Maalämpökaivon poraamisesta mutavyöry asuntoon

kotte

Hyperaktiivi
Huomioitavaa on se, että itse polkupyörästä tai akusta ei löydetty MITÄÄN vikaa, joka olisi selittänyt tulipalon. Mutta se juuri, että esim. ILP:n sytyttämiä tulipaloja korvataan palovakuutuksista, syö varmasti Komulaisen mieltä pahasti.
Ei tuosta ole itse asiassa kysymys, vaan muodostuneiden oikeuskäytäntöjen perusteella toimimisesta. Itse järjestelmän muuttaminen kestää aina kauan (jos on muuttuakseen). Ei varmaan Sisiliassa edelleenkään kannata turvautua poliisiin, jos vaikka varastosi sattuisi roihahtamaan, kun on jäänyt suojeluraha maksamatta (tässä en väitä olevan samaa tilannetta, vaan että oikeuskäytäntöjä ja sen takana olevia instansseja ja vuosikymmenien "saavutuksia" on vaikea haastaa). Yhteiskunta toimii niin, että toimivan koneiston on annettava tapella (oik. sovitella) vastuunsa sisällään, jos haluaa päästä helpommalla.
 

Mikki

Vakionaama
Erikoista muuten että tästä mutavyörystä edelleen uutisoidaan, että maksajaa etsitään. Ja että perheen väliaikaista muuttoa ja sijaisasuntoa perhe maksaa itse ja Rototec avustaa.

Herää vain kysymys, että eikö muka perheen kotivakuutus tai yhtiön ottama kiinteistön vakuutus kata heittämällä tämmöisen äkkimutavyöryn kustannukset?

Jos EI korvaa, niin mitä järkeä vakuutusten maksamisessa on? Nimittäin jos nythän se on vain oletus, että porakaivon poraus aiheutti tulvan. Entäs jos asiat vain sattuivat samaan hetkeen?

Mutta niin tai näin... jos kotivakuutus on kunnossa, niin totta ihmeessä tämä pitäisi mennä siitä näin aluksi ja vakuutusyhtiö sitten voi riidellä porausfirman tai sen vakuutusyhtiön kanssa.


Lainaus: ”Kotivakuutus ei korvaa tätä, koska tässä on kyseessä jonkun muun aiheuttama vahinko.”


Eli onko niin että jos joku spurgu paiskaa polttopullon meidän kotiin ja talo palaa, niin vakuutus ei maksa mitään ja minun pitää henkilökohtaisesti periä spurgulta ne rahat uuteen taloon.

Hetkinen hetkinen....
 
Herää vain kysymys, että eikö muka perheen kotivakuutus tai yhtiön ottama kiinteistön vakuutus kata heittämällä tämmöisen äkkimutavyöryn kustannukset?
Eipä kyllä nuorena miehenä vuokralla asuessa noussut mieleen kertaakaan, että jokin kotivakuutuskin voisi olla. Sittemmin asiaa on kyllä harkittu mutta päädytty tulokseen, että sitä tarvita.

Tuota vakuutusyhtiöiden logiikkaa on hiukan vaikea ymmärtää. Vaikka onkin selvä, että onnettomuuden alkusyy on poraustyömaa, silti maksajaksi voi joutua melkein kuka tahansa.
-Porausyhtiö (jos onnettomuus tapa ei kuulu vastuuvakuutuksen piiriin tai sen € määrällinen kattavuus ei riitä jne.)
-Porausyhtiön vastuuvakuutus
-Asukkaan kotivakuutus irtaimiston osalta jos sellainen on olemassa
-Asunto-osakeyhtiön kiinteistövakuutus kiinteistön kärsimien vaurioiden osalta. Saattaa se joskus kattaa asukkaiden uudelleen majoittamisenkin mutta yleensä lienee rajattu kiinteistön vaurioihin ja yhtiön vastuisiin, esim. oikeudenkäyntikuluihin jollakin omavastuu osuudella. Jos joku vuokraa asunnon ja asukas sen poltaa, ei kai vuokran antajan ole pakko etsiä asukkaalle uutta kämppää.

