Mitsu LN Kesämökille kerrosten väliin

harb

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Olen jo jonkun aikaa miettinyt että miten kesämökillä parantaisi lämmitysratkaisua talvisin.

Kolme kerrosta. Alapohja maanvarainen laatta, välipohja liittolaatta, kellari harkko ja yläkerta hirsi.

Ongelmana on makuuhuoneiden lämmitys talvella, joka pitkälti johtuu makuuhuoneiden sijoittelusta ja kellariratkaisusta.

Kellari on talvella tällä hetkellä ollut viileänä (5° johtuen teknisen tilan vesistä). Alakerrassa on lattialämmitys.

Yläkerrassa on ilp mutta se on toisella puolella taloa ja ei käytännössä lämmitä makuuhuoneita.

Olen nyt vähän päätynyt siihen että sijoittaisin Mitsun LN25 lämmittämään alakertaa tai makuuhuoneita portaikkoon makuuhuoneiden väliin ikkunan alapuolelle. Portaat ovat avoimet puuportaat. Vaihtoehtona on sijoittaa se toiselle puolelle takkahuonetta ja puhaltaa portaikon suuntaan.

Ajatuksena käyttää sitä ylläpitolämmitykseen (10°) silloin kun ei ole paikalla ja tehostamaan lämmitystä tarvittaessa. Yläkerran vanha pumppu on ollut talvella 16° ja sähköpatterit n. 10°. Mielipiteitä?

 

Liitteet

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Mitsu LN Kesämökille kerrosten väliin

harb sanoi:
Ajatuksena käyttää sitä ylläpitolämmitykseen (10°) silloin kun ei ole paikalla ja tehostamaan lämmitystä tarvittaessa. Yläkerran vanha pumppu on ollut talvella 16° ja sähköpatterit n. 10°. Mielipiteitä?
Eli jäisikö yläkerran vanha pumppu varalle ja tarvittaessa lämpötilan nostoon?

Portaisiin voisi tuon asentaa, lämpö kyllä nousee ylös. Patterit kannattaa säätää alemmaksi jos ylläpitolämpötilaksi tulee +10C.
 

harb

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Vs: Mitsu LN Kesämökille kerrosten väliin

Yläkerran pumpun ajattelin jättää paikoilleen. Ajattelin katsoa että kuinka pitkälle uuden pumpun teho riittää ja pitää sen varalla / kierrättämässä ilmaa takan kanssa.

Patterit ovat ainoastaan yläkerrassa ja siellä on ollut talvella ilp 16°, sisätilojen patterit vähän yli 10° ja kuistin vähän alle 10°. Kuistin ja tuvan väli on eristetty. Alakerrassa on ollut 5° - 10° talvella.

Mietin tuossa vähän kaikenlaisia muitakin vaihtoehtoja kuten splittiä kumpaankin makkariin mutta luulisin että tuo olisi energiatehokkain / mukavin vaihtoehto.

Alakerrassa talvellla ei oikeastaan muuten tarvita lämpöä kuin teknisessä tilassa, kun olen tyhjentänyt putket poissaollessa mutta siinäkin on hankalana puolena saada putket riittävän lämpimäksi kun tulee paikalle että uskaltaa vääntää vedet päälle.

Ja kun alakerrassa pitää lämpöä talvella lattialämmityksellä niin 100kwh / pvä menee kevyesti. Puhumattakaan siitä että laatta lämpiää useamman päivän. Pitäisi melkein koko talven pitää samaa lämpöä.. En kyllä suosittele satunnaiseen käyttöön.

Lämmön leviäminen portaikoista makkareihin on oikeastaan se mikä itsellä eniten mietityttää mutta on niissä makkareissa myös patteritkin. Portaiden yläosassa on ovi ja toisella puolella kevyt väliseinä ikkunalla. Makkareiden yläpuolella on sitten vielä puolikorkea makuutila.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Mitsu LN Kesämökille kerrosten väliin

Eikös uudesta pumpusta saisi enemmän hyötyä, jos asentaa alakerran vaihtoehtoiseen paikkaan vastapäätä portaikkoa? Lattilämmitystä voisi silloin säätää pienemmälle ja nouseehan lämpö alempaakin portaikkoa pitkin makuuhuoneiden edustalle.
 

harb

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Vs: Mitsu LN Kesämökille kerrosten väliin

Se vaihtoehtoinen on hyvä vaihtoehto :)

Lähinnä mietin että Mitsulla voi puhaltaa ilmaa myös eteenpäin (/ylöspäin), joka mahdollistaisi puhalluksen suuntaamisen yläkertaan lisälämmitystä tarvittaessa. Alaspäin puhaltaessa menisi kellarin puolelle ja ylemmäs puhaltaessa yläkertaan.

Mutta en oikein tiedä että miten tuo toiminto oikeasti toimii.

Ja sitten on vähän vaikea sanoa että miten lämpöä siirtyy makkareihin. Jos toinen pumppu on päällä toisella puolella huonetta ja uusi pumppu portaikossa niin saattaisi toimia hyvinkin tai sitten ei ollenkaan.

Mutta joka tapauksessa lämmitys tehostuisi ja hyötysuhde paranisi.
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsu LN Kesämökille kerrosten väliin

Lainataanpa tätä ketjua, josko joku osaisi vastata yksinkertaiseen kysymykseen Mitsun LN-sarjan sisäyksikön puhalluksesta sivulle.

Puhalluksella on kolme suuntaa sivusuunnassa, suoraan eteen, hieman sivuun ja enemmän sivulle.

Osaisiko joku keroa kuinka sivulle nuo puhaltavat, joko asteina tai siten mitaten, että esim 2 tai 3 metrin päästä mitaten kertoo paljonko keskiviivalta puhaltelee sivuun.

Miettiessä tuota asennuspaikka ja sitä, että saa ilman parhaiten kiertämään esim olohuoneesta takkahuoneeseen tai makkariin.
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Pitäisiköhän vastata itse itselleni? :rolleyes: Kun varmaan moni muukin kaipaisi tuollaista perustietoa ilpin toiminnasta.

Mainoskuvissahan ilman saa kääntymään hyvinkin jyrkästi sivulle. Mutta...

Oikea arvo on n. 20-25 cm sivulle isoimmalla käännöllä metrin matkalla ja hieman reipas puolet tuosta sillä pienemmällä käännöllä. Tämä tarkoittaa, että 5 metrin matkalla 1 - 1,3 metriä kääntyy ilmavirta sivuun. Ei siis järin paljoa, sillä nuo sivukääntösiivekkeet on tuolla syvällä eikä niillä järin paljoa pysty suuntaa kääntämään. Ja tämä siis mitattu ylimmällä puhalluskorkeudella, tosin näyttää toiseksi ylinkin noudattavan tuota kaavaa. Jos alas puhaltaa, niin voi kääntää enempi.

Kovin paljoa ei vaikuta puhallusnopeuteen eikä taida siten pyörteilyäkään isommin aiheuttaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom