Mitsu AP25 ja sähkönkulutus lämmityksessä

Juge79

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Hei!
Asennettiin lokakuun 4. päivä Mitsu AP25:nen, joka on käytännössä siitä lähtien ollut päällä.

Nyt kun tuli pikkupakkaset, Mitsun sähkönkulutus on käytännössä moninkertaistunut noista noin nollakeleistä. Noin nollakelissä AP25 vei sähköä maksimissaan 1.8 kWh per päivä.

Viimeisen muutaman päivän aikana, kun ulkolämpötilakin on ollut öisin noin viisi, tai enemmän, astetta pakkasella, pelkästään ilmalämpöpumppu on vienyt 7-8 kWh sähköä per päivä. Laitteeseen asetettu 22 astetta, puhallusnopeus manuaalisesti 3:lla (1:nen on Silent -tila) ja ilmasiivet manuaaliasennossa. Talossa ei ole vielä muita lämmitysmuotoja (sähköpatterit + varaava takka) päällä, poislukien vaatehuone ja toinen WC joissa on patterit päällä.

AP25:ssa on wlan vakiona ja laite on kytketty MELCloudiin josta tuon sähkönkulutuksen näkee.

Lokakuun sähkönkulutus koko talossa 2018 vs. 2019 oli vuoden 2018 hyväksi, ei paljoa, mutta kuitenkin. Enkä kyllä millään muista viime vuoden lokakuuta oliko se kylmä vai ei.

Itselle ilmalämpöpumpput ovat uusi tuttavuus, joten nyt kysynkin, onko tuo 7 - 8 kWh:n sähkönkulutus per päivä ihan normaalia?

Edit:
Kirotusvirhe, kW -> kWh tietysti.
 
Viimeksi muokattu:

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
tselle ilmalämpöpumpput ovat uusi tuttavuus, joten nyt kysynkin, onko tuo 7 - 8 kW:n sähkönkulutus per päivä ihan normaalia?
Hmm .. laitetaan sinne pumppuun 7 - 8 kWh . Onse ihan ok, kunnolla painaessaan pumppu voisi viedä 40-50kWh vuorokaudessa. Kunnolla töitä painava ILP ottaa siinä 4000 kWh vuodessa.
 

Suunnittelija75

Aktiivinen jäsen
AP25 hyötysuhde lämmityskäytössä jää ikävä kyllä melko vaatimattomaksi, yksiripainen kenno. 2.6 saat parhaimmillaan, jos pidät sisäpuhaltimen maksimilla, puoliteholla tuskin päästään kahden yläpuolelle.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Lokakuun sähkönkulutus koko talossa 2018 vs. 2019 oli vuoden 2018 hyväksi, ei paljoa, mutta kuitenkin. Enkä kyllä millään muista viime vuoden lokakuuta oliko se kylmä vai ei.
Lokakuu 2018 oli lauhempi kuin nyt kulunut lokakuu. Rannikolla oli lämmitystarveluvulla arvioituna nyt noin 25% kylmempi lokakuu. Sisämaassa noin 15% kylmempää.
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Noihin MelCloudin lukemiin ei kannata luottaa jos ei ole ensin varmistanut jollain muulla mittarilla. Välillä näyttää suurin piirtein oikein mutta välillä ihan puutaheinää. Riippuu jostain kuun ja planeettojen asennosta pumpun päälle laiton yhteydessä alkaako näyttämään oikein.
Jos ulospuhalluksen lämpötila menee selvästi yli 40 asteen, kannattaa ehkä laittaa puhallusta isommalle. Tällöin puhalluslämpötila laskee ja COP paranee.
Jos pumppu ei ole ihan makkarin vieressä niin yöksi täysi puhallus päälle. Samoin päivällä jos ei ole ketään kotosalla.
Tässä tulee pumpun sijainnin tärkeys. Toisaalta pitäisi saada paikkaan josta ilma pääsee kiertämään, mutta pitäisi olla myös niin että suurinta puhallustakin voi käyttää huoletta. Mahdolliset tulisijatkin pitäisi huomioida.
Itse jouduin LN kanssa tekemään kompromisseja :(

Edit: kävin juuri katsomassa että 13.9 jälkeen on mennyt 414kWh sähköä (pitäisi kytkeä mittarin pulssilähtöön joku laite jottei tarvisi manuaalisesti kerätä lukemia). Tuona aikana uunissa poltettu ehkä 4 muuttolaatikollista puita.
Tällä hetkellä 1111W vie pumppu lisävastuksen kanssa. Pakkasta 4 astetta. Lämmöt ei taida olla päällä kuin kosteissa/WC tiloissa ja sielläkin niin pienellä että tuntuu jalalle hieman viileältä, ei siis kylmälle eikä lämpimälle.
Tällä hetkellä termostaatti 24 asteessa.
Äh, nyt kun kävin katsomassa uudelleen niin 656W oli kulutus. Kummasti heittelee.

