Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
pumppu pettää sanoi:
Ei pidä aliarvioida Ultimatea sen tuotto lämmityksessä on korkeampi kuin tuo keskiarvo cop 2.5, lisäksi tietysti remontin yhteydessä asunnon lämmöneristystä+ikkunoita yms. paranneltiin ei käyttösähkön valaistus yms. välttämättä kovin suureksi nouse, mutta parantamisen varaa tietysti tuossakin on..

Pojaat yrittävät sanoa sinulle, ettei 1300kWh riitä kaikkeen muuhun sähköllä tapahtuvaan toimintaan...
 
P

pumppu pettää

Vieras
pojat on poikia jossain tuolla pääkaupunkiseudulla ruuhka-Suomessa siellä se meno on hulppeeta ja sähköä palaa..asumiskulut ovat 4-5 kertaisia.
ei tälläisessä 1-hengen taloudessa nyt paljoa mene taitaa olla jopa niin ,että kuukaudessa taidan olla jossain muualla enemmän kuin kotona, eikä sitä sähkösaunaa tarvi joka ilta hehkuttaa, kulutustottumuksetkin ovat erilaisia, varmasti sitä joku menee pienemmälläkin kulutuksella..
 

Wesku

Aktiivinen jäsen
On tuo kyllä niin uskomattoman vähäinen kulutus, että joku palkinto olisi paikallaan. Väkisinhän tässä tulee kyllä mieleen, että "talo" on mallia 60-luvun kesämökki, eli 1h+avoterassi+sauna/pesuhuone. Lämmitysmuotona nurkassa ilpin turvaksi wanha kunnon Porin Matti ja suurimpana ylellisyytenä lukuvalo, jossa siinäkin säästölamppu.

Peseytymiset hoidetaan singahtamalla jokeen/ järveen aamuisin ja talvisin hankeen. Kerran vuodessa, eli Jouluna, sitten lämmitetään sauna ja lämmin vesi.

Normilämpönä torpassa 15c, joka on kyllä ihan riittävä kunhan vaan pitää yhtä tai kahta villapaitaa ja paksuja villasukkia tai jatsareita jalassa ja nukkuu kunnon makuupussissa. Ruokakin on kylmänä ihan yhtä hyvää kuin lämmitettynä.

Pyykit pestään sitten äidin luona.

Televisio ?! Mikä se on ?

No joo, hjyymöriä...Onnittelut tosiaan ällistyttävän pienestä kulutuksesta.
 
P

pumppu pettää

Vieras
joo...yksilö-hlö kulutustasolla näitä ilpin käyttökertomuksia ei tosiaan kannata lähteä tekemään, siinä vertailukohteita riittää siihen malliin...mulla meni niin ja niin paljo etc...aletaan laskemaan kuka käy pesulla ja suihkussa ? kuka veti wc:n..? onko naapurilla uusi auto !!

Käyttökertomuksia+seurantaa pitää aina tehdä mittauksin vain ilpin osalta.

TV ? mulla on käytössä se mekaaninen malli jossa katodisädeputken korvaa suurikokoinen pyöritettävä kiekko pysyy kunnossa kun veivaa sitä iltaisin..
 

kakluuni

Aktiivinen jäsen
Muuttaessani nykyiseen talooni opiskeluikäisenä, se oli perinteinen 80-90m2 rintamamiestalo, josta vain alakerta 60m2 oli käytössä. Seinään tuli 1-vaihe sähkö. 2-levyinen sähköhella oli kytketty valovirtaan jne... Lämmitys hoitui täysin puulla, joskus oli joku siirrettävä 800W sähköpatteri lisälämpönä. Kylmävesi virtasi kunnallistekniikasta. Silloin kulutus oli minimaalinen. Melko heti taloon otettiin 3-vaihevirta, sähköpatterit ja lämminvesivaraaja (vanha 3cm villalla eristetty 300L kellariin seisomaan).
Muistelen, että vuosikulutus puilla (4-5m3) auttaen oli 5000-7000kWh (2hlöä). Tuosta puolet on kuumavesi, koska itse olen ollut aina suihkussa lutraaja, eli saattaa mennä tuplamäärä vettä kun laskee vartin verran laulellen.
Silloin -90 luvun puolivälissä ei myöskään ollut mitään energiansäästölamppuja meillä käytössä. Ei tosin plasmaa tai ökyjääkaappejakaan...

