Lama, mallia 2020->

kotte

Hyperaktiivi
Esim. Kiinan intressissä on kovasti paljon mitä se voi dollareillansa tehdä.
Japanilaiset yrittivät ostaa USA:n 1970 ... 1980-lukujen vaiheilla, mutta epäonnistuivat. Kiina tähdännee samaan, mutta paljon systemaattisemmin ja suuremmilla resursseilla. Saa nähdä, miten käy, mutta USA:ssa vaikuttaa aito huoli asiasta kasvaneen.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
USA on lainannut rahaa Kiinasta noin biljoona dollaria ( miljoona miljoonaa, triljoona amerikaksi ) sen lisäksi että kiinalaiset ovat ostaneet sieltä kaikenlaista. Erityisesti tietotekniikassa on alettu laittaa rajoja kun omistusosuus on alkanut olla joka paikassa senverran iso että alkaa olla omistajan oikeuksia..
 

oskus

Jäsen
Kyllä täälläkin on kaikki tarpeettomat hankinnat jäissä. Eräskin konsertti jonne oli liput hankittu peruuntui syksyyn, mutta otan rahat pois nyt vielä kun saa. Ihan turha edes miettiä mitään tulevaa ennen kuin nähdään mitä tästä oikein muodostuu.

Mielestäni vastuullisinta olisi nyt antaa sellaisten yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta tarpeettomien yritysten kaatua jos ovat kaatuakseen, sillä tavoin saadaan poikkeusajan talouden rakenteet parhaiten kuntoon. Hallituksen tähän mennessä julkistamat toimet tukevat tätä mainiosti.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Hallituksen tähän mennessä julkistamat toimet tukevat tätä mainiosti.
Hallitusten .. peruuntui nyt sitten Japanin reissu ja direktiivi/laki sanoo että 14 päivän kuluessa pitää maksaa rahat takas. No - matkatoimisto lähetti hiukan huonosti muotoillun sähköpostin että eime nyt kuitenkaan nyt makseta mitään, ainakaan heti. Mitvit-kysymystä perään ja selitys oli että ne odottaa Tanskan valtion hoitavan ne rahat, mutta se voi vähän kestää. Että sitä ei nyt heti olla kaatamassa.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Nokian tulevaa toimitusjohtajaa haastateltiin etänä Heasrissa. Haastattelussa Pekka Lundmark toivoo että ihmiset jatkaisivat kuluttamista. ”On hirveän tärkeää, että emme luo nyt joukkopsykoosia, jossa kaikki lopettavat talouden pyörien pyörittämisen.” Hän toivoo, että kaikki kynnelle kykenevät ihmiset ja yritykset kuluttavat minkä voivat ja pitävät talouden pyörät pyörimässä. Haastattelussa Lundmark on varpaillaan ja korostaa että kyseessä ei ole kritiikistä hallitusta kohtaan. ”Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, miten nopeasti valtio on reagoinut, mutta nyt tarvitaan pöydälle seuraavia toimia.” Lundmark on haastatelussa vahvasti yritystukien puolestapuhuja ja korostaa niiden poikkeuksellista tarvetta. Haastattelu herättää kysymyksen miten tukia pitäisi kohdistaa, suoraan yrityksille vai kuluttajille. Vastahan tässä nipistettiin kotitalousvähennyksestä.
Konsultit kärkkyvät mojovaa siivua korona-avustuksista. Business Finland jakaa tuntuvan määrän avustuksia joiden keskimääräinen koko on 10.000EUR. Esimerkiksi Table Online konsultti tarjoaa palveluita 2500EUR konsultaatiota vastaa mikäli hakemus hyväksytää. Ravintolat pitävät palkkiota suurena tilanteessa missä ravintolat kampailevat olemassa olostaan. ”Kovat ajat vaativat kovat keinot”, Table Onlinen vastaa ravintoloitsijoiden esittämään arvosteluun. ”Meilläkin tulot ovat pudonneet noin 90 prosenttia, joten kaikki keinot pitää miettiä".

 
Viimeksi muokattu:

jklaukka

Aktiivinen jäsen
Aika köyhiä nuo yritykset, jos ei tule toimeen ilman tulorahoitusta muutamaa kuukautta. Taitaa olla kädestä suuhun eli jo konkurssin partaalla muutenkin eli kassa tyhjä. Oli minullakin aikoinaan joskus sama tilanne, kun aloitin firman ja ei ollut juurikaan tuloa vielä. Säästöillä mentiin parikin vuotta, ei ollut lainaakaan. Tosin pieni toiminimi ja pääsi kuin pääsikin jaloilleen kolmen vuoden jälkeen. Aloittavilla yrityksillä yleistä, mutta pitkään toimivilla pitäisi olla jo kassaakin mistä ottaa.
 
Viimeksi muokattu:

HotZone

Aktiivinen jäsen
^kaippa se johtuu siitä että kassa ei tuota mitään. Osakeyhtiön tapauksessa iso kassa suhteessa friman arvoon saattaa lisäksi houkutella valtaajia. Osakeyhtiöissä, omistajat sitäpaitsi kyllä vaativat kassaa jakoon välittömästi jos se on selvästi isompi kuin mitä firma tarvitsee pyörittämiseen.

Ravintolabusinestä jos miettii kokonaisuutena niin jos niitä firmoja menee nyt nurin niin kyllä niitä sitten taas nopeasti syntyy uusia kun tilanne paranee. Ikävää tietysti niiden kannalta jotka sijoittaneet omaisuutensa. Ravintola business on sikäli helppoa että ei ole tarvis pitkälle vuosien tuotekehitykselle ja/tai kalliille tuotantolaitoksille. Tämä antaa mahdollisuuden nopean perustamiseen ja niinhän tuolla alalla syntyy ja kuolee firmoja aikas nopeaa tahtia.

Jos homma pitkittyy meidän veronmaksajien piikkii aletaan tukea yrityksiä ja varsinkin jos se tapahtuu vastikkeettomati niin homma ei parane pitkässä juoksussa kun verot kasvaa episodin jälkeen rajusti ja ostovoima putoaa sen myötä. Suomalainen tapa on nostaa progressiota mikä entisestään vaähentää halua yrittäjyyteen tai edes omaan uraan satsaamiseen.
Parasta olisi jos valtio eli me veron maksajat tukisimme vastikkeellisesti. Mutta pitäisikö tukea firmoja mitkä myy kotimaahan vai ulkomaille? Entä yrityksiä millä on raskaat kehityskulut vai palveluyrityksiä?
Mistä tulisi paras hyöty kansantalouden kannalta?
 

oskus

Jäsen
Koko maailma saa perseilynsä ja ilmaston tuhoamisensa jälkeen kuulla kunniansa, ja jotkut vielä kehtaavat pyytää jatkamaan samaa porsastelua neljän seinän sisällä ollessaan? Ei näin.

Nyt on hyvä hetki pysähtyä ja katsoa josko saataisiin jotain tolkkua asiaan. Kyllä Suomessa kaikista pidetään kuitenkin huolta, vaikka taloudellisesti tulisi kova paikka.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Ravintolabusinestä jos miettii kokonaisuutena niin jos niitä firmoja menee nyt nurin niin kyllä niitä sitten taas nopeasti syntyy uusia kun tilanne paranee. Ikävää tietysti niiden kannalta jotka sijoittaneet omaisuutensa. Ravintola business on sikäli helppoa että ei ole tarvis pitkälle vuosien tuotekehitykselle ja/tai kalliille tuotantolaitoksille. Tämä antaa mahdollisuuden nopean perustamiseen ja niinhän tuolla alalla syntyy ja kuolee firmoja aikas nopeaa tahtia.
Aika yksinkertaisen kuvan kyllä annat tuostakin alasta, kun tähän kokonaisuuteen pitäisi ottaa mukaan myös erilaiset tavarantoimittajat ja logistiikka niiden tavaroiden kuljettamiseksikin. Tuossa meinaan itsekin tänä aamuna kävin yhtä tälläistä tuoretavarantoimittajaa sponssaamassa, ostin oman mittapuuni mukaan suurehkon erän heidän tuotteitaan ja oli oikein firman iso herra itse ihan henk.koht. tavaroita luovuttamassa. Valitteli siinä että heilläkin ajettiin täysiä seinään, tilauskannasta -90% hävisi ihan muutamassa päivässä ja siksi heidänkin on pitänyt sopeuttaa omaa toimintaansa, kaikki heidän käyttämät kuljetusfirmat katkolle kun ei ole enää keikkaa, oma henkilöstö lomautuksille jne. Vielä lähteissäni isäntä oikein kiitti tuestani heidän yritystään kohtaan, saatiin edes jotain myyntiä tällekin päivälle, vaikka toki pienen pieniä pisaroitahan ne tuonkin kokoisessa firmassa ovat :confused:

Ja samaten on itsellä tuttuja myös tuolla kuljetusten puolella, niin ihan sama on tarina sielläkin, keikoista -90% lähti kuin salaman iskusta, joten lomautuslaput sitä vaan oli heidänkin jaettava kuskeille, ei voinut mitään. Tuo tuttunikin on ollut ko. firman palveluksessa koko työikänsä, yli 20v ja näin kohonnut myös firman pomon arvoasteikossa, joustoa on vuosien varrella ollut molempiin suuntiin ns. luottokuskin maineessa, mutta kyllä se vaan lappu hällekin oli käteen pomon annettava ekaa kertaa ikinä, ei voi mitään :(

No nyt kun tuo kaikki näiden ravintoloiden ympäriltä ajetaan näinkin rankalla kädellä ja todella nopealla aikataululla alas, jotka ne taasen poikivat sitä omaa alasajoaan edelleen tämän kokonaisuuden seuraaville portaille, omille tavarantoimittajilleen jne. niin ei se kyllä ihan päivässä tahi parissa ole kuin sieni syksyllä ja taas olisi muka business pyörimässä, no way. Jo pelkästään kaiken varastossa olevan pilaantuvan materiaalin hävikki tulee olemaan sellainen ettei mitään rajaa. Ja uutta erääkään ei sisään osteta kun ei ole menekistä mitään varmuutta, jolloin lopulta myös se tuottaja-porras ottaa tästä touhusta osumaa ihan yhtä rankasti :confused:
 

jklaukka

Aktiivinen jäsen
Sehän tässä on vaarana, että firmat rupeaa ajamaan toisiaan konkkaan, kuten 90-luvun lamassa. Pankitkin sekä valtio oli ahtaalla ja rupesivat realisoimaan firmoja. Nyt on siinä mielessä eri tilanne, että rahaa on eri tavalla saatavissa ja korot matalia.
 
Viimeksi muokattu:

Hempuli

Aktiivinen jäsen
Olisko tällä kierroksella hyvä paikka miettiä ehkä jopa kansainvälisesti yhteiskuntien toimivuutta ja rahoitusta. Lähinnä mietin, josko ansiotuloverotus ja alv olisi tulossa tiensä päähän. Yhteiskunnallisesti ei ole mieltä, että hyvin toimeentulevan lääkärin kannattaa vaihtaa autoonsa öljyt itse tai asentaa taloonsa lämpöpumppua, koska oma suuri nettotulo on pienempi kuin autonasentajan tai putkarin pieni bruttotulo. Vastaus ei toki ole terveydenhuollon ja koulutuksen yksityistäminen, koska se kasvattaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Mistä rahavirroista saataisiin siivu julkisiin palveluihin. Pulma on käsittääkseni siinä, että rahavirrat kilpailuttavat valtioita eikä päinvastoin. Nyt verotus käy asioihin, joita ei voi siirtää toiseen maahan.
 
Nyt verotus käy asioihin, joita ei voi siirtää toiseen maahan.
Ottamatta kantaa verotuksen tasoon, ongelma on mielestäni siinä että Suomessa liikuu ikään kuin "suuret rahat" ja toisaalta hinnat ovat korkeat juuri verotuksen vuoksi. Koko rahatalous on kuin vuotava paineilmajärjestelmä, mistä paineet karkaavat ulos. Eli vaikka rahaa tulee, sitä myös menee ja kuningas on se joka voi siirtää ne menot halvempiin maihin. Tuloksena Suomessa jo sosiaalituki on enemmän kuin palkka monessa maassa ja siellä sillä palkalla elää paljon paremmin kuin Suomessa maksettavilla sosiaaliavustuksilla - kiitos edullisen hintatason.

Nykyisinhän ei pienestä palkasta enää juuri veroa mene vaan verot maksetaan elämisestä ja asumisesta. Olisin enemmän sillä kannalla, että verot maksettaisiin enemmän siitä mitä ansaitaan.
 

kotte

Hyperaktiivi
Ottamatta kantaa verotuksen tasoon, ongelma on mielestäni siinä että Suomessa liikuu ikään kuin "suuret rahat" ja toisaalta hinnat ovat korkeat juuri verotuksen vuoksi. Koko rahatalous on kuin vuotava paineilmajärjestelmä, mistä paineet karkaavat ulos. Eli vaikka rahaa tulee, sitä myös menee ja kuningas on se joka voi siirtää ne menot halvempiin maihin. Tuloksena Suomessa jo sosiaalituki on enemmän kuin palkka monessa maassa ja siellä sillä palkalla elää paljon paremmin kuin Suomessa maksettavilla sosiaaliavustuksilla - kiitos edullisen hintatason.

Nykyisinhän ei pienestä palkasta enää juuri veroa mene vaan verot maksetaan elämisestä ja asumisesta. Olisin enemmän sillä kannalla, että verot maksettaisiin enemmän siitä mitä ansaitaan.
Koko talous on aivan liian velkavetoinen ja liiketoimintaketjut liian optimoituja. Järjestelmä rysähtyy, kun ulkoa tulee fundamentaalinen shokki. Vanha aggraarinen ja toisaalta myäö kapitalistinen järjestelmä perustuivat likvidin varallisuuden keräämiseen ennakolta, millä sitten päästiin vaikeuksien ylitse, jos henki edelleen pihisi osalla väestä. Velkaantuneet valtio ja kunnat elävät velkavetoisesti kädestä suuhun ja yrityksestä on vedetty viimeisen päälle löysät pois. Finanssimaailma on oma maailmansa erillään muusta ja vaatii posketonta ja tasaista tuottoa kaikissa oloissa (toisaalta vakuutukset, eläkkeet, jossakin päin terveydenhuolto ja vastaavat ovat äärimmäisen riippuvia moisesta). Pohjimmiltaanhan kaikki raha on keskuspankkien "taikomaa", mistä tätä sitten on kanavoitu lainana pankeille, jotka sitten voivat jakaa lainarahaa edelleen, jos niitä huvittaa ja uskaltavat. Kaikki rahana mitattava on siinä mielessä illuusiota, että keskuspankki voi halutessaan taikoa lisää varallisuutta tai jopa hävittää sen kokonaan säätämällä rahan määrää niiltäkin, jotka ovat onnistuneet keräämään omaa saldokakkua kaikesta edelleen lainatusta rahasta.
 
Ylös Bottom