Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P

P3trik

Vieras
Onkos täällä muita jotka ovat rakentaneet lämmityksen ohjauksen pörssisähköllä tai muuten vaan käytätte kotiautomaatiota ?

Aika vähän oltu täällä foorumilla kun lämpöpumput toimivat hienosti ja säästöä on syntynyt joten neuvoa on tarvinnut kysyä harvemmin. Nyt syksyllä innostuin pörssisähköstä ja laskin excelillä tuntikulutuksia verraten että edullisimmalla 24kk kiinteähintaisella on edelleen muutaman euron kalliimpi kuin pörssisähköllä muuttamatta mitään kulutustottumuksissa. Samalla huomasin että pörssisähköä käytettäessä kannattaa ehdottomasti olla aikasähköasiakas. Avainsana tässä on kulutustottumus sillä kalleimmista tunneista on helppo leikata hieman kulutusta pois asumisviihtyvyyden oleellisesti kärsimättä. Samoin on helppoa siirtää osa kulutusta juuri halvimpiin tunteihin. Tällöin verrattuna aikasähkön yö ja päivähintoihin on mahdollista saada merkittävää säästöä.

Tästä innostuneena rakensin logiikan joka säätää lämmitystä sekä sähkön käyttöä (mm. lämminvesivaraaja, pesukone, sähköauton lataus jne.) sähkön hinnan mukaan. Sähkön hinta on vivutettu aikasähkön hinnalla (päiväsähkö ja yösähkö) niin että elspot+sähkön siirto määrittää tuntihinnan. Mietin pitkään energiavaraajan lisäämistä kotona jossa on ilmalämmitys vesikierrolla, mutta päädyin lopulta kustannussyistä käyttämään taloa isona varaajana jossa kalliin sähkön aikaan annan lämpötilan tippua yhden asteen ja halvan sähkön aikana annan lämmetä yhden asteen lisää.

Käytännön toteutus on seuravaa:
- Linux palvelimella on node.js ympäristössä toteutettu ohjelma joka hakee kerran vuorokaudessa pörssihinnat ja laskee mitkä ovat kalliita ja halpoja tunteja. Ohjelma laskee 3 kalleinta ja 8 halvinta tuntia ja määrittää loput tunnit normaalihintaisiksi.
- Linux palvelin lähettää tiedon kalliista, normaalihintaisesta tai halvasta tunnista joko suoraan Tellstick ohjaimelle tai IFTTT:n kautta Tellstick ohjaimelle.
- Tellstick ohjain kontrolloi huonelämpöä lämpöpumpulla ja lämpöpattereilla. Lisäksi ohjain kontrolloi lämminvesivaraajia, pesukonetta ja sähköauton latausta.

Lisäksi Tellstick ohjain kontrolloi myös TV:tä, huoneiden valaistusta ja ulkovaloja. Ohjain on myös liitetty myös Google Home järjestelmään IFTTT:n kautta niin että sanomalla esim "OK Google, good night" sammuvat valot ja lämmitys asetetaan yötilaan. Vastaavia muita komentoja ovat esim: "good morning", "tv on", "tv off", "heatpump on/off", "I am cold" joka laittaa lämpöpumpun täysille jne...

Olisi hauska verrata kokemuksia ja saada vinkkejä pörssisähkön optimoinnista...
 

roots

Hyperaktiivi
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Oli spotti ohjauksia, mutta sitten ne väänsin kiinteäksi soppariksi hiha arvauksella ja osui sinänsä kun se spot on ollut nyt vähän huonoa ohjauksille viime aikoina...
 
P

P3trik

Vieras
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Mitä tarkoittaa "huonoa ohjauksille" ?

Laskin excelillä tuntikulutuksen sekä kiinteälle että spot hinnalle ja sain tuloksen että spot on omalla profililla edullisempaa kuin halpa 24kk kiinteä muuttamatta kulutustottumusta.

Spot hinta elää päivän aikana usein niin että kalliit hinnat ovat jopa tuplasti kalliimpia kuin halpa hinta. Tämä mielestäni antaa erinomaisen mahdollisuuden optimoida kulutusprofiilia päivän sisällä...

Täällä palstalla on kirjoituksissa usein referoitu päivähintaan tai kuukausihintaan ja verrattu tätä kiinteän sopparin hintaan. Toki niinkin voi tehdä mutta mielestäni pörssisähkö on enemmänkin uusi aikasähkö joka mahdollistaa merkittävän säästön jos kulutusta ohjaa muille kuin kallille tunneille päivän sisällä. Toki vuodessa on muutama kalliskin päivä mutta useimmiten jopa sellaisina päivinä on edelleen paljon myös halvempia tunteja.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Onkos täällä muita jotka ovat rakentaneet lämmityksen ohjauksen pörssisähköllä tai muuten vaan käytätte kotiautomaatiota ?
Itsellä on ollut tuollainen ja tarkoituksena on vuorottelu lämpöpumppauksen ja kaukolämmön välillä. Ideana on suunnilleen sellainen, että kullakin lämpöpumpulla on aseteltava kynnysarvo, johon pörssissähkön hintaa verrataan ja käännetään lämmitys tämän perusteella joko kaukolämmölle tai pörssisähkölle. Myös kesäaikaista jäähdytystä ohjataan niin, että jäähdytystä heikennetään päiväsaikaan kalliin pörssisähkön aikana.

Tällä hetkellä tilanne vain hiukan elää. Eli heikompituottoisen lämpöpumpun kompressorista on kaiketi venttiili hajonnut, eli on kokonaan pois pelistä ja parempikin on jo nähnyt parhaat päivänsä. Olenkin korvaamassa ratkaisua passiivisella kalliolämmöllä (huonekohtaiset tuloilman esilämmittimet ja -jäähdyttimet) ja kalliojäähdytyksellä, minkä lisäksi kaukolämpötariffi muuttuu muista syistä sellaiseksi, että vuorottelu ei kannata. Tulevaisuudessa vuorottelu muuttuvahintaisen kaukolämmön ja pörssihintaisen maalämpöpumppauksen välillä saattaa tulla ajankohtaiseksi (maalämpö saattaisi tulla selvästi kaukolämpöä edullisemmaksi esim. loppuvuoden juhlapyhien lauhan sään vallitsessa, kuten tälläkin hetkellä, sekä yleisemmin talvella yöaikaan).
 

mstr

Aktiivinen jäsen
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Onkos täällä muita jotka ovat rakentaneet lämmityksen ohjauksen pörssisähköllä tai muuten vaan käytätte kotiautomaatiota ?
Oli 5 vuotta spot-sähkö, jonka hinnan mukaan ohjasin käyttöveden lämmitystä. Tein itse softan joka haki tuntihinnat ja ohjasi vastuksia puolijohdereleillä. Projekti lähti liikkeelle ILPin mittauksesta/ohjauksesta ja laajeni talon seurantaan. Systeemiin kuuluu Raspi, useita Arduja ja WLAN (ESP8266) ja 434 Mhz radiomoduleita. Talon ja ILP lämpöjen seuranta on hyödyllinen ja sitä tulee jatkuvasti tehtyä ja ILP pyyntiä säädettyä käsin aika usein.

Mutta 2017 alkaen vaihdoin kiinteähintaiseen sähköön kun alkoi säästö jäädä vähäiseksi ja näin on helpompi. Kun talon lämmitys toimii ILPillä ja pakkasella vesikierto öljy/sähkö-lämmityksellä, ei siinä oikein jää mitään säädettävää, ILP on kai kuitenkin melkein aina edullisin. Tai onhan ohjelmassani myös moodi jossa automaattisesti vaihdetaan kattilaan öljyn tai sähkön välillä mutta erinäisistä syistä ei tullut käytettyä sitä.

Joten riippuu paljon talon lämmityslaitteista miten paljon on potentiaalia on spot-sähkön käytöllä. Mun ajatuksena oli pitää lämmityslaitteet sellaisenaan ja lähinnä vain softaa hyväksikäyttäen tutkia säästömahdollisuuksia.
 
P

P3trik

Vieras
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Ymmärrän - muutaman euron takia ei kannata säästää. Mullakin vaikuus on vain muutamia euroja vuodessa ILP+sähköpatterit talossa ja mökilllä jos vertaa spot ja kiinteähintaista. Samoinhan niiden kiinteähintaisten erot on vain euroja eli isoja investointeja ei kannata tehdä.

Meille tuli ladattava hybridi joka lisäsi vuosikulutusta 12kwh * 365pv eli pyöreästi 4000kwh/v jonka ohjaus 3 halvimman tunnin ajaksi alkoi kiinnostamaan koska on iso ero maksaako sähkö 2.xc vai 3.xc tai jopa 4.xc ja siirto 1.8c vai 3c.

Lisäksi kun mökilllä on vain 1x25A = 5.5kw sulake syntyi tarve rajoittaa hetkellistä maksimikulutusta. Sen sivutuotteena ympäri vuoden käytössä olevalla kesämökillä lämpöpatterit, pesukone, auton lataus ja molemmat lämminvesivaraajat siirtyivät n. 15e maksavan kauko ohjattavan pistokkeen taakse. Maksimikuormituksen tasausta rakentaessa huomasin että käytännössä lämpöpatterit voivat useammassa huoneessa helposti olla 3 tuntia pois päältä vaikuttamatta oleellisesti asumisviihtyvyyteen. Se taas tarkoittaa että pystyn pienentämään kuormaa kalliiden tuntien aikana sekä muutamaa huonetta kuten esim. saunan lämpöpatteria lämmittämään vain edullisimmalla sähkön hinnalla.

Nyt kun ohjaus on olemassa niin tällaisen pari- kolme sataa maksaneen järjestelmän takaisinmaksuaika alkaakin olemaan kiinnostava 1-2v joten laitoin ohjauksen mökin lisäksi myös kotiin.
 
D

Deleted member 1344

Vieras
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Pikkuveli on jo jonkin aikaa käyttänyt http://fissio.fi -järjestelmää ohjaamaan juuri noita mitä tuossa aloituksessa luettelit. Raspberry Pi + nettiyhteys + pari kontaktoria sähkötauluun. Toimii hienosti talossa jossa on varaava lattialämmitys sähkövastuksilla sekä 300 litran lämminvesivaraaja.
 
P

P3trik

Vieras
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Mielenkiintoinen tuo fissio.fi, varmaan toimii hyvin jos logiikkaa ei tarvitse juurikaan miettiä. Oma lähestyminen on hieman erilainen, käytännössä kun sähkö on kallista tiputetaan huonekohtaista lämpöä asteen verran ja vastaavasti kun sähkö on halpaa lisätään huoneen lämpöä asteella. Lisäksi tuo varaajien yms. kytkeminen päälle ja pois. Ohjaus tehdään siis aidon hinnan perusteella jossa on mukaka siirto sekä pörssisähkö. Jos hinta ei nouse yli määritellyn rajan esim 10% päivähintaa korkeammaksi niin en suotta kytke laitteita pois päältä. Alla miltä tämän päivän hinnat näyttävät veroineen ja kaikkineen...

Starting child process with 'node index.js'
Running at (UTC) 2017-12-31T14:31:13.097Z
http://www.nordpoolspot.com/api/marketdata/page/10?currency=EUR&endDate=31-12-2017
id: 31 = NORDPOOL-PRICE-HIGH
id: 32 = NORDPOOL-PRICE-NORMAL
id: 33 = NORDPOOL-PRICE-LOW
CET Cheap morning hours: 4,5,3,2
CET Cheap hours: 21,4,5,23,22,3,2,1
CET Expensive hours: 16,17,15
Minimum hourly price: 8.35
Maximum hourly price: 10.20
Average hourly price: 9.46
NIGHTRATE 01:00 8.55 nordpool-price-low
NIGHTRATE 02:00 8.48 nordpool-price-low
NIGHTRATE 03:00 8.45 nordpool-price-morning
NIGHTRATE 04:00 8.42 nordpool-price-morning
NIGHTRATE 05:00 8.35 nordpool-price-morning
NIGHTRATE 06:00 8.38 nordpool-price-morning
DAYRATE 07:00 9.93 nordpool-price-normal
DAYRATE 08:00 9.94 nordpool-price-normal
DAYRATE 09:00 9.99 nordpool-price-normal
DAYRATE 10:00 10.06 nordpool-price-normal
DAYRATE 11:00 10.13 nordpool-price-normal
DAYRATE 12:00 10.13 nordpool-price-normal
DAYRATE 13:00 10.13 nordpool-price-normal
DAYRATE 14:00 10.12 nordpool-price-normal
DAYRATE 15:00 10.13 nordpool-price-normal
DAYRATE 16:00 10.17 nordpool-price-normal
DAYRATE 17:00 10.20 nordpool-price-normal
DAYRATE 18:00 10.18 nordpool-price-normal
DAYRATE 19:00 10.13 nordpool-price-normal
DAYRATE 20:00 10.04 nordpool-price-normal
DAYRATE 21:00 9.93 nordpool-price-normal
NIGHTRATE 22:00 8.35 nordpool-price-low
NIGHTRATE 23:00 8.39 nordpool-price-low
NIGHTRATE 00:00 8.38 nordpool-price-low
Scheduling: Sunday 22:00 8.34586 nordpool-price-low
POSTing nordpool-price-normal event: 9.93398 EUR/MWh at 7:00
LOCALAPI: nordpool-price-normal
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Itse mietin moista, mutta laskelmien jälkeen totesin ettei tuo säästöä vielä riittävästi ja päätin pysyä vielä kiinteähintaisessa(jkl energia 3,94c/kWh).

Toki sen verran on automaatiota tullut viriteltyä että lattialämpöä ohjataan sääennusteen perusteella.
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

pjr sanoi:
Itse mietin moista, mutta laskelmien jälkeen totesin ettei tuo säästöä vielä riittävästi ja päätin pysyä vielä kiinteähintaisessa(jkl energia 3,94c/kWh).