Eli kyllä lämmityksen ja suihkuveden jälkeen 2000kWh valaistukseen, ruuan laittoon, pakastukseen, auton lämmitykseen, pyykin pesuun ym. riittää jos kulutustottumukset on tarkat.
 
P

pumppu pettää

Vieras
joo.. sähkön kulutuksesta vuosi 2007 lasku tulee vielä lienee jotain 150-170€...onhan siinäkin jos sen suhteuttaa edesmenneeksi markaksi ? 900-1000mk...

Ilpillä muuten lämmitys onnistuu ilman 3-vaiheliittymää olen sen tässä käytännössä huomannut+Inverterillä ei tule myöskään äkillisiä virtapiikkejä, tosin 1-3 vaiheliittymien perushinnoissa ei taida suuria eroja..
 

kakluuni

Aktiivinen jäsen
pumppu pettää sanoi:
Ilpillä muuten lämmitys onnistuu ilman 3-vaiheliittymää olen sen tässä käytännössä huomannut+Inverterillä ei tule myöskään äkillisiä virtapiikkejä, tosin 1-3 vaiheliittymien perushinnoissa ei taida suuria eroja..

Joo perusmaksussa ei varmaan, mutta lisä-liittymämaksulla ostaakin jo ilpin poikineen. Tosin ongelma on nykyinen sähköistynyt maailma, joka asettaa vaatimuksia.

Muistan kun talossa 1-vaihe aikana (kai se oli 16A) käytti hellaa/uunia ei voinut samaan aikaan paljon tukkaa kuivata tai imuroida. Vielä kun 300L lämminvesivaraaja oli yhdellä vaiheella kytketty 1kW tehoiseksi ja sehän ottikin lukuisia tunteja käytön jälkeen lämmetäkseen.
 

R2d2

Jäsen
Kyllä se on asenteesta kiinni se "elintasosähkön" kulutus.
Meillä on nyt 4 vuoden keskiarvo 14 kwh/vrk. Ei pala halokeenit ulkona yötä päivää!
( 2 pientä lasta kotona, Oppivat nekin säästäväisiksi)
 

jule-

Vakionaama
R2d2 sanoi:
Kyllä se on asenteesta kiinni se "elintasosähkön" kulutus.
Täällä kuluu pyöreästi 16kWh/vrk. Ennen illpiä oli noin 12kWh/vrk. Puukiuas ja puuhella vähentävät melkoisesti kulutusta ainakin meillä.
 

PauliG

Vakionaama
Meillä jo pelkkä kiuas kuluttaa tuollaiset 8Kwh vuorokaudessa, mutta hyvinvointi maksaa ja onneksi ei vielä tarvitse kiristää vyötä ja luopua mukavuuksista.. Tuollaiset alle 20Kwh vuorokausi kulutuksiin voi päästä pienissä asunnoissa ja tinkimällä hyvinvoinnista. (lopetetaan siivous ei käytetä lämmitävettä ei astianpesukonetta viedään pyykin pesulaan käydään syömässä ulkona tai syödään kylmiä ruokia)
 
P

pumppu pettää

Vieras
ei pienellä kulutuksella tarvi tinkiä ? astianpesukone voi olla sellainen pienempi malli ja ulkona tietysti kannattaa aina käydä syömässä niin jää enemmän aikaa projekteille...etc.

