Maalämpöpumpun ja keruupiirin kondenssi

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Alkuperäinen aihe


Sen sijaan noi keruupiirin linjat kondensoi heti jos on paljaana. Suurin ongelma on noi ventiilit ja pumppu
Mitä teet hikoilevalla pumpulle?
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Oletko katsonut hikoileeko maalämpökoneen sisällä mikään, jos liuos kiertää sen kautta?
 

repomies

Hyperaktiivi
Maalämpöjuttujen kondenssin voisi ehkä repäistä omaksi aloituksekseen.

Ittellä on styroksi täyttöryhmän ympärillä, mutta eihän se pska ole riittävän tiivis. Koska asennuspaikka on KHH, kosteutta riittää. Täyttöryhmä on aivan hapettunut. Suluissa on käytetty kierteisissä osissa (mutterit ym) normirautaa eli myös ruskeaa ruostetta näkyy. Yritin tiivistellä tuota mutta noinkohan auttaa.

Kompressorimodulin sisällä sijaitseva liuospumppu kondensoi myös, se oli alkanut ruostua pinnastaan jo vuoden ikäisenä. Siinä ei ollut AIT:n tapauksessa edes sitä styroksia ympärillä. Itse kompressorimoduli ei valuttanut koskaan kondenssinpoistoreiästä mitään, muuten se onkin aika tiivis. Tulppasin tuon viemäröintireiän ja löin muutaman kilon kuivaa silicageliä modulin pohjalle. Ainakin 6kk se pitää liuospumpun kuivana.

Pitäisi kai suorittaa taas silican kuivaus. Samassa yhteydessä ehtisi tarkastaa auttoiko täyttöryhmän styroksin tiivistely. Paikkoja ei viitsisi sulkea märkinä, joten nuo on parempi tehdä yhtä aikaa ja antaa putkien lämmetä ja kuivua.
 

repomies

Hyperaktiivi
Suoritin kosteustarkastuksen nyt täyttöryhmän tiivistelyn jälkeen. Ei ollut lammikkoa styroksin sisällä, vaikka tein tarkastuksen käynnissä olleesta pumpusta eli taatusti oli kylmät putket. Tiivistäminen auttaa siis ainakin hieman. Tänään kastepiste on ulkona ollut jossain kymmenen asteen tienoilla, tuon styroksin sisällä ilma lienee ollut noin kuusiasteista.

Kompressorimodulin sisältä kaivoin sen muutaman kilon silicageliä ja kokeilin liuospumpun pintaa välittömästi sen jälkeen kun sain luukun auki. Kyllähän se pumppu nihkeältä tuntui mutta melkein heti se muuttui märäksi. Niin nopeasti sitä ei oikein pääse sormella kokeilemaan etteikö kondenssi ehtisi hieman iskeä. Pumpun kuoren ruostuminen ei ollut nähdäkseni edennyt eikä kompressorimodulin pohjalla ollut pisaraakaan vettä. Tuntuu siltä että tuollainen 2kg silicaa pitää kosteuden riittävän alhaisena tuollaisessa suht tiiviissä kompressorimodulissa ainakin tuollaisen 6kk. Voi mennä vuodenkin jos on pieteetillä tiivistetty moduli.
 

Seppaant

Aktiivinen jäsen
Silikageelin kapasiteetti on verrannollinen ympäröivän ilman kosteuteen.
Jos pumpun pintalämpötila on 5C, tulee kastepisteen olla tätä lämpötilaa pienempi jotta kondensoitumista ei esiintyisi.
Oletetaan että konehuoneen lämpötila on 25C, kastepistettä 5C vastaa suhteellinen kosteus 27,5 %
Silikageelin kapasiteetti on tässä RH 27,5%:ssa 10 - 15 % silkageelin laadusta ja iästä riippuen.
Kaksi kiloa silikageeliä pystyy poistamaan ilmasta 200 - 300 g vettä.

Jos kuivaat silikageelin, niin punnitse se ennen ja jälkeen kuivauksen jotta nähdään paljonko siinä oli vettä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Eristysten jälkeen ei hikoile mikään muu kuin lämpöpumpun oma tyhjänpanttina lepäävä liuospumppu, se pitänee myös eristää.
Käytin sitä juuri täydellä teholla 1,5 tuntia eikä se siinä ajassa lämmennyt kuin 18 asteeseen, tuskimpa se eristettynä liikaa lämpenee milloinkaan.
 

staari

Aktiivinen jäsen
Onko vaarallista lainkaan jos pumppu hikoaa?

Itsellä IVK kennossa liuospiirissä ulkoinen tavallinen Alpha2 lämpöjohtopumppu styroksin sisällä. Ei edes kallis ns. kylmäpumppu. IVK jäähdytys kesällä melkein kokoajan päällä ja pumpun yhteet valuu vettä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Olen jättänyt jäähdytysliuoksen kiertopumpun, venttiilit ja ilmanpoistimet kokonaan eristämättä, kun on hankalaa tehdä hyvin ja laittanut koko höskän alle kondenssialtaan (tehty parvekekukkalaatikosta liittämällä putken läpivienti ja liitososa). Järjestely kuivaa samalla laitetilan ilmaa loppukesästä. Ei tuosta kesän aikana tullut kondenssia kuin yhteensä alle n. 10 litraa, mutta lisäsin silti altaaseen viemäröinnin ensimmäisen käyttökesän jälkeen, jolloin riittää tarkastaa ohikulkiessa, että vettä ei vaikuta kertyvän altaan pohjalle. Vasta viikkojen tukos voisi johtaa ylivuotoon.
 

repomies

Hyperaktiivi
Onko vaarallista lainkaan jos pumppu hikoaa?

Itsellä IVK kennossa liuospiirissä ulkoinen tavallinen Alpha2 lämpöjohtopumppu styroksin sisällä. Ei edes kallis ns. kylmäpumppu. IVK jäähdytys kesällä melkein kokoajan päällä ja pumpun yhteet valuu vettä.
Oletettavasti kestää aika kauan ennen kuin korroosio etenee niin pitkälle että siitä muodostuu ongelmia.

Omassa maalämpöpumpun kompressoriyksikössä on kaksi paikkaa jotka kondensoivat. Paisuntaventtiili sekä liuospumppu ja siinä etenkin liuospumpun siipipyörän pesä. Pumpun sähkömoottori ilmeisesti inasen lämmittää kuitenkin rungon toista päätä. Siipipyörän pesä on ilmeisesti valettua perusterästä ja ulkopuoleltaan heikosti pinnoitettu. Siihen muodostuu muutamassa vuodessa aika komeat korroosiojäljet. Ainevahvuus lienee kuitenkin suhteellisen suuri. Edetessään korroosio saattaisi kuitenkin tehdä tepposia liitoskohtien luona. Puhkiruostumiseen en sinänsä usko normaalin käyttöiän aikana.

En sitten tiedä voisiko paisuntaventtiili hajota korroosion vuoksi. Tai saisiko sitä helposti teipillä suojattua (TEV kyseessä, siinä on joku ruuvi maalilla merkattuna eli on se jonkinlaisessa säädössäkin kenties).

Täyttöryhmässä korroosiota on melkeinpä kauttaaltaan mutta uskoisin sen pysähtyvän noissa enempi vähempi messingin näköisissä osissa. Sen sijaan täyttöryhmän sulkujen mutterit ja muut kierreosat joissa on ruostuvaa terästä, niiden toimivuuden osalta olen hieman enemmän huolissani.
 
Ylös Bottom