Edit2: Niin... en tiedä onko tuo MelCloud vain LN pumpun ongelma. Pumpuissa ei ole oikeaa sähkömittaria vaan kulutus lasketaan lämpötilan, käyntiaikojen, kompuran nopeuden ja ties minkä perusteella.

Edit3: MelCloudin mukaan eilen minulla olisi kulunut 3.4kWh ja toissa päivänä 4.8kWh. Sähkömittarin hetkellisen kulutuksen perusteella MelCloud lukemat on minulla puppua.
 
Viimeksi muokattu:

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Minulla LN:ssä MelCloud antaa kohtuullisen oikean kulutuksen, jos on antaakseen. Eli pitää joskus antaa lennossa virtabuutti, jos kulutus tuntuu tosi pieneltä. Virtabuutin jälkeen MelCloudin näyttämä/laskema kulutus nousee 4-5 kertaiseksi, kun saa yhtälönsä taas toimimaan. Pumpulla lämmitetään 120 m2:n kämpästä n. 90 m2. Lopuissa lattialämmitystä tukena ja yhdessä kauimmaisessa makkarissa sähköpatterilla avitetaan.

Tässä viime tammikuun kulutus:
mel-kulut.PNG

17.1 illalla lähdimme reissuun ja tulimme 22.1 joskus aamupäivän lopulla. Tuolloin ei siis mitään eloa tai takan lämmitystä ollut kämpässä.
Sisälämpönä kämpässä 20,5° aluksi ja lopussa varoiksi n. 22°, ettei putket ym. jäädy, kun lattialämmitykset aika pienellä oli tuulikaapissa.
MelCloudilla etäältä muuttelin. 22. päivä sitten takka ja puuhella lämmityksen avuksi puolenpäivän korvilla.

Samalta ajalta lämpötilakäppyrä toisesta lähteestä:
ene-lämpö.PNG
 

Juge79

Tulokas
Nyt toinen kuukausi mennyt Mitsu AP25:sen kanssa.

Verrokkina vuoden 2018 marraskuun sähkönkulutus, niin kulutus on vain noussut: tänä vuonna maaliskuussa meni noin 100kWh enemmän kuin vuoden 2018 marraskuussa. Sähköpattereista ei ole päällä kuin makkarissa, isossa vaatehuoneessa ja toisessa vessassa, muualla ei muuta kuin yösähköllä lämpenevät lattiat (pesuhuone), ja ne on käytännössä aina päällä. Takkaa lämmitetty ohjeistuksen mukaan, eli takkaan tuli vasta kun pakkanen on kovempi kuin -5, eli käytännössä nyt ilmalämpöpumpun kanssa takkaa on lämmitetty viimeisen kahden kuukauden aikana muistaakseni vain kahdesti, viimeksi eilen lauantaina kun oli sen -8 pakkasta.

Miten muut, joilla on suora sähkölämmitys, olette näitä huonekohtaisia pattereita pitäneet päällä, ja mihin astelukuun ootte ne säätäneet?

Tai mitä mieltä olette tästä takanlämmitysohjeesta:
takkaan tuli vasta kun pakkanen tulee sinne -5 - -10 asteen välille, ei aiemmin. Jos takan lämmittää esim. 0 asteessa, talon sisäilman lämpötilan nousu tekee sen että ILP sammuttaa itsensä, käynnistää uudelleen, ja taas sammuttaa itsensä ja taas käynnistää itsensä, joka näkyy siinä että ILP syö oman hyötysuhteensa.

Aikaisemmin ennen ilmalämpöpumppua takassa pidettiin tuli 2 - 7 päivän välein, riippuen ihan pakkasista: noin viidentoista asteen pakkasissa takka lämmitettiin suurinpiirtein joka toinen tai joka kolmas päivä. Ja jos pakkasta oli sen parikymmentä tai yli, takka lämpeni joka päivä. Vielä tähän mennessä ei ole yli kymmentä ollut pakkasta.

Täytyy seurata tilannetta, ja ihmetellään joulukuun kulutuksia kun sen aika tulee, eli vuoden viimeisenä päivänä.

No onhan joo aika erikoinen tapa "laskea" laitteen sähkönkulutus jos se tosiaan noin sen laskee, tuonhan voisi lukea käyttäjän huijaamiseksi.

Kuten Suunnittelija75 sanoi, tuhlasinko rahani sitten liian pieneen pumppuun? Ja tämän Mitsun piti olla hyvä.

Vettä ulkoyksikkö kehittää aika iloisesti, käytännössä allaolevan saavin saa tyhjätä vähintään parin päivän välein. Varsinkin nollan asteen, +/- 5 astetta, ulkoyksikkö kehittää runsaasti sulatusvesiä. Tästä tulikin mieleeni, miten kannattaa tuo ILP säätää pidemmän poissaolon ajaksi, esim. viikon reissun ajaksi? En viitsisi saaviakaan pois jättää, ettei sulatusvedet kastele talon kivijalkaa. MELCloudista näkyy jokin Holiday mode, mutta en ole siihen vielä sen kummemmin perehtynyt.

Edit:
Mitsun asennuksesta (4.10.2019) tähän päivään asti (1.12.2019) MELCloudin mukaan pelkän Mitsun sähkönkulutus on ollut kokonaisuudessaan 251,7 kWh.
 
Viimeksi muokattu:

Juge79

Tulokas
Sisäyksikön puhallusnopeus on 3:lla, eli puolessavälissä.

Tämän puhallusnopeusohjeen sain Scanofficelta: automaatissa ei kuulema kannata pitää, ettei sisäyksikön puhaltama lämmin ilma jää sisäyksikön välittömään läheisyyteen pyörimään.

Kyllä talossa lämmin on, siitä ei ole ollut puutetta. Siksi olen ajatellutkin että tuo 3:sen puhallusnopeus on hyvä. Ihmetyttää vain tuo sähkönkulutus ja sen nousu, kun nimenomaan sähkönkulutuksen pienentämiseksi lämmityskaudella tui ILP hankittiin.

Pitäisikö puhallusnopeus olla vielä kovemmalla?
 

pumpauttaja

Aktiivinen jäsen
MELCloudin mukaan pelkän Mitsun sähkönkulutus on ollut kokonaisuudessaan 251,7 kWh.
En tiedä kuinka luotettava tuo melcloud kulutus on, mutta jos se pitää kutinsa niin pumppu on vienyt alle 200 wattia tunnissa. Tuon tehoisella sähköpatterilla ei paljon taloa lämmitetä, että tulis kyllä mieleen hakea syitä muualta sähkökulutuksen kasvuun..?
 

Juge79

Tulokas
Joo, itteäkin vähän mietityttää tuo MELCloudin sähkönkulutuksen ilmoitus, ja varsinkin sen luotettavuus, kun tässäkin ketjussa sitä moitittiin epätarkkuudesta. Ja kun eihän mulla tuossa mitään erillistä mittaria ole, jolla olisi voinut varmistaa pumpun kulutuksen. 200W per tunti on kyllä vähän, verrokkina talon muut patterit jotka on 400W (pienet) tai 1kW (isot) kappale.

Pitää etsiä jostain Ilmatieteenlaitoksen / Forecan sivuilta taulukko, jossa voi verrata viime vuoden ja tämän vuoden marraskuun keskilämpöjä, josko sieltä selittyisi tuo sähkönkulutuksen erotus.

Laitoin Mitsun puhalluksen pykälää kovemmalle, ollen nyt 4:lla. Seurataan tuolla juuri alkanut joulukuu, ja katsotaan millaisiin lukuihin päästään joulukuussa.
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Sähkön säästäminen pumpulla on ”helppoa” jos on ollut puhdas sähkölämmitystalo.
Jos lisäksi on käytetty puita niin sähkön säästö ei olekaan itsestään selvä. Ennemminkin pitää verrata että paljonko ne ostetut puut maksoivat ja paljonko maksoi lisäsähkö. Jos on omasta takaa ”ilmaisia” puita niin pumpulla ei yleensä säästöä saa.
Hyöty riippuu myös siitä kuinka suuri osa lämmöstä aikaisemmin tehtiin sähköllä ja kuinka paljon puilla. Mitä enemmän aikaisemmin tehtiin puilla, sitä enemmän sähkönkulutus nousee.
Arviolta itsellä viime talvena sähköä meni sama määrä mutta puita ei polteltu. Tänä talvena on taas tarkoitus polttaa puitakin (peräkärrykuorma, olisiko reilu 2 p-m3)

edit: tällä hetkellä minulla on ajastukset siten että yöllä ja päivällä puhallus täysillä ja illalla pykälää pienemmällä. Viikonloppuna päivälläkin pykälää pienemmällä.
Oh, K ja aulan lattialämmitys sammutettu sulakkeista.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo melcloudista saatu pumpun 1.8kwh vrk ei ole mitään tekemistä todellisen kulutuksen kanssa jos ainoa lämmönlähde. LN 25 vei kulutusmittarilla mitattuna 50 neliön kämpässä nollakelissä sen 4 kwh/vrk. Tuo 7-8kwh kuulostaa myös pieneltä kulutukselta. Minulla viimeisen 2 viikon keskikulutus vuorokaudessa ollut 6kwh ja kerran olen takkaa myös lämmittänyt. Neliöitä se 50 kämpässä ja sähkönkulutusmittarilla pumpun lukemat mitattu.
 
