Lähiverkon tökkiminen

mk

Aktiivinen jäsen
Jossain tukiasemissa on muuten asetus sille montako vehjettä sallitaan samaan WLANiin - mitä se sitten käytännössä tekeekin.
Tästä saattaa olla vielä enemmän haittaa.
Esim. tilanteessa jossa laite oli vain hieman pidempään valmiudessa ja tukiasema toteaa, ettei uusia enää mahdu.
Jossa siis sitä samaa radiotaajuutta yrittää käyttää kaikki ja vähän päälle.

Monasti unohtuu missä oikeasti mennään.

Alussa paljon syntyi Xeroxin Palo Alton PARCssa.
DARPAlla oli myös sormensa pelissä.
DCMAn jälkeen keksittiin NMT ja radiosynkronointi.
Tekijät siis kookkaita ja oletettavasti tiesivät mitä olivat tekemässä.

Verrattuna tähän päivään, jossa OpenWRTllä kuka tahansa voi tehdä tukiasemalle oman käyttöjärjestelmän.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Verrattuna tähän päivään, jossa OpenWRTllä kuka tahansa voi tehdä tukiasemalle oman käyttöjärjestelmän.
Käytännössä näissä on ollut jotain 2.2 kernelin päälle tehtyä hirveää kyhäystä - sama pohja noin 2000 erimerkkisessä ja uudemmissa openwrt, vaikka sitä kutsuttaisiin millä nimellä. Esmes Inteno taitaa olla useinkin omaa sukua Thomson ja openwrt..
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Voisikohan TP-link Deco M5 mesh laite olla tässä kuitenkin syyllinen. Jos oikein katsoin, niin on halpa laite (99 euroa). Ominaisuuksia on kuitenkin melkoisesti. Olisikohan joku kalliimpi laite kokeilun arvoinen. Nuos sinun ongelmat on kyllä sitä luokkaa, että tuskin löydät selkeää vikaa.
Ei niin että olisi paljon väliä, mutta kyllä tuo setti taisi pari-kolme kertaa kalliimpi olla (satkulla sai yhden "satelliitin"). Toki nykyhinnoista ei hajuakaan. Ongelmat edellisillä Zyxelin ja Huawein routereilla olivat huomattavasti pahempia, kaatui koko verkko säännöllisesti ja vaati täysboottauksen. Voi olla että syynä oli huonosti käyttäytyvä IP-kamera, mutta TP-linkin vehkeet eivät siitä sentään noin pahasti halvaantuneet. Mitä katsoin alan liikkeiden valikoimia, kuluttajapuolen reitittimet tuntuisivat panostavan sijoitetun lisärahan vastineeksi valtaviin WLAN-antennihäkkyröihin ja hienoon ulkonäköön. Ammattivehkeiden kanssa saa lyödä isomman tukun rahaa pöytään ja lisäksi opiskella asennusproseduuria viikon ajan.

Jos kuitenkin ketjun aloittaja haluaa säästää hermojaan niin suosittelen lukemaan seuraavan ketjun.
Kiitti vinkistä. Onhan tuossa tiettyä yhtäläisyyttä, täytyy seurata ketjua. Erona se, etten ole noiden muutaman asetuksen vaihdon jälkeen saanut kertaakaan tietokoneella (LAN tai 5GHz WLAN yli) latenssipiikkiä esiin - en "kokemuspohjaisesti" enkä pingaamalla. Voi olla että ongelmaa ei ole ollutkaan muuta kuin WLAN-puolella, ja kenties vain tietyillä päätelaitteilla. En edes tiedä mistä keksin LAN-puolen pätkivän (varmaan tuosta routerin pingauksesta), koska harvoin tulee ihan PC:tä käytettyä ja sitäkin harvemmin LANiin kytkettynä.

Tästä jatkat.
Mulla oli tuossa testailussa alkuun se fundamentti virhe, että pingailin routeria - joka tyrmättiin aika nopeasti huonoksi ajatukseksi. En nyt saa latenssipiikkejä tosiaan esiin, joten ei voi oikein testaillakaan.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Taitaa olla parasta laittaa homma niin sanotusti seurantaan, koska ongelma tuntuisi olevan WLAN-puolen satunnaista änkyröintiä - tai ainakaan muusta ei ole evidenssiä.

