Keskustelua säästä

pamppu

Vakionaama
#VapunSeudunPerinneHommaa. 65cm luvussa mennään, eilisestä lisää 11cm. Eli ihan perinteiset vappukelit.

katso liitettä 86480

Onhan toikin. Mä kävin vetääs teelinkit auki äsken. Potut maahan peiton alle tänään, kasvihuoneessa on jo aikaisemmat tulossa. Ammattiviljelijät on laittaneet jo aikoja sitten, ei tosin taida niistä tänä vuonna lakkiaspottuja tulla, sen verran myöhässä kevät on täälläkin.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Jahas, tässä jo kerkesi tottumaan että oli hiukan lämpöisempään. Nyt taitaa kyllä näyttää sille että seuraava 1½ vkoa on viilempää... :lumiukko:
FxRE2i3XwAETs2y

FxRE3ZnX0AAn4tQ
 

fraatti

Hyperaktiivi
Kyä vilposta pitelee

Enontekiön Kilpisjärvellä Käsivarren Lapissa mitattiin alustavien tietojen mukaan torstain vastaisena yönä kesäkuun uusi pakkasennätys Suomessa, kertoi Ilmatieteen laitos Twitterissä.

Saanatunturin havaintoasemalla mitattiin yön aikana alimmaksi lämpötilaksi –7,7 astetta. Havaintoasema sijaitsee tunturin laella noin kilometrin korkeudella merenpinnasta.
 

HalkoholistinHaamu

Aktiivinen jäsen
Viileää sykliä kohtihan tässä mennään koko ajan.
Mutta noin yleisesti, kun nyt kesäkuun alussa on nakannut hieman lunta maahan, niin nyt melkein voisi jo puhua takatalvesta, se on siinä rajoilla. Takatalvi ei ole maalis-huhtikuussa :cool:
 

ML

Aktiivinen jäsen
Ilmalämpöpumppu keli eikö sen paras hyöty saavuteta siinä +7asteessa.
Viime yönä tuntui ainakin käyvän usein.;)
 

SON

Vakionaama
Hieman sarkasmia
Kesällä ja talvella kun kylmää ( niinkuin nyt) se on normaalia sään vaihtelua
Kesällä ja talvella kun on lämmintä tai kesällä jopa hellettä niin se johtuu ilmaston lämpenemisestä

No ei se mitään, haittaveroja lisää ja kaikki värkit käymään vihreällä sähköllä niin kyllä se siitä ........
Mutta mitäs sen jälkeen (v 2035) kun kaikki temput on tehty ? Ovatko sinnikkäät edelläkävijä suomalaiset pelastaneet uhrauksillaan maailman ja pysäyttäneent ilmaston lämpenemisen? Jää nähtäväksi jos elän sinne asti! :grandpa:
 
Viimeksi muokattu:

tet

Hyperaktiivi
^ Sarkasmi ei pure. Nettikeskusteluissa menevät sää ja ilmasto usein iloisesti sekaisin. Onneksi valtaosalla ilmastotieteilijöistä ei mene, sen ansiosta olemme kartalla siitä mitä ilmastossa tapahtuu.
 

kotte

Hyperaktiivi
^ Sarkasmi ei pure. Nettikeskusteluissa menevät sää ja ilmasto usein iloisesti sekaisin. Onneksi valtaosalla ilmastotieteilijöistä ei mene, sen ansiosta olemme kartalla siitä mitä ilmastossa tapahtuu.
Ns. tavallisella kansalaisella on varsin heikot mahdollisuudet yleensäkään havainnoida mitään ilmastoon liittyvää, säähän liittyvää sitäkin enemmän. Ilmastohavaintojenkin kohdalla tietyt tyypilliset vuosien jaksoissa tapahtuvat jaksolliset heilahtelut hämärtävät havaintomahdollisuuksia, eli ilmaston mahdolliset muutokset peittyvät enemmänkin säänmuutosten kaltaisiin ilmiöihin.

Ilmaston mahdollisia muutoksia ei voi mitata tieteellisesti pitävältä pohjalta kuin globaalisti tai määriteltyihin maantieteellisiin alueisiin liittyvien (alipäästö-) suodatettujen aikasarjamittausten perusteella. Taustalla tietenkin ovat absoluuttiset perusfysiikan faktat, joiden oikeellisuuden kiistäminen ei ole mahdollista. Mahdollisten muiden asiaan liittyvien ilmiöiden ja faktojen merkityksen arviointi on kuitenkin vaikea ja toistaiseksi vain osittain selvitetty kysymys, mutta siitä huolimatta välttämätöntä, koska potentiaalisesti asiaan saattaa liittyä arvaamattomia riskejä, joiden hallinta saattaa muuttua enemmän tai vähemmän mahdottomaksi, jos haitallinen kehitys pääsee liian pitkälle.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Lämpömittarilla omalta tontilla havainnointi on perin vaikeaa ja aina epäluotettavaa. Lumen määräkin on huonoksi osoittautunut indikaatio, sillä se riippuu kovasti talven sademäärästä. Ilmatieteen laitos mittailee lämpötiloja ja sademääriä varsin kattavasti eri puolelta Suomea. Sikäli kuin jokin muuttuu, muutoksen pitäisi näissä näkyä.

Mahdollisia indikaatioita ilmastollisista muutoksista voi hakea myös välillisistä ilmiöistä. Sopivassa kohteessa sellainen voi olla jäätikkö ja sen supistuminen tai häviäminen, eteläisten eläin- ja kasvilajien leviäminen ja runsastuminen. Näitäkään ei käytännössä kukaan pysty itse havainnoimaan mutta tarjolla on kuitenkin kohtuullisen luotettavaa julksesti saatavilla olevaa tietoa. Yhden pistiäisen yleistymisestä ei pidä vielä mennä vetämään liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
 

Mikkolan

Vakionaama
Taitaa olla aika kääntää laite jäähdytykselle. :cool:

katso liitettä 87142

Ennusteessa korkeita lukemia, ilmeisesti niihin on lisätty pari astetta "ilmasto hypeä" ;)
Täällä syvähämeessä yöt ovat olleet kylmiä, joten lämmitys on pidettävä päällä. Vasta viikon puolivälin jälkeen yölämpötilat nousee 10 asteen yli. Vaikka iltapäivisin huippulukemat ovat korkeita niin vuorokauden keskilämpötilat eivät ole olleet kovin kaksisia.
Heinäpoutia varrotessa ensimmäiset hyttyset ja kärpäset ovat heränneet, eiköhän tästä vielä kunnon kesä tule?

Suomen säät ovat aika veikeitä kun ollaan suuren mantereen ja meren välissä. "Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen" tuumaili vanhempi naapurin mies.
 

Lappanen

Vakionaama
Täällä automaation ohjaamana lämmittellään yöt ja tarvittaessa viilennellään päivät, välillä ei tehdä mitään. 4 astetta oli yöllä ja lämmitys 3 tuntia päällä, nyt jo lähes 20 astetta ja näytti viilennys juuri startanneen ja kaivoon valuu takaisin yöllä varastettettua lämpöä. Toiveissa pitkiä helleputkia niin ei tartte ulkomaille haikailla.
 

tuna

Vakionaama
Jäähdytysvalmiuteen siirryin jo toukokuussa lämpimän jakson aikana, kennosta pölyt poistaen ja ilmanohjauksen rakentaen taas paikalleen jotta pumpun puhallusilma menee portaiden yläpäähän alakerrasta. Ja pari päivää oli käytössäkin. Ilpillä ei siis ole lämmitetty enää reiluun kuukauteen.

Itse aiheesta:
Kuvittelenko vai onko tällä vuosituhannella ollut alkukesä keskimäärin kuivempi kuin 80-90 -luvulla?
 

Mikkolan

Vakionaama
Kukaan ei kai ole kiistänyt, etteikö ilmasto olisi jatkuvassa muutoksessa ilman ihmisen vaikutusta?

Tuossa noita luonnollisia syklejä:

Tuskin noita kaikkia syklejä vielä tunnetaan läheskään. Joskus eripituiset syklit vahvistaa toisiaan tai vaimentavat toisiaan, sekaan vähän perhosefektiä ja kaaosteoriaa niin meillä on käsissä soppa, josta ei erota onko puuro vai velli.
Syklien vaikutusta on hankala tutkia koska vaikutukset tulee esiin aina viiveellä, golfvirran muutoksillakin lienee 5 - 20 vuotinen viive.
 

tuna

Vakionaama
Itse aiheesta:
Kuvittelenko vai onko tällä vuosituhannella ollut alkukesä keskimäärin kuivempi kuin 80-90 -luvulla?
Vastaan itselleni: Kuvittelen, ainakin kun näitä tilastoja vilkaisee. Mutta lämpimämpi on varsinkin toukokuu kyllä ollut kuin ennen.

Edit: Niin no - jos sademäärä on ollut aika sama mutta lämpöä enemmän niin ehkä maaperä on vähän kuivempaa sitten ollut?

 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vastaan itselleni: Kuvittelen, ainakin kun näitä tilastoja vilkaisee. Mutta lämpimämpi on varsinkin toukokuu kyllä ollut kuin ennen.

Edit: Niin no - jos sademäärä on ollut aika sama mutta lämpöä enemmän niin ehkä maaperä on vähän kuivempaa sitten ollut?


Maaperän kuivuus riippuu vähän siitäkin miten ne sateet ehtivät imeytyä. Meillä on tuossa pihalla kaivo jonka kannesta törröttää sähköputki, alapäässä on kanisteri kohona - se on mitattu niin että ulkona oleva osa putkea vastaa kaivossa olevaa vedenpintaa. Kaivon vedellä kastellaan viljelyksiä pihalla ja kasvihuonessa. Enpä muista että olisi kaivon vesi ollut näin alhaalla tässä vaiheessa kesää vielä ikinä - siellä on pohjalla ehkä puoli metriä. Aina se käytön myötä vajuu ja jossain vaiheessa pitää siiirtyä kaupungin veteen, mutta nyt nyt on kyllä sen näköistä että se aika koittaa aika pina.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Eipä ole taas satanut pitkiin aikoihin kunnolla, eikä sääennusteissakaan näy pisaroita.

Puutarhan kastelu alkaa olemaan välttämätöntä. Pahus kun ei ole kaivoa tai mitään puroa lähellä
 

kotte

Hyperaktiivi
Minä olen kastellut niin mahdottomasti ja täyttänyt pikku uima-altaan (6m³) viikonlopulla. Nytkin sadetin on vielä päällä (täytyy käydä kohta sulkemassa hana). Vettä kaivosta riittää nytkin kuten on aina riittänyt. Samalla jäähdytysliuos kylmenee melkein asteen verran, kun luokkaa kymmenasteista vettä tulee pois pumpatun tilalle.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Taitaa tulla Juhannuksesta ennätylämmin (vähään aikaan).. Uintivedet lähes kiehuvia ja kaikki tietää mitä se meinaa... :oops:
1686723323306.png

Taisi tarkentua tuo sääennuste loppupäästä viileämpään päin. :)
 
Viimeksi muokattu:

Hempuli

Töllintunaaja
Lunta ei ole luvassa. Luvatut sadekuurot sen sijaan ovat Lounais-Suomessa kiertäneet. Meidät ainakin ovat kiertäneet sekä etelästä että pohjoisesta, kuten myös idästä ja lännestä. :parku:
 

Lappanen

Vakionaama
Nyt jytisee ja vettä tulee paikoin oikeasti saavista kaataen, ei pyyhkijän nopeus meinannut piisata autossa kun 500 metrin matkalla ropisi.. Muksutkin ihmetteli, miten toisella puolen terassia ei satanut ja toisella puolen tuli ihan solkenaan :help:

Mitähän ne on tehneet kun kaivoivat sähköt maahan koko pitäjässä, joka jyrähdyksellä katkee sähköt puoleksi sekunniksi ja mm MLP ja IV-kone buuttaa. Mikron eikä uunin kellot kuitenkaan nollaannu noin lyhyessä katkossa. Valot just ja just välähtää. Aiemmin ei ole tommosta tehnyt, ihan päällä jyrähtäessä on kyllä räpsynyt mutta se on kyllä kellotkin nollannut aina..
 

tet

Hyperaktiivi
Jännä homma, noidenhan pitäisi päin vastoin vähentyä, jos keskijänniteverkko on kaivettu maahan. Ehkäpä siellä on uusissa suojareleissä vähän turhan herkät asetukset.
 

kotte

Hyperaktiivi
Ilmajohtojen ja kaapeleiden liitoskohdissa on ainakin suurjänniteverkossa jonkinlaiset ylijännitesuojat (kaapelin eristeet tuskin pitkän päälle ainakaan sietävät edes sekundäärisiä salamajännitteitä). Noiden ainakin uskoisi lyövän ajoittain lävitse ja häiriöpulssi näkynevät tavalla tai toisella verkon sykäyksinä. Lieneekö keskijännitejänniteverkon avojohtojen ja kaapeleiden välillä vastaavaa? Salaman iskeminen maata vastaan avojohtoon realisoituu lähinnä muuntajien ylijännitekärkiväleissä, mutta jokainen kaapeliosuus pitäisi ainakin periaatteessa suojata molemmista päistään. Tuon kuvittelisi lisäävän lyhyiden salamahäiröiden määrää merkittävästi sekajohdinjärjestelmissä verrattuna puhtaisiin avojohtoihin, vaikka avojohtosuuden väheneminen sinällään vähentää ainakin suorien salamaniskujen määrää johtoihin. Ilman kvantitatiivista tarkastelua asia jää kylläkin kuvitelman puolelle.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
El Niño, paha vai hyvä poika?
Tyynenmeren pintavesiä ja ilmakehää lämmittävä El Niño alkaa syksyllä, arvioivat tutkijat. Ilmiön voimaa ja kestoa on kuitenkin vaikea arvioida. Vaikutus globaaliin lämpötilaan nähdään ensi vuoden aikana

 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Jännästi tuuli hönkäissyt ruoteita ja pellit katolta. :hmm:
Ja Jyväskylässä on saatu vettä niskaan reilusti.

Perjantain ja lauantain aikana eniten Suomessa on satanut Jyväskylässä, jossa on tullut vettä yli 100 millimetriä.

Täällä pirkanmaalla ei tullut vettä kuin hiukan reilu 30 mm

1690661587706.png
 

fraatti

Hyperaktiivi
Säästä kertovien uutisointien otsikot ovat kyllä huvittavia. Aina kaivetaan plakkarista entistä voimakkaampia adjektiiveja kuvaamaan säätä. :D

”Planeettamme rajuin ukkosmyräkkä” vaanii Suomea​


Jollei muuta niin maanantaille arvotaan melko lämmintä keliä jos tuo pitää paikkansa.
1691039003290.png
 

Mekaniker

Vakionaama
Säästä kertovien uutisointien otsikot ovat kyllä huvittavia. Aina kaivetaan plakkarista entistä voimakkaampia adjektiiveja kuvaamaan säätä. :D

”Planeettamme rajuin ukkosmyräkkä” vaanii Suomea​


Jollei muuta niin maanantaille arvotaan melko lämmintä keliä jos tuo pitää paikkansa.
Katsoin äsken Windy:n ennuste
Ja Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla asuvat / veneilevät kannattaa seurata paikalliset säätiedotteet mukaanlukien merisää...
Kovat tuulet tiistaista torstaihin etelä Suomessa
Ruotsin itärannikko tulee saamaan suurimman osan sateesta ja ukkosista

Ollan sitten viisaampia ensi viikonloppuna:)
 

korsteeni

Vakionaama
<"on edelleen mahdollista, että suurimmat ukkosmyrskyt jäisivät vielä Baltian alueelle ja saapuisivat Suomeen lievemmässä muodossa">
 

mobbe

Vakionaama
On kyllä erikoinen päivä maanantaiksi tulossa yr ilmoittaa tuulen nopeudeksi 7m/s ja puuskissa 14m/s lämpötila nousee muutaman tunnin ajaksi kahdestakympistä kolmeenkymppiin ja palautuu tiistaiksi alle kahdenkympin eli voi sieltä tulla mitä tahansa.
 

pökö

Hyperaktiivi
Kosteeta keliä, ilmankosteus korkealla kun sataa ja paistaa vuoronperään. Vaikka esijäähypatteri tiputtaa niin paljon vettä ettei tippoja ehdi laskea nousee sisäkosteus kohta 55 prosenttiin.
 
Back
Ylös Bottom