Huomoitko aikasiirron vaikutuksen tuossa laskelmassa. Mulla pelkästään siirtotuotteen vaihto tiputti mökillä sähkön hintaa noin 60€ vuodessa tekemättä mitään.

Tuo sääennusteen hyödyntäminen kiinnostaisi, millä tavoin ja mistä noudat ennusteen ?
 

roots

Hyperaktiivi
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Huomoitko aikasiirron vaikutuksen tuossa laskelmassa. Mulla pelkästään siirtotuotteen vaihto tiputti mökillä sähkön hintaa noin 60€ vuodessa tekemättä mitään.

Tuo sääennusteen hyödyntäminen kiinnostaisi, millä tavoin ja mistä noudat ennusteen ?
Mistä vaihdoit mihin, aikasähkö>yleissähkö...noin voi tapahtuakin, voi olla jopa isompi ero riippuen yhtiöstä.

P3trik sanoi:
Mitä tarkoittaa "huonoa ohjauksille" ?

Laskin excelillä tuntikulutuksen sekä kiinteälle että spot hinnalle ja sain tuloksen että spot on omalla profililla edullisempaa kuin halpa 24kk kiinteä muuttamatta kulutustottumusta.

Spot hinta elää päivän aikana usein niin että kalliit hinnat ovat jopa tuplasti kalliimpia kuin halpa hinta. Tämä mielestäni antaa erinomaisen mahdollisuuden optimoida kulutusprofiilia päivän sisällä...

Täällä palstalla on kirjoituksissa usein referoitu päivähintaan tai kuukausihintaan ja verrattu tätä kiinteän sopparin hintaan. Toki niinkin voi tehdä mutta mielestäni pörssisähkö on enemmänkin uusi aikasähkö joka mahdollistaa merkittävän säästön jos kulutusta ohjaa muille kuin kallille tunneille päivän sisällä. Toki vuodessa on muutama kalliskin päivä mutta useimmiten jopa sellaisina päivinä on edelleen paljon myös halvempia tunteja.
On juu referoitu väärin täällä foorumissa...on käytetty oikolatu-laskentaa ;)

Omassa kulutuksessa kiinteä hinta tuli halvemmaksi 2016 kuin spot@2015 kokonaiset 18€...ja kulutukset oli jotakuinkin samat.
>v2015 spot heijasi huomattavasti enemmän mitä se on nyt heijannut 2016 loppupuoli> eli oma säästöpotentiaali ainakin on mennyt huonommaksi spotin kanssa...se ei tietenkää tarkoita
että taas jossain kohtaan hinnoittelu voi olla semmonen että spot tulee meille takaisin.
 

VesA

In Memoriam
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Täällä palstalla on kirjoituksissa usein referoitu päivähintaan tai kuukausihintaan ja verrattu tätä kiinteän sopparin hintaan. Toki niinkin voi tehdä mutta mielestäni pörssisähkö on enemmänkin uusi aikasähkö joka mahdollistaa merkittävän säästön jos kulutusta ohjaa muille kuin kallille tunneille päivän sisällä. Toki vuodessa on muutama kalliskin päivä mutta useimmiten jopa sellaisina päivinä on edelleen paljon myös halvempia tunteja.

Ongelma on lähinnä siinä, että markkinoilla on kiinteitä tuotteita joiden hinta on halvempi kuin pörssisähkön halvin hinta yhtenäkään tuntina vuorokaudessa, useimpina kuukauden päivinä.

Kun spot-hintaan laitetaan vähän marginaalia ja alvi se ei oikein pärjää esmes Loisteen mainostamille kiinteille hinnoille vaikka miten ohjailisi. Sensijaan Loisteen Spot on esmes Heleniä kalliimpi. En ole vaivautunut tutkimaan asiaa lähemmin, mutta joko loiste on onnistunut suojaamaan hintansa niin ajoissa, että Olkiluoto 3:n on kuvitetu laskevan hintoja. - tai sitten siellä on joku ketunhäntä kainalossa.
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

roots sanoi:
Mistä vaihdoit mihin, aikasähkö>yleissähkö...noin voi tapahtuakin, voi olla jopa isompi ero riippuen yhtiöstä.

Vaihdoin (talviasuttavalla) kesämökillä:
yleissähkö -> spot sähkö. Omalla kulutusprofiililla noin 6€ halvempi. Ajattelin ehkä rakentaa softan jolla näen reaaliaikaisesti tilanteen koska odotus on että siirtämällä automaattisesti hinnan mukaan ohjatusti kulutusta kallillta tunneilta halvoille tunneille saattaa säästö olla jopa satasia. Aika näyttää tämän.
yleissiirto -> Aikasiirto. Tämä tuli yli 60€ halvemmaksi vuodessa. Toki kiinteä maksu on isompi mutta kun kulutusta on sellaiset 18000kWh niin kannatti tehdä.
 

roots

Hyperaktiivi
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Huomoitko aikasiirron vaikutuksen tuossa laskelmassa. Mulla pelkästään siirtotuotteen vaihto tiputti mökillä sähkön hintaa noin 60€ vuodessa tekemättä mitään.
Mitä tarkoitat tuolla?
Aikasiirto halvempaa kuin yleissiirto...missä yhtiössä tuommosta, luulis toisinpäin...
 

VesA

In Memoriam
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Omassa tapauksessani aikasiirto tehomaksuineen ja kuukausimaksuineen on noin 0,5snt/kWh halvempi kuin yleissiirto, Marraskuussa 3,09snt/kWh. Vajaat 24000kWh/vuosi.
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

VesA sanoi:
Ongelma on lähinnä siinä, että markkinoilla on kiinteitä tuotteita joiden hinta on halvempi kuin pörssisähkön halvin hinta yhtenäkään tuntina vuorokaudessa, useimpina kuukauden päivinä.

Kun spot-hintaan laitetaan vähän marginaalia ja alvi se ei oikein pärjää esmes Loisteen mainostamille kiinteille hinnoille vaikka miten ohjailisi. Sensijaan Loisteen Spot on esmes Heleniä kalliimpi. En ole vaivautunut tutkimaan asiaa lähemmin, mutta joko loiste on onnistunut suojaamaan hintansa niin ajoissa, että Olkiluoto 3:n on kuvitetu laskevan hintoja. - tai sitten siellä on joku ketunhäntä kainalossa.

Tuo hintojen vaikutus omaan kulultukseen on nykyään todella helppoa kun tuntikohtaisen spot hintahistorian saa ladattua nordpoolspot sivuilta ja oman kulutuksen verkkoyhtiön sivulta. Yhdistämällä nämä kaksi saa laskettua oman keskimääräisen spot hintansa nykyisellä kulutusprofiililla. Se että useana tuntina on kalliimpaa ei tarkoita että kokonaisuutena on kalliimpaa vaan pitää miettiä osuuko ne kalliit tunnit omille suuren kulutuksen tunneille.

Eilen vielä tarkistin sähkötarjoukset niin ei ollut 18000 ja 20000 kwh kohteille mitään alle 4c tarjolla. Ainoat tuotteet joka ovat alle 4c ovat ns. toistaiseksi voimassa olevia muuttuvahintaisia joissa lukee "Kuukausittain vaihtuva sisäänostohinta" - eli käytännössä kuukauden spot hintoja.

