Kesäasetukset Nilan EC9

Viestejä
3
#1
Ensimäistä kesä Nilan EC9 kanssa ja asetukset vähän hakusessa. Kohtuu hyvin ymmärrän laitteen sielunelämää jo puolen vuoden kokemuksella talvesta. Nyt kuitenkin huomannut pari ongelmaa: kun illalla käydään suihkussa ja pummpu alkaa lämmitämään vettä niin yöllä sisälämpötila alkaa nousemaan vaikka olisi valittuna päävalikosta Automaatti teho:2 lämpötilapyyntö 22 astetta.
Käsitykseni mukaan ja foorumeilta tietoa saaneena kompura alkaa lämmitämään vettä, jolloin lauhduttimen lämpötila nousee, joka taas nostaa sisään tulevan ilman lämpötilaa ja koska öisin on ollut alle 12 astetta viilennys ei kytkeydy päälle, vaikka haluttu lämpötila olisi pari astetta mitattua lämpötilaa korkeampi. Laite siis lykkää lisää lämmintä ilmaa sisälle, vaikka on jo valmiiksi ylilämpöä.

Normaalisti käytössä ilmanvaihdossa jatkuva 1. Kokeilin myös jostain ketjusta vinkkinä laittaa jatkuva 2, jolloin laite ei puske vettä lämmitäessä turhaan lämmintä ilmaa sisälle. Siitä seurasi sitten se ongelma päivällä kun suihkun jälkeen alkoi vedenlämmitys: Data valikossa nykytila Jäähd+vesi, tulo 3, poisto 1. Eli tulee aika kova ylipaine veden lämmityksen ajaksi, kuuluuko tuon olla noin? Miksi laite pakottaa poiston ykköselle, vaikka käytössä on viilennys?
 
Viestejä
38
#2
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

" ..lämmitämään vettä, jolloin lauhduttimen lämpötila nousee, joka taas nostaa sisään tulevan ilman lämpötilaa ja koska öisin on ollut alle 12 astetta viilennys ei kytkeydy päälle, vaikka haluttu lämpötila olisi pari astetta mitattua lämpötilaa korkeampi."
Kirjoittelen ulkomuistista, kun ei ole laite nyt tässä, eli voi mennä pieleen:
- Aste-ero jonka jälkeen viilennys kytkeytyy päälle, oli meillä tehdasasetuksena muistaakseni neljä astetta. Sen voi vaihtaa vaikka yhteen asteeseen, jolloin huoneiston lämpö pysyy lähempänä haluttua.
- veden lämmityksessä kun on asetus talvi, tuloilma menee nollaan ja ainoastaan poistetaan ykkösellä. Tämä voisi toimia kesälläkin.
Jatkuva 2 asetuksella sinulla on tulo 3 ja poisto 1, oliko viilennysvalikossa jäähdytyspuhallustaso asetettu kolmeen? Toimii hyvin silloin, kun ulkona on kylmempää kuin talossa. Laitteen ei pitäisi vettä lämmittäessään lämmittää tuloilmaa (kun prioriteetti=vesi) Poisto on ykkösellä, koska silloin kompressori saa parhaiten vettä lämmitettyä. Jos olisi isommalla, lämmitys kestäisi kauemmin. Viisaammat korjatkoon jos meni väärin.
 
Viestejä
3
#3
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Aste-eron olen laittanut kahteen asteeseen, kokeilin myös yhtä astetta, mutta sillä tuli aika katkonaista käyntiä kompressorilla jäähdyttäessä. Meni siis aika nopeasti pois päältä ja hetken päästä taas päälle.
Viilennysvalikossa puhallusteho 3. Lämminvesivalikossa prioriteettina Vesi

Miten tuo viilennys käytännössä toimii siis? Ottaako se poistoilmasta lämpöä veden lämmitykseen, vaikka lauhdutin onkin lähellä nollaa tai jopa pakkasen puolella viilennyksellä?
Luulin että kun lauhdutin lämpeää vettä lämmittäessä niin tuloilmakin lämpeää siinä samassa ja taas viilennyksellä lauhdutin on todella kylmä, jolloin kylmää ilmaa tulee sisään.

