MSZ-LN sulatushuijaus

iro

Aktiivinen jäsen
@MikaK , kun laite nyt toimii ja lähettää raportteja Guruun:bileet: niin eipä tuo Decoon siirtäminen tuo olennaista lisäarvoa. Seuraile toimintaa ja laita tänne raporttia havainnoista. Jos innostusta riittää niin jossakin vaiheessa voisi lisätä state-tilan lähettämisen Guruun (tuosta näkee tarkemmin kuinka laite toimii).
Äkkipäätä ajatellen Decoon siirtäminen voisi tapahtua OTA-päivityksenä kuitumodeemin kautta, mutta palataan tähän myöhemmin.
 

MikaK

Jäsen
@iro Jos tuolla state-tilalla näkee et onko huijaus päällä tai pois, ni mielellään sen voin koittaa laittaa toiminaan. Jos teillä vaan hermot riittää neuvomaan.:grandpa2:
 
  • Tykkää
Reactions: iro

iro

Aktiivinen jäsen
Kun usb-kaapeli on kytketty Windowsiin logi tule (ascii muodossa) usb:n kautta. Windowsissa pitä olla sarjaportti-monitori asennettuna jotta tuon saa näkyviin. Helpoin tapa lienee ladata ilmainen Serial Port Monitoring-sovellus Windows sovelluskaupasta.
Sovelluksen asetuksissa täytyy vaihtaa Baud: 115200

En tiedä onko mahdollista saada logia etänä Wifi-verkon yli.
 

iro

Aktiivinen jäsen
@MikaK , @hessuttaja , jos innostusta riittää niin tässä lisää askartelua...

Mitsurunner state-muuttujan arvo kertoo Mitsurunner tilakoneen tilan ja siitä voi päätellä milloin huijausvastu on kytketty.
Ohessa on esitetty tilojen numeroarvot, huijausvastus on kytketty tilossa -1, 0, 1.

ST_RESET = -4, Rele OFF
ST_OFF = -3, Rele OFF
ST_DEFROSTING_STARTED = -2, Rele OFF
ST_HEATING_MIN_TIME = -1, Rele ON
ST_IDLE = 0, Rele ON
ST_TEMP_EXCEEDED = 1, Rele ON
ST_START_DEFROSTING = 2, Rele OFF

Tilakoneen tilakaavio löytyy täältä
https://github.com/VeliML/MitsuRunner/blob/main/Pictures/StateMachine.pptx

Tässä esimerkki Gurun "tila" näkymästä

State-muuttujan arvon saat päivittymään IoT-Guruuun seuraavasti:
1) Lisää IoT-Guruun "tila" FIELD aiemmin luomiesi "ulko", "kenno", "delta" FIELDien rinnalle
2) Platform.yaml tiedostoon laita "tila" FIELD parametrit "topic_state" kohtaan (helpoiten teet tuo kopiomalla topic_delta määrittelyn ja laittamalla rivin lopussa "delta" tilalle "tila". NOTE: both single and double quotes '"pub..."'

topic_heatexchanger: 'pub/jGwFuf8I4speN2hAd...../p5NVA6zTBfPbhNC......./itRVfK2hvdO-yHJg....../kenno'
topic_outdoor: 'pub/jGwFuf8I4speN2hAd...../p5NVA6zTBfPbhNC......./itRVfK2hvdO-yHJg....../ulko'
topic_delta: 'pub/jGwFuf8I4speN2hAd...../p5NVA6zTBfPbhNC......./itRVfK2hvdO-yHJg....../delta'

# MQTT topics. Notice that these are inside both single and double quotes:
topic_outdoor_raw: '"pub/uuu/ccc/nnn/outdoor_raw_temperature"'
topic_state: '"pub/jGwFuf8I4speN2hAd...../p5NVA6zTBfPbhNC......./itRVfK2hvdO-yHJg....../tila"'
topic_excess_timer_state: '"pub/uuu/ccc/nnn/excess_timer_state"'

Tässä esimerkki Gurun "tila" näkymästä

Screenshot_20220112-085530.jpg
 

iro

Aktiivinen jäsen
@MikaK ,noin sen pitäis mennä. Jos OTA menee läpi niin sitten vaan peukut pystyyn ja katsomaan tuleeko gurulle arvoja ( käyrän ilmaantuminen kestää tovin, mutta "last values" näyttää datan heti).
OTA vissiin edellyttä että PC on myös kuitumodeemin Wlanissa.
 

MikaK

Jäsen
Joo. Täytyy muistaa ite aina vaihtaa kone oikeeseen wlaniin et saa sen päivitettyä. Nyt guru näyttää että rele on idle tilassa kun täällä on plussaa ollu koko päivän. Mielenkiintosta nähdä toimiiko mun asennukseni. Relee kärjistä et oo vielä sata varma menikö ne oikein päin. Mut se oon onneks helppo korjata jos ne ei menny.
 

iro

Aktiivinen jäsen
@MikaK , jos rele on kytketty pumppuun väärin päin ja rele on koko ajan lepotilassa (=ei vetäneenä), huijausvastus on jatkuvasti kytkettynä ja tastä luultavasti seuraa että pumppu ei sulata koskaan.
 

puu

Aktiivinen jäsen
Hmm, se näyttäisi siis olevan tilassa jossa haluaisi aloittaa sulatuksen (2 = START_DEFROSTING) . Sulatus ei ala tuolla ulkolämpötilalla, joten se palaa aina 10 minuutin päästä IDLE-tilaan (tila 0). Tuosta sen pitäisi vaihtaa tilaan OFF (-3), jos ulkolämpötola on yli +3°C (oletusasetuksilla). Se kuitenkin palaa takaisin tilaan 2 (tilan 1 kautta).

Mikä on Mitsurunnerin mittaama ulkolämpötila?

RESET = -4,
OFF = -3,
DEFROSTING_STARTED = -2,
HEATING_MIN_TIME = -1,
IDLE = 0,
TEMP_EXCEEDED = 1,
START_DEFROSTING = 2,
 

MikaK

Jäsen
Ulkolämpö näyttää +5,5 astetta, hiukan se heittelee siitä mut 5 asteen korvilla. Kennon anturi näyttää noin 3 astetta plussaa.
 

puu

Aktiivinen jäsen
Huomasin muuten että itselläni on vähän vastaava tilanne päällä juuri nyt. Eli tila on jäänyt veivaamaan 0 (IDLE) ja 2 (START_DEFROSTING) välillä. Tähän löysinkin selvän syyn. Delta ei ehdi mennä sulatuksen aikana negatiiviseksi, joten Mitsurunner ei tulkitse sulatuksen alkaneen. Tästä syystä se jää yrittämään uuden sulatuksen käynnistystä. Tästähän ei ole mitään haittaa. Nykyisestä lämmitysjaksosta tulee vain lyhyt, mikä ei tällä muutaman asteen plussakelillä haittaa mitään. Tässä kohtaa en lähtisi softaa muuttamaan. Pakkasella kuitenkin softa on aina tunnistanut sulatusjaksot ongelmitta.

Erikoista kuitenin tuossa @MikaK:n tapauksessa on, että se ei mene tilaan -3 (OFF) vaikka ulkolämpötila on noinkin korkea. Sinänsähän toiminta ei eroa tuossa OFF-tilasta, sillä huijausvastus on lähes koko ajan poiskytkettynä.

State-arvoon on tässä kuvaajassa lisättty 50, eli 52 = state 2.
1642071945279.png
 
Viimeksi muokattu:

MikaK

Jäsen
Sillon ku latasin ton state koodin koneelle, niin se resetoitui noin tuohon aikaan. Nyt kun sammutin pumpun ni tila vaihtui -2 arvoon.
 

puu

Aktiivinen jäsen
Taidan tietää, mitä tuossa on tapahtunut. Illalla varmaan ulkolämpötila oli vielä +3°C alapuolella. Veikkaan, että klo 23:50 Mitsurunner oli ollut 2,5h käynnissä resetin jälkeen, ja halusi tehdä pakkosulatuksen. Pumppu ei sitten jostain syystä joko sulattanut, tai Mitsurunner ei tunnistanut sulatusta.

Tämän jälkeen Mitsurunner on jäänyt itsepäisesti vaatimaan uutta sulatusta, mutta ei ole havainnut sellaisen tapahtuneen. Koodissa IDLE-tilan logiikka on siten, että sieltä ei voida mennä OFF-tilaan, jos pakkosulatuksen ehto on lauennut, mutta sulatusta ei ole havaittu. Totesin kuitenkin tämän olevan tarpeeton tarkistus, sillä OFF-tilahan antaa pumpun sulattaa joka tapauksessa. Muutin nyt tuota ehtoa, ja muutos on päivitetty GitHubiin.

Eli siis punaisella merkityt kohdat vaihtoivat koodissa paikkaa. Tässä on päivitetty versio:
case ST_IDLE:
// If outdoor temperature average exceeds the threshold, switch off the defrost hack logic

if (id(heat_exchanger_temp).state > HEAT_EXCHANGER_MAX_TEMPERATURE ||
id(outdoor_temp).state > OUTDOOR_TEMPERATURE_TO_ENTER_OFF_STATE) {
id(enter_Off).execute();

}
// If maximum heating time exceeded, start defrosting immediately
else if (id(G_max_heating_time_passed)) {
id(enter_StartDefrosting).execute();
}
// Wait for the temperature delta threshold to be exceeded.

else if (temperature_delta >= TEMPERATURE_DELTA_TO_DEFROST) {
id(enter_TempExceeded).execute();

}
break;
 

iro

Aktiivinen jäsen
Tuuppasin tuon hw_check.yaml:n tuonne Git-repoon:
Nykyinen ESPHome kääntäjä huomauttaa hw_check.yaml käännöksessä

←[33mWARNING 'mitsurunner_hw_check': Using the '_' (underscore) character in the hostname is discouraged as it can cause problems with some DHCP and local name services. For more information, see https://esphome.io/guides/faq.html#why-shouldn-t-i-use-underscores-in-my-device-name←[0m


Nuo alaviivat kannataisi varmaan ottaa pois hw_check.yaml tiedostosta.

esphome:
name: mitsurunner_hw_check
 
  • Tykkää
Reactions: puu

iro

Aktiivinen jäsen
@puu,
Alaviivan lisäksi ESPHome kääntäjä inhoaa vieläkin enemmän isoja kirjaimia sekä space-merkkiä:huh:, testasin että allaoleva nimi kelpaa.
esphome:
name: mitsurunner-hw-check

Pikaisesti katsoin että Mitsurunneriin tekemäsi muutos ei vaikuta tilakone-kaavioon, sillä kaavio ei ota kanttaa missä järjestyksessä tilan poistumisehdot testataan ?
 

puu

Aktiivinen jäsen
@puu,
Alaviivan lisäksi ESPHome kääntäjä inhoaa vieläkin enemmän isoja kirjaimia sekä space-merkkiä:huh:, testasin että allaoleva nimi kelpaa.
esphome:
name: mitsurunner-hw-check
On se nirso. Vaihdoin tuohon.

Pikaisesti katsoin että Mitsurunneriin tekemäsi muutos ei vaikuta tilakone-kaavioon, sillä kaavio ei ota kanttaa missä järjestyksessä tilan poistumisehdot testataan ?
Juu ei vaikuta. Tuo on vähän erikoistapaus ja noita järjestyksiä on vaikea saada tilakaavioon mahtumaan järkevästi.
 
  • Tykkää
Reactions: iro

MikaK

Jäsen
Täällä lämpötilat sahaa sopivasti +2 ja +3 välillä ni toi tilatieto vähän heittelee ihmeellisesti, vaikka latasin uusimman mitsurunnerin siihen. Mut onneks se oli vaan kosmeettinen juttu ni ei sen väliä.
kuva_2022-01-14_174208.png
 

MikaK

Jäsen
Mut jos laitan pumpusta pyyntiä kovemmalle ni sulatus tietenkin alkaa, ja sit toi tilatieto muuttuu hetkeks "normi" käyränpiirtoon. Mut kyllä mä uskon et tämä munkin tekeleenä toimii niinkuin pitää. Pakkasia odotellessa.
 

iro

Aktiivinen jäsen
@MikaK , nyt kun sinulla on vielä tilanne päällä niin voitko laittaa deltaT käppyrän tänne ihmeteltäväksi. Olisiko niin että pumppuyksilöillä on pieniä eroja siinä kuinka herkästi ne lähtevät sulattamaan?
 

MikaK

Jäsen
Tässä on deltaT käppyrä. Kohde jossa pumppu on on vaan 55 neliöinen kämppä, ni lämmöntarve ei ole kauhean kova tämmöseen aikaan kun ei oo kylmä varsinaisesti. Luulen et toi "vika" johtuu siitä. Sulatushuijaus pyrkii tekemään sulatuksen, mutta pumpun oma logiikka ei koe sitä tarpeelliseksi, eikä se olekkaan. Haittahan on vaan siis kosmeettinen tässä, kun releen tilatiedon käppyrä ei oo tasainen :poliisi:
kuva_2022-01-14_200230.png
 

iro

Aktiivinen jäsen
@JoKos , huomasitko että myös sinun pumpun aivosähkökäyrässä on samanlaista syheröä kuin @MikaK :n tapauksessa. Eli tuo näyttää olevan normaali toiminta kun ulkolämpö on hieman plussalla. Tänä aamuna kaksi resettiä noin tunni välein?
 
Tänään sain lastun asennettua, n. Puoli tuntia kävi ja mitsu teki stopin. U4 laitevika, otin huijauksen pois. Onkohan gen2 eri anturi vai mistä tajuaa huijauksen
 

JoKos

Tulokas
@JoKos , huomasitko että myös sinun pumpun aivosähkökäyrässä on samanlaista syheröä kuin @MikaK :n tapauksessa. Eli tuo näyttää olevan normaali toiminta kun ulkolämpö on hieman plussalla. Tänä aamuna kaksi resettiä noin tunni välein?
@iro , huomasin syheröt aamulla. Jälkimmäinen resetti oli itse aiheutettu, otin vahingossa koko pumpun virrattomaksi.
 

iro

Aktiivinen jäsen
@hessuttaja , U4 viittaa ulkoyksikön tersimstoriin... huijausvastus 33kohm on OK. Pystytkö Guru käppyröistä päättelemään tuliko U4 silloin kun huijausvastus kytkeytyi päälle ? Jos noin niin vika huijauskytkennässä.
 

masse_

Jäsen
Täällä myös sama U4 virhe, Melcloudin ilmoitus näyttää tulevan viiveellä mutta Mitsurunnerin MQTT-viestien perusteella "Defrost prevention control" on mennyt Off->On 12:34 ja samalla minuutilla virranmittauksen mukaan pumppu pois päältä. Ei kai tässä kuin koppa taas auki..

Defrost state machine / Temperature delta MQTT-viestiin voisi muuten lisätä "unit_of_meas": "°C", Home Assistant ei muuten osaa piirtää graafia kun käsittelee stringina. Muuten kyllä tosi näppärä että HA osasi automaattisesti tunnistaa nuo ja luoda sensorit
 
Täällä myös sama U4 virhe, Melcloudin ilmoitus näyttää tulevan viiveellä mutta Mitsurunnerin MQTT-viestien perusteella "Defrost prevention control" on mennyt Off->On 12:34 ja samalla minuutilla virranmittauksen mukaan pumppu pois päältä. Ei kai tässä kuin koppa taas auki..

Defrost state machine / Temperature delta MQTT-viestiin voisi muuten lisätä "unit_of_meas": "°C", Home Assistant ei muuten osaa piirtää graafia kun käsittelee stringina. Muuten kyllä tosi näppärä että HA osasi automaattisesti tunnistaa nuo ja luoda sensorit
Mulla oli vastus väärin kytketty, eilen jännitys pärinöissä laitoin molemmat jalat samaan vipuvakoliittimeen eli arvo oli 0. Nyt on pumppu ollu 40min päällä, katsotaan tilttaako vielä. Asennuksen tein silleensä et oma turvakytkin huijaukselle ja rasia seinässä niin saa ilman työkaluja teholastun offille ja muutokset tehtyä ilman kuorien availua
 
Ylös Bottom