Keittotason valinta

fraatti

Hyperaktiivi
Hackman Brasserie emaloitu valurautapannu 27cm, lämmitysaika 175 asteeseen 3min 5s. Lieden teho 10/15. Lämpötilaero keskellä noin 20 astetta. Reunalta 60 astetta viileämpi.


Tietääkö kukaan toimiiko induktio aina samalla teholla vai voiko teho vaihdella astiasta riippuen?
 

fraatti

Hyperaktiivi
De Buyer Mineral B Pro hiiliteräspannu 28cm
Lämmitysaika 175 asteeseen 1min 50s. Lieden teho 10/15. Lämpötilaero keskellä noin 15-20 astetta. Reunalta 50 astetta viileämpi. Tämä lämpesi aavistuksen tasaisemmin kuin valurautapannu.

 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tietääkö kukaan toimiiko induktio aina samalla teholla vai voiko teho vaihdella astiasta riippuen?

Eise taida mitata kelasta siirtymään saatua energiaa, kunhan pörähtelee ajastimen kanssa. Eli teho riippunee siitä, kuinka kenttä koplaa kuhunkin astiaan.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Mineral B Munakaspannu hiiliteräspannu
Lämmitysaika 175 asteeseen 2min 20s. Lieden teho 10/15. Lämpötilaero keskellä noin 45 astetta. Reunalta 60 astetta viileämpi. Liekö pannun pohja kiero kun lämpesi noin epätasaisesti. "karstat" pannussa vääristävät kuvaa hiukan. Pienestä koosta huolimatta lämpeni hitaasti. Lämpötilaerot suuria.



Eise taida mitata kelasta siirtymään saatua energiaa, kunhan pörähtelee ajastimen kanssa. Eli teho riippunee siitä, kuinka kenttä koplaa kuhunkin astiaan.

Ei mittaa ei, ja tosiaan lopputulos riippuu astiasta kuten tästä näkee...
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tiedossa oleva epätasaisuus saattaa kyllä olla käyttökelpoistakin, eihän ruoka-aineksetkaan ole kohteina hyvin kalibroituja. Ainakin tuo reunan viileämpi osa on minulla ihan käytössä vaikkapa jauhelihaa paistaessa - pannun pitää olla aika kuuma ettei tule keittoa ja kerralla paistettava erä pienehkö. Eli keskellä paistetaan murujen pinta kiinni ja sitten se työnnetään reunalle ja seuraava erä keskelle.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ikea 365+ (vanha malli, poistunut valikoimista), ero mm kahvassa ja sen kiinnityksessä nykyiseen malliin(kts kuva oikealla oleva pannu). Made in China. Myös pohja on erilainen nykyiseen verrattuna.
Lämmitysaika 175 asteeseen 3min 15s. Lieden teho 10/15. Lämpötilaero keskellä alle 5 astetta. Reunalta 20 astetta viileämpi. Testissä pannu ei ollut aivan keskellä tasoa. Lämpeneminen näistä hitain, ja lämpö selkeästi tasaisin. Pohja jotain terästä tms ja reunat peltiä. En tiedä onko pohjassa jotain muutakin kuin terästä. Näppituntumalta kevyin näistä. Ikää ehkä noin 5v. Pinta teflonia tms ja hiukan kulahtanut.

edit. tästä pannusta oli myös täällä juttua: http://skorpioninkeittiossa.blogspot.com/2013/08/palaako-kiinni.html
Hinta 15€, teflon platinum plus pinnoite, muuten rst, tätä oli kait kehuttu muuallakin tuohon aikaan. (2013). Vaikuttaa kyllä että on hintansa väärti.

edit2. tässä varsin samankaltainen pannu. Rakenteesta on mainittu: Paksu pohja, jossa alumiinikerros kahden ruostumattoman teräskerroksen välissä. Lämpö jakautuu tasaisesti ja tehokkaasti, mikä vähentää pohjaan palamisen riskiä.
https://www.ikea.com/fi/fi/p/oumbaerlig-paistinpannu-50292096/



Keksikääs miten tuon viimeisen saan kuvattua. Kaikki mikä heijastaa omaan silmään, heijastaa myös kameraan.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Valupannu 22 -> 200 C otti aikaa 35 s täydellä teholla joten kyllä nuo varsin vauhdikkaasti lämpiävät jos vain antaa tehoja. Ja tuo oli vielä painava pannu.


