroaa tässä asiassa pohjavastuksellisista/kuumakaasusulatuksesta?
Osassa pohjapellillisissä laitteissa on mahdollista ohjata vesiä ulkoyksiköstä ulos esim. vain muutaman reiän kautta.

Ei tuollainen "pannukakku" ihan ilmainen ole. Saako näitä Suomesta?
https://luftmiljobutiken.se/produkt/pancake-1-eco-varmetrag/
http://www.climaco.se/shop/pdf/draneringstrag/ClimaLine_Pancake.pdf

Tässä toisen valmistajan vastaava
http://www.climaco.se/shop/pdf/draneringstrag/draneringstrag.pdf

Riippuva kennoinen vaatinee hieman normaalia leveämmän keruuastian alleen, jos sellaista aikoo käyttää (700 x 300?).
Maatelineen alle on muutenkin hankalaa keruuastiaa asentaa niin että kaikki vedet menevät astiaan eikä osin telineen päälle.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
11
#11
Vedenpoiston voi järjestää monella tavalla. Itse olen kaivanut patolevyä pumpun kohdalle maan alle. Ohjaa ainakin suurimman osan vesistä pois talon välittömästä läheisyydestä eikä ole tarvinnut pelata saavien kanssa. Ainoastaa roiskumista seinälle on pitänyt estää aiemmin mainitulla luiskalla. Järjestely on toiminut useamman vuoden. Riippuu tietysti paikasta miten voi toteuttaa. Maateline on kahdella jalalla seisova joten saavinkin saisi alle yhtä hyvin kuin seinätelineen kanssa.

En usko, että riippuva kenno omassa tapauksessa sulkisi Daikinin pois. Paitsi ellei uusista laitteista ole korjattu toisaalla mainittua jäätymisongelmaa...
https://lampopumput.info/foorumi/th...non-aiheuttama-ääniongelma.28069/#post-371971
 
#13
Eipä ole ainakaan oman Daikinin (Perfera 40) kanssa tarvinnut tuskailla minkään ihmeemmän jäätymisongelman kanssa. Ostin Biltemasta muistaakseni 58 litran laastipaljun, joka mahtui maatelineen alle. Joitakin yksittäisiä tippoja sulatusvesiä menee joskus ohi astian mutta suurin osa on kyllä paljussa. Joitakin jääpuikkoja on jäänyt välillä maatelineeseen kiinni muttei haitaksi asti. Tämä talvi on ollut melkoisen kostea, joten sulatuksiakin on ollut mielestäni runsaasti. Nytkin on kovemmilla pakkasilla Netatmon mukaan ollut ilmankosteus välillä 90-100%.
 
Viestejä
11
#14
Laitaisitko tuosta kuvan foorumilla. :)
Teline on vastaava kuin tässä aiheessa, mutta hieman kevytrakenteisempi.
https://lampopumput.info/foorumi/threads/ultimate-premier-inverter-13-as-05-2010-maatelineelle.9847/

Valmiista kokoonpanosta ei toistaiseksi ole kuvaa.
Oheisessa kuvassa juuri maalattuna. Putkien päihin tuli muovitulpat.
Valuun tuli kerretangot pystyyn joiden avulla telineen saa irti maasta ja säädettyä haluttuun asentoon.
Roiskelevy on poikittaistankon varassa.


teline.jpg teline.jpg
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
24 814
Valvoja #15
Teline on vastaava kuin tässä aiheessa, mutta hieman kevytrakenteisempi.
https://lampopumput.info/foorumi/threads/ultimate-premier-inverter-13-as-05-2010-maatelineelle.9847/

Valmiista kokoonpanosta ei toistaiseksi ole kuvaa.
Kanattaa huomioida se että osassa laitteista on veden poistumisreikiä myös vasemmassa päädyssä/sivussa ja kulmassa jossa kenno taipuu sivulle. Voi olla että niistä vesi valuu nyt tuot tukiprofiilin päälle, koska kiinnitykset on nyt tuolla sisäpuollella (vasemmassa tuessa).

