Miten VPL15C:llä saa tasaista lämpöä

Patu

Tulokas
Hei vaan! Yksi uusi Nilanisti Pilpisti Vilpisti ilmoittautuu palstalle!

Minkälaiset asetukset olisi hyvä laittaa ko. koneseen jotta se pukkaisi vaikka 21-23’c ilmaa taloon?

Omassa laitteessani (VPL15c + CTS600?) ei ole mitään vesikiertopuolta olemassakaan, talon lämmityksen hoitaa erikseen VILP. Lisäksi löytyy aurinkokeräimet (kesällä tuottamaan käyttöveden) ja takka, jonka lämpö pystytään halutessaan ajamaan ilmakiertoiseen lattialämmitykseen, mutta näistä ei tähän väliin sen enempää.

Joten PILP saisi mielestäni toimia pelkästään ”parempana LTO koneena”.

Tällä hetkellä laite tuuppaa sisään n33’C ilmaa, kun asetukset on laitettu Nilanin ohjeen mukaan Talvi moodiin. Päänäytöllä 2 ja 28. Ilmanvaihto Talvi ja Käyrä min 30, max 45.

Jos pudotan Päänäytöstä lämpötilapyynnin vaikka 21’c, talvi asetuksilla tulopuhallus pysähtyy eikä koskaan lähde päälle kun VILPin tekemää lämpöä lattiasta kyllä riittää. Tai jos laitan Jatkuva1 niin tulopuolihan pukkaa raakaa ilmaa kämppään ja PILPihän ei ota mitään talteen...
Ja jos pudotan käyrän vaikka 25-30 on tulopuhallin näin lauhemmilla keleillä kokoajan nelosella, eikä talon ylipaineistaminenkaan tunnu järkevältä vaihtoehdolta.

Onko tähän jotakin viisasta ratkaisua jota en näin äkkiseltään hoksaa?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mielestäni "viisasta ratkaisua" ei ole, koska leitteessa ei ole invertteri kompressoria. :)

Pyyntilämpötilan laite taitaa haistella siitä CT600 ohjainyksiköstä vai onko tuossa erillistä lämpötila-anturia (T15) käytössä? Jos ohjainyksikön saisi mahdollisimman lähelle tuloilma-aukkoa, niin säätö olisi tarkin mahdollinen ja VILPin tuottama lämpö ei häiritsisi. Vaihtoehtoisesti ulkoinen anturi lähelle tuloilma-kanavan puhallusaukkoa.

Lämpötilapyynti 24-25C (~2C sisälämpötilaa korkeampi) ja "Talvi" voisi saada tasaisempaa lämpöä. Käyrä esim. min 35 ja max 50, niin ei turhaan nosta sisäänpuhallusnopeutta.

Samalla tavalla tuo kuutio-LTO puhaltaa aina välillä raakana ilmaa pihalle kun kennoa sulatellaan. :cool:
 

Liitteet

  • Ilmanvaihto.png
    Ilmanvaihto.png
    593 KB · Katsottu: 134
Viimeksi muokattu:

Patu

Tulokas
Kiitos vastauksesta!

Näin ajattelinkin, kun ei tosiaan invertteri ole.

Ohjauspaneelista tällä hetkellä lämpöä mittaa, tarkoitus ollut muutenkin ulkoinen anturi hankkia kun paneelin sijoituspaikka on todella huono (televisio ja takka pääsee lämmittämään paneelia). Mistähän jälkiasennus anturi kannattaisi hankkia? Ja löytyyköhän nuita langattomana. Esim. kesällä voisi olla viisasta vaihtaa paikkaa mikäli päätyisin sen sijoittamaan tuloilman läheisyyteen.

Toki tässäkin tapauksessa jos anturin laittaisi lähelle tuloilmaa, pätkisi kone kuitenkin tuloilman puhallusta nollaan. Ellei sitten huoltovalikosta pakota ykköselle.

Tällä hetkellä käyrän asetukset min38 max50, niin näkyy tulopuolen pitävän ykkösellä ja poisto on kakkosella, jos ei niin kauheasti pääsisi asuntoa lämmittämään tuolla erolla. Mutta onko jatkuva iso alipainekkaan hyväksi?:hmm:
 

Magirus

Jäsen
Mielenkiinnosta kysyn, että millä asetusnopeudella säädetty talon ilmanvaihto? Missä päin Suomea sijainti (kuinka kylmää talvisin)? Jos pitää jatkuva-asetuksella ilmanvaihtoa ja sillä asetusnopeudella, millä perus iv:n säädötkin on tehty, niin mitä on tuloilman lämpötila?

Itse pidin ensimmäisen talven ilmanvaihtoa talvi-asetuksella ja tulo min. 1. Sehän säätää tuolla talviasetuksella tulopuhallinta portaattomasti lauhduttimen lämpötilan mukaan. Pakkasilla ja suihkun jälkeen alipaine kasvoi aika reilusti, kun tulopuhallusta kuristettiin.

Tänä vuonna menty jatkuva-asetuksella ja puhallus 2:sella, jolla iv säädetty. Ajoittain putoaa tuloilman lämpötila alle 20C asteen, mutta talon alipaine pysyy ainakin stabiilina. En ole huomannut vedontunnetta tai ”viilenemistä” sen kummemmin, tosin ei ole noita kovia pakkasiakaan ollut (tänä talvena alhaisin -10C). Sähköinen lattialämmitys ja sisätilojen lämpötila säädetty 21-22 C asteeseen (kylpyhuoneelle vähän korkeampi).
 

BUK

Jäsen
Onko säätö tosiaan portaaton vai etukäteen säädetyt portaat 1-4?
Onko Nilanilla joku periaate minkä tyyppisiin nopeuksiin nuo 1-4 portaat olisi hyvä säätää? Luvut ovat tietenkin talokohtaisia, mutta joku perusajatus on varmaan ollu taustalla?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tuo puhalluskäyrä on ilmeisesti kenno- (tai kennon jälkeisestä ilman) lämpötilasta riippuvainen. Eli kun poistoilmasta löytyy tehoja (saunan, suihkun ja takan polttelun vuoksi), niin nostetaan sisäänpuhallusnopeutta. Tuolloin on vaarana ylilämmittäminen, varsinkin plussakeleillä. Poistopuhallin taitaa pysyä sillä valitulla vakionopeudella tuolloinkin.
 

Magirus

Jäsen
Tosiaan sisäänpuhallus on nimenomaan portaaton ja poistopuhallus pysyy sillä asetetulla nopeudella vakiona (kun talvi-asetus valittuna). Viime talvena huomasin tuon portaattoman säädön, kun aikani kuluksi ja oppiakseni seurailin laitteen sielunelämää ja muun muassa noita puhaltimien pyörimisnopeuksia.
 

Patu

Tulokas
Talon ilmanvaihto säädetty kolmosella mutta mielestäni ääni on liian kova, jos pitää jatkuvasti niin isolla. Talo on etelä-lapissa.

Oma käsitys on myös, että tulopuhallus olisi portaistettu huolto valikosta olevien prosenttien mukaan, talvi asetuksella säätää vain automaattisesti puhallus nopeutta 1-4 mukaan riippuen poistoilman ”ruuasta”:hmm: Vai asetetaanko näillä prosenteilla vain puhalluskäyrää? Pakkasilla tosiaan pitäisi kuristaa, mutta eikö suihkun jälkeen luulisi nostavan nopeutta kun kuumaa vesihöyryä menee poistoon? Vai johtuuko kuristaminen käyttöveden tuottamisesta, jos siis sellainen löytyy? Itselläni kun ei tosiaan vesipuolta pilpissä ole.:)

Vedon tunnetta ei täälläkään ole, ylilämpö lähinnä ainoa ongelma. Eikö tietyksi säädetyllä alipaineella pyritä myös saamaan kastepiste seinässä oikeaan kohtaan? Kuinka tähän vaikuttaa Nilanin ”oman järjen” mukaan ilmansäätely...
Syksyllä myös huomasin kun kerkesin takkaa polttaa ja tulikin pitemmäksi aikaa lämpimämmät kelit takaisin, niin alkoi pitkäaikainen ja iso alipaine saada aikaan sen, että korvausilmaa alkoi tulla takastakin noen hajun kera.

Tällä hetkellä kokeilussa edelleen talvi ja käyrä nyt min21 max 50. Parin asteen pakkasella puhallukset 2 ja 2 tuloilma ~28-30. Jos hyviä puolia tästä hakee niin ompahan ainakin lämpöä hieman varastoituneena valmiiksi kunnes alkaa pakkanen kiristyä. :cool:
 
Ylös Bottom