Vähän niin kuin lotossakin. Kun ei veikkaa, ei voi hävitä.
 

Mikki

Vakionaama
Mutta jos lattianrajoista tunkeva mutavyöry ole sellainen yllättävä vahinko, jossa vakuutusyhtiöt ottaa kopin esim. Hotellimajoituksen maksamiseksi perheelle siihen asti, että uusi asunto löytyy niin en kyllä halua olla sellaisen yhtiön asiakas.

Että vakuutusyhtiöt vain nimeltä esille julkisuuteen niin katsotaan löytyykö maksuhalua vai äänestääkö asiakkaat jaloillaan.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Ennenkuin haukutaan kaikki vakuutuslaitokset olis kiva tietää mimmonen vakuutus tuolla ongelmakohteessa kelläkin on.
 

Mikki

Vakionaama
Aika rajallisesti toki tietoa on. Mutta hyvä jos Rototec on auttanut perhettä rahallisesti, sekä myöntänyt aiheuttaneensa vahingon.

Vahinkoja sattuu ja firman maine ei mene kunhan juurikin suoraselkäisesti käsitellään asiat. Uutisoinnista vai tulee kuva, että vakuutusyhtiöt väistelevät asiaa.

Niitä ehkä pelottaa se, että lieju tuli yhteen asuntoon, mutta samaa liejua on laajemminkin rivarin alla.

Saattaa sorat olla vähän tukossa, että se kapillaarinousun estoista.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Saattaa sorat olla vähän tukossa, että se kapillaarinousun estoista.
Epäilen että noissa rivareissa ei ole kapilaarikatkoihin muutenkaan panostettu. Äkkiä pystyyn ja vuokralle.

Vakuutusyhtiöillä on joku määräaika milloin päätös on tehtävä, se voi olla kuukausi ja sen ne mielellään käyttää.
 

Telehell

Aktiivinen jäsen
Luulenpa, että taloyhtiön ja vuokralaisen vakuutusyhtiöt maksavat kyllä vaurioiden korjaukset, jos vaan on ns. AR-vakuutukset, mutta lopulliset rahat todennäköisesti peritään tuolta porarifirmalta, jos vahinko voidaan poraukseen yhdistää. Porafirma sit tekee ilmoituksen omaan vakuutusyhtiöön, ja sen korvaukset riippuu sitten firman vakuutuksien laajuudesta.

Jos taas vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutusturva on perustasoiset niin ei mahda euroja olla tulossa.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
No nyt.
Uusi huhutieto kertoo että tuolla porattiin ikivanhaan viemäriin joka oli jäänyt poistamatta kun vanhat rakennukset on purettu vuonna miekka ka kypärä. Tämä viemäriputki siis kulkenut rivarin alta tai alle.

Asia on silti virallisesti ratkennut mutta se on Satakunnan Kansan maksumuurin takana.
 

pjr

Aktiivinen jäsen
En yhtään yllättyisi. Meiltä löytyi tontilta salaojan purkuputkea kaivellessa n.2m syvyydestä rautainen ~120-150mm luultavasti vielä paineinen vesiputki.. soitto paikalliseen vesiyhtiöön -> ei mitään tietoa asiasta.
 

Jolberious

Vakionaama
No nyt.
Uusi huhutieto kertoo että tuolla porattiin ikivanhaan viemäriin joka oli jäänyt poistamatta kun vanhat rakennukset on purettu vuonna miekka ka kypärä. Tämä viemäriputki siis kulkenut rivarin alta tai alle.

Asia on silti virallisesti ratkennut mutta se on Satakunnan Kansan maksumuurin takana.
Osuipa mututieto / arvaus kohdalleen, palkitsen itseni illalla saunalla ja yhdellä bulmersilla omakustanteisesti. :cool:
 

fraatti

Hyperaktiivi
Löysin tälläisen.... päivätty 11.9 Onkohan tuosta joku tuoreempikin juttu olemassa?

Kuukausi sitten mudan valtaan joutunut asunto Porin Säkkijärventiellä pysäytti pienen asunto-osakeyhtiön sille kokoluokaltaan melkoisen suuren asian eteen.
Naapuritontilla tehty maalämpökaivon poraustyö halkaisi lopulta betonilaatan rivitalon keskeltä.
Ratkaisu harvinaiseen tapaukseen jää vakuutusyhtiöiden pohdintaan. Kuuden asunnon taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja puuskahtaa, miten heidät jätetään taistelemaan ongelman kanssa, johon heillä itsellä ei ole osaa eikä arpaa.
– Tällaisella taloyhtiöllä on olemattomat resurssit lähteä korjaamaan vaurioita ilman vakuutusyhtiön vastaantuloa, Kalevi Näveri sanoo.
– Oma vakuutusyhtiö ei tällaista tietenkään korvaa, koska emme ole mitään väärin tehneetkään, hän jatkaa.

Putki meni tukkoon
Toimettomaksi ei taloyhtiössä ole jääty.
– Teetimme rakennuksessa mittaukset, ja selvitykset niistä on toimitettu porausfirmalle, Näveri kertoo.
Hän on hämmästynyt sen vuoksi, että ei ole saanut yritykseltä mitään vastausta siitä, korvataanko jotakin vai ei.
Asiantuntijalausunnon mukaan putki, jota myöten maa-aineksen oli määrä tulla maan pinnalle porausta tehtäessä, meni tukkoon.

Tältä näytti asunnossa elokuussa.

Tältä näytti asunnossa elokuussa.ARKISTO
– Paine on tukkeutuneen putken vuoksi purkautunut muualle ja kuljettanut mutaa muita teitä. Alueella on ollut vanhaa asujaimistoa, jonka rakenteita myöten muta alkoi tulla maan pintaan, Näveri sanoo.

Metrin korkeudessa
Näveri kertoo, miten naapurissa työssä ollut maalari havaitsi ensimmäisenä metrin korkeuteen nousevan savipatsaan taloyhtiön pihassa lähellä rakennusta ja sai porarin lopettamaan työnsä.
– Savi oli tunkeutunut kuitenkin jo hirveällä paineella anturan alta ja halkaissut keskellä olevan asunnon makuuhuoneen betonilaatan. Laatta on noussut 6-8 senttimetriä.
Porausta tehtiin 35-40 metrin päässä rakennuksesta.

Vakuutusyhtiö päättää
Rototek-yhtiöstä kerrotaan, että sielläkin odotellaan vasta tällä viikolla vakuutusyhtiön vastausta tilanteeseen. Siksi Porin Kalaholmassa ei taloyhtiökään ole saanut heiltä mitään vastausta seuraavaan siirtoon.
– Me olemme maksaneet asunnottomaksi jääneen perheen vuokraa, ja odotamme saavamme vuokrarahat takaisin vakuutusyhtiöltä, Rototekin viestinnästä vastaava Joanna Viileinen kertoo.
Säkkijärventiellä Porissa myös tuhoutuneen asunnon viereisen asunnon lattialaatta ja osa seinää on kärsinyt kosteudesta.
– Tuhoutuneessa asunnossa asukkaiden koko irtaimisto meni. Asunto oli sijoitusasunto. Sen omistajalta meni vuokratulot, Näveri luettelee.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Myöskään satakunnan kansasta en löytänyt kuin 11.9 päivätyn jutun jonka sisältö on samansuuntainen. Tai sitten en vain osaa etsiä ja en osu oikeaan. Luitko itse jutun vain onko tieto toisen käden kautta kuultua? Eikös jossain välissä ollut huhua kaukolämpöputkestakin joka osoittautui katteettomaksi?
Tässä oli tämä SK:n juttu.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Tässä 30.8 päivätty juttu.

Porin Kalaholmassa rivitaloasunnon tuhonnut ja perheen evakkoon häätänyt mutavyöry on niin harvinainen tapaus, että sen ikävyydestä huolimatta sekä Geologian tutkimuskeskuksessa että porausfirmojen kattojärjestössä Poratekissa on vaikea pidätellä innostuneisuutta.

GTK:n geoenergiaryhmän päällikkö Nina Leppäharju ei ole koskaan kuullut ilmiöstä, jossa poraustyöt olisivat nostaneet maa-ainesta asuinrakennuksen pohjasta sisään. Kalaholman tapauksessa näin on kuitenkin mahdollisesti käynyt.
–Työtä tehnyt Rototec on tuttu yritys, joka osaa hommansa. Se on porannut kymmeniätuhansia reikiä niin Suomessa kuin Ruotsissakin, eikä taatusti ole joutunut tämänkaltaisen tilanteen eteen koskaan, Leppäharju sanoo.

Maalämpötöitä tehtäessä perinteiset reiät ovat 100-300 metriä syviä.

–Yleensä Suomessa on irtomaata päällä ja kallioperää jossakin tietyssä syvyydessä. Irtomaa voi olla hiekkaa, moreenia tai vaikka savea, Leppäharju kertoo ja sanoo, että irtomaan laatu tai määrä ei vaikuta työssä muuhun kuin hintaan.

Muta tulvi rivitaloasuntoon perheen veljesten huoneesta lattian alta. Nyt lattiaa on purettu vahingon tutkimiseksi.

Muta tulvi rivitaloasuntoon perheen veljesten huoneesta lattian alta. Nyt lattiaa on purettu vahingon tutkimiseksi.HEIKKI WESTERGÅRD
–Tyypillisesti omakotitalon maalämpökaivo on noin 200 metriä syvä. Irtomaata voi olla kymmeniäkin metrejä kaivettavana ennen kallioperää. Tiedän pari jopa 600 metriä syvää reikääkin poratun, mutta ne on tehty kerrostaloille, hän sanoo.

Ennen kuin kalliopohja saavutetaan, reikää porataan samanaikaisesti suojaputkea reiän ympärille ujuttaen. Näin estetään maa-aineksen ja pintaveden joutuminen reikään.
Maa-ainesta myös luonnollisesti nostetaan maan päälle kuin kuoppaa kaivaessa ikään.
–Kalliossa ei enää suojaputkia tietysti tarvita.

Lottovoittoon verrattavasta harvinaisesta tapauksesta puhuu myös Poratekin toiminnanjohtaja Timo Rajala, joka korostaa, että reikää tehdään aina samalla tekniikalla.
Kun kallioperä on saavutettu, käyttöön otetaan uppoporakalusto.
– Kallioporauksessa ilmanpaine on useasti jopa 35 bar, jotta porakruunu saadaan pureutumaan kallioon tehokkaasti. Ilmanaine sekä käyttää uppoporakonetta että tuo irronnutta kallioainesta ylös porausreiästä.
Hän muistuttaa, että Suomen kallioperä muodostui 1300-2500 miljoonaa vuotta sitten ja on siten maailman vanhinta. Se on kovaa, mutta ei kuitenkaan mitään tasalaatuista betonia. Kalliossa on aina rakovyöhykkeitä ja halkeamia, joista ei ole ennakkotietoa ennen porausta.
–Jos kalliossa on tässä tapauksessa ollut kovin voimakasta rakoiluvyöhykkeisyttä, paineilma on karannut rakoihin ja työntänyt irronnutta maa-ainesta ja mutaa mennessään.
–Korostan, että tämä on äärettömän harvinaista, hän vielä sanoo.
Porausfirmojen kattojärjestön toiminnanjohtaja kertoo Poratekin tekevän yhteistyötä Tilastokeskuksen kanssa tilastoimalla vuosittain porattujen maalämpökaivojen määriä.
–Viime vuonna meillä Suomessa porattiin maalämpökaivoja yli kaksi miljoonaa metriä, hän sanoo.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Odotetaan että nähdään asiasta vielä mustaa valkoisella. Olin kuitenkin keksinyt jo tarinaan "paskahajun" levittäjäänkin ja syytin siitä mielessäni "rikkisavea" joka käryää johtuen hapettomista olosuhteista. En tosin muista oliko termi "rikkisavi" oikein.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Ei nyt löytynyt sen saven nimeä mutta tästä oli kuitenkin kyse.


Ammoniakki on huoneilmassa esiintyvä väritön kaasu, jonka tunnistaa sille ominaisesta pistävästä mädästä hajusta, katto- tai seinätasoitteisiin ilmestyvistä laajoista läikistä ja lattiaparkettien tummentumista.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Ohutta kyllä on valu, lienee vähän säästetty siinäki.

On menny ohi kuinka syvälle pora ehti, oliko se jo kalliossa?
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ohutta kyllä on valu, lienee vähän säästetty siinäki.

On menny ohi kuinka syvälle pora ehti, oliko se jo kalliossa?
Onhan tuo ohut juu. Tosin lillinki näyttää kuvan perusteella tulleen myös lattialistojen välistä. Poraussyvyydestä ei tainnut olla missään mainintaa....

Tuntuu että näkökyky on valikoiva. Lukeehan tuossa että jotain vanhoja rakenteita pitkin kurat tulleet sisään. Siitä sitten hankala sanoa että mikä se on ollut, viemärikö kuitenkin vai mitähän tuossa tarkoitetaan? Joku vanhan töllin perustukset työnnetty monttuun ja jättänyt pohjan hötöksi ja huokoiseksi?

"Asiantuntijalausunnon mukaan putki, jota myöten maa-aineksen oli määrä tulla maan pinnalle porausta tehtäessä, meni tukkoon.
– Paine on tukkeutuneen putken vuoksi purkautunut muualle ja kuljettanut mutaa muita teitä. Alueella on ollut vanhaa asujaimistoa, jonka rakenteita myöten muta alkoi tulla maan pintaan, Näveri sanoo."
 

kotte

Hyperaktiivi
Omasta mielestäni edellä olleet lainaukset kyllä kertovat aika uskottavasti tapahtumien kulun. Niinkin "yksinkertainen asia" kuin energiakaivon poraaminen voi joskus käynnistää tapahtumakulun, jota ei luultavasti olisi koskaan tapahtunut ilman kyseistä toimenpidettä ja siinä tapahtunutta periaatteessa vähäistä poikkeamaa (porauslietteen paalureitin tukkeutumaa huomattavan pitkäksi ajaksi).

Asunto-osakeyhtiö on kyllä täysi sijaiskärsijä ja samoin asuntosijoittaja ja vuokralainen ilman osaa tai arpaa asiaan. On aivan tavanomaista, että vanhoja putkistoja ei pureta pitkään asumis- tai muussa käytössä olleelta alueelta uusia asnnettaessa edelleenkään, koska normaalitilanteessa näistä ei ole haittoja. Mikään laattarakenne ei voi kestää sellaista satojen tai tuhansienkin tonnienkin vääntöä, mikä voi syntyä, kun edes yhden barin ylipaineella (luokkaa viisi meträ mutaa) painaa laattaa 10 tonnin voimalla ylöspäin jokaiselta neliömetriltä. Tämä myös osoittaa konkreettisesti, millaisiin sfääreihin työtä suorittavan yrittäjän ja (toivottavasti) tämän vakuuttajan vastuut voivat kasvaa, kun homma lähtee odottamattomille urille.

Pientähän tämä silti on periaatteessa verrattuna vaikkapa Boeing Corporationin vastuisiin toisessa asiassa, kun suuri määrä ihmisiä menehtyy systemaattisen ja tarkoituksellisen lobbaamisen seurauksena aikaan saadun hallintoviranomaisen erehdyttämisen seurauksena, eli ylin hallintoviranomainen on saatu katsomaan läpi sormien alan tärkeimmän perusperiaatteen karkeaa rikkomista ja vielä pitkittämään reagoimista asiaan vahingon jo tapahduttua yhden kerran. Muodollisestihan tämä asia vain on sellainen sotku, että sen setviminen oikeusteitse vie kauan ja "Mad Max" jää muistomerkiksi, joka ohjaa oman alansa käytäntöjä ja rakenteita pitkään ja syvällisesti.
 
Ylös Bottom