Tuollaisen testisetupin keksin tuohon rst pannuun eli leivinpaperi ja tuon ja pannun väliin ruokaöljyä niin johan alkoi kuva muodostua. Vaimo ei varmaan olisi arvostanut tuota mustaa maalia. :)
Epätasainen määrä öljyä sai tuohon ilmestymään värieroja ja laidat meinas jäädä hiukan ylös kuin leivinpaperi oli halkaisijaltaan hiukan turhan suuri.


Demeyere paistinpannu - Proline Ø 28 cm
Lämmitysaika 175 asteeseen 3 min 35s. Lieden teho 10/15. Lämpötilaeroa keskellä ei ole. Reunoilta 20-30 astetta viileämpi. Ei näköjään osunut aivan keskelle levyä. Reunat tässä ovat paljon kuumemmat kuin missään muussa pannussa.


Saattaa kyllä olla että ryssin itsekin jotain tarkennukseen tai johonkin muuhun liittyvää tuon kameran kanssa kun kuvissa on noin paljon heittoa....
 
Viimeksi muokattu:

HotZone

Aktiivinen jäsen
Onko kokemusta kiehumis ja paistamisanturillisista keittotasoista?

Viime vuonna jäi remppa tekemättä ja taso ynnä uuni ostamatta ja nyt uusi yritys. Gigantissa olisi just passeli Boschin taso alennettuun hintaan siinä molemmin puolin flexi-induktion ja nuo anturoinnit. Leveyttä 80cm. Ja mikä harvinaista Suomen hinta halvempi kuin muualla. Yleensä Suomen hinta noille paremman pään kodinkoneille 1.5-kertainen keski- ja eteläeurooppaan nähden.
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Tänään otin uuden (ostettu kyllä kauan sitten) paistinpannun käyttöön. Made in China. Teflon-pinnoite. Stainless Steel runkona.

IniTial merkkinen. Paperissa kyllä myös ww.teflon.com nettiosoite. Onko Teflonin kiina-versio, vai vain pinnoitteen vuoksi? Netti ei näyttänyt mitäään IniTial halulla. 1,08 kg lappusen mukaan paino.

Mutta mutta. Tuo tuntuu lämpiävän paljon tasaisemmin reunoja myöden kuin aiemmat Teflonin pannut.
Pohja magneettinen pohjan reunoihin asti, kun ainakin osa Teflon merkkisistä jättää noin sentin ulkoreunalle pohjaa, johon magneetti ei tartu.
Ruoka porisi nimitäin nopsaan reunoja myöden, kun aiemmilla tahtoi jäädä aika viileämmäksi reunoiltaan.

Ei ole kyllä minkäänlaista muistikuvaa mistä ja milloin tuo tullut hankittua. Ostettu varmaan, kun jostain "halvalla sai".
Toivottavasti pinnoite kestäisi, sillä ainakin ensipaistojen jälkeen tuntuu hyvältä lämmön tasaisuuden vuoksi.

Ai niin se Teflonin valkoinen keraaminen, josta tänne joskus jotain kirjailin, alkoi jättämään ruokaa keskelle kiinni.
 

HotZone

Aktiivinen jäsen
Teflon on syöpää aiheuttava polymeeri jonka Dupont niminen firma keksi kauan kauan sitten.
Kannattaa olla tarkkana ettei ylikuumia tippaakaan. Materiaali tuhoutuu ja alkaa erittää lämettyään enemmän myrkkyä. TUhoutumisesta kertoo ruuaan tarttuminen tai pinna muuttuminen karheaksi/nukkaiseksi tai jos pinnasta irtoaa jotain. Pannu pitäisi hävittää välittömästi.

Ite olen siirtynyt teräspannuun. Toistaiseksi ruostumatomaan. Varma en ole onko tuossa omassa pakkussa seostettuna syöpää aiheuttavia lisäaineita kuten nikkeliä. Hiiliteräspannu ilmeisesti on ainoa turvallinen jos ei huomioida sitä että ruskistaminen johtaa syöpää aiheuttavaan muutokseen ruuassa. Tämän vouoksi EUssa on direktiivi mikä määrää että mm. ranskanperunat ei enää saa olla ruskeita. (jos olette ihmetelleet miksi ne on aina vain keltaisia eikä koskaan ruskeita.)
 

pamppu

Vakionaama
Mää ostin hiiliteräspannun joku aika sitten. Sehän ei myöskään kaikkeen käyttöön kuitenkaan käy (rasvapoltto häviää jos jotain hapokkaita sooseja siinä keittele). Oli se myös aika tuskainen taival saada se toimimaan, mutta kyllä se nyt hiljalleen alkaa pelittää. Ja aivan s*nan painava, emäntä tuskailee kun ei meinaa jaksaa kahvasta puristaa niin paljoa että saa kallistettua, jos kippaa tavaraa pois.

