Liesituulettimen korvausilma tiiviissä talossa

Siikki

Aktiivinen jäsen
Käytänpä itsekin vanhaa keskustelua.

Meillä 2011 rakennettu puuverhoiltu okt. Katossa upotetut valaisimet, joissa loisteputkia 2 kpl. Tuossa kirkkaassa upotetussa kuvussa siis kaksi reikää loisteputkille. Kun liesituuletinta käyttää 2/6 asetuksella, niin huomaa ilmaa tulevan noista aukoista jonkun verran. Tarkka kun on, niin palovaroittimen asennusreiästäkin tuntee ilmavirran.

Ikkunan"raoista" toki huomaa että tekee saman, sekä myös takan kautta, mutta näissä ei toki mitään kummallista.

Mitään ongelmia talossa ei sikäli ole ollut, terveinä ollaan pysytty ja normaaliasetuksella en ilmavirtaa tunne ainakaan niin että voisin varmasti sanoa sitä olevan. Pitääkö tästä olla huolissaan?
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Tuo on varmaan aikalailla tavallista, että liesituulettimen korvausilma tulee ties mistä. Tähän(kään) juttuun en ole löytänyt mitään oikeasti hyvää ratkaisua, ellei sisäilmaan palauttavaa aktiivihiilisuodatinta lasketa (jossa on sitten omat ongelmansa).

Tehokkaan liesituulettimen (tai huippuimurin) poistoteho on helposti paljon suurempi kuin koko talon IV laitteen poisto. "Räppänä" jossain liesituulettimen lähellä ulkoilmaan auttaa jonkun verran, mutta aika tyhmän kuuloinen ratkaisu sekin on pitkällä 2000 lukua.

Joku sellainen ratkaisun pitäisi ehkä olla, mitä on kehitelty takkahormeihin korvausilman tuomiseen. Eli korvausilma tulisi vastavirtaan liesituulettien poiston kanssa ja tekisi jonkinlaisen ilmaverhon liesikuvun ympärille. Keskeltä sitten imu. Varmaan olisi edullinen ratkaisu. :)

Eli en olisi erityisen huolissani tuosta, mitä kuvailit. Näin se toimii kaikissa tiiviissä taloissa käytännössä. Ja liesituuletinta käytetään sen verran vähän aikaa kerrallaan, että mahdolliset vauriot rakenteisiin jäänevät syntymättä.
 
Viimeksi muokattu:

Siikki

Aktiivinen jäsen
Tuo on varmaan aikalailla tavallista, että liesituulettimen korvausilma tulee ties mistä.
.....
"Räppänä" jossain liesituulettimen lähellä ulkoilmaan auttaa jonkun verran, mutta aika tyhmän kuuloinen ratkaisu sekin on pitkällä 2000 lukua.
Räppänää olen itsekin miettinyt, mutta sen toteutus tässä vaiheessa on hankalaa sekin. Vaimon ohjeistuksesta lähintä ikkunaa ei kuulemma saa pitää raollaan, kun kasvit palentuu. Varmaan se niin onkin :rolleyes:. Talvella toki muutenkin vähän epämukavaa pitää ikkunaa auki ja sitä kautta ottaa korvausilmaa. Kovimpien käryjen (esim. lettujen paisto) ajan kyllä ronskisti vaan ikkunaa raolleen eri huoneesta ja puhallin 4/6. Tuloilman automaattinen lisäys voisi olla pätevä ratkaisu, mutta ainakaan itsellä ei osaamista edes ajatella kuinka se voisi toimia.

Ehkä eniten mietitytti tosiaan tuo, että mistä paneeleiden yläpuolelle tulee "vuotoilmaa", mutta kyllähän tuolla noita läpivientejä on ja liekö sähköputkituksiakin.

Summa summarum, eipä tuolle taida olla paljon tehtävissä(?)
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Tuloilman automaattinen lisäys voisi olla pätevä ratkaisu, mutta ainakaan itsellä ei osaamista edes ajatella kuinka se voisi toimia.