Itsellänikin oli hieman tuon tyyppinen teline (ATK-pöydän jalat) aluksi käytössä Panasonicin alla 2007-2008. https://goo.gl/images/PN8mYG
Nykyisin käytössä kivijalkaan pultattut tuet. https://goo.gl/images/Jvm89v
 
Viimeksi muokattu:
#16
Daikini on vähän sekava kun malleissa variaatiota riippuen etsiikö tietoa daikinin, ahlsellin vai recairin sivuilta.
Daikin osti Recairin, ja nykyiset maahantuojat (1.11.2018 alkaen) ovat Daikin Europe N.V. Suomen sivuliike ja Ahlsell.
Internet-sivut ja esitteet ovat tosiaan päivittämättä.
Meille tilattiin tuo Perfera 40 (Ururu Sarara siirtyy perhepiirissä eläkeläisten jäähdytyskäyttöön). Kannattaa olla tarkkana, jos haluaa tuolla uusimmalla optimised heating 4+ softalla. Uudet tehdastilaukset ovat tätä sarjaa. Mutta Suomesta löytyy vielä varastosaldoa vanhalla optimised heating 4 softalla. Ahlsellilta vanha varasto näytti verkkokaupasta loppuneen vasta vuoden vaihteessa!
Ruotsissa Perfera = Caldo, ja mallisukupolvet helpommin hahmotettavissa: vanha malli Caldo XR, ja uusi Caldo XRH. Sisä- ja ulkoyksiköt ovat vanhassa ja uudessa ulkoisesti identtiset. Samoin mallimerkinnät RXTM 30/40-N & FTXTM 30/40-M.
 
Viimeksi muokattu:
#17
https://lampopumput.info/foorumi/threads/daikin-perfera-30-ja-40.26849/post-364838

Tuon perusteella nyt myytävät pumput olisivat kaikki uutta mallia, koska muutokset on olleet olemassa jo vanhassa Perfera 40:ssä viime vuoden maalis-toukokuussa valmistetuista laitteista lähtien. Mallinimeä ei vain ole vaihdettu.

Perferat loppuivat tietääkseni Suomesta kesähelteillä, itse kun tuossa loppukesästä aloin puuhaamaan ILP:n hankintaa niin koko Euroopan saldot oli hyvin pitkälti nollaa. Viroon tuli Tsekistä uutta tavaraa syyskuussa ja sain omani siitä erästä. Suomeen tuli tavaraa kyselyjeni perusteella vasta pari viikkoa myöhemmin.
 
#18
Uudet tehdastilaukset pohjoismaihin ovat tosiaan olleet maaliskuusta lähtien nykyistä sukupolvea. Mutta, kuten Panasonic HZ kohdalla, rke mallia myydään Suomessa edelleen vaikka ko pumppua on tehtaalta tullut jo yli vuoden tke-sarjana, ja nykyinen mallisarja on UKE. Nuo tämän foorumin daikin ketjut ovat arvuutteluja ruotsin tilanteesta käsin. Itse tilasin marraskuussa, ja ensimmäinen erä Suomi maahantuojan kautta nyt tammikuun alussa. Vanhaa olisin saanut heti marraskuussa.
Mikäs Puuteknikon ensivaikutelma?
 
#19
Vanhaa olisin saanut heti marraskuussa.
Vanhaa = uutta, johon ei ole vain vaihdettu mallinimeä uudeksi. Oletan näin, koska pumppuja ei ollut maahantuojalta saatavissa heinä-elokuussa vaan tavaraa oli tulossa heille vasta syyskuun lopulla. En usko, että pumppuja on ollut missään myyjien varastoissa kun tuntuvat tilaavan sitä mukaa tukusta kun työtilauksia tulee.

Daikin_-nimimerkiltä saatujen tietojen mukaan ulkoyksikkö on siis ollut uuden mallin mukainen toiminnaltaan jo viime vuoden alkupuolella valmistetuista laitteista lähtien.

Tällaista tietoa sain suoraan häneltä. Laitan nyt tähän lainauksena, koska tiedot on periaatteessa ihan julkista:

"Performance of XR 40 and XRH 40 is the same since march this year. (capacity)
Since may the other features as well.

Performance on paper is not increased on 40 class model but performance in increased in real Life.
Biggest Changes is capacity increases in fanspeed 1-4 as we now allow the discharge air temperature to be increased by up to 10 C.
H=high air discharge temperature."

