Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

voi olla että aikanaan aloitankin, katsotaan nyt..

Ei tietenkään tähän hätään ehtinyt noita antureita laitta että olis saanut ne suoraan kiinni, sähkön kulutusmittarikin on jossain saksa-suomi välillä ollut viikon verran ainakin ::)

niin tuota grundfossin virtaus sensoria katsellut "sillä silmällä", melkeinpä taitaa tulla halvimmaksi ostaa täältä? https://www.energiakauppa.com/epages/energiakauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014082005/Products/16041

ja oliko tuolla nyt väliä kummalle puolen lämmönvaihdinta sen laittaa?
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

noniin, jotain väliaikatietoja.
Mitsu on puksuttanut ihan ok.
Kytkentä on siis erillisellä kiertovesipumpulla(pyörii 24/7 ?!?!??) ecowatin puskurivaraajaan, esilämmittäen lämpimän käyttöveden samalla. Kattila itsessään hoitaa shunttauksen ja kierrätyksen lattiaan kuten tähänkin asti. Eli pumpppu pitää pöntön 30asteessa ja ecowatti shunttaa tällähetkellä 26asteista vettä eteenpäin.
Aikamoista pätkää pumppu käy, mutta eipä tuolla varsinaisesti vielä hommia olekaan kun on näin lämmintä ollut. Ottotehot olleet pääasiassa 400w kahtapuolen, kun pumppu on käynyt. vrk kulutukset luokkaa 3-4kw
Vesi kiertää tällähetkellä lattioissa n40m2 alalla (sauna+pesuhuone, khh+wc ja keittiö) ihan mukavuussyistä, eli laattalattiat ja näillä alueilla liikutaan paljon.

Ja sitten asiaan; eli ylempänä mainittu so-lähtöinen kwh mittari on kytketty sähkötauluun ja tuo grundfossin virtausmittari on asennettu vesikierron puolelle. Näiden johdot kytketty mitsun ohjausboksiin niille kuuluviin paikkoihin.
Mitä asetuksia pitää tehdä että saan näkymään tuotetun energiamäärän sinne valikkoon? ohjeet mielestäni hieman puutteelliset/tai sitten vaan en osaa..
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Nosta pyynti ylemmäs niin katko vähenee ja käyttövesi esilämpenee enempi. Nyt on hyvä keli pumpata.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

samza sanoi:
Mitä asetuksia pitää tehdä että saan näkymään tuotetun energiamäärän sinne valikkoon? ohjeet mielestäni hieman puutteelliset/tai sitten vaan en osaa..
Tutkin manuaalia, ja ainakin seuraavia toimenpiteitä tulisi mielestäni suorittaa:
  • FTC:n piirikortilla olevilla dip kytkimillä pitää kertoa masiinalle, että mittareita on kytketty. Ainakin SW2-8 asentoon ON ja SW3-4 asentoon ON (kts. manuaalin s. 27). Ota koko laitokselta virrat pois sulakkeesta, ennen kuin kääntelet noita dippejä.
  • Service-valikon kohdassa "Auxiliary settings" (ks. s.47) tulee asettaa virtaussensorille oikea rajat (parametri "Flow sensor" min 2 l/min ja max 40 l/min).
  • Service-valikon kohdassa "Energy monitor settings" (ks. s. 4:cool: täytyy asettaa parametri "Electric energy meter" arvoon 1000 pulse/kWh.
Kokeile noita nyt alkuun, jos valikoihin ilmestyisi dataa. Oletin edellä, että virtausmittarisi on se pienempi (VFS 2-40) ja kWh-mittari Finder 7E.23.8.230.00x0.

Jos mainitsemasi kv-pumppu on kytketty ulkoisen releen avulla FTC:n ohjattavaksi, voit kokeilla mitä Service-menun kohdassa "Auxiliary settings" saat aikaan aktivoimalla "Economy settings for pump". Pumppu ei sammu heti, vaan tietyn viiveen jälkeen. Viivettä pystyt myös säätämään tuolta. Vanhemmassa ohjaimessa tuo "Economy setting" tosin pyöräyttää pumppua yhden minuutin olikohan 3 min välein, mutta manuaalista ei äkkiä selvinnyt, tekeekö tämä uudempi ohjain samaa.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Mittari ja anturi ovat juurikin nuo "suosittelemasi" :)

dipit tarkistettu, oli juurikin nuo mainitsemasi "on" asennossa. Samoin parametrit virtausanturille ja kWh mittarille on mielestäni ihan oikein.

Niin ja se kiertopumppu on ihan vaan töpseli seinässä, eli tosiaan pyörii koko ajan, mielestäni se ei ihan noin kuuluisi mennä koska onhan tuossa boksissa oltava joku äly senkin ohjaukselle. Siis että ei pyöri turhaan mutta osaa huomioida sulatukset kuitenkin.

Lämpöpyynti nostettu nyt kokeeksi 40ast. pitää varmaan rakentaa käyrä ohjaus (käänteinen) talveksi ;D ;D eli lauhemmilla keleillä tekee kuumempaa kun pakkasilla ;)
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Onhan kWh-mittarin ja VFS-anturin kytkennän napaisuudet oikein? Molempien signaalit perustuvat tasasähköön, joten piuhat oltava oikein päin. Näkyykö siellä valikossa tällä hetkellä yhtään mitään?
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

on napaisuudet oikein. Eilen tosiaan sähkärin kanssa noita hieman ihmeteltiin kun kytki kWh mittarin tauluun. VFS anturin olin itse asentanut jo hieman aiemmin. Tuossa VFS anturissa on siis 4 johtoa: virtaus ja lämpö signaali, + ja maa. Tuota lämpötilamittausta ei ole kytketty kylläkään, anturi on nimittäin paluupuolellla ja sille johdolle ei oikein selkeää paikkaa muutenkaan mielestäni löydy taululta?... oli hieman ahdasta tuossa pikku lenkissä saada sitä enää sopimaan lähtevälle puolelle..