Eiköhän sähkönkulutuksen pitäisi muutenkin olla laskemaan päin näiden ilppien myötä, öljybisnes (lämmityskäyttö) taitaa olla jo pienessä paniikissa, leviääkö paniikki sähköntuottajiin tuulivoimaloiden+vaihtoehtoisen energiantuoton yleistyessä..?
 

jule-

Vakionaama
Kun säästää sähköä... aloittaa ensin syömällä ulkona. Jonkin ajan kuluttua on saanut itselleen kasvatettua mukavan rasvakerroksen , jonka johdosta asunon lämpötilaa voi tiputtaa. Myöskään saunassa ei taritse käydä , koska aina on päällä sellainen pieni mukava hiki. Suihkussa käytetään tietysti kylmää vettä , koska sinne ollaan menty lähinnä vilvoittumaan ei niinkään peseytymään. Vaatteita ei tarvitse pestä , koska jo päällä olleet vaatteet voi heittää menemää niiden jo käydessä pieneksi. Tietysti säästäjällämme on Ultimaattumin ilppi , mutta se ei kierrätä tarpeeksi ilmaa , koska asuminen tahtuu vanhassa ahtaassa ritsikassa. Onneksi tämä ongelma ratkeaa pikaisesti , koska pian pitää kuitenkin alkaa suurentamaan kapeita oviaukkoja , jotta niistä mahtuu taas kulkemaan.

P.s. Olen kuullut huhua sähköttömistä lattiaharjoista ja sähköttömistä matontamppaustelineistä. Jotkut kertovat nähneensä jopa pelkällä oluella ja lihasenergialla toimivan mattopiiskan. ;D
 

R2d2

Jäsen
;D
tämä on harrastus. Eihän kaikkien tarvi harrastaa samoja asioita. Mutta saa kai siitä silti ylpeä olla.
Anteeksi sanavalinta "sikailu".
tosiasia on se, ettei meidän jälkeen tule enää montaa sukupolvea jotka voisivat tuhlailla näin tolkuttomasti.
Ja meillä lämpeää sähkösauna 3 kertaa viikossa. (lähden tästä ruoskimaan itseäni)

ps. Eipä sullakaan jule paljoa kulu
 

wattis

Pumpusta ottaa
Meitä on moneksi, harva on juuri siitä keskiväliltä ja hyvä niin. Tarkoitan, että osa porukasta ei välitä tuon taivaallista paljonko sähköä menee ja osa taas kyttää niin maan perusteellisen tarkasti kaikki kulutukset.

Täytyy kuitenkin sanoa että on kyllä erittäin pienet kulut PP:llä. Toisaalta jos ramppaa jatkuvasti ulkona syömässä on se varmasti rahallisesti ja luultavasi myös ympäristön kannalta heikompi ratkaisu kuin tehdä itse ruuat.
 

ValiantMan

Aktiivinen jäsen
Vanhemmillani on 70-luvun alun ok-talossa kulunut vuosikaudet sähköä vuosittain vain 2000-2500 kWh. Lukemissa on mukana satunnaista hitsauskoneen ja isojen metallintyöstökoneiden harrastekäyttöä. Eli kyllä pienet lukemat ovat mahdollisia. Omena on kyllä pudonnut kauas puusta... ;D
 

Wesku

Aktiivinen jäsen
Ei zumaleissön sentään, pojat. Miten noin pieniä lukemia voi olla olemassakaan. Julellakin 16kWh !...Ei jummarra.. :eek:

Meillä menee päiväsähköä yleensä vähintään 20kWh ja nyt pakkasilla n.40-45kWh. Yösähköllä lämmitetään kämpän lisäksi öiseen aikaan 300l lämmintä vettä.

Taloudessa on 2 aikuista ja 2 lasta(9 ja 12v). Toinen telkkari ja digiboxi aika paljon auki, mutta muuten pyrin hiihtelemään lauman perässä ja sammuttelemaan turhia valoja. Muut laitteet(pelikonsolit ja tietokone) ovat pois päältä, kun niitä ei käytetä(piuhat kyllä seinässä, mutta katkaisijasta naps-sammutettuina). Kph:n lattialämmitys juuri sen verran vaan päällä, että tuntuu aavistruksen lämpöiseltä. Ei siis paisteta aamuisin munia ja pekonia laatan päällä.