Mikäs Puuteknikon ensivaikutelma?
Hyvin tuo toimii, ei ole ollut valittamista. Puhallus on kolmosella, jolloin ääni on suurimman osan aikaa melko huomaamaton mutta ilmaa liikkuu silti hyvin. Ostin Ebaysta wifi-moduulin ja virittelin tällä viikolla pienen skriptin, joka lukee Netatmon ulkoyksikön lämpötila-anturin tiedot ja säätää pyyntiä sen mukaan, joten ei tarvi koskea kaukosäätimeen enää oikeastaan ollenkaan. Daikin puhelinappi on vähän kökköinen, pyynnin säätö on asteen tarkkuudella kun kakella tai skriptaamalla pääsee puoleen asteeseen. Meillä on ainakin iso ero siinä, onko pyynti 23 vai 24 astetta.

Alin lämpötila on ollut -18C ja hyvin lämmitti myös silloin.

Mielenkiinnolla odottelen tulevaa kesää lähinnä ajatellen sitä, miten jäähdytys saadaan leviämään ympäri taloa. Ilmalämmitys ei kuitenkaan saa tuota ILP:n tuottamaa lämpöä jaettua optimaalisesti. Ei ole tosin tullut kokeiltua, mikä lämpötilaero syntyy makkarien ja avoimen tilan välille jos kaukolämmöstä on venttiili kiinni.
 
#20
Nimimerkki daikin toimii juurikin ruotsin markkinoilla. Itsekin hänen kanssaan välillä viestinyt. Tosiaan hänen mukaan ulkoyksiköt softattu maaliskuusta ja sisäyksiköt toukokuusta alkaen. Daikinilla kaksi maahantuojaa Suomessa, ja harmaa tuojia paljon enemmän. Perfera nimellä myydään myös Etelä-Euroopan versiota. Olisi kyllä korkea aika selkeyttää markkinointia.
No tietty, ei autoakaan ajeta mittareilla, eikä lämpöpumpun ominaisuudet ole verrattavissa esitteiden mainoslauseista ;)
Aloittajan varsinaiseen kysymykseen: Meitä on nyt naapurustossa neljä samanlaisen valmistalon omistajaa, joista jokainen epäilemättä on omasta mielestään löytänyt vastaukseen kysymykseesi. Yhdellä Mitsu ln 35, toisella Panasonic HZ 35 uke (harmaa tuonti), kolmannella Toshiba premium 35 ja neljännellä Daikin Perfera 40 :)
 
Viestejä
11
#21
Kokemukseni perusteella uusin ei välttämättä aina ole kokonaisuutena paras. Esimerkiksi SCOP saataa olla jonkun kymmenyksen parempi, mutta jos energiatehokkuus on pitänyt toteuttaa esim. siten, että sulatusaikaa on lyhennetty ja ehkä sen takia kylmäainetta pitää kiehuttaa sisäyksikössä niin voimakkaasti, että laite on tippua seinältä niin pidemmän päälle alkaa harmittaa kuunnella turhaa porinaa ja naksuntaa. Tästä syystä esimerkiksi Mitsubishin LN25 yli 50dBA:n sulatusjaksoineen ei ole ainakaan oman kokemukseni perusteella vaihtoehto asuintiloihin, jos sitä käytetään lämmitykseen. Kaikkia asia ei haittaa tai ehkä laite suljetaan kun ollaan paikalla.

Puuteknikko tai Heat&Cool: Kiinnostaisi kuulla kokemuksia millaista ääntelyä Perfera pitää sulatellessa. Vai onko huomaamatonta kuten wanhassa mitsun FD:ssä, jonka sulatuksia en muita huomioneeni kuin yksittäisä, maksimissaan muutaman kerran talvessa.
Uudesta Toshiban premiumista saanen lähiaikona kuulla kokemuksia työkaverilta.
 
#24
Ei ole vielä ollut kovia pakkasia, missä näyttäisi kyntensä. Meillä on pilp Nibe F470 jumputtamassa kompuran ääntä iv-kanavistoon. Siihen kun on tottunut niin ei häiritse leudon kelin suhinat.
Perfera 40 mallissa on sisäyksiköllä leveyttä 104cm, ja maksimi Ilmavirta huikeat 1104m3/h. Pienemmillä puhalluksilla vähemmän ääntä kuin Ururussa.
Tässähän on tuon huikean puhallustehon lisäksi sopivasti reilut 5kw viilennystehoa, että varmasti leviää kylmä tarvittaessa.
 
Ylös Bottom