Loisteen Takuusähkön joulutarjouksessa 3.87c/kWh 24kk ovat rajanneet tarjoushinnan vain vähän kuluttaville kiinteistöille vaikka se näyttäisi olevan mahdollista tilata.

Yleissähkö on sopiva sähkötuote asiakkaille, joiden sähkönkäyttö on vähäistä. Useimmiten yleissähkön käyttäjä asuu kerrostalossa, jossa asunnot lämpiävät kaukolämmöllä. Yleissähkön hinta on sama, vuorokauden tai vuodenajasta riippumatta. Se sopii myös rivitalo- ja omakotitaloasukkaille, jotka lämmittävät talonsa öljyllä tai maakaasulla. Yleissähkö voi olla vaihtoehto sähkölämmittäjälle siinä tapauksessa, jos kulutus on vähäistä. Jos et ole varma sopiiko yleissähkö kotiisi, niin otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.

No jos oletetaan hinnaksi 3.87 niin se on jo ihan hyvä tarjous mutta laittaa myös miettimään miten Loiste sen on laskenut koska tuskin myyvät tappiolla. Asia selviää kun katsoo nasdaq:n futuureita. Käytännössä ovat varmaan ostaneet tai ostamassa futuureita suojaamaan kyseinen hinta.

Käsittääkseni sähkön suojattuhinta muodostuu jollain seuraavista tavoista:
ENOM/ENOAFUTBLM + SYHEL/SYHELAFUTBL + marginaali
ENOQ/ENOFUTBLQ + SYHELQ/SYHELFUTBLQ + marginaali
ENOYR/ENOFUTBLYR + SYHELYR/SYHELFUTBLYR + marginaali

joita voidaan verrata päivähintaan:
HELSPOT + marginaali

Nasdaq futuurit ovat nähtävissä täällä:
http://www.nasdaqomx.com/commodities/market-prices

Käyttäen kvartteri ja vuosifutuureja arvioidaan sähkön hinnan kehittyvän seuraavasti.
18Q1 31.19 + 5.3 = 36.49
18Q2 22.85 + 6.9 = 29.75
18Q3 20.40 + 6.7 = 27.10
18Q4 29.20 + 6.7 = 25.90
Viimeisen kuukauden aikana Q1-Q3 ovat pääsääntöisesti menneet alaspäin ja Q4 hieman ylös.

Tämän nopean analyysin perustella arvioisin että spot hinnat kehittyvät nyt alkaneena vuotena ennemminkin alaspäin kuin ylöspäin josta syystä en haluaisi lukita itseäni mihinkään kiinteään tuotteeseen muuta kuin korkeintaan 1Q ajaksi. Pidemmällä aikavälillä kun vuoden 2019 toukokuussa OL3 aloittaa tuotannon niin vuoden 2019 toisella vuosipuoliskolla hintojen voidaan alenevan entisestään.

Tämä siis omana mielipiteenä ilman sähkömarkkinoiden tarkempaa osaamista ja ymmärrystä...
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

roots sanoi:
Mitä tarkoitat tuolla?
Aikasiirto halvempaa kuin yleissiirto...missä yhtiössä tuommosta, luulis toisinpäin...

Pitää laskea aidon tuntikulutuksen perusteella. Aikasiirrossa on korkeampi kiinteä maksu mutta 22-7 tunnit paljon edullisempia. Lisäksi joillain yhtiöillä jopa 7-22 on halvempaa koska kiinteä maksu on isompi.
 

VesA

In Memoriam
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Pitää laskea aidon tuntikulutuksen perusteella. Aikasiirrossa on korkeampi kiinteä maksu mutta 22-7 tunnit paljon edullisempia. Lisäksi joillain yhtiöillä jopa 7-22 on halvempaa koska kiinteä maksu on isompi.

Esmes tämä meidän Helen laski päivän ja yön snt/kWh - hintoja samalla kun lanseerasi tehomaksun kiinteän maksun lisäksi. Niinpä virittelin systeemeitä siihen suuntaan, että esmes käyttöveden teko jakaantuu kolmeen jaksoon niin, että käyntiaika jakautuu kahdelle tunnille, 'huipputeho' kun on mittaustekniikasta johtuen oikeasti tasatunnin kWh-lukema.

Näyttäisi siltä, että siirron hinta meillä laski näiden hinnoittelumuutosten ja temppujen jälkeen hiukan, vaikka Helen ennusti tehomaksun kanssa keskimäärin 10-15% nousua.
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Huomoitko aikasiirron vaikutuksen tuossa laskelmassa. Mulla pelkästään siirtotuotteen vaihto tiputti mökillä sähkön hintaa noin 60€ vuodessa tekemättä mitään.

Tuo sääennusteen hyödyntäminen kiinnostaisi, millä tavoin ja mistä noudat ennusteen ?
Yösähkö on ollut käytössä talon ostosta lähtien. Omalla 60/40(päivä/yö) kulutuksella aikasiirron kannattavuuden raja menee 9500kWh kulutuksen kohdalla ja kun tuo oma kulutus näyttää nyt 11-14MWh tienoilla pyörivän niin eipä ole kannattanut yleissähköön siirtyäkkään.

Vuosittainen sähkölasku on n. 1640€. Siinä on siirron kk-maksuja ~340€ eli n. 1300€ johtuu energiasta. Tuo jakautuu suunnilleen kolmeen osaan: sähkön hinta, vero ja siirto. Pörssisopparilla pystyisin vaikuttamaan vain 1/3 tuosta 1300€:sta joka on vähän reilu 430€. Jos tuosta sais säästettyä sähkön käytöllä halpojen hintojen aikaan vaikka 25%(4->3c/kwh) olisi säästö ~110€/vuosi ja sekin vaatis jonkin verran tekemistä + ehkä jopa asuimukavuudesta tinkimistä joten en nähnyt vaivan arvoiseksi.

Rakentelin Arduinon ja MySensorsin avulla tuohon Amitimen VILP:iin integraation Domoticziin johon pystyn rakentelemaan logiikka vaikka esim. scriptien muodossa.
Nyt domoticzissa ajetaan 20min välein lua-scripti joka hakee erinäisiä parametrejä ja laskeskelee niiden perusteella lämpöpumpulle pyyntiä.
Tuossa on tuo LUA-koodi pätkä joka hakee WeatherUndergroundilta ennusteen parametrinä annetun ajan päästä ja osaa fallbackata ulkoanturiin jos ennustetta ei jostain syystä saada:
Koodi:
function getWUForecast(hoursToSeek)
  -- print("Getting forecast")
  b, c, h = http.request("http://api.wunderground.com/api/YOUR_API_KEY/hourly/q/FI/Jyvaskyla.json")
  --print("Response status: "..c) -- status.. should be 200
  local lua_value = json.decode(b) -- decode json response to lua table format  
  if(lua_value ~= nil) then
    resultTable = lua_value["hourly_forecast"] -- contains datetime and temp values
    if(resultTable[hoursToSeek] ~= nil) then
      result = resultTable[hoursToSeek]["temp"]["metric"]
      hour = resultTable[hoursToSeek]["FCTTIME"]["hour"]
      print("Hour: "..hour.." Index: "..hoursToSeek.." Value: "..result)
      return result
    end
  end
  