Toki saa vinkata järkevää reititintä, mieluummin ilman WLANia, diskovaloja ja antennihäkkyrää (erilaisia tukiasemia löytyy muutenkin kassillinen). Mutta niin että ns. perushommat hoituvat luotettavasti, eikä tarvitse ns. ikinä bootata.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Kiitti vinkistä. Onhan tuossa tiettyä yhtäläisyyttä, täytyy seurata ketjua. Erona se, etten ole noiden muutaman asetuksen vaihdon jälkeen saanut kertaakaan tietokoneella (LAN tai 5GHz WLAN yli) latenssipiikkiä esiin - en "kokemuspohjaisesti" enkä pingaamalla. Voi olla että ongelmaa ei ole ollutkaan muuta kuin WLAN-puolella, ja kenties vain tietyillä päätelaitteilla. En edes tiedä mistä keksin LAN-puolen pätkivän (varmaan tuosta routerin pingauksesta), koska harvoin tulee ihan PC:tä käytettyä ja sitäkin harvemmin LANiin kytkettynä.
Itse olen törmännyt jo usempaan sekoilevaan reitittimeen.

Joskus käsissä oli telewellin modeemi/reititin ja se teki sellaiset tepposet että se pudotti lanissa nopeuden aina silloin tällöin itsekseen 1000 -> 100mbit/s. Kyselin asiasta maahantuojalta ja sieltä tuli vain viestiä että ei voi pitää paikkaansa. Yritin todistaa asiaa jos jonkinlaisella tavalla mutta se ei kelvannut. Lopulta löysin jostain ihmeen kaupalla saman purkin mutta brandättynä eri merkillä. Huomasin että tuohon on saatavilla uudempi softa sisään. Kepulikonsteilla sain tuupattua telewelliin tuon eri merkin softan firmware recoveryä apunakäyttäen. Ja kas ongelmat olivat kerrasta pois. Annoin tuosta sitten telewellille palautetta että kaivakaas se tuoreempi softa valmistajalta koska vanha on buginen.

Samoin nykyinen asus joka on jo yli 5v vanha kärsi mystisistä sekoiluista pitkään. Ehkä kaksi vuotta ostamisen jälkeen siihen ilmestyi softa joka oli oikeasti vakaa. Merlinin firmware oli tässä suhteessa hiukan parempi muttei sekään kaikkea kuitenkaan korjannut.

Näiden mesh tukareiden kanssa törmäsin miltei jokaisen osalta siihen että ne hidastelivat jossain tilanteissa miltei aina. Oli backhauliin oma taajuus tai ei. Tai vaikka se olisi vedetty kaapelilla. Siksi nämä jäivätkin toistaiseksi hyllylle. Itse koittaisin kyllä nyt toisella tukiasemalla/reitittimellä ja katsoisin että poistuuko ongelma. Nyt ainakin kirjoitusten perusteella oletan että ongelman esiinsaaminen ei ole järin kovan työn takana...
 

ohjaus

Jäsen
Olisiko se perinteinen Ubiquitin Edgerouter X reitittimeksi. Peruskonffi pitäisi onnistua suht helposti wizardilla mitä itse etukäteen olen asiaa tutkinut. Jos gigan netti niin ehkä joku tehokkaampi malli jos kaiken haluaa ottaa irti.
 

korsteeni

Aktiivinen jäsen
Siinä vaiheessa kun uudet tiukemmat energiansäästönormit astuivat voimaan oli ongelmia läjäpäin, esim. monitoreissa. Kun virransäästöt ajetaan huippuunsa niin jo arkijärjellä ajateltuna ne laitteet sekoilevat eivätkä (nykyisinkään) enää herää kun "ivobuutilla". Puhun nyt kylläkin edellisen elämän ongelmista mutta en sulkisi tänäänkään tätä pois.Telehellin reitiimien/modeemien ongelmat muistan hyvin, niin paljon niitä joutui vaihtamaan takuuseen ja hyvittelemään kun asiakkaat vaihtoivat ysein myös toisiin merkkeihin, laitteet yksinkertaisesti menivät koomaan.
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Itse ehdotan reitittimeksi myös ubiquiti edgerouter x. Itselläni pyörinyt hyvin netti tuon perässä. Kuitumodeemi on operaattorin omistama dzs joka on siltaavana, edgerouter hoitaa palomuurin, natin ja reitityksen ja ubiquitin ac-ap-lite jakaa wifin. Langattomanakin tuuppaa verkon maksimia 4ms pingillä speedtestillä testattuna.
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Koska ongelmia tuntuu olevan useammallakin tukiasemalla niin ....

Olikohan varmistettu ettei naapureilla ole sama WLAN taajuus käytössä? Tai jos joku toisinaan jakaa wifiä kännykällä?
Ssinsider (tai joku sen tapainen) näytti tietokoneelle kuuluvat tukiasemat graafisesti taajuuden mukaan. Taitaa vain nykyään olla maksullinen. Tilanne pitäisi katsoa nimen omaan sillä hetkellä kun ongelmia on.

Mesh laitteet taitaa ”syödä” tehokkaasti WLAN kanavia jos on langaton backhaul? (Tässä ei tainnut olla mutta ehkä naapurissa?) 5GHz alueella on enemmän kanavia mutta yleensä niitäkin niputetaan jotta saadaan enemmän siirtonopeutta jolloin kanavat käyvät vähiin. Langattomalla backhaulilla kanavatarve taitaa tuplaantua. Miten lie 3 tukiaseman kanssa?

Jatkossa taitaa kännykkäverkotkin (esim LTE-U, LAA) käyttää WLAN taajuuksia. Suomessa ei taida vielä olla.

Kytkimen saattaisi sekoittaa jos kahdella laitteella on sama MAC osoite. Lisäksi DHCP serveri varmaankin jakaisi noille duplikaattilaitteille samat IP osoitteet, joka sekoittaa lisäksi reititintä. Mahdollisuus on kylläkin häviävän pieni. MAC osoitteiden määrä on rajallinen joten valmistajat joutuvat käyttämään välillä samoja osoitteita. Duplikaatti osoitteet eivät ole ongelma jos duplikaattilaitteiden välissä on reititin (laitteet eri IP aliverkoissa).

Itselläni on Asuksen modeemi/reititin. Tosin kaapelimodeemin myötä moodeemi ei ole käytössä. Vaikka kaapelimodeemissakin on wifi, jätin asuksen paikoilleeen niin ei tarvinut muuten ruveta verkkoa konffaileen. Asuksessa on semmoinen ongelma että kaikki toimii muuten mutta kun on ollut pidempään käynnissä niin sisälle ei pääse kirjautumaan katsomaan/muuttamaan konffiksia. Bootin jälkeen toimii. Nykyään aika harvoin tarvii päästäkään sisälle; silloin tällöin tarkistaa päivitykset.

Edit: Mesh verkoissa taitaa olla ongelmana että monikaan päätelaite ei varsinaisesti tue niitä. Pitää olla aika tuoreita laitteita jotta mittaukset yms on tuettuna. Eli kaikki ”äly” jää tukiaseman varaan ja se yksinään vajailla tiedoilla tekee välillä huonoja päätöksiä parhaasta tukiasemasta.

Edit2: Työpaikalle tuli uusia ovilukijoita kulunvalvontaan. Ovatkohan jotain eco versioita kun osa lukijoista ei tahdo toimia ollenkaan ja parhaat toimii vain kun laittaa kulunvalvonta lätkän lukijaan aivan kiinni oikein päin. Lisäksi sähkärilla (tai tehtaalla) on ilmeisesti sattunut piuhat välillä eri päin kun ei voi tietää kummin päin lätkä pitää laittaa mihinkin lukijaan. Sama lätkä toimii vanhoissa lukijoissa miten päin vaan ja vaikka 10cm päästä. Tuo ecoilu alkaa jo oikeasti haitata elämää.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Jatkossa taitaa kännykkäverkotkin (esim LTE-U, LAA) käyttää WLAN taajuuksia. Suomessa ei taida vielä olla.
Puheen saa jo nyt kulkemaan wlanin yli esim jos sisäkuuluvuus on huono.