Mihin se wirtanen meillä menee ?! Ryöstääköhän ne patterin pirulaiset, vaikka ovat 14 asteeseen säädetyt?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Jaoin tämän omaksi keskusteluksi, koska ei tämä enään käyttökertomusta ole.

Tässä alkuperäine aloitus http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=2506.0

Omassa taloudessani taloussähköä kului vuonna 2007 noin 3500 kWh. Asukkaita on 2 työssäkäyvää aikuista ja 3 vuotias lapsi. Sähkön kulutus oli kesäkuukausina noin 11 kWh/d (päiväsähkö 6 kWh/d ja yösäkö 5 kWh/d), josta käyttövesi oli kesällä noin 2,5 kWh/d (talvella hiukan enemmän) ja loput taloussähköä 8,5 kWh/d.
 

jule-

Vakionaama
Vs: Ultimate ullakolle

Wesku sanoi:
Ei zumaleissön sentään, pojat. Miten noin pieniä lukemia voi olla olemassakaan. Julellakin 16kWh !...Ei jummarra.. :eek:

Ensinnäkin meillä on öljylämmitys , joten osa lämmityksestä ja lämmin vesi menee öljyn piikkiin. Sähköä kuluu vuodessa noin 6000kWh ilppi mukaan lukien.
Ilppi vei viime kautena noin 2000kWh eli noin 4000kWh jäi muulle. Kun kulutus on pientä niin laskukin on pieni. ;D
Vehkeiden kulutus on kuitenkin melko pientä esim. tv 5hx100W=0.5kWh PC 6hx150W=0.9kWh , jääkaappi , pakastin , mikro jne.
Tämän päälle tulee ei joka päiväiset kulutukset kuten tiskikone , pyykkikone , työkalut jotka eivät kuitenkaan käy ns. pitkään kerralla.
Ruoka on pääsääntöisesti tehty puuhellalla , koska se on muutenkin lämmitetty lämmittämään. Valaistushan oli aika pitkälti niillä
puolijohdetekniikalla. Joten niistä ei kerry juurikaan watteja , ehkä 100W jos kaikki yhtä aikaa päällä.
Hyvin pitkälti tottumus kysymys , mikä on "turhaa" ja mikä ei. Tosin meillä ei ainakaan enää pystytä säästämään , sen verran on jo kulutus matalalla. Ilppikin näytää olevan vähentänyt kulutustaan , kun kellarin "masa" puskee lämpöä mukavasti myös ylös. ;)
Motivalta voi katsella noita säästämiseen tarkoitettuja oppaita , jos säästäminen kiinnostaa. Pelkästään jumiutunut pakastimen termostaatti voi aiheuttaa 2000kWh:n lisälaskun. Näin pääsi juuri käymään pari vuotta sitten. :p
 

kakluuni

Aktiivinen jäsen
Vs: Ultimate ullakolle

jule- sanoi:
Ei zumaleissön sentään, pojat. Miten noin pieniä lukemia voi olla olemassakaan. Julellakin 16kWh !...Ei jummarra.. :eek:
Pelkästään jumiutunut pakastimen termostaatti voi aiheuttaa 2000kWh:n lisälaskun. Näin pääsi juuri käymään pari vuotta sitten. :p

Niin ja mikä mielenkiintoisinta puhutaan vain reilun 200W jatkuvasta tehonsyöjästä.. Eli joku tehokkaampi valaisin voi tehdä uskomattomia lukemia vuositasolla, jos se on aina päällä.

Huomasin kulutusmittaria pitäessäni astianpesukoneen perässä, että itse asiassa 9W standby kulutus oli lähes puolet kokonaiskulutusesta kun kone pyörähtää meillä muutaman päivän välein. Eli toisin sanoen, jos laitteen repisi seinästä pois muulloin kuin käytettäessä olisi astioiden pesu "ilmaista" verrattuna nykytilanteeseen. :eek:
Yksi pesu taisi ottaa jonkun 1,3kWh (laite on kylmävesiliitännässä).
 

Jallu-v

Aktiivinen jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Kokonaissähkön kulutus 8500Kw/vuosi (2007) kokonaisala 167m2 Oravais-talo-84.
Ennen ilmalämpöpumppua kokonaiskulutus melko tasan 15000Kw/vuosi (2002)
Lämmitys ja jäähdytys pää-asiassa ilmalämpöpumpulla.
Pääkaupunki seutu - etelärannikko
On vielä kauas matkaa Linkolan sähkölaskuihin Hesarin mukaan, taisi olla jotain 15€/2kk.


www.taloussahko.com
 

markusj

Aktiivinen jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Jallu-v sanoi:
..... On vielä kauas matkaa Linkolan sähkölaskuihin Hesarin mukaan, taisi olla jotain 15€/2kk. ...

Jos tuo pitää paikkansa, 10 centin kWh hinnalla tuo tarkoittaisi 102W jatkuvaa kuormaa. Mihinhän hän mahtaa sen kuluttaa?
 

mk

Aktiivinen jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

On se niiiin väärin.

Meillä on viime talvelta aikoja, että meni 15ekee päivässä.
Jospa nyttemmin menis vähemmän.
 
D

Deleted member 1943

Vieras
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

markusj sanoi:
Jallu-v sanoi:
..... On vielä kauas matkaa Linkolan sähkölaskuihin Hesarin mukaan, taisi olla jotain 15€/2kk. ...

Jos tuo pitää paikkansa, 10 centin kWh hinnalla tuo tarkoittaisi 102W jatkuvaa kuormaa. Mihinhän hän mahtaa sen kuluttaa?
Muistaakseni Linkola on jossakin haastattelussa sanonut langenneensa ostamaan yhden nykyajan hömpötyksen - jääkaapin. Ei tuolla teholla sitten paljoa muuta pyöritetäkään. Ellei hänella satu olemaan erityisen edullinen sähköntoimittaja. Ja voihan tuossa 15€:ssa olla pelkkä sähköenergian hinta jolloin tehoa törsääntyisikin jo parisataa wattia ::)
 

teukka

Vakionaama
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Meillä on tasainen kulutus 5200 kWh/vuosi. Tuossa on siis vain taloussähkö ilman mitään lämmityksiä. Saunaa käytetään nykyisin melko harvoin - ehkä kerran viikossa. Muuten eletään ihan normaalisti. Siis kulutus on noin 15 kWh/vrk ja tuosta voisi sitten ehkä pienentää kituuttamisella ehkä neljänneksen pois. Jos vielä tarkistaisi kuluttavat laitteet ja suorittaisi karsintaa, niin luulisi, että 10 kWh/vrk olisi jotenkin saavutettavissa normaalielämisellä, siis noin 3500 kWh/vuosi.

Pari pakastinta, jääkaappi ja kiertovesipumppu ovat jatkuvasti päällä ja niiden kulutus lienee yhteensä parisataa wattia. Joidenkin laitteiden valmiustilat ottanevat yhteensä ehkä 50 wattia. Tällöin "pakollinen" jatkuva meno olisi siis noin 6 kWh/vrk eli pari tuhatta vuodessa. Tuosta se syntyy...

Nykytasolla kustannus on siis pari euroa päivässä, joka ei minusta ole kamalan suuri. Jos taloussähköön (ei sisällä veden lämmitystä) menee lähes 10000 kWh/vuosi, niin silloin kannattaisi tarkistaa elämistänsä. Kun pari vuotta sitten aloin tarkkailla asiaa, niin huomasin mm. tietokeen kuluttavan noin 200 w. Enää ei ole jatkuvasti päällä. :cool:
 

Wesku

Aktiivinen jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Näköjään taloussähkön osuus on meilläkin n.20kWh päivässä, kun tutkailin tuossa kesäkuun lukemia, jolloin ei tosiaan lämmitelty eikä jäähdytelty, niin n.600kWh oli kulutus päiväsähköä.