Vai tarvitseeko Mitsu sitten nimenomaan myös tuon lämpötilatiedon? onhan sillä jo omat anturinsa meno sekä paluupuolella?

Valikossa näkyy tuotetun energian kohdalla ---
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Voisiko olla, että tuohon ilmestyy lukema vasta, kun (kalenteri?)kuukausi on täynnä? Näkyykö kulutetun energiankaan osalta valikoissa mitään?
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Jaa a, voihan se olla noinkin. Jotenkin vaan epäilen että joku honma jäänyt nyt huomaamatta tai on väärin.
Kulutettu energiamäärä näkyy, ja on näkynyt itseasiassa käynnistyksestä alkaen. Mistä lie sen alkujaan mittaillut?
Kulutettu energiamäärä siis päivittyy aina vuorokauden vaihduttua.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

samza sanoi:
Vai tarvitseeko Mitsu sitten nimenomaan myös tuon lämpötilatiedon? onhan sillä jo omat anturinsa meno sekä paluupuolella?

Valikossa näkyy tuotetun energian kohdalla ---
VFS-anturin (=virtausnopeus) tieto tarvitaan jotta voidaan laskea tuotettu energiamäärä. Tuosta lämpötilatiedon käytöstä ei ollut tietoa tässä.
http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Grundfosliterature-3081237.pdf

Tuolle lämpötila-anturille ei taida löytyä edes paikka tuossa ohjaimessa ks. sivu 21
https://www.scanoffice.fi/sites/default/files/u37/pac-if061_062_fi_03.01.2016.pdf

Eikös virtausanturi tuo pitäisi kytkeä tähän N1A TBI.3 12-14 — Menoveden anturin tulo? (Sitä ei pidä kytkeä IN10 TBI.3 5-6 — Lämpöenergiamittari)
"4. Kytkettävissä oleva menoveden anturi
● Virransyöttö 5 V DC
● Mittausalue 5–100 l/min
Nämä venttiilit voidaan asettaa kaukosäätimestä (Ks. <Lisäasetus> sivulla 44.)
● Menoveden signaali 0,5 V (vähimmäisvirtauksella)…3,5 V (enimmäisvirtauksella)"

Näkyy paremmin englanninkielisessä versiossa https://planetaklimata.com.ua/instr/Mitsubishi_Electric/Mitsubishi_Electric_PAC-IF061-62B-E_Installation_Manual_Eng.pdf
 

Liitteet

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Tarkista vielä, ettei vain SW3-8 ole myös laitettu ON-asentoon. Tämä "Heat meter" siis tarkoittaisi sitä Pollucom-tyylistä energiamittaria, jollaista sinulla ei ole kytkettynä. Jos SW3-8 on virheellisesti ON-asennossa, olisi loogista että tilastoissa näkyy vain viiva, koska "Heat meteriä" ei ole kytketty.

Ennen SO-pulssin kytkemistä laitos on ilmeisesti laskenut itse sitä kulutettua energiamäärää. Onko SW3-4 ollut alusta asti ON-asennossa, vai käänsittekö sen silloin, kun sähkärin kanssa asensitte kWh-mittarin signaalijohdon? Jos on ollut kokoajan ON-asennossa, herää tietysti epäilys, että laitos laskee vieläkin itse sen kulutetun energian, eikä rekisteröi Finderin pulsseja.

Jantilla myös hyvä huomio yllä. VFS:n oikea liitin on juurikin tuo TBI.3 12-14. Ei kannata ollenkaan lukea sitä suomennettua versiota manuaalista. Siitä ei tajua yhtään mitään!
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

virtausanturi on kytketty juurikin tuohon N1A TBI.3 12-14. Mittasin juuri että jotain eloakin anturissa tuntuis olevan, n 1.9V oli jännite anturilta . Virtaus lämmönvaihtimelle on säädetty n16l/min manuaalisesti. Tälle pumpulle suositetut virtaamat oli siis 7-17l/min

Mutta joo; iqo:n mainitsema dippikytkin SW3-8 oli ON asennossa, itse muistan sen kääntäneeni näin ::) Nyt siis OFF.
SW3-4 dippi käännettiin vasta eilen ON asentoon kWh mittarin asennuksen jälkeen.

Eli, jos tuo olisi nyt ollut tuosta yhdestä dipistä kiinni, niin huomenna luultavammin olisi jo jotain dataa tuottopuolellakin, ehkä :)

Tuo englanninkielinen manuska olikin kiva, näköjään suomenkielisessä perinteisesti laitettu mutkia suoraksi muutamissa kohdin :D
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Toivotaan, että ongelma ratkeasi ja huomenna olisi lukema taulussa!

Kv-pumpusta vielä sen verran, että sen kaiketi voisi kytkeä myös suoraan Mitsun ohjausboksin releen perään (OUT1-liittimiin: TBO.1 1-2) jos sen virran kulutus on riittävän pieni. Muuten ulkoisen releen kautta. Tällöin se ei ainakaan kävisi jatkuvasti, vaan saattaa pitää juurikin tuota mainitsemaani päälle-pois sykliä. Usein VILPeissä on ollut vaikeuksia saada kv-pumppua ohjattua mielekkäästi varaajan latausta ajatellen siitä syystä, ettei näitä vehkeitä ole suunniteltu siihen. Lisäksi laitteen on saatava jostain kokoajan luotettava tieto veden lämpötilasta, muutenhan se ei tiedä milloin käynnistyä. Tämä onnistuu vain pitämällä kierto kokoajan päällä, niin kuin se saisi suoraan verkkoon ajettaessa ollakin. Toinen vaihtoehto olisi erillinen varaaja-anturi, mutta en ole vielä yhteenkään VILPiin törmännyt, jossa sellaisen saisi liitettyä muuallekin kuin DHW-puolelle.

