Lämpöpumppujen tehot ja COPit

Joppe112

"Tän talon ILPpi on paras vaanimispaikka - muahh!"
 • Keskustelun aloittaja
 • #1
Tästä ketjusta löydät foorumillamme listattujen useimpien IVLPpien lämpötehot ja -kertoimet (COPit) mallikohtaisesti esiteltyinä. Kukin kuvasarja esittää valmistajan kaikki mallit niissä referenssipisteissä, joissa ko toimija on halunnut dokumentoida IVLPpinsä toimintaa kuluttajalle. Kaikkien graafien esitystapa on samanlainen keskinäisten vertailujen helpottamiseksi. Vaaka-akselilta löydät aina kaksi lämpötilaa: (ulkolämpötilan) / (pyyntölämpötilan vedelle). Esimerkiksi, pari "7/35 C" tarkoittaa siis, että ulkona on +7 C ja IVLP toimittaa lämmintä vettä 35 C:na ulos. Valmistajien eri mallit on niputetettu yhteen vierekkäisiin pylväisiin joten niiden keskinäinen vertailu on helppoa.

Merkit ja valmistajat luetellaan tässä suositummuusjärjestyksessä sen mielenkiinnon perusteella, jota ne ovat herättäneet naapurissamme Ruotsissa.

Viimeisestä viestistä näet yhteenvedon eri valmistajien kesken ja pienen analyysin nykyisestä markkinatilanteesta.

Tämä aineisto on koottu maahantuojien omista esitteistä joten lukuihin pitää suhtautua kuten mainoslehtisiin yleensäkin eli pienellä varauksella. Valitettavasti kolmansien riippumattomien organisaatioiden testaukset eivät ole vielä yltäneet tähän sarjaan mielenkiintoisia lämpöpumppuja.

Tämä pysyvä viestiketju ei ole keskustelua varten, joten lähetäpä kommenttisi uusina aiheina foorumillemme. ::)

Antoisia lukuhetkiä IVLPpien tehojen ja COPpien ihmeelliseen maailmaan !! :D
 

Joppe112

"Tän talon ILPpi on paras vaanimispaikka - muahh!"
 • Keskustelun aloittaja
 • #2
Vs: Lämpöpumppujen tehot ja COPit - kaikki mallit.

Oheisista kuvista näet kaikki lämpötehot ja COPit mallikohtaisesti eriteltyinä.

Kuvien pylväät ovat tässä jaettu 35 C ja 50 C lämpimän vedentuotannon mukaan erilleen, koska voit soveltaa erilaisia lämpötiloja käyttökohteestasi riippuen:
 • Korkean lämpötilan (50 - 65 C) vedentuotantoa tarvitaan vanhoissa vesipatterijärjestelmissä ja normaalin lämpimän talousveden tuottamiseen. Korkean lämpötilan IVLP:llä on siis vaikutusta sekä yleisen lämmityksen että käyttöveden energiankulutukseen kokonaisvaltaisesti.
 • Matalan lämpötilan (35 - 45 C) vedentuotanto kelpaa nykyaisiin matalalämmitysjärjestelmiin uudemmissa taloissa, kuten esimerkiksi lattialämmitykseen. Normaalit talousvesi täytyy sitten tuottaa jollain toisella lämmitysjärjestelmällä. Yleensä tämän käyttöveden osuus on arvioitu n. 20-25% pientalon vuotuisesta energiankäytöstä. Matalan lämpötilan IVLP ei voi siis säästää talousveden lämmitysenergian käyttöä.

Matalan lämpötilan veden tuottaminen IVLPissä tapahtuu aina paremmalla hyötysuhteella kuin korkeamman ja siihen myös riittää usein enemmän lämmitystehoa järjestelmissä. Kun ulkoilman pakkanen kiristyy kapenevat IVLPin mahdollisuudet puskea korkean lämpötilan käyttövetta ulos prosessista aina jonkin verran laitteesta ja sen tekniikasta riippuen.

Markkinoiden monipuolisimmat IVLPit pystyvät tarjoamaan sekä korkean lämpötilan että matalan lämpötilan tuottomahdollisuudet tarpeestasi riippuen samasta laitteesta lämpötilan ohjelmoinnin avulla.
 

Joppe112

"Tän talon ILPpi on paras vaanimispaikka - muahh!"
 • Keskustelun aloittaja
 • #3
Vs: Lämpöpumppujen tehot ja COPit - yhteenveto.

Oheisten kuvien yhteenveto on koottu kahdelle referenssilämpötilalle: 35 C ja 50 C lähtevälle menovedelle. Nämä ovat kaikkein kiinnostavimmat ja tärkeimmät lämpötilat kun puhutaan normaaleista joko uusista tai peruskorjattavista vesilämmitysjärjestelmistä. Yleensä vanhemmissa taloissa ja patterijärjestelmissä on pakko käyttää korkeita (+50C tai yli) lämpötiloja, jotta lämpö riittää ja leviää pakkasella riittävästi kun taas uusissa moderneissa lattialämmityksissä saatetaan selvitä jopa +35 C:n lämmitysvedellä.

Tulkitset näitä kuvia seuraavasti:

 • Kunkin valmistajan mallisarjoista on esitetty pylväsparina (vaalea ja tumma) aina sen heikoin ja vahvin yksilö ainoastaan esille. Jos valmistajalla on laaja mallisarja (CTC, exoair, jne) kaikki muut sarjan yksilöt sijoittuvat näiden esitettyjen palkkien väliin.
 • Ulkoilman lämpötila kasvaa kuvassa ylhäältä alaspäin mentäessä eli eniten potkua pakkasella antavat IVLPit löytyvät listan yläpäästä.
 • Lähtöveden lämpötiloille +50 C ja +35 C on omat erilliset kuvansa.

Kuvien tarkempi merkkikohtainen analyysi ilmestyy tähän myös lähiaikoina. :cool:
 

kasuoo

Jäsen
Vs: Lämpöpumppujen tehot ja COPit

Jäsen

Poissa

Viestejä: 13


Ilma-vesilämpöpumppu gallup
« : tänään kello 19:13 » Lainaus

--------------------------------------------------------------------------------
Eli minkä merkkisiä ja mallisia ilmasta veteen järjestelmiä käytätte, ja millaisia kokemuksia on?

Meillä käytössä ollut noin puoli vuotta daikin altherma 007+300l varaaja, ja kiinnostaisi muidenkin mahdollisten käyttäjien kokemukset erityisesti ko. laitteesta! Talo 170m2, pumppu pyörii vielä -30 asteen pakkasella mukisematta menoveden ollessa 35 astetta, ei tarvitse apusähköä kun -25 astetta kylmemmällä, hetkellisesti sulatusjakson jälkeen. Koko talon sähkönkulutus keskimäärin n.1000 kWh/kk. Tähän mennessä olemme olleet tyytyväisiä.

oli tuolla tälläinen kirjoitelma vaikuttaa tehokkaalle voiskohaa olla paikkaansa pitävää tietoa? aika pieneltä kuulostaa sähkön kulutus
 

teukka

Vakionaama
Vs: Lämpöpumppujen tehot ja COPit

Kyllähän tuo raportti vähän ihmetyttää, mutta täällä esiintyy kovin monen laista tietoa.

Normaalisti taloussähkön kulutus on 4000 - 7000 kWh/vuosi, joten kovin vähän on lämmitykseen ja lämpimään veteen käytetty, jos koko kulutus on 12000 kWh/vuosi. :cool:
 

kalsket

Jäsen
Vs: Lämpöpumppujen tehot ja COPit

Tilasin ultimaten vesi-ilpon esitteen. Siinä COP-käyrä jossa ao. lukemat, tuotetun veden lämmöstä eivät vihjaa mitään.

+7 / 3,00
0 / 2,88
-7 / 2,80
-15 / 2,73


Hieman haisee mun nenään mutta ilman parempaa tietoa vaikea kyseenalaistaa sen tarkemmin.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Lämpöpumppujen tehot ja COPit

kalsket sanoi:
Tilasin ultimaten vesi-ilpon esitteen. Siinä COP-käyrä jossa ao. lukemat, tuotetun veden lämmöstä eivät vihjaa mitään.

+7 / 3,00
0 / 2,88
-7 / 2,80
-15 / 2,73


Hieman haisee mun nenään mutta ilman parempaa tietoa vaikea kyseenalaistaa sen tarkemmin.
En varmaan enää löydä lähdettä, mutta käsittääkseni COP on hiukan päälle 2 kun vesi -15 pakkasella, vesi jää hiukan alle 50.
Kävin aikoinaan kirjeenvaihtoa laitteesta Ultimaten kanssa.
 
Ylös Bottom