Summa summarum, eipä tuolle taida olla paljon tehtävissä(?)
Ootko kokeillut niben "Takka toimintoa" liekkarin aikana?
Tuohan periaatteessa tekee "ylipaineen" sisälle, joka sitten tasoittuu kun liekkari on päällä. Toki tulia ei kestä olla :)

Joskus kun meillä tahtoi vetää uunista korvausilmaa pyörittelin mielessä kytkentää. Liekkari kun menee päälle siitä jonkun langattoman kytkimen kautta tieto F470:lle joka sit aktivoi tuon Takka-asennon ilmanvaihdolle. Uuni meillä korjaantui alipainetta himmaamalla, en oo sit pitemmälle pohtinu.

Sinänsä tuosta tiivistalo ja liekkari. Liekkö tiiviissä talossa oikeesti imetään rakenteiden läpi, eihän se silloin ole tiivis. Jostain toki liekkari, niinkuin uuniin, ilmansa ottaa:mut toiv mieluummin piippu, ikkuna/ovi tiivisteet, tuloilma kanava
Tms
Toki toivois tuohon jotain hallittua ratkaisua, kysyntää varmasti olisi.

Tiiveysmittauksen yhteydessä talo voidaan lämpökameralla kuvata. Toki suora vuotopaikka jää piiloon sinne paneelien tms taakse.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Tehokas liesituuletin täydellä teholla voi poistaa 700 kuutiota tunnissa ( == 194 litraa sekunnissa). Ja se on talon oman poiston päälle, mikä voi olla vaikkapa 50 litraa/sek. Takkatoiminnon tuoma lisäys taitaa jäädä aika kauas kuitenkin.

Yksi kohta rakentamisessa tuo on, mikä vaatisi vielä tuotekehitystä tai ainakin hyviä mallitoteutuksia. Liesituuletinvalmistajia asia ei ole ilmeisesti kiinnostanut, koska niiden kautta ei ainakaan ratkaisuja asiaan ehdoteta.

Yksi ratkaisu voisi olla vetää erillinen tuloputki keittiöön suoran ulkoa ja siihen kanavapuhallin ja sähköinen kanavapatteri. Ei mitkään mahdottomat investoinnit. Sähkäri saisi vain sitten ratkaista, miten liesituulettimen käynnistys käynnistäisi myös puhaltimen ja kanavapatterin.

Hyvin toimiva kärynpoisto lisää aika hyvin asumismukavuutta, että sen puoleen tuon haluaisi toimivan tehokkaasti.
 
Viimeksi muokattu:

Siikki

Aktiivinen jäsen
Ootko kokeillut niben "Takka toimintoa" liekkarin aikana?

Tiiveysmittauksen yhteydessä talo voidaan lämpökameralla kuvata. Toki suora vuotopaikka jää piiloon sinne paneelien tms taakse.
...
Sinänsä tuosta tiivistalo ja liekkari. Liekkö tiiviissä talossa oikeesti imetään rakenteiden läpi, eihän se silloin ole tiivis. Jostain toki liekkari, niinkuin uuniin, ilmansa ottaa:mut toiv mieluummin piippu, ikkuna/ovi tiivisteet, tuloilma kanava
Juu, takkakytkintä olen testaillut, mutta ei paljon auta kuten Mikki tuossa mainitsikin ja toisaalta kyllä mutkistaa asioita melko paljon kun pitäisi käydä toiselta puolelta taloa kytkemässä päälle.

Epäilenpä että ihan tiivis ei talo taida sitten olla, jos tuota kautta tuntuu ilmaa tulevan, tiedä sitten tuleeko välikatolta sähköputkia pitkin(?) vai läpivienneistä. Ehkä tämä ei kuitenkaan ihan poikkeuksellista taida olla? Melko vähissä kyllä tosiaan mahdollisuudet vaikuttaa tuohon ellei sitten remontoi ns. isosti.
 

burmanm

Vakionaama
Epäilenpä että ihan tiivis ei talo taida sitten olla, jos tuota kautta tuntuu ilmaa tulevan, tiedä sitten tuleeko välikatolta sähköputkia pitkin(?) vai läpivienneistä. Ehkä tämä ei kuitenkaan ihan poikkeuksellista taida olla? Melko vähissä kyllä tosiaan mahdollisuudet vaikuttaa tuohon ellei sitten remontoi ns. isosti.
Mulla tulee samalla tavalla spottivaloista, eli ei liene täysin tavatonta. Koska sitä tulee pistorasioistakin, niin lienee läpiviennit hieman heikosti tiivistettyjä - eikä kyllä varmaan korjattavissakaan helposti. Osan varmaan pystyisi korjaamaan toki yläpohjassakin, ainakin piipun läpiviennissä on pientä falskausta.

Joka tapauksessa, ainakin Enerventteihin on olemassa painetunnistin joka tunnistaa kun liesituuletin menee päälle. Järkevästi toimiva järjestelmähän voisi vaikka pistää poistopuhaltimen kokonaan pois noin tapahtuessa, mutta nuo taitanevat vain nostaa tulopuhallinta vähän enemmän.

Toisaalta taas, jollakulla täällä forumilla oli mielestäni jossain KHH:ssa jokin läppä, joka avautui kun tuli suuri alipaine ja muuten pysyi kiinni. Kaipa tuo ihan toimiva ratkaisu on, jos voi puhaltaa jonnekin missä ei niin tarkkaa ole. Toki suihkusta tullessa se -20C kintuille voi tuntua hieman ikävältä..
 

burmanm

Vakionaama
Tuo pelkän liesituulettimen kytkeminen ei toki auttaisi keskuspölynimuriin, joka aiheuttaa vähintään vastaavan ongelman.
 

Telehell

Jäsen
Itselläni 2018 valmistunut talo ja ilmatiiveysluku 0,2. Nyt jälkikäteen ei olisi kyllä perinteistä ulospuhaltavaa liesaria pitänyt hankkia, luulisi tällä rakennusalan kokemuksella ja koulutuksella ymmärtäneen, mutta ei niin ei. Talvella rakennusaikana katselin sellaisia huoneilmaa pyörittäviä aktiivihiililiesareita jotka olisi upotettu esim. lieden alla olevaan kalusteeseen, nyt on myöhäistä valittaa.. No meillä menee yksinkertaisesti niin, että aukaistaan keittiön ikkunaa, kun käytetään liesaria tai keskuspölynimuria. Onhan tuo järjen köyhyyttä viilentää talvella asuntoa huimalla ilmavirralla, mutta muuten repii kyllä väkisin jostain muualta ilman. Pahimmillaan voi repiä jopa höyrynsulkumuovin teippisaumoja auki, on nähty. Liesarista oikein kuulee moottorin äänestä milloin talo on niin alipaineinen, että moottori joutuu tekemään enemmän töitä.
 

pamppu

Vakionaama
Liesarista oikein kuulee moottorin äänestä milloin talo on niin alipaineinen, että moottori joutuu tekemään enemmän töitä.
Ehkä todennäköisemmin päinvastoin, eli kierrokset nousee ja sähkönkulutus pienenee kun alipaine estää työn tekemisen, eli ilman siirtämisen. Vrt pölynimuri, kun tukkii putken.

Itse olen kyllä sitä mieltä, että energian säästämisen nimissä en minkäänlaisten suodattimien läpi alkaisi käryjä kierrättää taloon takaisin. Niistä aktiivihiilistä vasta kustannus tuleekin. Mutta se on totta, että uusissa supertiivissä taloissa korvausilmaratkaisut olisi hoidettava kunnolla. Ihan hyvin voisi olla jossain sopivan harmittomassa paikassa vaikka se raaka tuloilma, joka tulee käyttöön näiden ylimääräisten poistojen aikana. Ja sen täytyy olla vielä aika isokin.
 

staari

Jäsen
Meillä -2006 tiiviissä hirsitalossa sama ongelma ja lisäksi takan kanssa jossa ei ole ulkoilmakanavaa. Uusissa tiiviissä taloissa pitäisi aina olla takan ui kanava! Liesituuletin ja tehokas ulkoinen huippuimuri. Korvausilma sitten vedetään mistä milloinkin. Välillä se tulee takan luukkujen ja peltien raoista nokipölyn kera.

Tehty puoliksi toimiva ratkaisu. Saunan puukiukaan sivulla lattiassa on d110mm RST putki ulos. Putken sisään asennettu d100 perhosventtiili josta poistettu jouset ja toiminta herkistetty vastapainoin, normaalisti venttiili on aina kiinni. Päällä siisti Fläktin usv-ritilä ja liikkuvissa osissa vaseliini. Helppo huoltaa ja tarkistaa. Tätä kannattaa kokeilla ja mieluummin d125. Ilman perhosta kylmentäisi lattian päästäen talvella kokoajan kylmää.
 

Telehell

Jäsen
Itselläni on takan sisässä RI kanava polttoa varten, poistaa kyllä enimmät ongelmat takan kanssa, mutta ei se tuohon liesarin korvausilma ongelmaan tietenkään auta.
 

fraatti

Vakionaama
Mulla on takalle erillinen tuloilmakanava jonka päähän oli kanssa yrittää virittää tuollainen automaattisesti sulkeutuva läppä. Laiskuudesta johtuen homma ei oo edennyt vaan ikkunan aukomisesta on tullut se vakio toimenpide. Jos ikkunaa ei avaa niin saattaa olla että viemäreiden vesilukot alkavat päästämään läpi.

Tuo teippien repsahtaminen itselläkin kävi joskus mielessä ja ehkä osittain siksi ikkunaa avataan. Ei siitä varmaan mitään hyötyäkään ole että talo ilmetään jatkuvasti järkyttävään alipaineeseen.

Eikös uusiin lvi-määräyksiin tullut joku ohje että tuloilmakanava on suunniteltava jo lvi-suunnitelmissa vai muistanko väärin?
Paras olisi kun koko homman hoitaisi iv-kone. Poisto vain aivan minimille ja tuloa lisää. Tarvittaessa sitten vastusta peliin että tuloilman lämpötila ei laske liikaa. Tosin jos kyseessä on pelkkä jälkilämmitys nin en tiedä onko sitten mahdollista saada myös kone jäähän?
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Paras olisi kun koko homman hoitaisi iv-kone. Poisto vain aivan minimille ja tuloa lisää. Tarvittaessa sitten vastusta peliin että tuloilman lämpötila ei laske liikaa. Tosin jos kyseessä on pelkkä jälkilämmitys nin en tiedä onko sitten mahdollista saada myös kone jäähän?
Jotenkin tuntuu sekin tyhmältä, että koko taloon puhallettaisiin 2-3x ilmamäärää, että saa pihvit paistettua. Harvassa IV koneessa moista tehostuskykyä onkaan.

Liesituulettimien tehot on muuten sellaisia, että onko niin kovat tarpeenkaan? Ilmeisesti on, koska aika normisetti on 600-700m3/h liesituulettimien tehot. Tehoillahan näitä myydäänkin, kuten joskus aikanaan kameroita pikselimäärillä. Mutta mitään järkeä tuossa ei ole, jos vastaavaa korvausilmaa ei saa taloon hallitusti.