Joku täällä aikanaan esitteli, miten kytki Fujitsun Impromatiin kv-pumpun "Compressor ON" -lähdön avulla: http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,22910.msg293205.html#msg293205
Sinulla on käytettävissä tuo sama lähtö (OUT15), mutta omat ongelmansa tuossakin virittelyssä tulee.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Noniin, nyt oli tuottopuolelle ilmestynyt kilowatteja! :) jospa se olisi sitämyöten valmis.
Mietin vaan mittaako tuo nyt vaan silloin kun pumppu käy, vai jatkuvaa; pumppuhan työntää siis mittarin läpi sen 24/7.

Pitäisi varmaan näistä mitsun pumpuista/pac boksista tehdä joku asetus topicci ihan erikseen?
Itsellä ainakin moni asia vielä ihmetyttää tuolla käyttöliittymässä

Nyt mietin pystyykö ulkoyksikön sulatusvastusta/sen päällemenoa säätämään miten? olen ollut muutamana kylmempänä iltana huomaavinani että pumpun lepokulutus on ollut luokkaa 100w kun normaalisti on jotain 50w luokassa? Pakkasia ei vielä sentään ole ollut mutta esim toissayönä on käynyt alimmillaan 2asteessa . Minulla on siis siinä pohjan sulatusvastuksessa lisäksi 2metriä (10w/m) sulatusvastusta veden poistoputkessa.

Vähän vielä noista energiamittareista. Minulla on ollut tuossa alusta alkaen kiinni Efergyn 3-vaihe langaton mittari, josta vaan yksi/kolmesta mittausantureista kiinni. Hieman epäillyt näyttääkö miten kohdalleen, mutta nyt pari päivää tuota sähkötaulussa olevan finderin hetkellistä kulutusta ja efergyä seurattuani niin kyllä ihan samoja lukemia niissä näkyy. Eikös tuommoinen mittaritauluun laitettava liene kumminkin todella tarkka?
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Hyvä, että mittarointi alkaa olemaan kunnossa. Mittaukseen ei pitäisi tulla virhettä jatkuvan virtauksen takia, koska jos kompura on seis, ei levarin yli ole myöskään lt-eroa jolloin teho = 0. Tai pieni lt-ero voi olla, mutta se on negatiivinen (vesi jäähtyy matkalla levarin läpi alle 0,1 astetta) enkä usko, että tilastot myöskään "pakittavat".

Sulatusvastuksen käyttäytymistä ei luultavasti pysty hallitsemaan käyttöliittymässä mitenkään. Kytkettiinkö tuo 2m ylimääräinen kaapeli sinulla suoraan ulkoyksikön piirikortille, vai erillisenä syöttönä sähkötaululta? Itsekin olen ihmetellyt usein noita lepokulutuksia, mutta lähinnä niiden pienuutta ;) En ole kertaakaan huomannut, että kokonaiskulutus olisi merkittävästi suurempi kuin elektroniikan kulutus (10-20W). Tämä onkin herättänyt epäilyksen kompuran "lohkolämmityksen" olemassaolosta/toimivuudesta. Mutta myöskään pohjan sulatusvastusta en ole lepotilassa koskaan bongannut. En tosin muista seuranneeni kulutusta juuri sulatuksen jälkeiselläkään hetkellä. Pakkasellahan kompura käy jatkuvasti, eikä ole lepojaksoja joista voisi erottaa pelkän vastuksen kulutusta.

Finder pitäisi olla laatumerkki, mutta lämpöpumppu on hankala kuorma mille tahansa kWh-mittarille. Siksi myös ko. mittarin näyttämään kannattaa suhtautua varauksella. Itse yritin viime talvena verrata Finderin lukemaa Elenian laskutusmittariin laskemalla sen ledin vilkutusta. Ei ollut mitään suurta heittoa, mutta "seurantajaksokin" oli vain minuutteja.

Uusi topic voisi olla paikallaan, jolloin tieto päätyisi oikeaan paikkaan ja muutkin ehkä löytäisivät sitä helpommin tulevaisuudessa.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

Ulkoyksikön piirikortille tai jonnekin sinne se kaapeli on kytketty, asentaja sanoi että toimii samalla kun se pohjan vastuskin.

Ja tosiaan kun nyt kattelin Efergyn ja Finderin lepokulutusta niin onhan noissa eroa kuitenkin. Efergy näyttää 60w ja Finder 0.03 eli 30w. Valmiustilassa ero on siis huomattava, pumpun käydessä tasoittuu kyllä. Tuossahan ei ole siis mukana sitä kv-pumpun ottamaa tehoa.

Nyt muuten kun nostin lämpötilapyynnin 40 asteeseen, pumppu käy kutakuinkin samanlaista pätkää mutta ottaa tehoa 500w kahtapuolen :)
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Ajattelin kokeeksi kytkeä ecowattia ja mitsun boksia toisiinsa, jos vaikka pientä latausta saisi kehitettyä tuohon puskurisäiliöön.
Eli Ecowatin piirikortilla on lämpöpumpun käyntilupa ohjaus(liitäntänumerot 42-43) ja siitä parikaapeli mitsun signaalituloon (lämmityspyynnön ohjaus IN4 TBI.1 7-:cool: eikö näin? oliko napaisuudella väliä tässä? Valikosta valitaan vaan kattila ja mitään dippejä ei tässä käännellä? Dippikartassa olisi kyllä houkuttelevasti SW1-1 ? :D

Jos homma onnistuu niin ecowatti tarjoilee käyntilupaa pumpulle omien ylä ja ala antureiden perusteella. Näitä lämpötiloja siis pystyy ecowatin valikosta muuttelemaan. Tässä tapauksessa olisi ainakin kiva jos tuo kiertopumppu ymmärtäisi toimia yhteen lämpöpumpun kanssa .


edittiä. no eipä onnistunut.
Sain viimeinkin homman läpi tuonne mitsun boksiin; kääntelin Dipit 1-1 ja 2-6 päälle nin antoi muuttaa tuon "kattila" tilan aktiiviseksi. Näppäilin Ecowatille 35astetta pyynniksi ja 5asteen differenssin. Pumppu lopettti lämmityksen oikeaan aikaan mutta käyntilupaa ei sitten koskaan ecowatilta ilmeisesti tullutkaan, koska lämmitys ei alkanut pyydetyssä lämpötilassa. Jonkinlaisen vikakoodinkin sain aikaan ;D.
Jokuhan tässä on vielä siis vinksin vonksi, keksisipä vaan että mikä.. no huomenna vois vielä jotain koitella vaikka pelkästään tuolla 2-6 dipillä.

