Lämpökaivon käytön hienosäätöä

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • Valvoja
  • #1
Tilastollisesti kestäviä todisteita tuosta ei taida juuri löytyä kuitenkaan.
Minulla on menossa tämä oma koe jossa yritän olla ajamatta kahta kierrosta kaivossa / startti:

root@raspberrypi:~# !245
echo "r -c ehp CompStarts" | netcat localhost 8888
87464
root@raspberrypi:~# !221
echo "r -c ehp CompHours" | netcat localhost 8888
17521
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Asennuksen jälkeen viime talvena ei intoa riittänyt asteminuutien ja kaivon kierron optimointiin. Nyt on ajatuksissa säädellä konetta niin että se käy kahden kaivonkierron pituisia jaksoja, se on mittareista päätellen 30-45 minuutin jakso. Putkea on kaivossa 180 m ja 10 metrin matka taloon eli 200 metriä yhteensä, maapätkät keskimäärin metrin syvyydessä.

Nyt liuospumppu käy täyttä ja keruun deltta-t on 3 astetta. Onko hyötyä vai haittaa pudottaa tuosta nopeutta pykälällä jolloin deltta-t kasvaa noin asteen?

Silloin käyntijaksoa voi hieman pidentää ja lepojaksokin pitenee, coppiin tuo ei näy ihmeemmin vaikuttavan.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • Valvoja
  • #6
Nyt liuospumppu käy täyttä ja keruun deltta-t on 3 astetta. Onko hyötyä vai haittaa pudottaa tuosta nopeutta pykälällä jolloin deltta-t kasvaa noin asteen?
Kai se alkaa jo olla kiinni kylmäaineestakin, jos siinä on liukumaa, mutta noin periaatteessa siinä optimoidaan sitä säästyykö liuospumpun sähköä enemmän tai vähemmän kuin pieni COP-muutos vaikuttaa. Noin periaatteessa kylmemmäksi vetäminen alentaa COPpia.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Minun koneen lämmityspuolen nimellisvirtaama on 0.47 m3 tunnissa.
Nyt toteutuu, 1. nopeus 0.61 m3 2. nopeus 0.86 m3 ja 3. nopeus 1.1 m3. Kone tuottaa kaikilla nopeuksilla saman tehon, eikä copissakaan ole havaittavaa eroa. Jotenkin varaaja toimii fiksummin pienimmällä nopeudella ja "isolla" 10 asteen delttalla. Tässä pystyy säästämään 50W ottosähköä.

Kaivon kierrossa nopeutta 1 pykälä alas ei näy sekään copissa vielä, mutta näkyykö helmikuussa kun paluulitku on 1.5 astetta kylmempää? Tässä olisi nipistettävissä toinen 50W.

Jos kaivo hieman viilenee on sillä kesällä 6kk aikaa elpyä ennalleen.
 

pamppu

Vakionaama
6kW aparaattihan sulla oli? Eli se ottaa 4-5kW kaivosta? Kiertonopeudella 900l/h se tekis 4-5 astetta deltaa liuokseen, 1800l/h vauhdilla 2-2.5 astetta, tai jostain siitä väliltä haetulla nopeudella sitten jotain siltä väliltä. Eli puhutaan kuitenkin parin asteen heitosta, tai alle. Kaatuuko siihen maailma, tai coppi? Jotenkin en jaksaisi uskoa. Varsinkin jos sitten saadaan tilanne että saadaan pidempi käyntijakso kummiskin lähtökohtaisesti lämpimämpää.

Mielenkiintoisen äärellä on tämä kokeilu. Itsekin kun miettinyt että jos MLP tulisi, helpointa olisi vetää kaivo sisään nykyistä vilpin latauslinjaa pitkin,. joka on 28mm kupari. Siitä ei ihan hirmuisia kiertonopeuksia sitten kuitenkaan ajeta. VILPillä noissa putkissa pyöritetään nyt se 900l/h.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Pitäisi olla invertteri ja automatiikka säätämässä sitä liuospumppua ;)

Tuossa MLP-foorumin vanha keskustelu asiaan liittyen
 
Viimeksi muokattu:

pamppu

Vakionaama
Säätyykös muuten invertteri-mlp-koneissa myös liuoskierron nopeus? Eli jos ajetaan kompuraa pienimmällä teholla, liuostakaan ei tarttis vispata ihan kauheasti?
 

repomies

Hyperaktiivi
Pitäisi olla invertteri ja automatiikka säätämässä sitä liuospumppua ;)
Harmittaa kun en saanut omasta maalämpöpumpusta noiden kiertopumppujen kontrollia haltuun. Opettelin säätämään kompuran invertterin tavoitetaajuutta tökkimällä suoraan maalämpöpumpun prosessin muistia, mutta en löytänyt muistipaikkaa josta saisi saman vaikutuksen kiertopumppuihin. Olisin optimoinut pumpun sähkönkulutusta silloin kun kompura ei käy. AIT:n paska jättää lämmityksen kiertopumpun siihen nopeuteen jolla se kävi kun kompura sammahti. Liuospumpun se onneksi sentään sammuttaa.