Onkohan se huoneilmaan palauttava liesituuletin sittenkään niin tyhmä valinta kuin luulisi? Suhteellisen harvoin sitä mitään rajusti haisevaa paistosta kuitenkaan tekee. Ja silloin kun tekee, niin kiva olisi että käryt menisi pihalle, mutta mikä se haitta asumiseen olisi jos ei menisikään ja painaisi sillä kertaa tehostusta IV koneesta?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Kannattais hankkia aktiivihiili-liesari, ei ulospuhallusta ollenkaan eikä painemuutoksia talossa. Eikä rajoita muutoksia keittiössä kun ei olla naimisissa poistoputken kanssa.
 

lmfmis

Vakionaama
Kannattais hankkia aktiivihiili-liesari, ei ulospuhallusta ollenkaan eikä painemuutoksia talossa. Eikä rajoita muutoksia keittiössä kun ei olla naimisissa poistoputken kanssa.

Siinä tekee kompromissin poiston (laadun) kanssa - ja se MELU - ei edes ole kompromissi vaan vaikuttaa asumismukavuuteen kun puhallin on huuvassa. Pahasti. Huipparimalli se vaan kuiskaa...

Tietenkin hajautettu malli jossa puhallin olisi jossain äänieristetyssä olisi mahdollinen, mutta nämä on sitten tee-se-itse miehille :-(
Ja maksaahan se suodattimetki jotain.
 

kotte

Hyperaktiivi
Siinä tekee kompromissin poiston (laadun) kanssa
On myös ruoanlaittotapoja, joissa syntyy aika paljon vesihöyryä ja aktiivihiilisuodatin-tuuletin puhaltaa kaiken suoraan sisälle. Joskus lisäkosteus voisi olla hyväksi, mutta useimmiten liika on liikaa.

Ammattikeittiöissä on välillinen lämmöntalteenotto ja korvausilman lämmitys, mutta kotitalousmittakaavassa tuollaiset olisivat aika kalliita hyötyyn nähden. Toisaalta useiden kodin lämmöntalteenottoratkaisujen kohdalla suorastaan kielletään johtamasta minkäänlaisia keittiön höyryjä talteenottolaitteeseen, esimerkkinä etenkin pilpit ja myäs pyöriväkennoiset. Käytännössähän riittävän tehostusvaran omaava perusilmanvaihtolaite ja kerrostulokupu sopeutuisi luonnostaan paine-eroihin. Tavanomainen rasvasuodatin puhdistaa poistoilman sen verran tehokkaasti, että jo muutaman metrin päässä oleva lämmönvaihtokennon ei likaannu juuri enempää kuin tavanmukaisessa käytössäkään. Keittiöstä johtava poistohormistohan täytyy joka tapauksessa nuohota ajoittain koko matkalta katolle saakka. Ilmanvaihtokoneen rakenteen ja asennuksen pitäisi tietenkin täyttää palosuojelunormit (onkohan tässä muuten jotakin erityisesti merkille pantavaa?).
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Mulla tulee samalla tavalla spottivaloista, eli ei liene täysin tavatonta. Koska sitä tulee pistorasioistakin, niin lienee läpiviennit hieman heikosti tiivistettyjä - eikä kyllä varmaan korjattavissakaan helposti. Osan varmaan pystyisi korjaamaan toki yläpohjassakin, ainakin piipun läpiviennissä on pientä falskausta.
Palaan vanhaan asiaan. Liesituuletinta käytettäessä ilmaa tulee jostain höyrynsulun läpi ja villoista varmaan. Tuntee isojen upotettujen loisteputkivalojen suht isoista raoista ilmavirran. Nyt oli tarkoitus uusia valaisimia, ajattelin laittaa upotetun valon reiän umpeen paneelien kohdalta, koska siihen tulee kiinni valaisin paneelin pintaan. Höyrynsulku menee ”ämpärin” (joka siis paloturvallisuuden vuoksi) yläpuolella.

Onko tuo liesituulettimen aikaansaava ilmavirta höyrynsulun läpi vaarallista rakenteille tai onko syytä lähteä penkomaan villoista esim valaisimien päällä olevia eristeitä? (Pakostikin eristettä vähemmän tuon höyrynsulkua nostavan ”ämpärin” vuoksi.) Pakkasella kävin joskus katselemassa eikä huurretta ainakaan näkynyt.
 

kotte

Hyperaktiivi
Onko tuo liesituulettimen aikaansaava ilmavirta höyrynsulun läpi vaarallista rakenteille tai onko syytä lähteä penkomaan villoista esim valaisimien päällä olevia eristeitä? (Pakostikin eristettä vähemmän tuon höyrynsulkua nostavan ”ämpärin” vuoksi.) Pakkasella kävin joskus katselemassa eikä huurretta ainakaan näkynyt.
Liesituuletin vetää talvella ulkoa kuivaa ja kylmää ilmaa läpi rakenteista. Pikemminkin tuo suojelee vaaralliselta rakenteiden sisäiseltä (sisätilan paikalliseen ylipaineeseen liittyvältä) kondensiolta silläkin uhalla, että viiman aiheuttama sisäpintojen kylmeneminen saattaa altistaa ne keräämään paljaille sisäpinnoille kosteutta. Tuollainen pinnan kostuminen voi tietenkin aiheuttaa näkyviä kosteusläikkiä herkkiin materiaaleihin, mutta tuskin tuota tapahtuu, ellei sisäilman kosteus jostakin syystä ole liiallinen muutenkin ja vaurio jää pintaan. Muina vuodenaikoina kostumisriskit ovat vieläkin vähäisempiä.

Varsinaiset ongelmat liittyvät heikentyneeseen sisäilman laatuun, kun rakenteiden sisältä imeytyy kaikenlaista vanhaa ja uudenpaa pölyä vuotoilman mukana. Eli kannattaa ratkaista korvausilmareitit ja muu korvausilmaratkaisu paremmin etenkin, jos toteaa sisäilman laadun heikkenevän.
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Kiitokset kommenteista. Sisäilma pikemminkin erittäin kuivaa talvisin, joten en usko sen suhteen tulevan ongelmaa. Sisäilman laatu on nenällä haistellen parantunut nyt uuden ilmanvaihdon myötä (Pilp Nibe F470 alkujaankin riittämätön meille). Nyt tosin ilmaakin vaihdetaan 0,6-0,65 kertoimella per tunti.

Liekö sillä jatkon kannalta merkitystä, että nythän nuo upotetut isot valaisimet ovat lämmittäneet tuota "poteroa", ämpäriä tai miksi sitä haluaakin kutsua. Poterot jäisivät edelleen sinne, mutta paneeleissa olevan aukon peitän levyllä tai vastaavalla, joten lämpövaikutusta ylöspäin ei samaan malliin tule. En itse keksi riskejä. Reitti liesituulettimen korvausilmalle poistuu, joskin katossa riittää reittejä. Esim valaisimien ja palovarottimien reiät. Parasta toki yksinkertaisesti avata ikkuna.

En tosin koe fiksuna lähteä penkomaan villojakaan noiden lamppujen kohdalta, varsinkin kun lämpövuotoja tai muita ongelmia en ole havainnut. Lisäksi taitaa olla aika yleistä tuo, että jostain kohtaa löytyy joku reitti yläpohjan kautta liesituulettimen korvausilmalle.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Joskus aiemminkin jo pohdin asiaa, että miksei oikeastaan olisi avointa putkea ulos jos talossa on koneellinen ilmanvaihto.

Eli kone vaihtaa ilmaa kuten käskettyä. Avoimessa putkessa ilma liikkuu vain paine-erojen vuoksi, etenkin jos siihen tekisi U-mutkan ennen ulosmenoa.

Tilanne ilman putkea on että korvausilma tulee ”jostain” ja ylipaine menee ”jonnekkin”. Tuon putken kanssa ainakin tietäisi mistä ilma kulkee.
 
Ylös Bottom