  print("No forecast response. Using current ambient temp instead")
  currentOutTempFrontS = string.match(otherdevices_svalues['Ulko-Lampotila'], "^(.?%d+%.*%d*);.*")
  return tonumber(currentOutTempFrontS)
end
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Dänks, täytyypä kokeilla wundergroundia.
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Eilisen keskihinta tällä järjestelyllä oli 3.39c/kWh + 0.22, eli ihan kilpailukykyinen talvipäivän hinta vaikkakin päivän keskihinnan tasolla koska latasin sähköauton päivällä. Koko hinta mukaan lukien siirto ja verot oli 10.55c/kWh. Toissapäivänä vuoden kalleimpana päivänä kun sähkön hinta oli huipputunneilla 200€/MWh niin silti sähkön hinta jäi tasolle 5.46c/kWh kun vastaavasti Nordpool keskihinta oli 7.84 - eli tässä näkyy se kuorman siirron vaikutus konkreettisesti. Eli taitaa systeemi toimia kun se siirtää kulutusta kalliilta tunneilta halvoille tunneille ja pitää hinnan kurissa näinkin hyvin.

Running at (UTC) 2018-01-25T13:29:39.251Z
http://www.nordpoolspot.com/api/marketdata/page/10?currency=EUR&endDate=24-01-2018
2018-01-24 01:00 2.72 8.79 3.96 34.81
2018-01-24 02:00 2.69 8.76 4.81 42.14
2018-01-24 03:00 2.52 8.55 5.27 45.06
2018-01-24 04:00 2.56 8.60 3.32 28.55
2018-01-24 05:00 2.59 8.64 3.99 34.46
2018-01-24 06:00 2.74 8.82 4.15 36.60
2018-01-24 07:00 3.45 11.22 4.02 45.09
2018-01-24 08:00 3.81 11.66 4.21 49.07
2018-01-24 09:00 4.17 12.11 3.03 36.70
2018-01-24 10:00 3.81 11.66 3.01 35.09
2018-01-24 11:00 3.80 11.65 3.2 37.27
2018-01-24 12:00 3.66 11.48 2.52 28.92
2018-01-24 13:00 3.81 11.65 2.37 27.62
2018-01-24 14:00 3.80 11.65 2.8 32.61
2018-01-24 15:00 4.09 12.00 4.02 48.25
2018-01-24 16:00 4.37 12.35 5.57 68.79
2018-01-24 17:00 4.67 12.73 6.09 77.52
2018-01-24 18:00 4.21 12.15 5.64 68.54
2018-01-24 19:00 4.18 12.12 3.91 47.37
2018-01-24 20:00 3.02 10.68 3.65 38.99
2018-01-24 21:00 2.84 10.46 3.59 37.56
2018-01-24 22:00 2.81 8.91 3.93 35.03
2018-01-24 23:00 2.50 8.53 3.36 28.66
2018-01-25 00:00 1.56 7.36 3.24 23.84
Daily cost: 9.89 € 93.66 kWh 10.55 ( 3.39 ) c/kWh

Running at (UTC) 2018-01-25T13:35:55.687Z
http://www.nordpoolspot.com/api/marketdata/page/10?currency=EUR&endDate=23-01-2018
2018-01-23 01:00 3.34 9.56 8.11 77.55
2018-01-23 02:00 3.17 9.36 7.65 71.60
2018-01-23 03:00 3.08 9.24 7.59 70.13
2018-01-23 04:00 3.04 9.19 7.9 72.61
2018-01-23 05:00 3.10 9.26 7.66 70.96
2018-01-23 06:00 5.51 12.25 7.6 93.11
2018-01-23 07:00 14.98 25.51 1.73 44.13
2018-01-23 08:00 20.00 31.74 1.98 62.84
2018-01-23 09:00 15.01 25.54 2.39 61.05
2018-01-23 10:00 10.01 19.34 4.87 94.20
2018-01-23 11:00 16.90 27.89 1.42 39.61
2018-01-23 12:00 12.10 21.94 1.46 32.04
2018-01-23 13:00 6.78 15.34 1.41 21.63
2018-01-23 14:00 6.81 15.38 3.08 47.36
2018-01-23 15:00 5.95 14.31 1.34 19.18
2018-01-23 16:00 9.16 18.29 1.47 26.89
2018-01-23 17:00 16.90 27.89 1.51 42.12
2018-01-23 18:00 10.01 19.34 7.63 147.57
2018-01-23 19:00 5.94 14.29 1.62 23.15
2018-01-23 20:00 4.47 12.48 4.64 57.89
2018-01-23 21:00 3.10 10.78 7.44 80.18
2018-01-23 22:00 3.37 9.60 9.97 95.75
2018-01-23 23:00 2.95 9.09 9.99 90.76
2018-01-24 00:00 2.81 8.91 8.85 78.85
Daily cost: 15.21 € 119.31 kWh 12.75 ( 5.46 ) c/kWh
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Nyt kun systeemi on ollut käytössä muutaman viikon alkaa vaikutus näkymään selvästi. Keskihinta on järjestäen vähintään 0.2c päivähintaa edullisempi pelkästään jo pörssiisähkön osalta. Lisäksi aikasiirron hyödyntäminen tuo lisää säästöä. Lisäksi automatiikka joka liiketunnistimen avulla tunnistaa ollanko paikalla vai ei ja pudottaa esim työpäivän ajaksi lämmityksen pois päältä selvästi vähentää kulutusta joinain päivinä jopa puoleen. Tämä kaikki ilman että asumisviihtyvyys olisi heikentynyt.
 

Harrastelija

Vakionaama
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Oletko kuinka pitkälle huomioinut yksityiskohtia?

Päivällä tiputat lämpöjä. Mihin mennessä nostat lämmöt takaisin? Klo 16?
Entäs jos päivän kalleimmat tunnit osuvat esim klo 14-16 välille?
 

VesA

In Memoriam
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Harrastelija sanoi:
Oletko kuinka pitkälle huomioinut yksityiskohtia?

Päivällä tiputat lämpöjä. Mihin mennessä nostat lämmöt takaisin? Klo 16?
Entäs jos päivän kalleimmat tunnit osuvat esim klo 14-16 välille?

Itse olen tiputellut niitä myös. Riippuu paljon talosta tuntuuko se oikeastaan missään - sen mukaan sitten pitää säätää. Itse laitan pyynnin alas 7 aikaan aamulla juuri ennen tyypillistä aamunostoa, nostan lattioiden lämpöä vähän iltapäivällä että koululaisen on mukavampi tassutella kotiin tultuaan ja sitten taas lämmöt alas ruoanlaittoajaksi. Huonelämpötila ei näin raskaasti tehdyssä talossa juurikaan näillä tempuilla seilaa. Optimoin siis sinnepäin mukavuus edellä.
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Käytännössä kotona 200m2 talossa jossa on harkko alakerta ja yläkerta tiilivuorattu ei edes huomaa jos lämmitys on pienemmällä pari tuntia. Käytännössä sensori huomaa jos talossa ei ole liikuttu ja tiputtaa kiertoilman lämpöä. Kun taas liike tunnistetaan niin kiertoilman lämpö nostetetaan seuraavan normalihintaisen tunnin aikana.