hienoja laitteita ;D
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Aiemmin oli juttua sulatusvastuksen sähkönkulutuksesta. Tänä aamuna satuin paikalle, kun syksyn ensimmäisiä sulatuksia oli käynnissä. Sulatuksen jälkeen kompressori pitää pienen tauon, jonka aikana kWh-mittari näytti minulla ottotehoksi 90W. Tästä kun vähennetään ohjauselektroniikan virrankulutus, oletan että ulkoyksikön pohjan sulatusvastuksen teho on noin75W. Minulla on siis SW75-ulkoyksikkö.

Muutama vinkki samzalle VILP:n ja Ecowatin yhteiskäytöstä:
Unohda kokonaan se "Boiler" ja "Mixing tank". Ne eivät luultavasti tarkoita sitä, mitä ajattelet. Ne liittyy siihen, että Mitsu osaa käyttää ulkopuolista lämmityskattilaa varalämmönlähteenä häiriön sattuessa ja ilmeisesti joidenkin muiden ehtojen mukaan (vertaamalla energian hintoja tjsp.). Mutta tällöin siis Mitsu antaa käyntiluvan "boilerille", eikä käy itse ollenkaan.
Haluamaasi ohjausta kannattaa mielestäni kokeilla ennemminkin kytkemällä Ecowatin lähettämä käynnistyssignaali Mitsun "Room thermostat" inputiin (IN1, TBI.1 13-14). Tarkistat vain, miten päin Ecowatin logiikka toimii ja säädät dipin SW2-1 sen mukaan. Voi olla, että jotain muitakin asetusmuutoksia tarvitaan valikoissa. Tarvisi selata manuaalia enemmän...
Toinen vaihtoehto voisi olla käyttää lisävarusteista "Room temp sensoria" (TH1) kytkettynä johonkin vesiputkeen tai Ecowatin mahdolliseen anturitaskuun, jolloin voisi käyttää Mitsun Auto adaptation -moodia ja säätää hystereesiä Mitsun parametreillä (ks. manuaali s. 45). Tällä järjestelyllä ei vain taida saavuttaa juuri mitään etua siihen verrattuna, että Ecowatti hoitelee omalla logiikallaan tuon käyntiluvan antamisen ja Mitsusta on vain valittu sopiva menoveden lämpötila. Näitä joutuu ehkä vähän hakemaan, ja muuttamaan ulkolämpötilan mukaan.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Tosiaan aikani tuota IN4 TBI.1 7-8 inputtia tutkailin ja tulin myös siiihen tulokseen ettei sitäkautta homma tule toimimaan.

Illalla kokeilin tuota "Room thermostat" inputiin kytkemistä (IN1, TBI.1 13-14). Ja ainakin nyt viimeyön homma tuntunut pelaavan ihan ok.
Eli siis Käyntilupa tulee tosiaan Ecowatin parametrien mukaan ja tällähetkellä pienellä 5asteen differenssillä mennään.
Käynti/lepojaksot paljon fiksummat heti kättelyssä. Pidempää seurantaa en ole ehtinyt vielä tehdä, mutta tyyliin 25min käyntiä ja 75min lepoa oli eilen ainakin yksi setti illalla ennen nukkumaan menoa.

Eli kytkentä ainakin pelittää, Iso kiitos iqo sulle! :)
seuraava steppi voisi olla sen kiertopumpun kytkentä mitsun boksiin. Tässä tapauksessahan sen ei tarvitsisi käydä edes niitä herättely/lämpötilantunnisteluvälejä koska käyntilupa pumpulle tulee ihan muualta?
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Eipä kestä, hyvä jos pystyn jossakin olemaan avuksi! Mielenkiinnolla seuraan sinun projektisi edistymistä ja systeemin käyttäytymistä.

Kytke siihen FTC:n pumppuliitäntään (OUT1, TBO.1 1-2) vaikka joku pienitehoinen 230V valaisin (<100W) testiksi niin näet, miten se käyttäytyy lepojaksojen aikana. Yleismittarilla voi myös katsoa, onko noiden liittimien välillä verkkojännitettä vai ei. Manuaalissa ei tosiaan puhuta mistään intervalleista, joten on mahdollista, että pumppu pysähtyy kokonaan lepojakson (Ecowatin määräämän) ajaksi. Aktivoit vain "Economy settings for pump" huoltovalikossa. Kerro ihmeessä, kuinka tuon kanssa käy.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Itse hieman vierastan noita 230V sähköhommia, jospa odottelisi sähkömies sukulaista taas kylille :) katsotaan nyt..
Tai sitten asennusliike , joka varmaankin saa hoitaa lopullisen kytkennän jos sinne asti pääsen.

Mitsussa lämpöpyynnin nosto siis vaikuttaa nyt tuohon käyntiaikaan ja sitäkautta ottotehoon. Kumpihan tässä oletuksena on parempi; Ajaa esim 35 pyynnillä ja matalilla tehoilla pidempää siivua varaajaan(30-35ast väli) vai vaikkapa 45 pyynnillä isommilla tehoilla, jolloin se 5 asteen pudotus (sama 30-35ast) saadaan nopsempaan kiinni?
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Päivitelläänpäs jotain taas.
Eli kytkentä tuohon FTC:n pumppuliitäntään (OUT1, TBO.1 1-2) tuli tehtyä. Liitin sähköroikan siihen(shuko-pistoke) ja lamppua poltellut siinä sillointällöin. En nyt ihan päässyt täysn varmuuteen kun nämä kelit hieman tuosta lokakuun puolesta välistä ovat jäähtyneet, mutta väittäisin että pumppuliitännän toiminta on jotenkin kytköksissä ulkolämpötilaan?. Eli lämmemmillä keleillä (+7 ja enemmän) liitäntään tulee virtaa kun ulkoyksikkö alkaa käynnistellä itseään ja sammuu sitten jokusen minuutin päästä ulkoyksikön pysähtymisestä. Nyt kylmemmillä keleillä tuntuu tuo lamppu palavan aina kun sitä on tullut kokeiltua.
Tämä sama lämpötila tuntuu olevan jotenkin kytköksissä tuohon ulkoyksikön pohjan sulanapitokaapeliin. Eli alle +7 lämpötilassa pumpun lepokulutus on se 110w aina ja lämpimämmillä ilmoilla sen 20-30w. Tähän ei varmaan pysty mitenkään itse vaikuttamaan?

Käyttelin kiertopumppuakin jokusen päivän tuota kautta ja toiminta tuntui olevan ihan moitteetonta, ainakin kun ajoin järjestelmää Ecowatin ohjaamana 5asteen hystereesillä.

Nyt kelit olleet nollan kahtapuolen niin muutin tuota ohjausta niin että pumppu ajaa ulkolämpötila käyrällä pari astetta lämmempää kun ecowatin käyrä. Eli tuo "latailu" ei oikein energiamielessä ole kannattavaa enää kun päästiin pisteeseen että pumppu kestää käynnissä kokoajan. Yhtäjaksoisen käynnin raja on tuntui siis olevan kutakuinkin tämä 0-astetta meillä.
Marraskuun alussa oli pieni pakkasjaksokin, alin lämpötila minkä oli tarttunut mittariin ulkoyksikön viereltä oli -14,5ast. Tuosta vielä selviytyi ihan hyvin, tosin hommiahan tuo pumppu tuntui paiskineen äänestä päätellen jonkin verran. Saa nähdä kunhan talvi tulee ja oikeasti pidemmät pakkasjaksot, mihin asti tällä oikein päästään.

Muutamia huomioita kertynyt:
Pumppu toiminut nyt 2,5kk kuin junan vessa (kopkop :) )
sulatusviemäröinti tuntuis onnistuneen (kopkop :) )
Ulkoyksikkö suht hiljainen
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Osaako joku mitsun/pac boksin käyttäjä kertoa mitä tuolta "käyntitiedot" valikosta löytyy tai pitäisi löytyä?
varmaan jostain löytyis numerokoodit ja niiden selitykset?
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Kuinka SW50:n teho on riittänyt yli 10 asteen pakkasissa?

Itse taistelen SW75:n kanssa katkokäyntiä vastaan, vaikka mittarissa on tälläkin hetkellä 3-4 astetta pakkasta. Lauhoilla keleillä on menty varaajaa ladaten nyt kun sain ohjauslogiikan (Arduino) jollakin tavalla toimimaan.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Toissa päivä/vrk oli oikeastaan ensimmäinen kunnon pakkasvuorokausi, päivällä ei tainnut yli -7 nousta ja yöllä kävi -14 pakkanen.
Kyllähän tuo pumppu naukui jo aika tiukoilla, ottotehot siellä 2kw luokkaa pääasiassa. Tuotto/otto coppi 2 luokassa näillä keleillä.

Senverran tuossa aiemmin testaillin että maksimi otto aika tasan 2,5kw 0ast kelissä.

Käyttöveden esilämmitys tuntuu näkyvän aika hyvin ottotehon kasvuna, mutta sehän on hyvä vaan että pääsee pumpulla siihenkin vaikuttamaan. Tosin tuo -10 ast pakkanen ja sauna/suihku/penskan kylvetys saa kyllä mitsun jo huutamaan täysiä. Tuo ecowatin 150l varaaja on ihan hyvä tuossa välissä, tasaa sulatuksien aikana ja siis esilämmittää käyttövettä.
Eli kaipa tällä jonkunverran päälle -10 ast pääsee, mielenkiinnolla odottelen kylmempiä kelejä.

Jatkuvan käynnin raja täällä jossain -1-2asteessa, ottoteho silloin about 500w-600w.
Tuonne nollan tienoille ajelin pientä varausta ecowattiin, mutta käänsin tämän nyt pakkasten tultua käyräohjaukselle.


Hieman on mietityttänyt olisiko sittenkin se isompi ollut parempi...
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Mielenkiintoisia huomioita. 150 litraa on varmasti niin pieni vesitilavuus, että useamman henkilön suihkuttelu jäähdyttää pöntön veden nopeasti ja saa Mitsun huutamaan täysillä. Toisaalta tilanne kestää van hetken, eikä lattia ehdi tänä aikana jäähtyä yhtään. Kovin isoista energiamääristä ei kuitenkaan voi olla kyse käyttöveden esilämmittämisessä, eli sikäli tuo esilämmitys ei varmaankaan kokonaiskuvaa juuri muuksi muuta. Sitten kun talon sisälämpötila alkaa laskea, tietää rajan tulleen vastaan. Toivotaan ja uskotaan, että tuolla -10 asteen paremmalle puolelle pääsee.

Sikäli nämä on vaikeita kysymyksiä, että jos asiaa ajattelee välikeleillä tai sinun tapauksessasi jopa kesällä kun lämmitetään vain märkätilojen lattiaa ja esilämmitetään käyttövettä, tuntuu pienempi kone nappivalinnalta. Mutta sitten sydäntalvella kaipaisi niitä pakkastehoja. Sinulla on kuitenkin ecowatissa ne sähkövastukset fiksusti otettavissa apuun, joten ei kannata liikaa murehtia. Isommassakin koneessa ne pakkastehot loppuu yllättävän äkkiä ja toisaalta kaikkien koneiden hyötysuhde on oikein kylmässä tosi huono. Hyöty sähkövastuksin tehtävään lisälämpöön nähden olisi siis joka tapauksessa vähäinen.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Joo en ole pettynyt laitteeseen ollenkaan. Itseasiassa meillä on reilu asteen verran lämpimämpää ollut sisällä koko "talven", kun muina vuosina ja lämpö on nyt tasaisempaa vrt vanhaan. Silti lämmitykseen kulutettu energia on alle puolet vanhasta.

Ennen tuli hieman nuukemmin noita lattioita pidettyä lämpimänä ja ilpillä tuotettua ne viimeiset muutamat asteet. Tähänmennessä ilppiin ei ole tarvinnut koskea ja takkaa/uuniakin lämmitetty vaan joulukinkkuhommissa. Nuo varalämmönlähteet löytyy kyllä edelleen kunhan niiden aika koittaa. Niin ja onhan ecowatissakin vastukset, nekään eivät ole olleen käytössä vielä.

Pääasia miksi vilpin halusin, oli se että halusin taloon tasaisen lämpimät lattiat koska vesikierto sitä varten on olemassa. Vaikka ilppi on ihan hyvä laite, se ei kuitenkaan lattioita lämmitä :)

Sitä sw75 miettinyt vaan jälkikäteen lähinnä siksi, kun tuo ecowattiin naittaminen/latailu olikin loppupeleissä varsin simppeli homma. Tämä pienempi ei isommissa pakkasissa enää jaksa varata oikein, mutta toisaalta ei ole tarvettakaan kun jatkuva käynti on saavutettu.

Mikä sitten on loppupeleissä kannattavinta näkyy kokeilemalla kwh mittarista. Tuntuu kuitenkin tälleen muutaman kuukauden pohjalta että latailu haukkaa kyllä verkosta vuorokausitasolla enemmän energiaa, vaikkakin coppi on hieman parempi. Eli ei järkeä.
Eli sen suhteen tuntuu että tehdään juuri niin viileää vettä kun vaan tarvitsee. Invertterit varmaan tykkä enemmän tuosta suoraan ajosta:)

loka/marras/joulukuun (syksy2017) copit yhteensä suoraan tuotto/otto 2,41.
mittareina siis Grundfoss VFS ja Finder sähkötaulussa . Tulokset luettu mitsun vlikoista.

Minkälaisia coppeja sw75 antaa?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

samza sanoi:
Mikä sitten on loppupeleissä kannattavinta näkyy kokeilemalla kwh mittarista. Tuntuu kuitenkin tälleen muutaman kuukauden pohjalta että latailu haukkaa kyllä verkosta vuorokausitasolla enemmän energiaa, vaikkakin coppi on hieman parempi. Eli ei järkeä.
ILP puhaltaa kaiken huoneeseen, lattialämmöstä aina osa menee suoraan kastemadolle ja sen kaverille.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

samza sanoi:
Minkälaisia coppeja sw75 antaa?
Meillä SW75 on nyt ollut käytössä vähän reilun vuoden (2.1.2017 lähtien). Se on siis vastannut pelkästä lämmityksestä 2-kerroksisessa lattialämmitystalossa, jossa on puurakenteinen välipohja (kipsilevylattia yläkerrassa). Lämmitettävää lattiapinta-alaa on 190m2 + 34m2. Pumpun tuottama lämpötila on vaihdellut ulko-lt mukaan välillä 26-30. Koko VILP-käyttöajalta laskettu puhdas tuotto per kulutus -coppi on nyt 4,05. Tässä ei ole mukana sulatusvesikaukalon sulanapitokaapelia eikä varaajan latauksessa käytetyn Alpha2 25-40 -kiertopumpun kulutusta. Lattiakierron pumppu (Wilo 25/1-6) pyörisi kaikilla muillakin lämmönlähteillä, joten sitä en ole missään vaiheessa mieltänyt kuuluvaksi näihin laskelmiin. Myöskään sulatusten vaikutuksia ei ole huomioitu mitenkään.

Viime päivinä on menty noin 5 asteen pakkasessa 3,6 copilla. Tuottolämpötila 27-28. Hiukan optimistisilta nuo arvot ovat kieltämättä tuntuneet, mutta ei ne myöskään speksien perusteella mahdottomia ole. 2017 meni yhteensä 11477 kWh sähköä ja VILP:n kulutusmittari näytti tuolle ajalle aika tasan 3300 kWh. Käyttövesi lämpiää ilman esilämmityksiä pelkällä sähköllä. Sauna on myös sähkölämmitteinen. Asukasluku 2+2. Näistäkin lähtökohdista tuo 3300 kWh ei suuresti pielessä voi olla. Tavoite ensimmäiselle vuodelle oli alle 11000 kWh kulutus. Tähän ei ihan päästy, mutta olen silti erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen. Käyttöveden esilämmitykseen panostamalla voisi päästä alle 10000 kWh kulutukseen vertailuvuoteen normitettunakin.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Komeita lukemia siellä, ei voi muuta kun hattua nostaa :) Tuohan saattaa jopa hankkia hintansa takaisin ihan järkiajassa.
Tuossa valossa tämä SW50 vaikuttaa lähinnä kiinavilppin tasoiselle laitteelle. ::)
Onneksi sentään laite on toimitut ilmanhäiriöitä yms kummallisuuksia asennuksesta alkaen.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Ihan hehtaarilla nuo lukemat on. Sitten kun sulatukset huomioidaan niin lähempänä kakkosta on koppi pakkasilla. Pienellä lämmitysenergialla menee talo kyllä.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

En vielä masentuisi lainkaan noista SW50:n lukemista, vaikka ne näyttävätkin huonommilta verrattuna minun lukemiini. Speksien mukaan SW50 antaa jopa paremman copin pienillä tehoilla ja lauhoilla keleillä. Kannattaa myös muistaa, että Mitsun laskema tuotto perustuu sen omiin lämpötilamittauksiin, vaikka sinulla onkin se VFS-virtausanturi. Noista voi tulla isokin virhe pelkästään antureiden asennustavan (putken pinnalla) takia. Minulla tuloksia parantaa varmasti myös alhainen tuottolämpötila ja virhettähän voi olla mittauksissa minullakin. Yhden vuoden jälkeen kannattaa sähkölaskusta arvioida, onko omat ajatukset säästöistä toteutuneet. Takaisinmaksu aika lähentelee minullakin 6 vuotta vaikka tulokset näyttävätkin näin hyvältä. Ainoa varma asia on, että maalämpöä olisi ollut tähän verrattuna taloudellisesti mahdoton perustella.

