Lama, mallia 2020->

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
USA on lainannut rahaa Kiinasta noin biljoona dollaria ( miljoona miljoonaa, triljoona amerikaksi ) sen lisäksi että kiinalaiset ovat ostaneet sieltä kaikenlaista. Erityisesti tietotekniikassa on alettu laittaa rajoja kun omistusosuus on alkanut olla joka paikassa senverran iso että alkaa olla omistajan oikeuksia..
 

oskus

Jäsen
Kyllä täälläkin on kaikki tarpeettomat hankinnat jäissä. Eräskin konsertti jonne oli liput hankittu peruuntui syksyyn, mutta otan rahat pois nyt vielä kun saa. Ihan turha edes miettiä mitään tulevaa ennen kuin nähdään mitä tästä oikein muodostuu.

Mielestäni vastuullisinta olisi nyt antaa sellaisten yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta tarpeettomien yritysten kaatua jos ovat kaatuakseen, sillä tavoin saadaan poikkeusajan talouden rakenteet parhaiten kuntoon. Hallituksen tähän mennessä julkistamat toimet tukevat tätä mainiosti.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Hallituksen tähän mennessä julkistamat toimet tukevat tätä mainiosti.
Hallitusten .. peruuntui nyt sitten Japanin reissu ja direktiivi/laki sanoo että 14 päivän kuluessa pitää maksaa rahat takas. No - matkatoimisto lähetti hiukan huonosti muotoillun sähköpostin että eime nyt kuitenkaan nyt makseta mitään, ainakaan heti. Mitvit-kysymystä perään ja selitys oli että ne odottaa Tanskan valtion hoitavan ne rahat, mutta se voi vähän kestää. Että sitä ei nyt heti olla kaatamassa.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Nokian tulevaa toimitusjohtajaa haastateltiin etänä Heasrissa. Haastattelussa Pekka Lundmark toivoo että ihmiset jatkaisivat kuluttamista. ”On hirveän tärkeää, että emme luo nyt joukkopsykoosia, jossa kaikki lopettavat talouden pyörien pyörittämisen.” Hän toivoo, että kaikki kynnelle kykenevät ihmiset ja yritykset kuluttavat minkä voivat ja pitävät talouden pyörät pyörimässä. Haastattelussa Lundmark on varpaillaan ja korostaa että kyseessä ei ole kritiikistä hallitusta kohtaan. ”Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, miten nopeasti valtio on reagoinut, mutta nyt tarvitaan pöydälle seuraavia toimia.” Lundmark on haastatelussa vahvasti yritystukien puolestapuhuja ja korostaa niiden poikkeuksellista tarvetta. Haastattelu herättää kysymyksen miten tukia pitäisi kohdistaa, suoraan yrityksille vai kuluttajille. Vastahan tässä nipistettiin kotitalousvähennyksestä.
Konsultit kärkkyvät mojovaa siivua korona-avustuksista. Business Finland jakaa tuntuvan määrän avustuksia joiden keskimääräinen koko on 10.000EUR. Esimerkiksi Table Online konsultti tarjoaa palveluita 2500EUR konsultaatiota vastaa mikäli hakemus hyväksytää. Ravintolat pitävät palkkiota suurena tilanteessa missä ravintolat kampailevat olemassa olostaan. ”Kovat ajat vaativat kovat keinot”, Table Onlinen vastaa ravintoloitsijoiden esittämään arvosteluun. ”Meilläkin tulot ovat pudonneet noin 90 prosenttia, joten kaikki keinot pitää miettiä".

 
Viimeksi muokattu:

jklaukka

Aktiivinen jäsen
Aika köyhiä nuo yritykset, jos ei tule toimeen ilman tulorahoitusta muutamaa kuukautta. Taitaa olla kädestä suuhun eli jo konkurssin partaalla muutenkin eli kassa tyhjä. Oli minullakin aikoinaan joskus sama tilanne, kun aloitin firman ja ei ollut juurikaan tuloa vielä. Säästöillä mentiin parikin vuotta, ei ollut lainaakaan. Tosin pieni toiminimi ja pääsi kuin pääsikin jaloilleen kolmen vuoden jälkeen. Aloittavilla yrityksillä yleistä, mutta pitkään toimivilla pitäisi olla jo kassaakin mistä ottaa.
 