Eli ei tässä nyt ihan niin hirveitä ökyporsastelijoita oltukaan tuon taloussähkön suhteen, kun tajusin ottaa hieman lukemia alaspäin torpan ja vedenlämmityksen osalta, huh :eek:
 
I

IlmanPumppaaja

Vieras
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Mulla oli kesäkuussa lämmitystä vähän päällä, oli aika koleaa alkukuusta muistaakseni. Heinäkuun lukemien perusteella taloussähkö+lämminvesi on noin 3000kWh/vuosi + valaistus (jota ei heinäkuussa tarvi). Ja talvisin/pimeämpinä aikoina tulee kyllä tuota kulutuselektroniikkaa enempi käytössä (tietokoneet lähinnä).
 
D

Deleted member 1943

Vieras
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Meillä taloussähköön ja käyttöveden lämmitykseen kuluu arviolta n. 9200 kWh/a (kesän 24 ... talven 26 kWh/vrk) josta arviolta 2400 kWh on sitä veden lämmitystä. Eli onko sitten sitä varsinaista taloussähköä 6800 kWh/a. Tosin tällä sähköllä ruokitaan myös auton lohkolämmitintä pakkasaamuina.
 

kalanteri

Jäsen
Olisiko ILP järkevä ratkaisu?

Meillä menee sähköä lämmityskauden ulkopuolella n.25 kwh/d. Huusholli: a.pinta-ala 95 + talli 25 suora sähkö.
Lattioita lämmitetään sähköllä (aina päällä) n.10m/2, lämminvesivaraaja 240l (n.65-70 m3 vettä vuodessa yhteensä), 2 pakastinta 1 jääkaappi, 2 tietokonetta joka paivä auki n.5-6h,3 tv.tä ja 3 digiboksia joista 1 tallentava, painepesuri ym. muut kotinikkarin koneet käy satunnaisesti.
Ei pumppua vielä.

Kokonaiskulutus vuodessa n. 13000-14000kwh.

3 hlö.

Ei tulisijoja.

Kattolämmitys.

Toisikohan tuo pumppu apua lämmön tasaisuuteen?
Nykytilanne ei ole hirmu hyvä, pää lämpee liikaa ja jalat kärsii viileästä. Elikkä jos muuten olisi hyvä olla niin lattiat ovat viileän oloiset.

Tiedän kyllä että yhdestä ja toisesta seinän ja lattian raosta vetää, korjaus tulossa tulevana keväänä.

Ja olisiko järkevää perustella itselle pumpun hankintaa sillä että: sähkönkulutus alenee?

Takaisinmaksuaika on todennäköisesti todella pitkä?


Kommentteja kiitos
 
D

Deleted member 1943

Vieras
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Kalanteri,

Pohjaratkaisua näkemättäkin melkein voisin luvata että lämpötilaerojen tasoittuminen on takuuvarmaa. Mutta se takaisinmaksuaika onkin sitten toinen juttu.

Jokin noissa antamissasi luvuissa ei minusta täsmää; johan 25 kWh/vrk pohjakulutus tekee yli 9000 kWh/a. Ja jos vielä on tiedossa lämpövuotoja niin ei sillä lopulla 4000-5000 kWh:lla tuommoista pinta-alaa lämmitetä, ottaahan se toistakymmentätuhatta kWh:ta ???
 

kalanteri

Jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Pitää tarkistaa tuo kulutus vielä, olen pitänyt kirjaa muuttamisesta (1992) saakka sähköstä.
 
Z

zni

Vieras
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

viitari sanoi:
Jokin noissa antamissasi luvuissa ei minusta täsmää; johan 25 kWh/vrk pohjakulutus tekee yli 9000 kWh/a. Ja jos vielä on tiedossa lämpövuotoja niin ei sillä lopulla 4000-5000 kWh:lla tuommoista pinta-alaa lämmitetä, ottaahan se toistakymmentätuhatta kWh:ta ???

Ota huomioon että pohjakulutus lämmittää taloa.
 

kalanteri

Jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Oikea kulutus on tosiaan 17.5kwh/d, lämmityskauden ulkopuolella.

Tämähän muuttaa asioita= jospa sittenkin pumppu kannattaa hankkia?
 

kalanteri

Jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

jos lämpöön menee vuodessa 7000-8000kwh, eli mihin lämpöpumpulla voi vaikuttaa, niin kannattaako pumppu hankkia pelkästään tuon takia?

Kaikenlaisia kommentteja kaivataan.

perustele kommentti hyvin.
 

kakluuni

Aktiivinen jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Innostuin seuraamaan, kuinka paljon meillä kuluu sähköä vuorokaudessa.

Otanta on lyhyt vain n. 2vrk mittainen, mutta mielenkiintoista on, ettei lämmitys (ilp+puu) ole edes puolta kulutuksesta vaikka pakkasta oli -6 välillä vähän vähemmän.

Kokonaiskulutus 90kWh/49h, josta päiväsähköä 55kWh ja yösähköä 35kWh. Yhdessä kaakeliuunissa kerran päivässä n.7-8kg mäntyhalkoja. Lämmin tila 120m2, josta vajaa 30m2 viileämpänä. Yläkerta pidetty plussan puolella. Taloudessa 2 aikuista, 5 kissaa.

Tästä tiedettyjä laiteita:

ILP (alakerta) 41kWh (837W)
ILP (yläkerta) 1kWh (päällä vain reilun tunnin)
kellarin ilmankuivain 12kWh (lähes aina päällä)
Kissankopin kattolämmitys 5kWh (120W vastus, päällä lähes aina n.20/24h)
Pysyvä valaistus (9+11W) 1kWh (energiansäästölamput)
Jääkaappi (LG iso sidebyside) 3,5kWh (puhdas arvio päällä 45% ajasta???)
Standby (muutamat laitteet) 3kWh (digiboxit ja kaikenlaiset virtalähteet kuntopyörästä rikkaimuriin..)
Lämminvesi (300L) 15kWh (arvio parin kWh tarkkuudella)
______________________________________________________________________
Yht. 81,5kWh (eli 8,5kWh jää käyttökulutukselle n. kahdessa päivässä!)

Tuohon 8,5kWh kahden päivän aikana mahtuu ainakin mm.
n. 6h tietokone (kone+tft n. 0,75kWh (125W))
n. 8h plasma+digi (yht. n. 2kWh (n.250W))
Valaistus energiansäästölampuilla n. 14h?? (yht. 2kWh)
Ruoka n. 1,0kWh (1 spagettikattila induktiolla ja muutamat kahvit ja mikron käytöt)
astianpesukone 1x n. 1,5kWh
Auton lohkolämmitin 1pv. 30min. 0,25kWh

Jotain pientä jää vielä uupumaan..
Kulutus on varmasti viikonloppuisin/keskimäärin isompi ja pyykinpesu, imurointi ym. lisää jonkin verran, mutta vähän kotona olevana kulutus tuota luokkaa meillä säästeliäästi elellen.

Huomioitavaa on, että asumme keskeneräisessä talossa, joten sähköistyksen taso ei ole ihan valmiin tasolla vaikka jatkojohtoja mukavasti lattioilla kulkeekin. Varsinkin valaistus on osassa huoneita vaiheessa.

Viime tasauslaskun jälkeen oli kulutus vuodessa 15 000kWh (edellinen vuosi 17MWh), mutta tuohon on tästä syksystä tullut muutoksena ILPit ja valaistusta päivitetty. Toisaalta täyslämmitetty ala kasvanut tänä vuonna n. 20m2.

Aikaisemmin mutu-arviona on ollut, että lämmityksen osuus on ehkä vajaa puolet ja lämminvesi 3000kWh eli yht. n.10 000kWh. Loput 5000 jäisi muuhun. Saa nähdä mikä on tilanne ensi vuonna.
 
D

Deleted member 1943

Vieras
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

kalanteri sanoi:
jos lämpöön menee vuodessa 7000-8000kwh, eli mihin lämpöpumpulla voi vaikuttaa, niin kannattaako pumppu hankkia pelkästään tuon takia?

Kaikenlaisia kommentteja kaivataan.

perustele kommentti hyvin.

Karkeaa laskelmaa;
Tällä hetkellä tuon lämpömäärän tuottaminen suoralla sähköllä maksaa pyöreästi n. 10 senttiä/kWh siirto ja verot huomioiden eli 700-800 €/a. Jos pystyisit tuottamaan KAIKEN tuon lämpöenergian ILPillä, saisit lämmityskauden keskimääräisellä COPilla 2 tuotettua saman lämpöenergian puolella tuosta sähköenergiasta eli säästöä 350 - 400 €/a. Pumpun hintaluokasta riippuen takaisinmaksuaika (asennustyön kotitalousvähennys huomioiden) n. 3-4 vuotta. Koska käytännössä ILP ei pysty kattamaan kaikkea lämmitystä etenkään huippupakkasten aikana, on takaisinmaksu käytännössä ehkä lähempänä viittä vuotta. Jäähdytys luonnollisesti pidentää tätä aikaa, mutta ei oleellisesti. Toisaalta uusilla pumpuilla saattaa etenkin etelä-suomessa keskimääräinen hyötykerroin kivuta yli kahdenkin jolloin takaisinmaksuaika voi lyhentyä jopa puolella vuodella.
 

TKT55

Jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Meillä on 208 m2 kahdessa kerroksessa. Tästä on 30 m2 puolilämmintä autotalli ja varastotilaa. Kesällä kuluu päiväsähköä noin 170 kWh/kk ja yösähköä noin 360 kWh/kk. Kahden ihmisen taloussähkö, joka sisältää kolmimoottorisen ilmanvaihtokoneen kulutuksen.
 

kakluuni

Aktiivinen jäsen
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

viitari sanoi:
Karkeaa laskelmaa;
Tällä hetkellä tuon lämpömäärän tuottaminen suoralla sähköllä maksaa pyöreästi n. 10 senttiä/kWh siirto ja verot huomioiden eli 700-800 €/a. Jos pystyisit tuottamaan KAIKEN tuon lämpöenergian ILPillä, saisit lämmityskauden keskimääräisellä COPilla 2 tuotettua saman lämpöenergian puolella tuosta sähköenergiasta eli säästöä 350 - 400 €/a. Pumpun hintaluokasta riippuen takaisinmaksuaika (asennustyön kotitalousvähennys huomioiden) n. 3-4 vuotta. Koska käytännössä ILP ei pysty kattamaan kaikkea lämmitystä etenkään huippupakkasten aikana, on takaisinmaksu käytännössä ehkä lähempänä viittä vuotta. Jäähdytys luonnollisesti pidentää tätä aikaa, mutta ei oleellisesti. Toisaalta uusilla pumpuilla saattaa etenkin etelä-suomessa keskimääräinen hyötykerroin kivuta yli kahdenkin jolloin takaisinmaksuaika voi lyhentyä jopa puolella vuodella.

Samaa mieltä pitkälti.
Jos lämmittää yhtään puulla, niin sillä voi kompensoida kylmät jaksot, jolloin lisäsähköä ei lämmitykseen tarvita välttämättä yhtään. Näin myös puu tulee poltettua taloudellisimpaan aikaan kun pumpun COP on alimmillaan. Pesutilojen mukavuuslattialämmitykset tietysti vie oman osansa joka tapauksessa (ellei kytke kylmäksi..)
 

Dippa

Vakionaama
Vs: Kuinka paljon kulutat taloussähköä?

Öljylämpötalossa viime vuonna 8800 kWh, mukana lämmin 11m2 ulkovarasto, lämmin 6 m2 koirankoppi, sekä autojen lohko-ja sisätilalämppärit.
 
Ylös Bottom