Open-Source -lämpöpumput olisivat kova juttu.

Invertterikompuralla varustetuissa pumpuissa sekä liuospumppu että lämmityksen kiertovesipumppu ovat säätyviä. Omasta laitteesta nopeustiedon saa ihan webiselaimella näkyviin, siinä on serveri, mutta se onkin sitten ainoastaan käyttöliittymämuuttuja joka siellä arvoa näyttää ja vastaavasti muuttuvaa muistipaikkaa ei prosessin muistista löydy, jolla voisi pumpun nopeuteen vaikuttaa. Muistaakseni etsin vielä liukulukujakin jollain +-1 rangella sen webbiserverin näyttämän käyttöliittymäarvon ympäristöstä, mutta ei tullut osumia jotka muuttuisivat samaan aikaan kuin käyttöliittymässä näkyvä nopeus.

Useamman megatavun ARM-binäärin disassembleripulautuksen tonkiminen ei oikein innostaisi, joten tuo sitten jäi selvittämättä.
 

Lappanen

Aktiivinen jäsen
Tuolleen noi itellä humppaa tasatahtia. Vanhemmalla softalla myös lämmityksen pumppu humppaili samaa tahtia, mutta uudella se kiertää tuolla 70-75% välissä tasanopeutta. Keskellä näköjään ollut joku datakatkos missä lämmönkeruupumppu muka ollut 30% nopeudella vaikka kompura on pois päältä..

1570686963475.png
 

roots

Vakionaama
Harmittaa kun en saanut omasta maalämpöpumpusta noiden kiertopumppujen kontrollia haltuun. Opettelin säätämään kompuran invertterin tavoitetaajuutta tökkimällä suoraan maalämpöpumpun prosessin muistia, mutta en löytänyt muistipaikkaa josta saisi saman vaikutuksen kiertopumppuihin.
Jaa, olet mennyt noin pitkälle.....itse olen myös tässä kyttäillyt pumppua josta lyötyis järkevä API jolla vois vain pyytää haluamaansa ulostulotehoa eli kompuran taajuutta. Ei ole vielä löytynyt, lähimmäksi tuota tavoitetta uskoisin pääsisi Oilonin Siemensiin albatross säätimellä, mutta tuokin tonkimen on jäänyt tekemättä. Tällä hetkellä käskytän on/off pumppua mutta haluais käskyttää portaattomasti. :p. Aikaa etsiskelyyn tietysti on kun ei ole selkä seinää vasten.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
No nyt on perustyö tehty.
Muutin latauspumpun pysäämään kun ei ladata ja pudotin sen nopeutta, pudotin myös keruupumpun nopeutta. Nyt kone käy 25-30 minuuttia ja tuottaa tasaisella1.6kW otolla noin 7,2kW teholla lämpöä (29 asteisesta varaajan vedestä) lepojakso noin 2h ja lepokulutus 11 W/h. Pumppaus-sähköä kuluu nyt hieman yli 1 kW/vrk vähemmän.

Tästä eteenpäin odottelen pakkasta ja säätelen asteminuutteja jotta vuoden vaihteessa kone on iskussa uuteen vuoden kestävään mittausjaksoon ;) .
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Lisätään vielä edelliseen että lämpökäyrää on varaa laskea ja sitä kokeilen jossain vaiheessa.
Näillä litramäärillä tämä laite tekee 10 astetta lämpimämpää mitä varaajan pohjalta ottaa ja 39 asteinen vesi menee meillä kiertoon noin 9-10 asteen pakkasessa. Muutama aste on varaa pudottaa, mutta ei kaikkia säätöjä yhdellä kertaa :)
 

roots

Vakionaama
Nousu dT 7ºC niin cop parani vähän, joskus kokeilin 10ºC ja nyt on 7ºC... mulla scrolli sulla mäntä, kohta selviää meneekö samoin.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Nousu dT 7ºC niin cop parani vähän, joskus kokeilin 10ºC ja nyt on 7ºC... mulla scrolli sulla mäntä, kohta selviää meneekö samoin.
Tähän mennessä en ole eroa huomannut lyhyissä mittsuksissa mutta syksyn aikana tuo selviää.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Voi olla että tää asteminuutti onkin aika hieno homma vaikka sitä aluksi vierastin :)
Nyt sais ilmat viiletä vauhdilla niin näkis miten tuo toimii silloin.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom