Maalämpö + LTO optimointi ja ymmärtäminen

Fiifu

Jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #1
Raaseporin alueella oleva kaksikerroksinen talomme lämpiää maalämpöpumpulla (IVT Greenline HT Plus 7E) + vesikiertoinen lattialämmitys ja ilmaa kerrättelee Enerventin LTO. Talo on kooltaan 152 neliötä, olemme asuneet talossa noin puolisen vuotta.

Ajattelin nyt katsastella, josko saisi optimoitua hieman maalämpöpumppua ja LTO:ta. Samalla olisi mainiota jos foorumilla olisi henkilöitä, jotka pystyisivät hieman avustamaan eri tietojen ymmärtämisessä. Määlämpöpumpun lämpökäyrää en ole kummallisemmin muokannut, mutta lämpötaso on asetettu tasoon 3.4/10. Tällä tasolla yläkerrassa on aika tasainen 21.5-22 c lämpö ja alhaalla taas noin 23. Yläkerrassa huonetermostaatit on käännetty kaakkoon, mutta alakerrassa ne ovat päällä, koska alakerta tuntui lämpiävän liiaksi jos laittoi ne täysille. Sekä yläkerrassa että alakerrassa on omat jakotukit, virtaamia ei ole tarkoitus alkaa vielä säätämään.

Kun katson maalämpöpumpun käyntilukemia, ne ovat hieman hassusti laitteessa miinusmerkkisiä ja pienenevät jostain syystä ilmeisesti kun kompura käy. Maalämpöpumppu ei ole käyttänyt vastuksia viime aikoina. Kompura on viimeisen viikon keskiarvolla käynyt laskelmieni mukaan 13 tuntia päivässä. Viikon sisällä ollut usemapia kylpy-/saunapäiviä. Lämmitysjako on 40% lämminvesi ja 60% lämmitysvesi (RAD)

Maalämpöpumpun lisälämpötiedot ovat itselleni hieman tuntemattomia. Ymmärrän ne näin:
 • GT1 Paluu LJ Käyn 27,4c Nyk 27,8 c
  • Ilmeisesti siis lattialämmitysveden paluulämpötilan tavoite 27,4c ja nyt 27,8c eli kompuran ei tuon takia tarvitse käydä tällä hetkellä
 • GT2 Ulko 3,9 c
  • Ulkolämpötila
 • GT3 Lämmin kv tav 50,9c Nyk 56,3c
  • Lämminkäyttövesi nykyinen yli tavoitteen joten ei tarvetta kompuralle
 • GT4 Kompressori 50,7c
  • Kompuran käyttölämpötila, jonka alhainen lämpötila johtunee siitä ettei se ole nyt päällä
 • GT8 Lämpöjohto ulos 30,5c
  • Ymmärtääkseni Lattialämmitysjärjestelmään menevän veden lämpötila
 • GT9 LJ paluu 28,1c
  • Lattialämmitysjärjestelmästä palaavan veden lämpötila? En ole varma, että eikös tämä tieto pitäisi olla jo tuossa GT1 kohdassa
 • GT10 lämmönkeruu paluu 2,7c
  • Maalämpökaivosta tuleva paluuvesi
 • GT11 Lämmönker meno 5,1c
  • Maalämpökaivoon menevävesi. Miten kummassa GT10 ja GT11 voivat olla näin päin jos veden pitäisi lämmetä kaivossa?
Muita tietoja:
 • Lämminvesihuippu 14 pv
  • Ilmeisesti legionella-tappo 14 päivän välein nostamalla lämpötilaa
LTO:n tiedot:
 • Tulo 21 c
 • Asetus 20 c
 • Huone 28c
 • Poisto 25c
 • Ulko 5c
 • Jäte 7c

Tällä hetkellä maalämpöpumpulla ei ole ajastuksia, yksi optimoinneista mitä olen suunnitellut on keskeyttää lämmin käyttövesi yö-ajaksi vaikkapa klo 12-6. Tämä lienee kohtuu yleinen optimointi foorumilaisilla myös?

LTO:n tiedot ovat itselleni hieman tuntemattomia, mutta muihin foorumin postauksiin nähden olen pohtinut, onko asetettu lämpötila hieman turhan korkea. Foorumin postauksissa olen nähnyt talosta riippuen 17-18 c arvoja, joten ajattelin kokeilla josko sitä yrittäisi pudottaa hieman, mikä pitäisi vähentää LTO:n lämmitystarvetta jos siellä vastus on aktiivisessa käytössä. LTO:n raportoima huonelämpötila ei ainakaan pidä paikkaansa, sillä huonekohtaiset mittarit kertovat eri lukemia.

Näiden kysymysten ja pohdintojen ohella olisin erityisen kiitollinen jos joku huomaa mainituissa luvuissa jotain outoa tai erityistä, mitä minun tulisi ottaa huomioon.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
LTO:n lämpötila-asetus on aivan liian korkea. Kuten tuntuu monella olevan. Tietämättä tarkemmin, arvaisin että viimeistään nollakeleillä (kenties jo jossain +5) sähkövastukset alkavat lämmittää - jos on sähköinen jälkilämmitys. Esim. Vallox suosittelee asetukseksi n. 15C. Hieman viileämpi ilma sekoittuu paremmin, sähkönkulutuksesta puhumattakaan.

Tuon lämpöinen tuloilma ei ainakaan meillä ole ikinä mitään vedontunnetta saanut aikaan.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
En nyt ole ihan varma tosta LTO:n lämpötilasta... saako vastuksia kytkettyä pois kokonaan? Itsellä muistaakseni on tavoite 18C vai peräti 21C. Joku roottoriexpertti vois tähän vastata onko mitään haittaa vaikka tavoitelämpötila on korkea jos vastukset on pois kytketty.

Minkä ikäinen talo... menoveden lämpötila kielii ettei ole ihan uusi ja pumpun malli about 2004 alkaen.

 • GT10 lämmönkeruu paluu 2,7c
  • Maalämpökaivosta tuleva paluuvesi
 • GT11 Lämmönker meno 5,1c
  • Maalämpökaivoon menevävesi. Miten kummassa GT10 ja GT11 voivat olla näin päin jos veden pitäisi lämmetä kaivossa
Nämä suomennetaan aina miten sattuu. Tässä tapauksessa "paluu" (= tulo) on pumpusta poistuva litku ja "meno" on pumppuun tuleva litku. Tulo ja meno on minusta parempia termejä kuten noissa suomenoksissa ja käyttöohjeissa vilahtaa.
 
Viimeksi muokattu:

Fiifu

Jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #4
Talo on 90 luvun lopulta ja pumppu oli vaihdettu nykyiseen 2008 ilmeisesti teknisten ongelmien takia. Tuosta prosessista en kovin paljon tarkemmin tiedä. Kaivon meno/paluu termien selkeytys kuulostaa loogiselta.

Kiitos jo viesteistä, asetin nyt LTOn tavoitteen 18 asteeseen ja testaillaan. LTO paneelin perusteella tulo oli 21c eli aika hyvin LTO ottaa hyödyn poistoilman lämmöstä tai sitten tuo tulolämpötilaan vaikuttaa jo sähkövastukset jotka ovat ilmaa jo lämmittäneet. Piakkoin tuo selkenee kun näen miten tavoiteasetus vaikuttaa. En ainakaan itse löydä mistä vastuksia saisi kokonaan pois pelistä.

Dumo/Espejot oletteko te laittaneet aika-asetuksia lämpimän käyttöveden tuottamiselle?
 
Viimeksi muokattu:

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Dumo/Espejot oletteko te laittaneet aika-asetuksia lämpimän käyttöveden tuottamiselle?
Nibessä on joku äly mikä seuraa veden kulutusta ja tekee vettä kun äly olettaa sitä käytettävän. Kerran äly on mennyt solmuun ja päästänyt LV kattilan ihan kylmäksi. Ajastus olisi toinen vaihtoehto.
 

roots

Vakionaama
Kun katson maalämpöpumpun käyntilukemia, ne ovat hieman hassusti laitteessa miinusmerkkisiä ja pienenevät jostain syystä ilmeisesti kun kompura käy.
Laskurit on ylivuotaneet, eli ovat menneet laskentakykynsä yli ja nyt lähestyvät nollaa kunnes saavuttavat sen ja sitten alkaa laskenta ylöspäin +1..+2 etc. Siinnon tommonen tyyppi-moka kun ei ole tullut mieleen 'laskurisangon' koko, on otettu se 'ilmanen' sanko. Saahan tuosta pääteltyä/laskettua oikeat tunnit kun vähän vaivaa päätään. Todnäk. laskuri on INT16 luku ja menty 1. kierros ylöpäin ja 1. kierros alaspäin menossa, se laskee ensin 0>32767 ja sitten pompaa -32768>0 ja uusi kierros >32767 jne.
 
Viimeksi muokattu:

Fiifu

Jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #7
Joo näin se on oltava. Hieman epälooginen, suoranainen bugi, mutta kyllä tuosta juoksevat tunnit pystyy lukemaan
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Bugi, kyllä...lohdutuksena löytynee monesta pumpusta ja eri merkeistä...
Mutta kyllä Nibe jotenkin nykyään erottuu sillä että monet jutut ovat niin turhan oloisia ja tyhmiä - dokumentit hankalia, esitteissä mitä sattuu, se onneton vaihtoventtiilin muovinpala... lopputuloksen laadulla ei tunnu olevan suurta väliä kunhan saa ruksattua että on dokkari, on esite, homma hoidettu.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Mutta kyllä Nibe jotenkin nykyään erottuu sillä että monet jutut ovat niin turhan oloisia ja tyhmiä - dokumentit hankalia, esitteissä mitä sattuu, se onneton vaihtoventtiilin muovinpala... lopputuloksen laadulla ei tunnu olevan suurta väliä kunhan saa ruksattua että on dokkari, on esite, homma hoidettu.
Älä nyt Nibeä niin kauheesti hauku, siitä sentään löytyy ne dokut ;)
 

Fiifu

Jäsen
1582489191800.png

Osaakohan joku tietävä neuvoa tuosta lämmitysveden ajastuksesta. Ohjeissa ajastus on kerrottu ympäripyöreästi. Jos asetan tuohon LV ajastuksen esim. kullekin viikonpäivälle 00:00-06:00, tarkoittaako se että lämpimän käyttöveden tuotto on pois päältä tuona aikana vai että se on päällä tuona aikana? Ohjetekstissä viitattu "toimii täsmälleen samalla tavoin kuin Ajastus LP kellon ohj." on harvinaisen epävalidi, sillä siinä asetuksessa tarkennetaan mitä tapahtuu tuona ajanjaksona (+- asteita) - lämpimän käyttöveden ajastuksessa tuollaista lisäasetusaskelta ei ole.

Toinen tarkistus; minkälaisia ulkolämpötila-asetuksia foorumilaiset ovat käyttäneet kesämoodin aktivoitumiselle?
 

Fiifu

Jäsen
Noniin, tänään asettelin testiksi lämpimän käyttöveden ajastuksia ja viimeisen päivän kohdalla pumpun softa jotenkin kaatui. Pumpun asetusruutu jäi palamaan ja ei vastaa painikkeita - kovin paljoa en ole uskaltanut klikkailla.

Saakohan tuon jotenkin bootattua vai mitenkähän saisi takaisin eloon?
 

Fiifu

Jäsen
Kiitos vastauksesta. Menin äsken katsomaan ja jotenkin pumppu oli onnistunut palautumaan takaisin päävalikkoon. Pari tuntia oli jumissa mutta nyt on back.
 

eeeti

Tulokas
Ite oon ajatellu tuota käyttöveden ajastusta kans. Talvella tuntuu turhalle kun kuitenkin yöaikana lataa veden lämpimäksi lämmitysjakson päätteeksi. Kesäaikana parempi, ei tule turhia startteja kun vettä ei tarvi. Toisaalta myös joskus tulee saunottua yöllä niin sitten voi käydä ohraisesti kun ei muistakaan ettei käyttövettä tehdäkkään.
 

Fiifu

Jäsen
Palaanpa hieman vielä tähän ihmettelyyn. Loppujen lopuksi säädin ajastuksen lämpimän veden tuottoon mikä on toiminut hyvin, vaikkakaan sähkönkulutusvaikutuksesta ei ole tarkempaa tietoa sillä se näyttää olevan aika marginaalinen.

Maalämpöpumpun asetuksista löytyi kohta kesäkytkentä. Tämä on tällä hetkellä asetettu lämpötilaan 26 astetta, mikä tuntuu korkealta. Minkälaisia asetuksia foorumilaisilla on maalämpöpumpun kesäkytkennälle? Kesäkytkentä ohjekirjan mukaan tarkoittaa että pumppu tuottaa vain lämmintä käyttövettä kun asetettu lämpötila ylitetään.

Oletan että ainoa syy noin korkealle asetukselle lienee märkätilojen lattialämmityksen kierto.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Palaanpa hieman vielä tähän ihmettelyyn. Loppujen lopuksi säädin ajastuksen lämpimän veden tuottoon mikä on toiminut hyvin, vaikkakaan sähkönkulutusvaikutuksesta ei ole tarkempaa tietoa sillä se näyttää olevan aika marginaalinen.

Maalämpöpumpun asetuksista löytyi kohta kesäkytkentä. Tämä on tällä hetkellä asetettu lämpötilaan 26 astetta, mikä tuntuu korkealta. Minkälaisia asetuksia foorumilaisilla on maalämpöpumpun kesäkytkennälle? Kesäkytkentä ohjekirjan mukaan tarkoittaa että pumppu tuottaa vain lämmintä käyttövettä kun asetettu lämpötila ylitetään.

Oletan että ainoa syy noin korkealle asetukselle lienee märkätilojen lattialämmityksen kierto.
Minä olen tuon omani laittanut lopettamaan 12 asteessa molemmat lämmityspiirit. 10 asteellakin on menty ja se melkein pelaa, mutta vilu alkaa tulla jos on tasaista 11 astetta kovin pitkään, eli siis lähinnä syksyllä. Uudemmassa talossa voinee laittaa kylmemmäksikin, tämä on -54. Olen laittanut ulkolämpöanturin aamuaurinkoon - loppuu lämmitys aurinkoisena päivänä ajoissa. Meillä ei ole erikseen märkätilojen kiertoja, varaus kyllä on ja ohjaimeenkin saisi sille oman piirin, mutta ei ole viitsinyt. Käyttöveden ajatuksia ( ja lämmityksen ) oli pörssisähkön aikaan, nyt kiinteän hinnan kanssa ei ole niin väliä.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Täällä lakkaa lämmitys 15 asteessa. Kosteilla ilmoilla ainakin syksyllä on viilen tuntuista herkästi. Alempaa lämpötilaa en ole edes kokeillut. Vakiona taisi olla 5 astetta huonelämpötilasta.
 
Ylös Bottom