Viimeksi muokattu:

HotZone

Aktiivinen jäsen
^kaippa se johtuu siitä että kassa ei tuota mitään. Osakeyhtiön tapauksessa iso kassa suhteessa friman arvoon saattaa lisäksi houkutella valtaajia. Osakeyhtiöissä, omistajat sitäpaitsi kyllä vaativat kassaa jakoon välittömästi jos se on selvästi isompi kuin mitä firma tarvitsee pyörittämiseen.

Ravintolabusinestä jos miettii kokonaisuutena niin jos niitä firmoja menee nyt nurin niin kyllä niitä sitten taas nopeasti syntyy uusia kun tilanne paranee. Ikävää tietysti niiden kannalta jotka sijoittaneet omaisuutensa. Ravintola business on sikäli helppoa että ei ole tarvis pitkälle vuosien tuotekehitykselle ja/tai kalliille tuotantolaitoksille. Tämä antaa mahdollisuuden nopean perustamiseen ja niinhän tuolla alalla syntyy ja kuolee firmoja aikas nopeaa tahtia.

Jos homma pitkittyy meidän veronmaksajien piikkii aletaan tukea yrityksiä ja varsinkin jos se tapahtuu vastikkeettomati niin homma ei parane pitkässä juoksussa kun verot kasvaa episodin jälkeen rajusti ja ostovoima putoaa sen myötä. Suomalainen tapa on nostaa progressiota mikä entisestään vaähentää halua yrittäjyyteen tai edes omaan uraan satsaamiseen.
Parasta olisi jos valtio eli me veron maksajat tukisimme vastikkeellisesti. Mutta pitäisikö tukea firmoja mitkä myy kotimaahan vai ulkomaille? Entä yrityksiä millä on raskaat kehityskulut vai palveluyrityksiä?
Mistä tulisi paras hyöty kansantalouden kannalta?
 

oskus

Jäsen
Koko maailma saa perseilynsä ja ilmaston tuhoamisensa jälkeen kuulla kunniansa, ja jotkut vielä kehtaavat pyytää jatkamaan samaa porsastelua neljän seinän sisällä ollessaan? Ei näin.

Nyt on hyvä hetki pysähtyä ja katsoa josko saataisiin jotain tolkkua asiaan. Kyllä Suomessa kaikista pidetään kuitenkin huolta, vaikka taloudellisesti tulisi kova paikka.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Ravintolabusinestä jos miettii kokonaisuutena niin jos niitä firmoja menee nyt nurin niin kyllä niitä sitten taas nopeasti syntyy uusia kun tilanne paranee. Ikävää tietysti niiden kannalta jotka sijoittaneet omaisuutensa. Ravintola business on sikäli helppoa että ei ole tarvis pitkälle vuosien tuotekehitykselle ja/tai kalliille tuotantolaitoksille. Tämä antaa mahdollisuuden nopean perustamiseen ja niinhän tuolla alalla syntyy ja kuolee firmoja aikas nopeaa tahtia.
Aika yksinkertaisen kuvan kyllä annat tuostakin alasta, kun tähän kokonaisuuteen pitäisi ottaa mukaan myös erilaiset tavarantoimittajat ja logistiikka niiden tavaroiden kuljettamiseksikin. Tuossa meinaan itsekin tänä aamuna kävin yhtä tälläistä tuoretavarantoimittajaa sponssaamassa, ostin oman mittapuuni mukaan suurehkon erän heidän tuotteitaan ja oli oikein firman iso herra itse ihan henk.koht. tavaroita luovuttamassa. Valitteli siinä että heilläkin ajettiin täysiä seinään, tilauskannasta -90% hävisi ihan muutamassa päivässä ja siksi heidänkin on pitänyt sopeuttaa omaa toimintaansa, kaikki heidän käyttämät kuljetusfirmat katkolle kun ei ole enää keikkaa, oma henkilöstö lomautuksille jne. Vielä lähteissäni isäntä oikein kiitti tuestani heidän yritystään kohtaan, saatiin edes jotain myyntiä tällekin päivälle, vaikka toki pienen pieniä pisaroitahan ne tuonkin kokoisessa firmassa ovat :confused:

Ja samaten on itsellä tuttuja myös tuolla kuljetusten puolella, niin ihan sama on tarina sielläkin, keikoista -90% lähti kuin salaman iskusta, joten lomautuslaput sitä vaan oli heidänkin jaettava kuskeille, ei voinut mitään. Tuo tuttunikin on ollut ko. firman palveluksessa koko työikänsä, yli 20v ja näin kohonnut myös firman pomon arvoasteikossa, joustoa on vuosien varrella ollut molempiin suuntiin ns. luottokuskin maineessa, mutta kyllä se vaan lappu hällekin oli käteen pomon annettava ekaa kertaa ikinä, ei voi mitään :(

No nyt kun tuo kaikki näiden ravintoloiden ympäriltä ajetaan näinkin rankalla kädellä ja todella nopealla aikataululla alas, jotka ne taasen poikivat sitä omaa alasajoaan edelleen tämän kokonaisuuden seuraaville portaille, omille tavarantoimittajilleen jne. niin ei se kyllä ihan päivässä tahi parissa ole kuin sieni syksyllä ja taas olisi muka business pyörimässä, no way. Jo pelkästään kaiken varastossa olevan pilaantuvan materiaalin hävikki tulee olemaan sellainen ettei mitään rajaa. Ja uutta erääkään ei sisään osteta kun ei ole menekistä mitään varmuutta, jolloin lopulta myös se tuottaja-porras ottaa tästä touhusta osumaa ihan yhtä rankasti :confused:
 

jklaukka

Aktiivinen jäsen
Sehän tässä on vaarana, että firmat rupeaa ajamaan toisiaan konkkaan, kuten 90-luvun lamassa. Pankitkin sekä valtio oli ahtaalla ja rupesivat realisoimaan firmoja. Nyt on siinä mielessä eri tilanne, että rahaa on eri tavalla saatavissa ja korot matalia.
 
Viimeksi muokattu:

Hempuli

Aktiivinen jäsen
Olisko tällä kierroksella hyvä paikka miettiä ehkä jopa kansainvälisesti yhteiskuntien toimivuutta ja rahoitusta. Lähinnä mietin, josko ansiotuloverotus ja alv olisi tulossa tiensä päähän. Yhteiskunnallisesti ei ole mieltä, että hyvin toimeentulevan lääkärin kannattaa vaihtaa autoonsa öljyt itse tai asentaa taloonsa lämpöpumppua, koska oma suuri nettotulo on pienempi kuin autonasentajan tai putkarin pieni bruttotulo. Vastaus ei toki ole terveydenhuollon ja koulutuksen yksityistäminen, koska se kasvattaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Mistä rahavirroista saataisiin siivu julkisiin palveluihin. Pulma on käsittääkseni siinä, että rahavirrat kilpailuttavat valtioita eikä päinvastoin. Nyt verotus käy asioihin, joita ei voi siirtää toiseen maahan.
 
Nyt verotus käy asioihin, joita ei voi siirtää toiseen maahan.
Ottamatta kantaa verotuksen tasoon, ongelma on mielestäni siinä että Suomessa liikuu ikään kuin "suuret rahat" ja toisaalta hinnat ovat korkeat juuri verotuksen vuoksi. Koko rahatalous on kuin vuotava paineilmajärjestelmä, mistä paineet karkaavat ulos. Eli vaikka rahaa tulee, sitä myös menee ja kuningas on se joka voi siirtää ne menot halvempiin maihin. Tuloksena Suomessa jo sosiaalituki on enemmän kuin palkka monessa maassa ja siellä sillä palkalla elää paljon paremmin kuin Suomessa maksettavilla sosiaaliavustuksilla - kiitos edullisen hintatason.

