Kommentointi - ILP Mitsu FH25 Omakotitalo 121m2 Uusimaa

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
@Ryystäjä Mitä sisälämpöä pidät?
Meillä vastaavan kokoinen yhdessä tasossa, mutta 20v. vanhempi.
Sisälämpönä meillä 20,0-21,0. Puuta kulunut suurin piirtein saman verran, ehkä hieman vähemmän. Kellari vie saman verran kuin sinulla ulkovarasto. Normisti nykyisin kaksi ihmistä. Sähköä kulunut helmikuussa (kokonaiskulutus) n. 1230 kWh ja tammikuussa 1470 kWh. Mitsu vei helmikuussa apin mukaan n. 190 kWh ja tammikuussa n. 320 kWh.

Ilman takkaa ja ilpiä vei aiemmin vuodessa 19000-21000 kWh 4 hengen kanssa. Pelkän takan kanssa mennyt 14500-17500 kWh/v riippuen paljonko tullut puuta poltettua ja millainen talvi sattunut olemaan. Nyt ilpin kanssa jonkin verran vähemmän takaa lämmitetty. Nykyisin tullut saunottua harvemmin, eli n. 1-2 kertaa/viikoa, kun aiemmin 3-4 kertaa/viikko. Saunottelu vie n. 12 kWh/kerta, kun ottaa suihkua isomman vedenkulutuksenkin huomioon.
 
Viimeksi muokattu:
Sisälämpötila on alakerrassa noin 22-23 astetta. Yläkerrassa ei mitään lämmitystä päällä (paitsi aika mieto yläkerran vessan lattialämpö). Yläkerran lämpö noin 19-21C.

LTO jälkilämmitys poissa päältä ja tuloilma lämpiää aina pari astetta kanavissa kun kaikki tulo- ja poistokanavat on höyrynsulun lämpimällä puolella. Aika paljon menee meillä sähköä teihin verrattuna. Kesällä pienimmät tuntikulutuset on olleet 300-500w ja kesäkuukausien sähkönkulutus kokonaisuudessaan 620-860 kWh. Paljonko teillä menee kesällä sähköä?

Meillä vamaan yhtenä tekijänä on kaksikerroksisuus ja se että kulmia on useita, ei ole simppelinmuotoinen talo, on vielä osittain kaksikerroksinen.
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
@Ryystäjä
Kesällä mennyt yleensä 600-800 kWh, mutta viime kesänä elokuussa meni vain 525 kWh, kun oli lämmintä ja kellarin lämmitystarve pieneni entisestään Siellä kesät talvet patteri päällä siis. Talvella n. 14 astetta kellarissa lämpönä.

Syksyllä ja keväällä autotallia lämmitetään hieman, jotta pysyy kuivempana. Ihan vuodesta riippuen onko patterit päällä yhteensä 2 vai 4 kk vuodessa. Ei kovin isoa lämpöä, mutta nollakelillä n. 8-10 asetta on tallissa. Kun ilmat pakkaselle menevät pysyvämmin, niin silloin patterit pois päältä. Talvella sitten autoa lämmitetään aamuisin roikan perässä. Syksyllä/keväällä ei tarvitse, kun talli sen verran lämmin.

Meikäläisten talo on optimi kylmäpintojen osalta. Sisämitoiltaan n. 11x11 metrin neliö. Vain neljä nurkkaa. Ei tätä simppelimpää oikein ole olemassa.

LTO:n termarin säädin tammikuun alussa. Siihen asti oli maksimillaan ja tuloilma monesti varsin lämmintä. Nyt pukkaa alimmillaan n. 14-15 asteista, mutta ei ole tuosta haittaa ollut, kun ILP sitten sekoittaa ilmaa. Kun tuo 500 watin lämppäri oli yötä päivää päällä useamman kuukauden, niin 12 kWh veti joka päivä ja vuodessa ehkä 1200 kWh, riippuen toki vuodesta. Kun oli patterilämmitys, niin en termaria alkanut etsimään piilostaan ja säätämään, kun ei isoa eroa olisi varmaan kulutukseen tullut, mutta arvelisin nyt ILPin aikana vuorokaudessa säästyvän n. 10 kWh/vrk yksin tuon vuoksi.
 
Jep, tuollainen neliön muotoinen talo on optimaalisin eristyksen kannalta, kaikista vähiten (ulko)seinäpinta-alaa neliöihin nähden.

Oletko kokeillut laittaa LTO:n jälkilmmityksen kokonaan pois ja katsonut tuleeko vedon tunnetta? Näin ILP saisi enemmän kuormaa ja säästötkin voisivat olla suuremmat. Tosin jos se vaikuttaa liikaa asumismukavuuteen niin sitten parempi lämmitellä LTO:n vastuksella hieman.

Itsellä säästyy keskimäärin noin 15 kWh per vuorokausi kun lämmittää ILP:llä sähköpattereiden sijaan. Saattaa olla että sisälämpötila on nyt myös noin asteen korkeampi.
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Eipä tuossa vanhassa LTO:ssa ole lisälämppärille kuin kaksi asentoa on ja off. Termostaatti mittaa vain lämmönvaihdin kennon jälkeistä sisään tulevan raittiin ilman lämpötilaa. Jos se on riittävän kylmää, niin sitten lämppäri menee päälle. Muuten offilla. Eli vain kaikkein kylmimmillä pakkasilla tuo lämppäri on ollut päällä. Muuten pois päältä. Mitään täyttä off-kytkintä ei edes ole, mutta jos piilossa olleen termarin olisi toiseen äärilaitaan pyörittänyt, niin tuskin olisi koskaan päällä. Valmetin MUH Ilmava 100 tai 110 tuo värkki lienee. 500 watin lämppärillä siis. Termostaatti täysin piilossa lämppärin sisällä, ei siis esillä laitteen yläreunassa, kuten seuraavilla hieman uudemmilla malleilla.

Minulla on kutina, että tuolla ILPin käynttöönoton jälkeen säästyisi talviaikana 5 kk:n aikana keskimäärin 10-15 kWh/vrk ja lisäksi puita menee aika lailla vähemmän kuin vuosi pari sitten, ainakin puolta vähemmän, ehkä vain kolmasosa aiemmasta. Aiemmin liki joka päivä takassa tuli, kovilla pakkasilla aamulla ja illalla. Nyt muutaman kerran viikossa keskimäärin.

Aika pitkä takaisinmaksuaika tuolla on, jos nyt 400 kWh/kk tulisi säästöjä 5 kk:n aikana vuodessa, eli 2000 kWh/v, joka rahassa taitaa olla n. 220€. 10 vuotta olisi tma pelkässä sähkön hinnassa. Mutta jos ottaa ostopuut mukaan, niin todennäköisesti kuollettaisi itsensä jossain 6-7 vuodessa, jolloin meikun saama säästö olisi likimain +/- 0 €. Mutta eipä tuota minkään säästöunelman vuoksi tullut hankittuakaan.
 
Ylös Bottom