Kalliiden tuntien aikana on lämpö aina pienemmällä joten lämmitys siirtyy seuraavalle halvalle tunnille. Kokonaiskulutus ei siis muutu ainoastaan kulutusprofiili muuttuu. Tällä tavoin siis näyttäisi säästyvän noin 10% sähkön hinnasta mutta siirto ja verot pysyvät ennallaan paitsi silloin kun ollaan pidempään poissa menee talo ns. säästötilaan. Säästötila tarkoittaa että lämmintä vettä ei lämmitetä, lämmitystä tiputetaan 1.5C, sähköpattereita ei käytetä, kaikki turhat laitteet kuten TV:t jne kytketään pois verkosta. Lisäksi mm. lämmitys on pienempää jos ulko-ovi on auki pidempään. Käyttövesi tehdään öiseen aikaan 4 halvimman tunnin aikana eikä normaalin yösähkön ohjauksen mukaan.

Talviasuttavalla 100m2 kesämökillä on sama systeemi. Tosin vähemmän eristettynä seinät jne eivät varaa niin paljoa joten lämmityksen tiputtamisen huomaa helpommin. Siellä tunnistetaan mm. onko makuuhuoneessa joku ja jos ei ole niin ko. huonetta ei lämmitetä. Makuuhuoneita on 3 ja useimmiten kaikissa ei ole asukkaita.

Oma kokemus osoittaa että asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä kun on älykäs ohjaus jolla kulutusjousto toteutetaan kohtuukustannuksilla.
 

VesA

In Memoriam
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

P3trik sanoi:
Käytännössä kotona 200m2 talossa jossa on harkko alakerta ja yläkerta tiilivuorattu ei edes huomaa jos lämmitys on pienemmällä pari tuntia. Käytännössä sensori huomaa jos talossa ei ole liikuttu ja tiputtaa kiertoilman lämpöä. Kun taas liike tunnistetaan niin kiertoilman lämpö nostetetaan seuraavan normalihintaisen tunnin aikana.

Kalliiden tuntien aikana on lämpö aina pienemmällä joten lämmitys siirtyy seuraavalle halvalle tunnille. Kokonaiskulutus ei siis muutu ainoastaan kulutusprofiili muuttuu. Tällä tavoin siis näyttäisi säästyvän noin 10% sähkön hinnasta mutta siirto ja verot pysyvät ennallaan paitsi silloin kun ollaan pidempään poissa menee talo ns. säästötilaan. Säästötila tarkoittaa että lämmintä vettä ei lämmitetä, lämmitystä tiputetaan 1.5C, sähköpattereita ei käytetä, kaikki turhat laitteet kuten TV:t jne kytketään pois verkosta. Lisäksi mm. lämmitys on pienempää jos ulko-ovi on auki pidempään. Käyttövesi tehdään öiseen aikaan 4 halvimman tunnin aikana eikä normaalin yösähkön ohjauksen mukaan.

Talviasuttavalla 100m2 kesämökillä on sama systeemi. Tosin vähemmän eristettynä seinät jne eivät varaa niin paljoa joten lämmityksen tiputtamisen huomaa helpommin. Siellä tunnistetaan mm. onko makuuhuoneessa joku ja jos ei ole niin ko. huonetta ei lämmitetä. Makuuhuoneita on 3 ja useimmiten kaikissa ei ole asukkaita.

Oma kokemus osoittaa että asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä kun on älykäs ohjaus jolla kulutusjousto toteutetaan kohtuukustannuksilla.

Minä tiputtelen pyynnin 15 asteeseen eli 5-6 astetta alle normaalipyynnin, mutta sekään ei tunnu missään pitkiin aikoihin.
 
P

P3trik

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Nyt kalliimpien päiviennkokemus on että keskimääräinen säästö on 1.5c/kWh. Toki kun sähkö on 6c ja ylikin päivähinnaltaan on se muutamana päivänä ollut kiinteähintaista kalliimpaa mutta uskon edelleen että koko vuoden ajalta säästöä syntyy.

Erityisesti nyt keväällä kun aurinko lämmittää päivällä kalliiden tuntien aikana näyttäisi säästö lisääntyvän. Toki vuositasolla puhutaan kympeistä tai muitamasta satasesta eli ei merkityksellistä mutta tämä in enemmän testi kulutusjouston toteuttamisen mahdollisuuksista.
 
S

samuana

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Minulla on tuntikohtainen pörssisähkö ja ohjaan sillä IVLP:tä ja vastuksia omilla ohjelmistoilla.

Mistä haette nuo tuntihinnat? Olen itse hakenut NordPoolSpotin www-sivuilta, mutta sehän on itse asiassa sivujen lisenssiehtojen mukaan luvatonta ja selaimella käydessä on viime aikoina alkanut tulla popupeja tuosta. Nehän voi IP:n perusteella katkaista yhteyden lisenssiehtojensa mukaan.

Kyselin Fingridin avoimen datan tuesta että olisko heidän avoimessa datassa noita hintoja kun ne on heidän Tuntihinta-mobiilisovelluksessakin. Ei kuulemma kuitenkaan ole oikeutta noiden datojen jakoon avoinmen datan kautta. Vinkkasi kuitenkin että euroopan avoimen data saitilla noi hinnat on.

Osoite siis https://transparency.entsoe.eu/ ja sieltä valitaan "Transmission" ja "Day-Ahead Prices"

Nämä saa myös suoraan tietojärjestelmiin entso-e:n tarjoamana avoimena datana XML:nä:
1. rekisteröidytään tuonne yo. osoitteeseen (Login -> Register now).
2. kirjoitetaan sähköposti englanniksi osoitteeseen transparency@entsoe.eu ja pyydetään "security token"ia jotta voisi käyttää "Rest API":a. Mainittava myös rekisteröinnissä käytetty sähköpostiosoite.

Sain oman securityToken'in päivässä, se on n. 40 merkkiä pitkä koodi. Löytyy sisään loganneena tunnuksen alta aukeavasta valikosta "My Account Settings" alta. Sen avulla hintojen kysely onnistuu näin:

https://transparency.entsoe.eu/api?securityToken=**************&documentType=A44&in_Domain=10YFI-1--------U&out_Domain=10YFI-1--------U&periodStart=201803100000&periodEnd=201803102300

Poistin oman securityToken'in tuosta joten tuo ei suoraan toimi. Laita omasi noiden tähtien tilalle. Vastauksena saa XML:n jossa hinnat.

Ohjesivu kyselyyn osoitteessa:
https://transparency.entsoe.eu/content/static_content/Static%20content/web%20api/Guide.html


Aiemmin tässäkin säikeessä oli puhetta sääennusteiden hakemisesta. Niitähän saa paikallisestakin laitoksesta, eli kotimaiselta Ilmatieteen laitokselta avoimen datan kautta.