Viimeksi muokattu:

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Kyllä se Mitsu sähköä säästä, jos/kun tulee kunnon talvi. Välikaudella riippuu ulkolämpötilasta ja kaikesta niin paljon, että ilp'illä voi tuntua vievän enemmän kuin perinteisillä pattereilla. Minusta tämä syksy on ollut hieman viileämpi kuin mennä vuonna.
Minulla tuli muuten viime kuun lopussa vuosi täyteen Mitsun asennuksesta.
 
Täällä FH25 ja luotettavan cost control mitttarin perässä kiinni. Talo 120 neliötä ja lämpiää kosteita tiloja lukuunottamatta pumpulla. Marraskuussa meni 400kwh pumpun läpi. Sanoisin että +3c 10kwh päivässä ja -3c 15 khw. Paljoa alle 10kwh ei saa tai alkaa mennä katkokäynnille. Minimiottoteho noin 320w.
 

p306

Jäsen
Olen seurannut tätä foorumia melko pitkään eikä minulle ole vielä auennut mitä vikaa on katkokäynnissä. Rikkooko se kompressorin vai huonontaako se hyötysuhdetta? Meillä FH35 käy katkoa ja vrk kulutus alimmillaan 2 - 4 kwh ulkolämpötilan ollessa + 10c tai yli. Käynti on ON/OFF tyyppistä. Jaksot kymmeniä minuutteja.
 
Eipä tuosta katkokäynnistä ole oikeastaan haittaa silloin jos se on toteuttu fiksusti eli juuri siten että kone käy kuitenkin aina käynnistyessään kunnon pätkän >15min ja sammuu ja on tauolla yhtä pitkään kunnes taas lähtee lämmittämään. Tällainen katkokäynti ei juurikaan COPia heikennä, mutta sitten jos mennään muutaman minuutin tai allekin pätkää niin kaikki aika ja sähkö menee tehojen nostomiseen ja sitä seuraavaan välittömään pysähdykseen. Kuten tekee FD sarjan mitsut joissa tilanne on suorastaan katastrofi. Mutta järkevän mittainen katkokäynti on ihan ok. Edellyttää toki sitä että pumppu hoksaa silti hoitaa sulatukset kun ollaan katkokäynnillä. Mutta ne kyllä Mitsussa hoituu tilanteessa kun tilanteessa.
 
Mun mielestä FH25:llakin katkokäynti on vähän turhan lyhyttä. En nyt takuuseen mene mutta tuntuu että 5 min lämmittää ja sitten 5 min taukoilee.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Eiköhän se jakso säädy portaattomasti niin että saadaan sopiva antoteho - siltä ainakin Sanyon käyrät aikoinaan näyttivät.
 

p306

Jäsen
Liitteenä pari screenshottia kuvattuna 14.10.2018. Ulkolämpötila vaihteli tuolloin 9.8:sta 18.6:een plus asteeseen. Pumppuna Mitsubishi FH35.
Eka kuvassa pumpun ottama teho. Toisessa sisäyksikön puhalluksen lämpötila ja huoneen sisälämpötila mitattuna seinältä sisäyksikön vierestä ja sen alapuolelta.
Hyvinhän tuo katkoa käy. M.O.T
Smart Plug1.jpg
Temp.jpg
 

Juge79

Tulokas
Joulukuussa 2019 meni muutaman sata kilowattia vähemmän sähköä kun joulukuussa 2018.

Mitsuun oli säädetty 21 astetta ja puhallusnopeus 4:lle (toiseksi suurimmalle). Tuo puhallusnopeus oli yöaikaan sen verran äänekäs että nyt tammikuun testaan 22 asteella ja puhallusnopeudella 3.

MelCloudin mukaan Mitsu 25 on vienyt sähköä koko joulukuun aikana 169 kWh.

Seurataan tilannetta.
 

Tev

Tulokas
Minkä kokoiseen taloon pumppu on asennettu? Olen itse miettinyt AP 25:n laittamista yläkerran lämmittämiseen.
 
Ylös Bottom