Sulatuksista vielä joitakin ajatuksia:
SW75:n maksimi sulatusväli on ilmeisesti ohjelmallisesti säädetty jonnekin 2h 45min kieppeille. Syitä voi arvailla, liittyy ehkä öljyn kierron varmistamiseen. En tiedä pitäisikö olla kateellinen noista muiden merkkien 5-6h sulatusväleistä kuivassa pakkaskelissä ??? Joka tapauksessa olen kellottanut sulatuksen kestävän noin 7 min ja tuona aikana otetaan vesikierrosta keskimäärin tehoa 7kW. Oletetaan 2h sulatusväli ja 4kW tuottoteho. Tuotettu bruttoenergia on noin 8kWh ja sulatukset laskevat tätä <1 kWh, jolloin nettona on tuotettu noin 7kW. Minulla tyypillinen VILPin ottoteho pikkupakkasilla on 1 kWh, jolloin COP laskisi arvosta 4 arvoon 3.5. Pakkasen kiristyessä ottoteho nousee antotehoa nopeammin, mutta sulatuksiin menee sama energiamäärä. Tällöin COP:n muutos olisi vaikkapa 3 --> 2.66 (tuotto 4.5kW, otto 1.5kW, sulatusväli 2h). COP:n prosentuaalinen lasku on siis luokkaa 10...13%, kylmällä lähempänä 10% ja lauhoilla keleillä vähän enemmän. Viime vuonna mittasin tuotto/anto -copiksi 2.3 (pakkasta noin -1:cool:, jolloin sulatukset huomioiden cop olisi vielä hitusen yli 2.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Entiedä millä tavalla mitsu omissa mittauksissaan sitten huomioi tuota sulatusta, mutta ottaahan se ainakin kulutetun sähkön siinä huomioon?
Itsellä on nyt kaikki pumppuun liittyvä sähkö kv-pumppua myöten tuossa saman sulakkeen(ja finderin) takana eli ei pitäis ainakaan sieltä tulla etuja. Ja tosiaan tuossa Coppi mittauksessa on mukana aloituksen "räpiköintiä" kunnon katkokäynnillä mukana. Esim Joulukuun coppi oli 2.57. Eli eiköhän tämä tästä vielä, kokonainen vuosihan sen sitten näyttää että miten meni :)

Täällä mennään käyrillä siten, että ecowatti ajaa lattioihin 26-31 asteista ja mitsu koettaa pitää 150l säiliön 30-35 asteisena ulkolämpötilasta riippuen.

Tuota lepokulutusta ja lähinnä ulkoyksikön sulatusvastusta ja sen logiikkaa jaksan kyllä ihmetellä edelleen. Ottoteho verkosta ei laske (nyt talvella) koskaan alle 110w ja infralämpömittarilla pohjapeltiä tutkittuna väitän että vastus on ihan koko ajan päällä.
Sulatus toimii siis vähintään hienosti ja esim just kävin katsomassa niin ei edes yhtään jääpuikkoa missään päin ulkoyksikköä. Pohjapellin päällä ei tipan tippaa ::)
Sulatusaikoja en ole kellottanut/seuraillut mutta eiköhän tuo aika samalla kaavalla mene kun isoveljessäänkin. Mielestäni sulattelee suht tiuhaan kuitenkin. Toki ilmankosteus vaikuttaa.. tätä kirjoitettaessa 87% ja pakkasta -12,1. Pumppu rimpuilee edelleen pelissä mukana, mutta ei varmaan paljoa pidemmälle tuolla kyllä meillä päästä. :-\
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Voi toki olla, että Mitsun laskuri osaisi jopa ottaa sulatuksen huomioon. On sillä siihen ainakin kaikki "eväät". Laita pyyntö myyjällesi, että selvittää tätä Scanofficelta.

Sanoit, että ajat nyt Mitsua käyräohjauksella. Koitapa laskea pyyntiä lähemmäs sitä Ecowatin käyrää tai jopa samalle tasolle. Tuollainen 5 asteen "liikalämpö" voi vaikuttaa coppiinkin jo ihan merkittävästi. Nyrkkisääntönä näissä vehkeissä on, että yhtään astetta ei kannata tehdä kuumempaa kuin on tarvis ja mielellään vaikka lisätä kiertoa lattioissa, jos sillä saisi käyrää alemmas huonelämpötilan laskematta. Sama teho on siis lämpöpumpulla kannattavampaa tehdä pienemmällä lämpötilaerolla virtausta kasvattamalla. Tarkennuksena kuitenkin, että tuo teidän 26-31 -käyrä on melkein identtinen kuin meillä, eikä juuri mikään vanhempi talo tule toimeen alemmalla käyrällä. Lähtökohta on siis erittäin hyvä!

Sulatusvastuksen käytös on kyllä erilainen kuin meillä. SW75 ei pidä omaa pohjavastustaan päällä muuten kuin sulatusten yhteydessä. Tästä olen varma. Epäilisin, että joko asentajasi puhui ohi suunsa kun sanoi kytkeneensä lisävastuksen "yhteen" koneen oman pohjavastuksen kanssa TAI SW50 ohjaa pohjavastustaan pelkän ulkolämpötilan mukaan. Laita tästäkin kysely myyjällesi, että miten SW50 kuuluu toimia. Muista raportoida myös tänne!
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Noniin, nyt on jokunen päivä menty niin, että mitsun käyrä on n +1 verrattuna ecowattiin.

Ecowatti tuntui tarjoilevan aika herkästi noita vastuksia mukaan tuossa eco+sähkö moodissa. Eli auttaa siis vastuksilla jos yhtään meinaa tipahtaa käyrältä. Tämän takia aiemmin pidin reilunpaa lämpötilaeroa pumpun ja kattilan välillä.

Muutin nyt kattilan ohjauksen pelkkään eco moodiin, josta Ecowatin ohje sanoo "sähkön käyttö on minimoitu", netistä löysin jostain että vastukset tulevat mukaan vasta kun tiputaan lämpökäyrän alarajalta, joka tässä tapauksessa on 26 + 1 ast.

Mukavasti tuntuis nyt pelaavan; ecowatin shuntti on n 3/4 auki, menolämpötila huojuu sulatuksista yms johtuen jonkin verran, mutta huojukoon. Käänsin kaikki termostaatit siten että napsuvat pois vasta 25asteessa, eli eivät ainakaan mene vahingossa kiinni. Mitsun ottoteho tippui -4ast pudotetusta käyrästä johtuen reilusti, kämpässä sisällä 23 astetta, lattiassa kiertää 29ast vesi. Ulkona -10astetta. Tuotto/otto coppikin pomppasi pari kymmenystä, mikä on ihan mukavaa sekin.

Eli, nyt tuntuu että -15 voisi olla jopa mahdollista, mielenkiinnolla odotan alkavaa viikkoa kun on luvattu oikeita pakkasia. Jos tuonne -15 asti pääsee olen todella tyytyväinen.
Lyhyesti siis, vesi kiertämään kunnolla niin pärjää matalilla lämmöillä :)

Lämpökäyrä tarkistuksen jälkeen ecowatissa 26 -31 ja +1ast korotus kautta linjan. Voi olla että pitää hieman muokata jostainkohdin alaspäin.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

Mukava kuulla, että muutoksilla on ollut vaikutusta toivottuun suuntaan! Se Ecowatti vaikuttaa kyllä oivalta kaverilta VILPille, harvassa laitteessa on mietitty tuota yhteispeliä. Ja plussana vielä kv-esilämmitys.
 

samza

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle

noniin, -15 lukemiin tämä näyttäis riittävän ihan ok:)

Toissa iltana nukkumaan käydessä pakkanen oli -14 ja töihin lähtiessä aamulla -16. Sisällä lämmöt pysyneet tasaisena. Eli siihen asti ok.
Aamupuoleen pakkanen oli käynyt yli -20 ja pumppu sammunut joksikin aikaa. Töistä tullessa pumppu kävi mutta pian taas pakkanen laski alle -20 ja pumppu sammui koko illaksi/viime yöksi. Ei muutakun tulet takkaan ;D Sisällä lämpö oli asteen verran tippunut aamun lukemista.
Seurailin pumppua ja sen pakkaskäytöstä illanmitaan, kun ulkona oli koko ajan se reilu -20. Pieniä pätkiä /lämmitteli itseään??? se kävi välissä mutta ei ilmeisesti yrittänytkään tehdä lämmintä. Tiedä siten jos pysähtymisrajaa olisi pudottanut, mutta olkoon nyt takuuvehkeessä siellä alimmassa sallitussa :)
Näyttötaulussa isohko salama, vissiinkin normaalia kun alin toimintalämpötila alitettu?

Tänä aamuna olikin rapsakka -25 käynyt mittarissa. Pumppu on siinä "pakkasmoodissa",eli pientä puhinaa sillointällöin. Tosin päivän mittaan pakkasen lauhduttua oli herännyt taas pumppailemaan.. Nyt taas se n -20 mittarissa ja luulenpa että pumppu menee yöksi "huilille'", ellei nyt lauhtuminen ala jo illan puolella, huomiseksihan onkin luvattu vajaata -10 joka on vielä oiva pumppailukeli :)
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle

iqo sanoi:
En ole kertaakaan huomannut, että kokonaiskulutus olisi merkittävästi suurempi kuin elektroniikan kulutus (10-20W). Tämä onkin herättänyt epäilyksen kompuran "lohkolämmityksen" olemassaolosta/toimivuudesta.
Jatketaan nyt tähän samzan:n ketjuun näitä Mitsu-kokemuksia, vaikkakin siis SW75-ulkoyksikkö kyseessä: Eilen illalla jouduin sammuttamaan VILP:n ensimmäistä kertaa -20 asteen ulko-lt rajan takia, kun koko yöksi ennustettiin reilusti yli 20 asteen pakkasta. Sammutuskäskyn jälkeen ei mennyt kauaa, kun normaali elektroniikan pohjakulutus 0,01kW muttui Finderin näytöllä arvoon 0,03kW. Tässä tuli siis kaipaamani todiste kompuran "lohkolämmityksen" olemassaolosta. Ulkoyksikön uumenista kuului myös vaimea sirinä, joten eiköhän sinne käämeille virtaa oikeasti syötetä myös näissä 1-vaiheisissa Mitsun ulkoyksiköissä, kunhan vain kompuran pintalämpötila laskee riittävän alas. Hyvä näin!

Se on sitten toinen tarina, että onko tuo -20 asteen sammutusraja tarpeellinen. Ainakin tuottoteho (~4,5kW) ja COP (>2,0) ovat vielä kohtuulliset, mutta muutaman euron vuorokausisäästön takia ei viitsisi laitteita rääkätä liikaakaan. Illalla ulkoyksikkö sammutti itsensä kerran noin 19 asteen pakkasessa ja lähti hetken päästä käyntiin. Mikä lie turvalaukaisu tuon aiheutti (ei tullut mitään vikakoodeja kuitenkaan), mutta se sineitöi päätöksen, että nyt mennään yö vastuksilla. Kylmäaineputkistosta kuuluu myös näissä kylmissä oloissa koko ajan lorinaa, eli ilmeisesti kaikki kaasu ei lauhdu nesteeksi levarissa. Sekään ei varmaan pidemmän päälle ole hyväksi. Normaalisti tämä lorina lakkaa esim. sulatusten jälkeen, kun kylmäprosessi pääsee vakiintumaan ~10 minuutissa.
 
Ylös Bottom