Mikä on Telia Wifi-puhelu

Tämän palvelun taustalla on termi VoWiFi joka tarkoittaa sitä, että puhelu kulkee perinteisen matkapuhelinverkon sijasta wifi-verkossa. VoWiFi tuo helpotusta erityisesti tilanteisiin, joissa puhelimen sisäkuuluvuus on huono. Jos kotonasi tai toimistollasi on huono kuuluvuus mutta sieltä kuitenkin löytyy wifi-verkko niin voit soittaa ja vastaanottaa puheluita sen kautta. VoWiFi:n avulla voit soittaa puheluita wifi-verkon kautta, kotimaan hinnalla myös ulkomailla ollessasi.

Jotta voit soittaa Telia Wifi-puheluita sinulla tulee olla myös Telia 4G-puhe käytössäsi.

Telia 4G-puhe ja Telia Wifi-puhelut mahdollistavat siis sen, että voit soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä 4G- että wifi-verkoissa. Ja sen ansiosta voit soittaa puheluita paikoissa, joissa se ei kenties aikaisemmin onnistunut.

 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Puheen saa jo nyt kulkemaan wlanin yli esim jos sisäkuuluvuus on huono.
Juu, tuo taitaa olla VoLTE puhelun erikoistapaus jolloin käytetäänkin WiFiä mobiiliverkon sijaan.
Yksittäisen puhepuhelun bitrate on kuitenkin niin pieni ettei sillä ole mitään merkistystä. Reilusti alle 100kbit/s.
Sitten kun muukin liikenne menee WiFin kautta, alkaa verkot tukkeutua.

Aikaisempaan viestiin voisi lisätä että kannattaa kokeilla kytkeä pois päältä tukiasemasta eco asetukset. Voivat hyvinkin aiheuttaa jumeja.
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Jäi vielä mainitsematta että monillahan kännykät ja tabletit yms käyttävät jo nyt wifi verkkoa esim kotona ollessa. Eli sinällään tämmöisessä tapauksessa wifi liikenne ei kasva vaikka olisi mikä LTE-U tai LAA käytössä.
Erona ehkä lähinnä se että operaattori laskee myös wifin kautta kulkeneet bitit osaksi kuukausipaketin rajallista datan määrää. Suomessa suurimmalla osalla taitaa olla rajaton datan määrä joten ei merkitystä.
”Normi”/perinteisesti wifin kautta kulkeneesta datasta operaattorilla ei ole mitään tietoa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Aikaisempaan viestiin voisi lisätä että kannattaa kokeilla kytkeä pois päältä tukiasemasta eco asetukset. Voivat hyvinkin aiheuttaa jumeja.
Mitä tuota kyseistä tukarin mallia googlettelin muutaman minuutin niin eipä tuo linkkaamani jumitusketju ainut ollut. En ihmettelisi vaikka olisi "ominaisuus"...
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Meillä muuten oli edellisessä työpaikassa Ciscon 'pro' tukarit, mutta kyllä niiden tilalle sitten haettiin jotain muuta kun liikenne tökki liikaa. Ehkä niitä olisi vaan pitänyt sitkeästi päivittää ja debugata, mutta ei kukaan viitsinyt.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Koska ongelmia tuntuu olevan useammallakin tukiasemalla niin ....

Olikohan varmistettu ettei naapureilla ole sama WLAN taajuus käytössä? Tai jos joku toisinaan jakaa wifiä kännykällä?
Aiemmissa vehkeissä kaatui koko systeemi satunnaisesti, LAN ja laitteen hallinta mukaan luettuna.

Betoninen omakotitalo. Naapureista kuuluu pari heikkoa 2,4GHz signaalia, ei yhtään 5GHz.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Itse koittaisin kyllä nyt toisella tukiasemalla/reitittimellä ja katsoisin että poistuuko ongelma. Nyt ainakin kirjoitusten perusteella oletan että ongelman esiinsaaminen ei ole järin kovan työn takana...
Nyt tuntuu olevan hyvinkin vaikea olla saada ongelmaa esiin. Hyvin satunnaisesti tulee mobiililaitteella pidempää (ehdottomasti kyllä sillä hetkellä häiritsevää) vasteaikaa, varsinaisia time outeja ei ole juuri tullut. Tietokoneella en ole saanut esiin sen jälkeen kun siirsin kaikki langattomat iot-vehkeet 2,4G taajuudelle ja oman VLAN id:n taakse. Esim streaming LAN yli (myös nettitv ja radio) on tosiaan koko ajan toiminut näillä vehkeillä.

Täytyy harkita tuota Ubiquuta, muitakin saa toki ehdottaa. Siitä ei pääse mihinkään että tuo tämän hetken systeemi on routerina kökkö, eikä paljon asetuksia tai logeja ole tarjolla.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Täytyy harkita tuota Ubiquuta, muitakin saa toki ehdottaa. Siitä ei pääse mihinkään että tuo tämän hetken systeemi on routerina kökkö, eikä paljon asetuksia tai logeja ole tarjolla.
Tosisäätäjä etsii järeän purkin jossa ei ole Broadcomin piirisettiä ja tunkkaa openwrtstä mieleisensä. Valmistajia näiden fiksailu kiinnostaa aika laimeasti ja tapana on 'helpottaa' käyttöä piilottamalla ominaisuuksia. Verkosta löytyy sitteb roottausohjeita joilla ominaisuuksia saa enabloitua valmistajan omaankin softaan jos ei halua vaihtaa kaikkea - esmes juurikin jos purkissa on Broadcomia.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Tosisäätäjä etsii järeän purkin jossa ei ole Broadcomin piirisettiä ja tunkkaa openwrtstä mieleisensä. Valmistajia näiden fiksailu kiinnostaa aika laimeasti ja tapana on 'helpottaa' käyttöä piilottamalla ominaisuuksia. Verkosta löytyy sitteb roottausohjeita joilla ominaisuuksia saa enabloitua valmistajan omaankin softaan jos ei halua vaihtaa kaikkea - esmes juurikin jos purkissa on Broadcomia.
En taida (ainakaan enää) kuulua sarjaan tosisäätäjät.

Ubiquity vaikuttaa ihan lupaavalta, joskin noistakin löytyy kokemuksia että kaatuu kerran viikossa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
En taida (ainakaan enää) kuulua sarjaan tosisäätäjät.

Ubiquity vaikuttaa ihan lupaavalta, joskin noistakin löytyy kokemuksia että kaatuu kerran viikossa.
Tästä syystä olen jättänyt myös ko värkit pois laskuista. Terminaalista säätäminen ei kiinnosta pätkäänkään vaikka olen scriptejä joutunut myös tuohon asukseen laittamaan. En ole saanut laitteesta sellaista kuvaa että se olisi ongelmaton ja helppokäyttöinen.
 

korsteeni

Aktiivinen jäsen
Nuo tehot wlaneissa on nykyisin olemattomat, minulla oli dir655 ja siinä jenkkisofta(ei tehorajoitusta), kyllä kävi ja kukkui useita satoja metrejä, ukkonen iski, muutoin en olisi luopunut siitä.

10kpl kauko-ohjattavia pilvipalvelun pistorasioita niin soppa on valmis.
 

SJT

Jäsen
Tuota pingplotteria jos katsoo niin eikös tuossa ongelma ollut 3 hopissa, mikä lienee Elisan reititin. Eli liikenne oli jo lähtenyt sisäverkosta eteenpäin, ongelma ei siis tuossa kohtaa ainakaan suurella todennäköisyydellä johtunut sinun sisäverkosta, kuitupääte toki saattaisi olla syypää ellei Elisalla ollut juuri tuolloin pientä katkosta.
Mikäs tuolla 3 hopilla on IP?
 

harb

Jäsen
Tuota pingplotteria jos katsoo niin eikös tuossa ongelma ollut 3 hopissa, mikä lienee Elisan reititin.
Kyseinen verkkolaite ei vaan vastaa pingiin. Operaattorit aika usein kytkevät sen pois päältä asiakaspään laitteista.

Kannattaa myös huomata että ping toimii eri tavalla ohjelmistosta / käyttöjärjestelmästä riippuen. Yleensä se toteutetaan käyttäen ICMP protokollaa ja echo request / echo reply toiminnallisuutta mutta muitakin tapoja löytyy.

Operaattoreilla on tapana filtteroida myös muuta ICMP pohjaista liikennettä. Siihen on hyvät syynsä mutta se tekee vianselvittämisestä hankalampaa varsinkin kun ei tiedä että mitä suodatetaan. Onneksi nykyään ei olla enää niin fanaattisia kuin ennen.

Nyt tuntuu olevan hyvinkin vaikea olla saada ongelmaa esiin. Hyvin satunnaisesti tulee mobiililaitteella pidempää (ehdottomasti kyllä sillä hetkellä häiritsevää) vasteaikaa, varsinaisia time outeja ei ole juuri tullut.
Tuleeko tämä ilmi yleensä surffaillessa vai minkälaisessa käytössä?

Mikäli striimaukset toimivat mutta sitten uuden webbisivun avaaminen kestää on kyseessä todennäköisesti DNS ongelma. Mitkä DNS palvelimet sinulla oli määritettynä DHCP poolille?
 
Viimeksi muokattu:

dumo

Aktiivinen jäsen
Tuleeko tämä ilmi yleensä surffaillessa vai minkälaisessa käytössä?

Mikäli striimaukset toimivat mutta sitten uuden webbisivun avaaminen kestää on kyseessä todennäköisesti DNS ongelma. Mitkä DNS palvelimet sinulla oli määritettynä DHCP poolille?
Juuri näin. Toki striimatessa ajetaan yleensä jonkun verran kamaa bufferiin, ja toisaalta kaikki laitteet joilla striimaan pidempiaikaisesti, ovat kiinni piuhalla kiinni (ei WLAN). Sen verran kuitenkin jälkikasvu katsoo Ryhmä Hauta ja muuta laatuohjelmaa esim. Areenan tai Elisa Viihteen kautta, että olisi kyllä huomannut jos olisi ongelmaa.

Aiemmin oli DNS automaatti-asetuksella (=Elisa), vaihdoin testimielessä käyttöön quad 9:n (9.9.9.9).
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Aiemmin oli DNS automaatti-asetuksella (=Elisa), vaihdoin testimielessä käyttöön quad 9:n (9.9.9.9).
Ei nuo kaukana olevat DNSt ole ongelmattomia myöskään, Suomeen tehdyt muutokset eivät näy ihan heti vaikka periaatteessa sieltä vaan tullaan palvelimia pitkin oikeaan paikkaan. Johonkin linuxistoon virittelin DNS-cachet latenssia nujertamaan kun oli systeemi joka ei /etc/hostsista välittänyt edes kavereitaan hakiessa. Systeemeissä on kaikenlaista jolla on elinikä DHCP-osoitetta myöden ja sitten haetaan uudelleen, melkoista datankeruuta tarvitaan että koko tapahtumasarja selviää.
 

SJT

Jäsen
Totta juu, katsoinpa huonosti ja latenssihan se karkasikin tuossa kohtaa korkeaksi, itellä kun oli tuo ilmaisversio (testiaika umpeutunut?) niin oli kovin erinäköinen muutenkin. :)

Monesti tosiaan nuo Areenat yms. puskuroivat sen verran hyvin että tuollainen muutaman sekunnin katkos mikä kuvassa näkyy, ei varmasti näy striimissä, ellei sopivasti vaihda ohjelmaa juuri samaan aikaan.

Näkikös Decosta tarkempaa statistiikkaa mitkä laitteet liikennöivät erityisen paljon, voisiko sitä kautta löytyä syyllistä? Vai oliko nyt tilanne täysin rauhoittunut jo?
Täällä on käytössä myös kolmatta vuotta Unifi USG reititin ja UniFi AP-AC-Pro tukarit, ei ole ongelmia ollut toistaiseksi näiden kanssa.

Itse olen tuolla dnsbench softalla joskus testaillut DNS palvelimien nopeutta ja löytyipä vieläkin koneelta. Itsellä Lounean kuituliittymä ja operaattorin omat DNS:t ovat olleet aina (ja tälläkin hetkellä näemmä) merkittävästi nopeampia kuin nuo muut, tiedä sitten miten Elisan tai muiden operaattorien nimipalvelimien kanssa on tilanne?
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Monesti tosiaan nuo Areenat yms. puskuroivat sen verran hyvin että tuollainen muutaman sekunnin katkos mikä kuvassa näkyy, ei varmasti näy striimissä, ellei sopivasti vaihda ohjelmaa juuri samaan aikaan.
Näin on, tosin enpä muistanut etteivät Skype/Teams-yhteydetkään pätki. Nytkin ollut Teams-kokous useamman tunnin päällä (WLAN yli), eikä ääni tai kuva pätki.

Näkikös Decosta tarkempaa statistiikkaa mitkä laitteet liikennöivät erityisen paljon, voisiko sitä kautta löytyä syyllistä? Vai oliko nyt tilanne täysin rauhoittunut jo?
Huonosti on statistiikkaa - tuonkin takia kiinnostaisi kunnollinen "wired only" -reititin. Toki sen verran näkee ja tietää, että datamäärällisesti syöppöjä ei verkossa ole. Muunlaista liikennettä/ruuhkaa ei statistiikassa ole.
 

harb

Jäsen
DNS ongelmat ovat tosiaan sellaisia että ne aiheuttavat epämääräisen viiveen uusien webbisivujen avaamisen yhteydessä (kun siellä monta objektia haetaan usein eri DNS osoitteista). Mutta sitten kun DNS nimi on koneen cachessa niin kaikki toimii hienosti kun kommunikointi tapahtuu suoraan IP osoitteella.

Helpoin tapahan tuota on tutkia ongelmatilanteessa Windows koneelta nslookup komentoriviltä.

Mutta syvällisempi vaatii oikeastaan pakettianalyysiä. Tosin se on helpoimmasta päästä, koska siinä selkeästi pitäisi näkyä DNS query ja siihen liittyvä response.

Joskus itse ongelmat saattavat kyllä olla kryptisiä, koska DNS käyttää UDP protokollaa lähtökohtaisesti mutta mikäli paketin koko kasvaa niin käytetään TCP:tä. Ja siinä tapauksessa voi tulla esim fragmentoitumisilmiötä.

UDP protokollahan on tilaton, joka tarkoittaa sitä että kyselyn / vastauksen hukkumista ei havaita ja lähetetä uudelleen. Mutta niin on myös ICMP, joten jos pingissä ei huku paketteja niin ei niitä nimikyselyssäkään pitäisi hukkua.
 
Viimeksi muokattu:

Pretor

Jäsen
Mulla on kolme Decoa ja ainakin modeemista piti wlan-kanava vaihtaa, kun oli jatkuvasti samantapaisia ongelmia alkuun.
En ole nyt kotona enkä muista kummin päin meni, eli vaihdoinko wlanille kiinteän kanavan, vai pitikö se vaihtaa automaattiseksi.
Decon asetuksista "Nopea siirtyminen" pois päältä, kun sekin taisi joissain tapauksissa/laitteissa aiheuttaa samaa.
Nykyään todella harvoin saattaa esiintyä samaa oiretta, jos kännykällä jotain selaa. Muuten kaikki "kiinteästi" paikallaan olevat wlan-laitteet toimii hyvin kolmessa eri kerroksessa. Mun veikkaus on, että ongelma esiintyy silloin , kun keikutaan jossain eri tukiasemien rajamaastossa ja laite ei osaa päättää mihin tukiasemaan se lopulta on yhteydessä.