Api-key toki pitää hakea, eli rekisteröityä.

Esimerkki hausta josta saa vastauksena XML:n jossa muitakin parametreja kuin lämpötila:
http://data.fmi.fi/wfs?request=getFeature&storedquery_id=fmi::forecast::hirlam::surface::point::timevaluepair&fmi-apikey=********&place=jyväskylä
 
D

Deleted member 1344

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Ilmeisesti datan saa ihan vapaastikin. Githubista löytyy Pythonilla kirjoitettu API: https://github.com/kipe/nordpool

Testailin tätä vuosi sitten, ainakin silloin toimi hienosti eikä tarvinnut mitään avaimia tms.
 
S

samuana

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Joo, noita kirjastoja on, mutta ne tekee just sen mitä sivuston lisenssiehdot kieltää eli koneellisen tulkinnan sivuston datasta. Itsekin haen nuo hinnat (json tiedosto) vielä sivuston käyttämästä osoitteesta
https://www.nordpoolgroup.com/api/marketdata/page/35?currency=,,EUR,EUR&currency=,,EUR,EUR
ennen kuin saan uuden entso-e parserin rutiiniin.

Kyselin viime vuonna nordpoolspotin avoimen datan tunnuksia että olisin saanut avaimet niiden APIin. En saanut hakemukseen koskaan mitään vastausta, eli ei niitä kuluttaja kiinnosta, ne on tukkumyyjä joiden asiakkaina on sähköyhtiöt.

Ilmeisesti kukaan ei vielä ole pommittanut noita hintoja niin paljon että nordpoolspot olisi käyttäjän IP:tä blokannut, niin että toimii tuo mainittu pythonkin vielä.
 

VesA

In Memoriam
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

samuana sanoi:
Ilmeisesti kukaan ei vielä ole pommittanut noita hintoja niin paljon että nordpoolspot olisi käyttäjän IP:tä blokannut, niin että toimii tuo mainittu pythonkin vielä.

Eihän nitä hintoja kannata sieltä muutenkaan koko ajan hakea kun tuntihinnat ilmoitetaan kerran päivässä. Veikkaan, että jos ne hakee joskus muulloin kuin juuri julkaisun aikaan nordpoolia ei paljon kiinnosta, mutta hetkellinen piikki voi niitä ärsyttää.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Toni sanoi:
Ilmeisesti datan saa ihan vapaastikin. Githubista löytyy Pythonilla kirjoitettu API: https://github.com/kipe/nordpool

Testailin tätä vuosi sitten, ainakin silloin toimi hienosti eikä tarvinnut mitään avaimia tms.
Liekö tuo jokin startupeille tarkoitettuja kokeellisia palveluja tukeva erikoistarjouspalvelu? Olin lukevinani joskus, että tuollaisen kokeellisen tunnuksen saattaisi saada "hyvän tarinan" pohjalta. Kuten samuana jo totesi, yksittäinen kuluttaja tai vakiintunut yritys ei ole oikeutettu normia edullisempiin lisenttiehtoihin.

Jos Norjassa olisi vastaava kuluttajan sähköenergian markkina kuin Suomessa, spot-firman lisenssiehdot olisi varmaan jo aikoja sitten todettu kuluttajan oikeuksien vastaisiksi ja heidän olisi pakko jakaa hintoja sähköisesti voidakseen säilyttää pörssihintamonopolinsa. Tuo tapaus Entso-E edellä kuvaa sitä, miten EU suhtautuu mokomaan tietojen panttaukseen, mutta tässäkään ei ole käyty ihan suoraan hyökkäykseen epäterveitä liiketoiminnan muotoja vastaan, vaan pakotettu spot-firma asialliseen menettelyyn riittävien muskeleiden voimalla, niin että tietojen panttaus on mahdollista kiertää ilman että spot-firma voi puuttua asiaan.
 
S

samuana

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

VesA sanoi:
Eihän nitä hintoja kannata sieltä muutenkaan koko ajan hakea kun tuntihinnat ilmoitetaan kerran päivässä. Veikkaan, että jos ne hakee joskus muulloin kuin juuri julkaisun aikaan nordpoolia ei paljon kiinnosta, mutta hetkellinen piikki voi niitä ärsyttää.

Niinpä, cron kerran päivässä riittää. Julkaisuhetkihän tuntuu vähän vaihtelevan, mutta joskus 15 jälkeen on jo käytännössä jukaistu. Ajallahan ei sinänsä ole niin väliä kun hinnat on jo vuorokauden loppuun olemassa edellisen haun jäljiltä.

Mitenköhän kauan tämä ennakkohinta on saatavilla? Meinaan jos Saksan tyyliin aurinko- ja tuulivoima yleistyy niin saadaanko sääennusteiden pohjalta riittävän tarkka kuva tuotannon määrästä huomiselle että saavat oikeat hinnat huutokaupassa. Saksassahan on nähty jopa negatiivisia hintoja ja on täälläkin nyt ollut jo 0,1 c/kWh luokkaa olevia tuntihintoja. Hinnathan on fiksattu huomiselle ja jos ennuste pettää ja aurinko paistaa tai tuulee "liikaa" niin johonkin säätövoimaan se sähkö pitää lykätä/hukata. Mitään viestikanavaa pika-alennuksille ei oikein ole, eikä kulutus kasva jollei kukaan alennuksesta tiedä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

samuana sanoi:
Niinpä, cron kerran päivässä riittää. Julkaisuhetkihän tuntuu vähän vaihtelevan, mutta joskus 15 jälkeen on jo käytännössä jukaistu. Ajallahan ei sinänsä ole niin väliä kun hinnat on jo vuorokauden loppuun olemassa edellisen haun jäljiltä.

Mitenköhän kauan tämä ennakkohinta on saatavilla? Meinaan jos Saksan tyyliin aurinko- ja tuulivoima yleistyy niin saadaanko sääennusteiden pohjalta riittävän tarkka kuva tuotannon määrästä huomiselle että saavat oikeat hinnat huutokaupassa. Saksassahan on nähty jopa negatiivisia hintoja ja on täälläkin nyt ollut jo 0,1 c/kWh luokkaa olevia tuntihintoja. Hinnathan on fiksattu huomiselle ja jos ennuste pettää ja aurinko paistaa tai tuulee "liikaa" niin johonkin säätövoimaan se sähkö pitää lykätä/hukata. Mitään viestikanavaa pika-alennuksille ei oikein ole, eikä kulutus kasva jollei kukaan alennuksesta tiedä.
Nordpoolspotin sivuilla on kyllä seikkaperäiset selvitykset eri pörssikategorioiden hintamekanismien muodostumisesta ja ajajaksoista. Hinnathan muodostuvat huutokaupoissa, joiden tarjousaika menee kiinni tiettyyn aikaan ja sitten lasketaan. Spot-hinnat (Day-ahead) lasketaan seuraavalle vuorokaudella ja ideana on varmistaa tehon riittävyys ja siirtokapasiteetit tilastollisessa mielessä jokaiselle seuraavan vuorokauden tunnille. Tuulivoimaennusteet tulevat kuvaan mukaan markkinatoimijoiden tarjouksissa (mukana tuulivoiman omistajia, vesivoimayhtiöitä, yhteistuotantolaitoksia, suuria kuluttajia kuten alumiini-, teräs- ja paperitehtaita jne.). Erikseen on sitten vuorokauden sisäiset Intra-Day-markkinat, jolla Day-ahead (spot-markkinoiden) arviovirheet korjataan eri aikasykleillä tapahtuvina suurten toimijoiden keskinäisinä kauppoina (hinta voi heilahdella nopeastikin ja paljon). Periaatteessa myös tehotasapaino ja taajuus voitaisiin säätää ensisijaisestikin näillä markkinoilla (vaikka käsittääkseni hoidettaneen toistaiseksi erillisellä kiinteällä järjestelyllä), kun nyt Intra-day-markkinat vaikuttavat näihin vain toissijaisesti korjaavana tekijänä (kun säätäjätkin osallistuvat Intra-day markkinoille pienentääkseen kulujaan ja parantaakseen tuottojaan).
 