Jatkuva 2 asetuksella siis kun viilennys käynnissä tulo 3 ja poisto 1. Pelkällä veden lämmityksellä, ei siis viilennys päällä, tulo on 0 ja poisto 2. Onko mahdollista saada jostain valikosta jatkuva 2 käytettäessä viilennyksen ajaksi molemmat tulo ja poisto 3, kuten jatkuva 1 käytössä on ja vain vettä lämmittäessä tuo tulo 0 ja poisto 2?
 
Viestejä
38
#4
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Niin nyt kun viilennysvalikosta on pakotettu tulopuhallus 3 ja päävalikossa lienee asetus 1, niin noin tapahtuu. (=tulo ja poisto kummatkin 1 kun kompressori lämmittää tai vain pelkkä ilmanvaihto), Jotta molemmat olisi 3, pitäisi päävalikossa olla asetus 3. (yleensä "2" riittää)

Viilennyksellä olleessaan tuloilma viilennetään siirtämällä tuloilman lämpö joko poistoilmaan tai poistoilmaan ja veteen. Kun vettä pitää lämmittää, valikossa lukee viilennys+vesi.
 
Viestejä
20
#5
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Terve,

Samoja asioita olen pohdiskellut ja huomannut kuin Logic.

Tilanteessa, jossa jäähdytetään tuloilmaa ja lämmitetään vettä, POISTOPUH putoaa väkisinkin ykköselle '1' vaikka päävalikossa olisi >3< tai >4<.

Asian saa kyllä kierrettyä asettamalla TULOPUH MIN -arvoksi huoltovalikossa vaikkapa kolmosen, muttei se ole kyllä kovin mielekästä.
 
Viestejä
3
#6
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Päävalikosta valittuna puhallusteho 2, eikä auta tosiaan vaikka laittaisi siihen 4, silti pysyy poistopuhallus ykkösellä.
 
Viestejä
61
#7
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Itsellä jäähdytystilanteessa toimii 2/2 teholla jolloin myös lämmittää tarvittaessa vettä. Kosteusasetus kytkee 3/3 tehon ja samalla menee jäähdytys sekä vedenlämmitys päälle, jos tarve on, yleensä on kun sauna ja suihku liittyy tähän.

Päänäyttö; Auto, 1, +21c
Prioriteetti; vesi
Vastus +30c, kompres t12 45c, komp t12 max 60c
Viilennys lämpötila asetus +1, puhallus iso off
Kosteus pieni 3 (30%) iso 3, aika 110min
Ilmanvaihto; jatkuva, komp min - 11c, talvi pien off
Huoltovalikosta tulo ja poisto min 1
Huoltovalikosta ohjaus ulkoisella anturilla lämpötilan korjausarvolla 0.

Edit; onkos kellään tietoa, että saako tuota jäähdytysmoodin iv säätöä laitettua niin et toimisi 1/1 teholla? Nyt se menee automaattisesti aina 2/2 teholle, kun jäähdytys kytkeytyy päälle ja aiheuttaa turhaan vedon tunnetta.
 
Viestejä
46
#8
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Osaako joku sanoa, miksi esim eilen illalla kun T15 näytti 24 (pyynti on 21 ja viilennysasetus +3), datassa näkyi tilana Lämm+Vesi saunan jälkeen?

Miten teillä on keskuslämmityksen asetukset näin kesällä? Pumppu on meillä laitettu JATKUVA. Onko käyttötapa järkevämpi laittaa kokonaan OFF vai L.pyyntö vai antaako olla lämmityksellä?
 
Viestejä
61
#11
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Eli se on se "kesä" lämpötilan asetusarvo, jonka alle kun ulkolämpötila menee niin ei mene viilennys päälle. En nyt muista minkä asetuksen alta löytyy vai oliko jopa huoltovalikosta.
 