Ja jos mennään ajassa vielä vähän taaksepäin, niin meillä vessan valojen muuntaja pätki wlania samaan tapaan valoja kytkettäessä/sammuttaessa. Muuntajan vaihdon jälkeen loppui ongelmat.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
ja laite ei osaa päättää mihin tukiasemaan se lopulta on yhteydessä.
En ole perehtynyt siihen missä määrin kotitukiasemat nykyään pystyvät osallistumaan roamauspäätöksiin, mutta olen muinoin touhunnut sellaisten tukiasemien kanssa jotka juttelivat keskenään siitä mikä clientti otetaan mihinkin radioon.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Niin, kyllä kai se Meshin idea on että ei perustu pelkästään siihen, että client arpoo signaalin heikentyessä että mihin seuraavaksi yhteys.

Anyway, sen verran olen havainnut että kun tökkiminen alkaa, ei saa lähiverkonkaan laitteisiin yhteyttä (esim. aurinko-invertterin tai IV-koneen etähallinta IP-osoitteella). Voi olla että ongelma on tuo Deco-MESH-WLAN-verkko (kuten moni on kieltämättä vihjannut), tai sitten Applen laitteet, tai nämä yhdessä. Eilen jumittelivat samaiset Applen vehkeet toisessa WLAN-verkossa, joka sekin pitäisi olla 100M yhteyden perässä...

Ongelma siis hyvin todennäköisesti ei ole kuituyhteydessä.
 

kalervok

Tulokas
Onpa outo vika, tosin jostain syystä ei yllätä että Elisankin päässä on ollut vikaa, itsellä ei ole mitään hyvää sanottavaa kyseisestä lafkasta, mutta toisen liittymän kokeileminen ei taida olla vaihtoehto?
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Tässä kun sattuneesta syystä on etätöissä, niin voi kokemuspohjaisesti arvata että ongelma tiivistyy Applen vehkeisiin ja/tai tukiasemien välillä hyppimiseen. Ei ole kertaakaan tökkinyt yhteys WIN10-läppärin kanssa vaikka on nytkin 5GHz WLANin perässä. Ei kyllä niin aktiivisesti myöskään vaihda tukiasemaa - esim. jostain syystä äsken kiinni talon toisessa päässä olevan teknisen tilan tukiasemassa, vaikka 50cm päässä olisi lähin tukiasema. Hyppäsi lennossa tähän lähimpään, eikä katkennut ääni eikä kuva Teams-kokouksessa.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Applen ios-vehkeissä on joskus ollut yli-innokas virransäästö ja sen iskiessä vehkeet ovat unohtaneet osoitteensa - josta sitten tulee jonkinmoinen katko kun uutta anotaan ja konffataan kaikki dns:t jne. Softan pitäisi korkeintaan kysyä 'saaksmä pitää tän osotteen'.
 

pamppu

Vakionaama
Applen ios-vehkeissä on joskus ollut yli-innokas virransäästö ja sen iskiessä vehkeet ovat unohtaneet osoitteensa - josta sitten tulee jonkinmoinen katko kun uutta anotaan ja konffataan kaikki dns:t jne. Softan pitäisi korkeintaan kysyä 'saaksmä pitää tän osotteen'.
Vähän riippuen sitä mikä värkki sitä dhcp:tä tarjoaa, niin siellä voi kans olla mielenvikaisuutta siinä kuinka lyhyt lease on. Sitten sitä pitää varmistella yhtä mittaa. Olen itse jättänyt dhcp:n pois noista nettipurkeista ja hoidan homman itse linux-tölkissä ja lease-aika ”tappiin”.
 

pamppu

Vakionaama
Linuxin DHCPssä saa laitettua kiinteät osoitteetkin jos jaksaa sellaisille laitteille laittaa sinne mac-osoitteet, siitä on jossain jutuissa iloa.
Saa toki ja tietyt laitteet onkin kiinnitetty, mutta kaikenmaailman ipadit, puhelimet sun muut saa kyllä olla poolista, mutta reippaalla leaseajalla, kun ei nuo nyt kotona loppumassa ole...
 
Ylös Bottom