Kattotuuletin valaisin.

  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Moikka. Löytyykö kokemuksia lämmön siirrosta kattotuulettimen avulla? Kuvan oranssi kuvaa ilmalämpöpumppua ja punainen mahdollista kattotuuletinta. Ongelmana 2 asteen ero olohuoneen ja poikien makkareiden välillä, olen kokeillut muutella puhallus suuntaa ja korkeutta huonolla menestyksellä.. Pyynti 23 niin olohuoneeseen ja keittiön välissä lämpötila 21.7 ja makuuhuoneissa 20.3 astetta. Ilmalämpöpumppun lämpötila ilmoittaa 23 astetta ylhäällä katossa.
IMG_20181107_124822.jpg
 

kotte

Hyperaktiivi
Löytyykö kokemuksia lämmön siirrosta kattotuulettimen avulla? Kuvan oranssi kuvaa ilmalämpöpumppua ja punainen mahdollista kattotuuletinta. Ongelmana 2 asteen ero olohuoneen ja poikien makkareiden välillä
Minulla kokemusta, mutta aivan vastaavalla ilpin ja kattotuulettimen sijainnilla vain jäähdytyksestä. Yleisesti ottaen ilpin lämmön tasoittaminen kattotuulettimella on helpompaa kuin jäähdytyksen tasoittaminen (olen levittänyt ilpin lämpöä yläkerrasta mutkan taakse alakertaan ja tuo toimi aivan mainiosti; ei vain ole enää yleensä tarpeen itsellä). Kun levitetään lämpöä, kattotuuletin laitetaan puhaltamaan alas ja jäähdytystä siirrettäessä ylös (juuri päin vastoin, kun peruskäyttöohjetta lukiessa luulisi). Laite siis imee lämpöä kattoa pitkin luokseen ja puhaltaa sen lattiaa pitkin lähellä oleviin huoneisiin. Huoneissa oleva kylmä ilma poistuu ylempää ja sekoittuu puhaltimen luona lämpimämpään. Puhallin työntää lopuksi tätä sekoittunutta ilmaa myös takaisin ilpille, missä se pääsee lämpenemään lisää ja nousee myös lähelle kattoa uudelleen imettäväksi kattotuulettimen luo.
 
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Kiitos vastauksesta, tuulettimia katsellessa törmäsin toiseen ongelmaan.. Eteisen katto 20cm alempana, pitäisi löytää mahdollisimman matala puhallin jossa valaisin mukana.. Toki yksi vaihtoehto olisi pikku eteinen mutta kiertääkö lämmin ilma enää yhtä hyvin makuuhuoneisiin?
 
Viimeksi muokattu:

kotte

Hyperaktiivi
Toki yksi vaihtoehto olisi pikku eteinen mutta kiertääkö lämmin ilma enää yhtä hyvin makuuhuoneisiin?
Tuuletin ei toimi hyvin, ellei ole melko suoraan niiden huoneiden ovien luona, joihin kaivataan lisälämpöä. Turhan korkeitahan nuo tyypillisesti ovat, joten onnea vaan matalampien etsintään. Kuvittelisin, että alle parikymmentä senttiä tuulettimen siivistä kattopintaan toimisi vielä hyvin, jos vain siivet olisi kallistettu niin, että ne viettävät hieman keskiöstä alaspäin kohti kärkiä.
 
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Alempi noista tuulettimista vaikuttaisi parhaalta vaihtoehdolta, terassin oven yläpuolella oli liian vähän tilaa sisäyksikölle 29cm josta verholauta peittää 15cm.. Aivan oikein ulkoyksikkö seinän takana, 2 eri asennus liikettä päätyi samaan asennus paikkaan. Pyyntiä kun olen nostanut niin tuntuu sen pari astetta laahavan jäljessä.
 
Viimeksi muokattu:
  • Keskustelun aloittaja
  • #9
Tässä on varmaan menty sillä "helpoin mahdollinen asennus"-tyylillä. Veikkaisin että ulkoyksikkö sijaitsee suoraan sisäyksikön takana.
Asennuttaja varmaan on katsonut vaan sitä halvinta mahdollista hintaa.
Luin jälkikäteen uudelleen vastauksesi, halvin hinta ei todellakaan ollut kriteeri vaan paras vaihtoehto. Ja noista kahdesta valitsemani oli parempi..
 

kimmok

Aktiivinen jäsen
Mitä jos laittaisi laite tuulettimet huoneitten ovien ylä puolelle.
Niitä voi ohjata jollain säätimellä.
Yhdenkerran laitoin 3kpl tuommoisia loppu tulema oli että kaikissa huoneissa lämmöt tasaantui toivotulla tavalla ja säätimestä sai ääni maailman siedettäväksi.
Yksi säädin sääti kaikkia yhtäaikaa.
 
Mitä jos laittaisi laite tuulettimet huoneitten ovien ylä puolelle.
Niitä voi ohjata jollain säätimellä.
Yhdenkerran laitoin 3kpl tuommoisia loppu tulema oli että kaikissa huoneissa lämmöt tasaantui toivotulla tavalla ja säätimestä sai ääni maailman siedettäväksi.
Yksi säädin sääti kaikkia yhtäaikaa.
Voisitko heittää linkkiä minkälaisesta tuulettimesta olisi kyse?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Voisitko heittää linkkiä minkälaisesta tuulettimesta olisi kyse?
 

Pumppula

Jäsen
Itse myös miettinyt olisiko kattotuuletin vastaus omaan ongelmaani. Pumppu sijaitsee punaisella merkityssä paikassa olohuoneessa ja sinisellä piirretty alue on olohuoneesta avoin parvi, johon pumpun lämpö siirtyy liiankin tehokkaasti. Jos pyynti on 25 niin parvella on vähintään se ja alakerran kolmessa vierekkäisessä makuuhuoneessa vain 20,5-21. Häiriintyykö ilman liikkuminen alhaalla, jos ylhäältä päin painettaisiin lämmintä ilmaa alaspäin jotta se ei pääsisi niin hyvin nousemaan katonrajaan? Pumpun siivekkeiden korkeussäätöä olen kokeillut vaakatasossa, kuten täällä usein neuvotaan ja sitten myös pari pykälää alaspäin siitä, mutta mitään selkeää eroa en ole huomannut lämmön kulkeutumisessa.

Kattotuuletin idean myyminen rouvalle onkin sitten vielä asia erikseen, kovin esteettisiähän ne eivät ole. Harkitsin myös jos asentaisin tuuletusritilät parvelta lämpimiin ullakkoihin (vihreällä) vieviin seiniin, jos lämpö hieman poistuisi parvelta sinne ja nostaisi ehkä myös iv-kanavissa kulkevan ilman lämpötilaa ja täten siirtyisi huoneilmaan.
 

Liitteet

kotte

Hyperaktiivi
Itse myös miettinyt olisiko kattotuuletin vastaus omaan ongelmaani.
Kyllä se toimisi keskeisellä asennuksella. Kattotuuletin siis painaisi sisäkaton korkeimpaan kohtaan kertyvää lämpöä kohti lattiaa, mistä se leviäisi pitkin lattioita avoimien aukkojen kautta. Ilman virtaushan muuttuu esimerkiksi avoimien ovien takana olevissa alakerran huoneissa päinvastaiseksi luonnolliselle konvektiolle (olettaen siis, että näissä huoneissa on muutoin viileämpää kuin korkeassa tilassa), mutta juuri tuohan on toivottavasti efekti., mihin pyritään. Vaikutus parvelta avautuvien tilojen lämpötiloihin on pienempi ja epäsuorempi, mutta toki lämpimän ilman puhaltaminen alas ja sieltä edelleen muualle sekoittaa viileämpää ilmaa tilalle alhaalta.
 

kimmok

Aktiivinen jäsen
Ne oli jotain halpoja poistoilma puhaltimia mitä käytettiin.
Mutta niiden melu oli liikaa kun oltiin paikalla.
Ja siksi hommattiin säädin ja sen jälkeen.asiakas oli todella tyytyväinen.
 
Ylös Bottom