Viestejä
46
#13
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

No nyt on mystistä. Lämpötilan säätö valikosta löytyi tuo kesä ja siihen on määritelty nyt min. 10 astetta. Talvi kohdassa asetu on oletus min. 16 ja kesä > 10. Ohjevihkosessa tosin tässä kohti lukee, että tuo talvi ja jälkimmäinen kesäasetus eivät ole käytössä tässä mallissa?

Äsken tuossa kävin katsomassa, niin taas oli lämmitys+vesi päällä, vaikka sisälämpötila 24 ja ulkonakin vielä yli 20! Tähän asti systeemi on ollut AUTOlla, mutta taidan kääntää sen nyt ihan kokonaan viilennys-tilaan, ettei vahingossakaan työnnä yhtään lisälämpöjä tänne. Vai olisiko ihan älytöntä laittaa keskuslämmitys-valikosta kokonaan OFFille? Eikai se nyt kesäaikaan mitään kummaa saa aikaiseksi, jos sen alkusyksystä taas laittaa päälle. Vai katkaiseeko se kierron myös kosteista tiloista silloin kokonaan, vaikka säätö on tukilta?
 
Viestejä
61
#14
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Katoitko tuon viilennyksen lämpötilan korjausarvon? Eli "Viilennys Lämpötila-asetus"? Kokeile +1 ja ohjaavaksi anturiksi Ulkoinen ja sen korjausarvo 0 ellei jo ole.
 
Viestejä
46
#15
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Meillä ei tuossa viilennys-valikossa ole muita valintoja kuin tuo lämpötila +x -astetta. Vai mistä tuo ohjaava anturi ja korjausarvo löytyvät?
 
Viestejä
46
#17
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Aloin ihmetellä että mitäs kummaa, kun tuli noen haju sisälle. Katsoin Nilanin datat, niin näyttää näin:

Nykytila: Läm.vesi
Anode: Ok
Paneeli T15: 24
Ulkoinen T10: 24
Kosteus: 31%
Tulopuh T2: 45 (!!!)
Ulkoilma T1: 16
Vesi ylä T11: 58
Vesi ala T12: 48
Meno T14: 23
Lauhdut T5: 53
Höyryst T6: 8
Tulopuh teho: 0
Poistopu teho: 2

Perusvalikossa asetukset Auto >2< 21. Lämminvesi valikosta laitettu kesäajaksi prioriteetiksi tulopuhallus, mutta siitä huolimatta tällä hetkellä 0? Mikäs juttu tämä tämmöinen nyt on ja mitä sen kanssa pitäisi tehdä?

Jos perusvalikosta asetukseksi laittaa Viilennys, tulee oikeaan reunaan "L" = talvi pien päällä ja datavalikossa tulopuhallus 2 ja poisto 1. Viilennyksellä tottakai myös tuloilman lämpötila putoaa. I'm confused.
 
Viestejä
61
#18
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Käy huoltovalikosta laittamassa tulopuhaltimen minimiksi 1 tai 2 riippuu nyt miten haluat sen asunnon iv säätöjen olevan.

Ja Viilennys asetuksesta voit käydä siirtämässä viilennyksen lämpötilan korjausta lähemmäksi +21 astetta, laita vaikka +2 näin kesällä niin se alkaa viilentämään ilmaa vettä lämmittäessä eikä lämmittämään ilmaa
 
Viestejä
46
#19
Vs: Kesäasetukset Nilan EC9

Viilennysasetus on ollutkin +2, silläpä tuota ihmettelin että miten se noin voi näyttää. Aiemmin en ole huomannut että olisi tuota tehnyt. Tosiaan kun perusvalikosta vaihdoin Auto > Viilennys, niin tulopuhallus meni päälle (1), mutta perusnäyttöön tuli näkyviin tuo "L" Viilennys-tekstin viereen.

Tätä on ilmennyt nyt parina päivänä illalla. Päivällä toimii ihan normaalisti. Tulkitsisin että liittyy jotenkin tuohon ulkoilman jäähtymiseen, mutta ei siellä nyt vielä niin kylmä ole ollut että pitäisi talveksi tulkita.
 
Ylös Bottom