P

Paul M

Vieras
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Täällä on hyvää oivallusta liikkeellä.

Pieni nosto ja lasku varaaviin on mainio ajatus. Älylliset ohjaukset esimerkiksi jääkaappeihin ja pakastimiin tulevat varmasti. Nimittäin jääkaappia voi aivan hyvin käyttää muutaman asteen alueella. Pakastin samoin sietää vaihtelualueen. Kylmäkoneitten ottama energia on jatkuvasti käytössä olevaa ja vuosikulutus merkittävä.

Mitä muita pieniä kuluttajia on määrällisesti paljon ja joissa voi vaihdella tehoa hintariippuvasti? Kaikki valaistus on sellaista. Luksien vaihtelualue vain vaihtelee. Tuskin leikkausvalaisimissa kauheasti kannattaa säätää, mutta tievalaistus maaseudulla voidaan alentaa minimin minimiinkin riippuen hinnasta. Tai miksei taajamissakin. Pimeitten kuukausien spottihinta on aika hyvään aikaan korkealla eli klo 15-21. Tuohon väliin sopii paljon säätövaraa. LED-tuotteisiin voi rakentaa säätöominaisuudet sisään.

Ilmanvaihdon litrat voisivat vaihdella jonkin verran hintariippuvasti. Keskimääräinen ilmanvaihto on paljolti riittävyystekijä. Jos sattuu spottimonttu, voisi tehdä pienen lisätuuletuksen ja päinvastoin. Keskimääräiseen ei kajottaisi.

Kaukolämpö sattaa olla ajoittain kalliimpaa kuin sähkö. Kiinteistöissä olisi siis tarve spottihinnalla ohjautuvalle sähköpatruunalle vaikka kuumassa käyttövedessä.

Pumppauksilla voi olla useita rajoja. Toisin sanoen säiliöt päästetään täydemmäksi tai tyhjemmäksi riippuen spottihinnasta. Ja moottoreita voi käyttää pienemmällä tai isommalla tuotolla.

Oikeastaan on aika hankala aivan heti oivaltaa mitä ei voisi säätää ainakin vähän. Tietenkin säätö tulee olla täysin itsenäinen ja älylliseen laitteeseen rakennettu. Eri yhteyksissä olen haaveillut taajuusriippuvasta kuluttamisesta. Taajuus kun kertoo käytännössä epäsuorasti hinnan. Varsinkin kriittisen tilanteen. Taajuus putoaa kun tarjonta laskee. Siis hinnan on noustava ja säästeliäs lopettaa kuluttamista. Älylliset kulutuslaitteet jos reagoisivat taajuuteen, saataisiin valtava dynamiikka säätöön. Ihmisen toimenpiteillä saadaan kovin hidas säätö. Mutta sekin tehoaa, jos syttyy varoitusvalo ylihintaisesta sähköstä ja happy-hour-valo alihintaisesta.
 

VesA

In Memoriam
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Paul M sanoi:
Täällä on hyvää oivallusta liikkeellä.

Pieni nosto ja lasku varaaviin on mainio ajatus. Älylliset ohjaukset esimerkiksi jääkaappeihin ja pakastimiin tulevat varmasti. Nimittäin jääkaappia voi aivan hyvin käyttää muutaman asteen alueella. Pakastin samoin sietää vaihtelualueen. Kylmäkoneitten ottama energia on jatkuvasti käytössä olevaa ja vuosikulutus merkittävä.

Jääkaappi ja pakastin juurikin eivät siedä - tai siis laitteet sietävät mutta ruoka ei. Kummassakin lämpötilan pumppaus lisää ruoka-ainesten kuivumista. Vaikkapa pakkasessa kosteus hiipii ruoasta lumeksi pakasterasian kanteen jääkaapissa sitten vielä putken kautta matka jatkuu kompuran päälle jos vaikkapa vihannekset ovat ilman umpipussukkaa. Eli näissä pitäsi olla invertteri tarkalla ohjauksella.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Lämmityksen ohjaus pörssisähköllä ja kotiautomaatio...

Paul M sanoi:
Kaukolämpö sattaa olla ajoittain kalliimpaa kuin sähkö. Kiinteistöissä olisi siis tarve spottihinnalla ohjautuvalle sähköpatruunalle vaikka kuumassa käyttövedessä.
Tuollaista tilannetta en ole vielä nähnyt, siirtohinnat ja sähkövero nostavat patruunalämmön jo kaukolämmön marginaalihintaan, vaikka energia olisi ilmaista (lämpöyhtiöt yleensä eivät ole niin tyhmiä, että hinnoittelisivat tuotteensa aivan järjettömällä periaatteella). Jonakin tuntina vuoden vaihteen tienoilla on Suomessakin esiintynyt lievästi negatiivisia sähkönhintoja, mutta en laskisi mokoman varaan, sillä teollisuudessa on sähkökattiloita varalta ja hyöty valuu suurkäyttäjille, jotka selviävät edullisilla siirtomaksuilla. Tuo patoaa selvästi negatiivisten energiahintojen esiintymisedellytyksiä (vaikka tuulivoimaa tulisi paljonkin lisää).

Kylmäsäilytysölaitteisiin voisi kylmää varastoida tyypillisesti niin, että höyrystimen edessä on faasimuutosmateriaalia (vettä tai sopivaa suolaliuosta), joka varaa kylmää ja luovuttaa sen takaisin jokseenkin samassa lämpötilassa. Lämpötilanpito saattaa jopa parantua tuollaisella järjestelyllä. Uhrauksitta tuo ei kuitenkaan onnistu, sillä faasimuutosmateriaalisäiliö vähentää hyödyllistä säilytystilavuutta ja tarvitaan sen takia suurempi laite, jos tilavuus halutaan pitää ennallaan.
 

kariky

Jäsen
Pitäisi varmaan alkaa perehtymään lämmitysaikojen optimointiin. Oletteko vielä tuntisähkössä, saako noita hintatietoja nykyään mistä haettua?
 
Back
Ylös Bottom