Mutta ehkä se on sitten ikuinen. Ja ehkä vähiten vaarallinen vaihtoehto. Rinnalla on kuiteskin käytössä vielä teflonia myös.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tämän vouoksi EUssa on direktiivi mikä määrää että mm. ranskanperunat ei enää saa olla ruskeita. (jos olette ihmetelleet miksi ne on aina vain keltaisia eikä koskaan ruskeita.)
Ruskea ranskanperuna on kyllä auttamatta piloilla jo muutenkin, ei sen kuulu ruskea olla.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Paistinpannuissa ollaan meillä palaamassa pikkuhiljaa valurautaan. Oma hommansa sen kanssa on mutta loppuu se jatkuva pannujen osto, ja saa käyttää mitä tahansa teräslastoja.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Paistinpannuissa ollaan meillä palaamassa pikkuhiljaa valurautaan. Oma hommansa sen kanssa on mutta loppuu se jatkuva pannujen osto, ja saa käyttää mitä tahansa teräslastoja.

Minä tulin tähän tulokseen jo 20 vuotta sitten. Kyllä valurautapannu on pannujen kuningas.
 

pumpauttaja

Aktiivinen jäsen
Mää ostin hiiliteräspannun joku aika sitten. Sehän ei myöskään kaikkeen käyttöön kuitenkaan käy (rasvapoltto häviää jos jotain hapokkaita sooseja siinä keittele). Oli se myös aika tuskainen taival saada se toimimaan, mutta kyllä se nyt hiljalleen alkaa pelittää. Ja aivan s*nan painava, emäntä tuskailee kun ei meinaa jaksaa kahvasta puristaa niin paljoa että saa kallistettua, jos kippaa tavaraa pois.

Mutta ehkä se on sitten ikuinen. Ja ehkä vähiten vaarallinen vaihtoehto. Rinnalla on kuiteskin käytössä vielä teflonia myös.
Pari vuotta sitten tuli hiiliteräs kanssa hankittua, mutta ei kyllä omat taidot tunnu riittävänä sen kanssa. Kohtuu hyvä pinta mielestäni siinä on, mutta silti rasvaa täytyy käyttää pirusti ja aineet helpoimmasta päästä. Kasviksia yms.
Valurauta taitaa olla seuraava ostos.
Mielestäni teflonillekkin on paikkansa, mutta olisi mahtavaa jos saisi jäädä silloin tällöin osastoon se.
 

pamppu

Vakionaama
Mielestäni teflonillekkin on paikkansa, mutta olisi mahtavaa jos saisi jäädä silloin tällöin osastoon se.
Tuohon määkin oon pyrkinyt että se pääasiallinen paistaminen tapahtuisi tuolla. Rasvaa kylä menee aina, teflonilla sen kanssa ei tarvi lotrata, mutta ehkä se on silti terveellisempää kuin se teflon.

Mahtaneeko valuraudan ja hiiliteäksen välillä olla olennaista eroa tuon pinnan pysymisen suhteen? Aikanaan kun tuota mietin, niin pääosasta materiaalia muodostin mielipiteen että tuossa olisi valuraudan hyvät omininaisuudet, mutta osin kevyen teflonin hyvät ominaisuudet. Tosin tuli otettua paksupohjaisempi malli, joten mikään äkkinäinen lämmönsäätö ei tuossa kyseisessä pannussa ole. Tarttis ehkä ostaa toinen ohuempi.
 

Sakarikk

Aktiivinen jäsen
Meillä oli jo ikivanhassa valurautaliedessä kiehumisautomatiikka joka perustui kattilankannessa olevaan paljerasiaan ja
höyryn kehittymiseen. Toimi erittäin hyvin.
Kiehumisautomatiikka pitäisi olla kaikissa liesissä niin kätevä se oli. Nykytekniikalla sen luulisi olevan helppo ja halpa tehdä.
Paistoautomatiikka ei ehkä niinkään tarpeellinen, siinähän ollaan vieressä koko ajan.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Oliko niin että kellään ei ole hellassa paisto tai kiehumisanturointia/automatiikkaa?
Meillä on Whirlpoolissa olevinaan moinen, mutta en ole koskaan tutkinut sen toimintaa. Sensijaan levykohtaiset ajastimet ja haudutussäädöt ovat käytössä.
 

kotte

Hyperaktiivi
On tuossa meidän Rosenlew-tuotemerkillä myydyssä sellainen alkeellinen kiehumisautomatiikka, että asennossa "A" lämmittää ensin toiseksi suurimmalla teholla (suurimmalla, minkä kiertokytkimellä suoraan saa valituksi) ja pudottaa kiehumistunnistimen todettua kiehumisen alkaneeksi tehon käynnistyksen jälkeen kiertokytkimellä valitulle tasolle. Tuo kyllä toimii, mutta riippuu astiasta ja keitoksesta, miten hyvin. Toiminta perustuu käsittääkseni lämpöanturiin, joka toteaa kiehumisen alkaneeksi, kun keittoastian lämpeneminen muuttuu "loivaksi" kiehumisen alettua. Periaate tietenkin edellyttää toimiakseen, että astiassa on riittävästi kiehuvaa vettä. Ilmeisesti tuossa on myös jonkinlainen absoluuttinen lämpötilaraja, eli huonosti lämpöä johtava pannu tai keitos laukaisee joka tapauksessa tehoasetusmuutoksen jonkin ajan kuluttua pannun kuumennuttua.
 

unski84

Jäsen
Oliko niin että kellään ei ole hellassa paisto tai kiehumisanturointia/automatiikkaa?
Meinaatko sellaista bluetoothilla toimivaa eli anturi laitetaan kattilan kylkeen ja liesitaso säätää tehoja anturin mukaan?

Meillä on tuollainen, mutta en ole koskaan käyttänyt. Anturi on jossain kaapin perukoilla ollut jo 1,5 vuotta

Liesitasossa on varmaan kaikki tekniikka mitä nykyaikana on mahdollista liesitasoon saada. Käytännössä niitä hienouksia ei tule ainakaan meillä käytettyä. Jos vielä lieden joskus ostan niin ihan perus induktioliesi tulee seuraavaksi.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Jos vielä lieden joskus ostan niin ihan perus induktioliesi tulee seuraavaksi.

Jos joka tapauksessa on vieressä ei niillä juuri käyttöä ole. Meillä niitä ajastuksia sun sellaisia käytetään juurikin jossain puuron ja kovien kananmunien teossa - voi mennä puuhaamaan muita aamutoimia, mutta ruoanlaitossa ei alkuboostia kummempaa.
 

Sakarikk

Aktiivinen jäsen
Automatiikan pitäisi olla helppokäyttöistä mitä se ei näissä diginäytöissä ole. Jos jotain asetusta joutuu muuttamaan niin
melkein aina täytyy kaivaa käyttöohje esillle. Tämä keittoautomatiikka kyllä olisi ykköstoive, kylmä perunakattila liedelle,
tehot täysille, automatiikka nostaa lämmön kiehumisrajalle ja pitää sen siinä. Ei tarvi olla kokoaikaa pienentämässä tehoa
ja vahtimassa ettei tule vedet hellalle. Helpolla ajastimella voisi kokemuksen perusteella määrätä jopa kypsymiseen tarvittavan ajankin.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tämä keittoautomatiikka kyllä olisi ykköstoive, kylmä perunakattila liedelle,
tehot täysille, automatiikka nostaa lämmön kiehumisrajalle ja pitää sen siinä. Ei tarvi olla kokoaikaa pienentämässä tehoa
ja vahtimassa ettei tule vedet hellalle. Helpolla ajastimella voisi kokemuksen perusteella määrätä jopa kypsymiseen tarvittavan ajankin
Tälläin se meillä Mielessä toimii kunhän itse tietää minkä tehon perunat vaatii että ne kiehuu nätisti.