Nykyisinhän ei pienestä palkasta enää juuri veroa mene vaan verot maksetaan elämisestä ja asumisesta. Olisin enemmän sillä kannalla, että verot maksettaisiin enemmän siitä mitä ansaitaan.
 

kotte

Hyperaktiivi
Ottamatta kantaa verotuksen tasoon, ongelma on mielestäni siinä että Suomessa liikuu ikään kuin "suuret rahat" ja toisaalta hinnat ovat korkeat juuri verotuksen vuoksi. Koko rahatalous on kuin vuotava paineilmajärjestelmä, mistä paineet karkaavat ulos. Eli vaikka rahaa tulee, sitä myös menee ja kuningas on se joka voi siirtää ne menot halvempiin maihin. Tuloksena Suomessa jo sosiaalituki on enemmän kuin palkka monessa maassa ja siellä sillä palkalla elää paljon paremmin kuin Suomessa maksettavilla sosiaaliavustuksilla - kiitos edullisen hintatason.

Nykyisinhän ei pienestä palkasta enää juuri veroa mene vaan verot maksetaan elämisestä ja asumisesta. Olisin enemmän sillä kannalla, että verot maksettaisiin enemmän siitä mitä ansaitaan.
Koko talous on aivan liian velkavetoinen ja liiketoimintaketjut liian optimoituja. Järjestelmä rysähtyy, kun ulkoa tulee fundamentaalinen shokki. Vanha aggraarinen ja toisaalta myäö kapitalistinen järjestelmä perustuivat likvidin varallisuuden keräämiseen ennakolta, millä sitten päästiin vaikeuksien ylitse, jos henki edelleen pihisi osalla väestä. Velkaantuneet valtio ja kunnat elävät velkavetoisesti kädestä suuhun ja yrityksestä on vedetty viimeisen päälle löysät pois. Finanssimaailma on oma maailmansa erillään muusta ja vaatii posketonta ja tasaista tuottoa kaikissa oloissa (toisaalta vakuutukset, eläkkeet, jossakin päin terveydenhuolto ja vastaavat ovat äärimmäisen riippuvia moisesta). Pohjimmiltaanhan kaikki raha on keskuspankkien "taikomaa", mistä tätä sitten on kanavoitu lainana pankeille, jotka sitten voivat jakaa lainarahaa edelleen, jos niitä huvittaa ja uskaltavat. Kaikki rahana mitattava on siinä mielessä illuusiota, että keskuspankki voi halutessaan taikoa lisää varallisuutta tai jopa hävittää sen kokonaan säätämällä rahan määrää niiltäkin, jotka ovat onnistuneet keräämään omaa saldokakkua kaikesta edelleen lainatusta rahasta.
 

Jolberious

Vakionaama
Mites meillä menee tällä hetkellä?

"Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa tehostetusti koronaepidemian vaikutuksia työmarkkinoihin. Sen tilastojen mukaan kokoaikaisesti lomautettuina on noin 142 000 ja yt-neuvottelujen piirissä noin 400 000 työntekijää."

8.4.2020
Hallituksen kehysriihestä tuli kylmiä lukuja Suomen taloudesta.
Hallitus arvioi Suomen talouden supistuvan 5,5 prosenttia tänä vuonna 2020, kun sekä vienti että kotimainen kysyntä supistuvat.

15.4.2020
Onkin hyvin todennäköistä, että Suomen bkt supistuu tänä vuonna vähintään 5 prosenttia ja todennäköisesti lähemmäs 10 prosenttia


Suomen tavaraviennin arvo laski helmikuussa selvästi eli 15,2 prosenttia vuotta aikaisemmasta, kertovat Tullin ulkomaankaupan ennakkotilastoista.
Vienti oli helmikuussa arvoltaan lähes 4,4 miljardia euroa. Tuonnin arvo laski puolestaan 2,5 prosenttia hieman yli 5,1 miljardiin euroon.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–huhtikuussa 2020 pantiin vireille 986 konkurssia, mikä on 76 konkurssia (8,4 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 4 620, mikä on 408 henkilöä (9,7 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.

Hyvällä mallilla siis ollaan. Nautitaan kesästä, sillä tilanne ei mielestäni vieläkään kovin valoisalta näytä.
 

Jolberious

Vakionaama


Saastuttavan, pahan teollisuuden tuotantomäärät on kutistuneet merkittävästi. Kyllä tässä ollaan hyvää vauhtia matkalla vihreää unelmaa ja hiilidioksisivapaata valtiota.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Saastuttavan, pahan teollisuuden tuotantomäärät on kutistuneet merkittävästi. Kyllä tässä ollaan hyvää vauhtia matkalla vihreää unelmaa ja hiilidioksisivapaata valtiota.
Kriiseillä on taipumus vauhdittaa muutosta, niin nytkin. Hyvä niin sillä eikai me mitään neukkulaa haluta minnekään.
 
Viimeksi muokattu:

HotZone

Aktiivinen jäsen
Aika yksinkertaisen kuvan kyllä annat tuostakin alasta, kun tähän kokonaisuuteen pitäisi ottaa mukaan myös erilaiset tavarantoimittajat ja logistiikka niiden tavaroiden kuljettamiseksikin. Tuossa meinaan itsekin tänä aamuna kävin yhtä tälläistä tuoretavarantoimittajaa sponssaamassa, ostin oman mittapuuni mukaan suurehkon erän heidän tuotteitaan ja oli oikein firman iso herra itse ihan henk.koht. tavaroita luovuttamassa. Valitteli siinä että heilläkin ajettiin täysiä seinään, tilauskannasta -90% hävisi ihan muutamassa päivässä ja siksi heidänkin on pitänyt sopeuttaa omaa toimintaansa, kaikki heidän käyttämät kuljetusfirmat katkolle kun ei ole enää keikkaa, oma henkilöstö lomautuksille jne. Vielä lähteissäni isäntä oikein kiitti tuestani heidän yritystään kohtaan, saatiin edes jotain myyntiä tällekin päivälle, vaikka toki pienen pieniä pisaroitahan ne tuonkin kokoisessa firmassa ovat :confused: ...
Tottakai kuva on yksinkertainen mutta kokonaisuuden kannalta ihan sama vaikka osa ravintoloista kupsahtaa kun uusia syntyy kuitenkin. Suurin osa ravintoloista ei muutenkaan ole ravintoloita vaan juottoloita eikä niiden väheneminen ole mikään haitta yhteiskunnalle :cool:

Ehkä ihmiset pikkuhiljaa alkavat miettimään mihin rahat oikeasti kannattaa käyttää ja ostetaanko rahoilla ulkomaista vai kotimaista.
Nyt kun tästä suosta pitäisi nousta niin Suomen ongelma on että me ostamme liikaa ulkomaista (tavaraa ja palvelua), kun halvalla saa.
Tämä kaikkihan on pois Suomalaisista työpaikoista.
Jos elvytys tapahtuisi suoraan ihmisille, siitä merkittävä osa menisi suoraan ulos maasta ja elvyttäisi lähinnä Kiinaa ja muita halpatuotantomaita. Sitäkö me haluaisimme?

Hauska lukea kuinka Iltiksen uutisiin ihmiset kommentoi että pitä lopettaa heti EU maksut jottei tarvi maksaa muiden maiden elvytystä. Uivelot ei ymmärrä että moninkertainen rahamäärä menee toisten maiden elvytykseen ostokäyttäytymisen vuoksi. Tavaroita ostetaan ulkomaisista verkkokaupoista vaikka hinta ero kotimaiseen liikkeeseen olisi vain muuta prosentti.
Elvytys pitäisi kohdentaa genreen missä muutenkin Suomalaisilla yrityksillä on jotain saumaa kilpailla. Rahaa ei kannata suoltaa aloille missä muutenkin menee surkeasti eikä raha jää kotimaahan.
Joku infra tai rakennushanke on viimeinen mihin pitäisi elvytysrahaa pistää. Ne on ns. julkisia hankkeita ja pykälien mukaan ne kilpailutettava EU-tasoisesti jolloin työt tekee Virolaiset/Puolalaiset ja taas rahat valuu pois maasta.

Elvytysrahaa voisi myös lainata pienyritksille kiinteiden menojen hoitamiseen nollakorolla. Moni putiikki tuskailee kun kauppakeksukset ei jousta yhtään tilavuokrissa. Ei rahaa saisi ilmaiseksikaan jakaa tukiaisina koska se johtaa aina hinnan nousuun. Tämä näkyy vuokrahinnoissa ja asuntojen hinnoissa.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tarkoittaako ylläoleva siis, että tässä maassa ei metalli-, paperi- ja laivateollisuudella ole mitään saumaa enää muutenkaan?
Tarkoitan että maailma muuttuu, tahtoi tai ei. Ja kriisit vauhdittavat muutosta. Näin on käynyt aina ja käy vastaisuudessakin. Sitä voi olla mukana muutoksessa tai vastustaa muutosta. Fakta vaan nyt on että 70, 80 ja 90-luku meni jo ja vanhat unelmat huuhtoutui viemäristä alas.
 

tuna

Aktiivinen jäsen
Totta kai muuttuu, mutta ei reaalimaailmassa pitäisi toimia niin että kymmeniä tuhansia ihmisiä työllistävä tuloksellinen liiketoiminta vain todetaan eilispäivän muistoksi taloustilanteen kyykätessä globaalisti.

Soitteli se Nerokin toisaalta viuluaan Rooman palaessa väitetysti.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Totta kai muuttuu, mutta ei reaalimaailmassa pitäisi toimia niin että kymmeniä tuhansia ihmisiä työllistävä tuloksellinen liiketoiminta vain todetaan eilispäivän muistoksi taloustilanteen kyykätessä globaalisti.
Se nopea muutos aiheuttuu yleensä patoutuneesta muutoksen tarpeesta. Muutosvastarinta hidastaa muutosta - mikä ei ole pahasta jos vastarintaa on sopivassa määrin - minkä takia muutos hidastuu kunnes reaalimaailman paine saa padon luukut auki.

Ajatellaan nyt vaikka ansiosidonnainen työttömyyskorvaus. Muutoksen tarve on ollut jo piiiitkään ja hups, korona tuli näytti että muutokselle on oikeasti tarvetta. En oikeastaa ymmärrä miksi muutokseen tarvitaan jokin mullistus.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
En oikeastaa ymmärrä miksi muutokseen tarvitaan jokin mullistus.
Klassisesti erilaiset kriisit, sodista lähtien ovat nopeuttaneet tai jopa liipaisseet about tyhjästä erilaisia yhteiskunnallisia muutoksia. Ihminen on perusluonteeltaan laiska ja tekee asioita vasta joko pienemmän tahi suuremman pakon edessä :hmm:
 

mk

Aktiivinen jäsen
Ehkä ihmiset pikkuhiljaa alkavat miettimään mihin rahat oikeasti kannattaa käyttää ja ostetaanko rahoilla ulkomaista vai kotimaista.
Nyt kun tästä suosta pitäisi nousta niin Suomen ongelma on että me ostamme liikaa ulkomaista (tavaraa ja palvelua), kun halvalla saa.
Tämä kaikkihan on pois Suomalaisista työpaikoista.
Joku pankkiiri totesi taannoin, että valtaosa porukasta on idiootteja.

Aiemmin sillä ei ole ollut niin väliä kun huonot ja hyvät ajat on olleet tasapainossa.
Leipää ja sirkushuveja on siten riittänyt, ainakin jotenkin.

Nyttemmin pahoja ryppyjä on tullut siihen tahtiin, että trendi on laskeva.
Eikä näköpiirissä ole muutosta.

Ennustan, että jos suomalainen palkansaaja ei ala hyväksyä dynaamista palkkaa niin ei hyvä heilu.
Kiinalaiset oppii kokoajan lisää ja jonain päivänä eivät enää tarvitse edes niitä ulkomaisia hissejä.
 

kaihakki

Vakionaama
Suomalaisessa teollisuuspolitiikassa valta on vähitellen siirretty markkinataloudelle. Siellä taas pääomat hakeutuu pisneksiin, joissa tuotto on suurin. Konepajateollisuus on ollut jo pitkään menossa alaspäin. Käänne tapahtui 80-luvulla ja vauhdittui 90-luvulla, kun Nokia pääsi vauhtiin. Turun telakkakuvio Meyerin suvun kautta oli onnenkantamoinen, joka lienee loppuu jossain vaiheessa. Myös Valmet Automotiven Daimler yhteistyö päättynee jossain vaiheessa. VA on pelkkä alihankkija Daimlerin kannalta. Myös alan koulutusta on supistettu pikku hiljaa. Elikkä suomalaisten pitäisi nyt kiireen vilkkaa alkaa hahmottelemaan tulevaisuuden strategioita, joita nyt korona keisi vauhdittaa. Se ei voi perustua halpaan työvoimaan. Ero on aivan liian iso Kiinaan ja muihin halpamaihin. Tulevaisuuden pisnekset pitää perustua korkeaan osaamistasoon, joissa työn jalostusarvo on korkea. Mitähän ne voisivat sitten olla????
 