Ja ajastimella saa päälle ja pois miten haluaa.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Automatiikan pitäisi olla helppokäyttöistä mitä se ei näissä diginäytöissä ole. Jos jotain asetusta joutuu muuttamaan niin
melkein aina täytyy kaivaa käyttöohje esillle. Tämä keittoautomatiikka kyllä olisi ykköstoive, kylmä perunakattila liedelle,
tehot täysille, automatiikka nostaa lämmön kiehumisrajalle ja pitää sen siinä. Ei tarvi olla kokoaikaa pienentämässä tehoa
ja vahtimassa ettei tule vedet hellalle. Helpolla ajastimella voisi kokemuksen perusteella määrätä jopa kypsymiseen tarvittavan ajankin.

Meilllä tarvittava vesimäärä lämpenee senverran äkkiä ettei siitä kauas ehdi. Sen jälkeen heittelen perunat sinne suuremmasta pienempään niin että pysyy kiehumassa - ja sitten tehot sopivalle. Vain männävuotisia pottuja paranee keittää niin että ne laittaa kylmään veteen.
 

HotZone

Aktiivinen jäsen
Tein radikaalin ratkaisun ja tilasin Gigantin BF tarjouksesta sen Boschin hinnat päättyen mallin (PXY89DX6E). Vaimo oli sitä mieltä että se on siinä kuitenkin 15 vuotta joten hintaero per vuosi on aika marginaalinen maksoi ton 1400e tai 700e.
Käyttöohjetta vähän selailin netistä ja kyllä aikas hyrja määrä toiminteita on ympätty lieteen. Saa siten nähdä mikä on tarpeen.

Yksi syy tuohon oli että ite haluan ison paistinpannut lähimpään levyyn enkä sinne keskelle taakse kuten niissä Boschin 80cm malleissa missä on kiinteät "levyt". Hankala sieltä takaa sitä paistin pannua heilutta kun sipuleita ym. sekottele (en juuri käytä lastaa tähän ) tai kääntää lätyn (teen sen aina heittämällä).

WiFille + kännykkä APPsille en oikein kovin paljon kyllä käyttöä keksi mutta kaippa sekin voi olla käyttäkelpoinen kertomaan onko keitos valmista (ajastin / lämpötila tms.).
 

kotte

Hyperaktiivi
On noita levyyn integroituja lämpömittareitakin. Esimerkiksi meillä on yksi erillinen levy (Tefal) jostakin lähes kymmenen vuoden takaa, jossa on erilaisia keittomoodeja ja yksi on sellainen, jolla voi suoraan säätää kattilan pohjan tavoitelämpötilan kymmenen tai viiden asteen tarkkuudella lämpötila-alueesta riippuen. Omasta mielestäni tuo toimii varsin hyvin siinä vaiheessa, kun on tarkoitus esimerkiksi pitää keitos pitempäänkin juuri kiehuvana ja estää kiehuminen ylitse tai paistolämpötila sopivana. En ole tutkiskellut, miten anturi on toteutettu, mutta kuvittelisin, että tason keskikohtaa suoraan mittaamalla. Levyssä on myös toinen moodi, joka on tarkoitettu kiehauttamiseen (eli pudottaa tehon kokonaan kiehumisen alettua), mutta tuon moodin toiminta riippuu enemmän kattilasta, vesimäärästä jne. Varmaan nuo kaikki toiminnot voisi yhdistää jonkinlaisiksi automaattiohjelmiksi eri keittovaiheineen, mutta enpä tiedä, missä tilanteissa tuollaisia haluaisi ennalta ohjelmoida, kun keitokselle tyypillisesti täytyy tehdä muutakin ja vahtia itse lopputuloksen kehitystä. Itse levystä en erityisesti pidä, koska tuuletuspuhallin pitää turhan kovaa ääntä myös pienellä teholla.

Vastaaviahan oli jo vuosikymmeniä sitten perinteiseen valurautalevyynkin integroituna, eli levyn keskellä oli termostaatin tuntoelin, joka reagoi ennen kaikkea kattilan pohjan lämpötilaan (ellei levy ollut päällä ilman mitään astiaa, jolloin termostaatin rakenne johti levyn lämmön suoraan tuntoelimeen ja piti levyn tehon melko matalana). Samoin tuossa edellä mainitsemassa hellassa on levy keskellä anturi, joka mittaa itse lasilevyn lämpötilaa kategoriassa kuuma, hyvin kuuman tai äärimmäisen kuuma, tosin vain varoittaakseni virran katkaisun jälkeen, että kyseistä kohtaa on syytä varoa. Lämpöhän on induktioliedessä johtunut kattilan pohjasta tuohon kohtaan.
 
Ylös Bottom