Jolberious

Vakionaama
No Suomessa viedään nyt sahajauhoa (sellu) ulkomaille ja telakkateollisuuden tilauksia on 8miljardin euron edestä taattu veronmaksajien rahalla. Seuraavaksi kun Wärtsilä ja Outokumpu lyö pillit pussiin, niin se Suomen vienti oli sit siinä ja huonosti kävi, meillä kun ei ole öljyä, verotus ei houkuttele ulkomaalaisia osaajia ja riskin ottajia tänne ja matkailu pohjautuu joulupukkiin.

Virossa matkailusta otetaan hyvin turisteilta rahat, halpa viina ja neukkuhistoria.
Ruotsista viedään aseita ja lääkkeitä, Norjasta öljyä ja turskaa.
 
Viimeksi muokattu:

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Aika hidasta on ollut teräksen tuonti niin Meyerin telakalle kun muillekin Suomalaisille tukkureille ja suurostajille pääsiäisen jälkeen, tahti ensin puolittui ja on sen jälkeen vielä huomattavasti hidastunut. Pahoin pelkään että tuolta suunnalta loppuvat työt (verraten piakkoinkin) kun asiakkailta (risteilyvarustamoilta) loppuvat rahat eivätkä enää pysty lunastamaan tilauksiaan. Samalla tai hyvin pian sen jälkeen relisoituu sitten jokusen miljardin edestä takausvastuita kun lyhennykset ja korot jo luovutetuista aluksistakin jäävät maksamatta. Tuo lasku lankeaa sit Suomalaisille veronmaksajille.

Eikä tuon eteen taida olla hirveästi tehtävissä muuta kun toivoa että saisivat kehitettyä toimivan rokotteen mahdollisimman pian.

Mutta, ei sen puoleen, on sitä kotimaan kamarallakin osattu virkamiesten toimesta tehdä yrittäjän elämä niin hankalaksi että moni kyllästyy ja lopettaa, leveämmän leivän saa helpommalla työllä ja taistelematta tuulimyllyjä vastaan palkollisena. Itsekin olen tuota tänä kesänä hiukan kokeillut, menin kesän ajaksi takaisin ”piilovaltiolliseen” firmaan jossa olin töissä reilut 20 vuotta sitten. Omassa puljussa tosin työntekijöitä vielä vajaat parikymmentä joten ihan vielä ei voi sanoa että olisi yrittämisen jättänyt kokonaan. Mutta varteenotettava vaihtoehto se kyllä on kaiken koetun jälkeen.

Se mikä ei tapa niin se satuttaa vai miten se sanonta menikään?
 

Jolberious

Vakionaama

tilauskertymä Q2 -21,9% konepajapuolella verrattuna vuodentakaiseen.
Onneksi Brysselissä neuvoteltiin juuri 13miljardin euron lisäkulut Suomelle.

"Jos valtion budjetti tasapainotetaan kiristämällä tuloverotusta, se tarkoittaa sitä, että kaikkien yli 35 000 euroa vuodessa ansaitsevien veroaste nostetaan sataan. "
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

tilauskertymä Q2 -21,9% konepajapuolella verrattuna vuodentakaiseen.
Onneksi Brysselissä neuvoteltiin juuri 13miljardin euron lisäkulut Suomelle.
Minne konepalajteollisuus oikeiin aikoo niitä tuotteita sitten viedä... Afrikkaanko?
 

Jolberious

Vakionaama
Minne konepalajteollisuus oikeiin aikoo niitä tuotteita sitten viedä... Afrikkaanko?
Australiaan piti mennä muutama paatti, niidenkin tilaukset peruttiin tänään. Viennin puolelle siis vaatimaton -3500 henkilötyövuotta.

Meyerin telakalla Turussa on 8miljardin euron edestä tilauksia sisällä, tai oli vuonna 2019, näistäkin osa on jo peruttu.

 
Viimeksi muokattu:

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Australiaan piti mennä muutama paatti, niidenkin tilaukset peruttiin tänään. Viennin puolelle siis vaatimaton -3500 henkilötyövuotta.
Sitten varmaan täytyy alkaa helpotamaa Afrikan velkataakkaa jos sinne aioitaan teollisuustuotteita viedä. Onhan sekin suunnitelma.
 

Jolberious

Vakionaama
Sitten varmaan täytyy alkaa helpotamaa Afrikan velkataakkaa jos sinne aioitaan teollisuustuotteita viedä. Onhan sekin suunnitelma.
Tässähän juuri kevennettiin muutaman eteläeuroopan valtion velkataakkaa melko tuntuvasti, onneksi ovat viennillemme tärkeitä maita.Eikä ollutkaan, kansalaispalkkahan siellä on nyt the juttu, varsinkin kun joku muu sen maksaa.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tässähän juuri kevennettiin muutaman eteläeuroopan valtion velkataakkaa melko tuntuvasti, onneksi ovat viennillemme tärkeitä maita.
Jos ei mee etelään niin sitten niitä ristelijöitä täytyy yrittää kaupata Pihtiputaalle jos vaikka näistä uusista EU:n maataloustuiusta jäis jotain ropoja jäljelle.
 

Jolberious

Vakionaama
Jos ei mee etelään niin sitten niitä ristelijöitä täytyy yrittää kaupata Pihtiputaalle jos vaikka näistä uusista EU:n maataloustuiusta jäis jotain ropoja jäljelle.
Maataloustukipuolelle vain ropoja jäljelle.
ps. pihtiputaalle aluksen myynti ei ole vientiä, eikä se valtion taloutta hyödytä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Jolberious

Vakionaama
Odotan jännityksellä miten vajetta aletaan kuroa umpeen. Elvytys kuin elvytys on Suomessa yleensä maksatettu muutamalla momentilla. Ei se elvytys sen ihmeellisempää ole. "Odotan" liikkeitä näiden verotuksen suhteen ....

A) auto, alkoholi, asuminen (kiinteistövero)
B) bensiini
C) CO2
D) diesel
E) energia
F) Fortum, myydään
A, tsek
B, Tsek
C, Ei vissiin vielä?
D, Tsek
E, ei vissiin vielä?
F, ei ole vielä realisoitu pahasti.
 

Jolberious

Vakionaama
Perskule, työllisyyssaavutukset mallia 2020 lähtivät bittiavaruuteen alta aikayksikön.

Kesäkuun lopussa yhteensä 416 900 työtöntä työnhakijaa. Se on 162 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ja vienti on romahtanut. Sen lisäksi lahjoitettiin miljardeja etelän vetelille.

"Erään määritelmän mukaan talouden taantumasta voi käyttää lama-nimitystä kun BKT laskee 10%"
Teollisuuden tilauskantakin on sellainen, että syksyllä roiskahtaa ropellissa.
 

Jolberious

Vakionaama

"Yt-neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää. Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää.
Nyt suunniteltujen irtisanomisten lisäksi lomautusten arvioidaan jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä finnairilaisilla. Lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia."

Ja tilastokeskus julkaisee vihapuhetta:

"Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2020 heinäkuussa 50 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 47 000 enemmän kuin vuoden 2019 heinäkuussa."


Teollisuuden uudet tilaukset laskivat kesäkuussa 11,8 prosenttia vuodentakaisesta
Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 kesäkuussa 11,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-kesäkuun aikana tilaukset vähenivät 11,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta


Kun (vienti)teollisuudella tilaukset laskevat, tarkoittaa se, TÄTTÄRÄÄ, YT-neuvotteluja.

Tarkkaan, kun graafia katsoo, huomaa että uusien tilausten vuosimuutos on VUODESSA ollut 2kertaa plussalla, joten "korona on syynä tähän"-puheet ovat täyttä paskapuhetta.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom