Nedis 7000BTU siirrettävä ilmastointilaite ei puhalla kylmää

vpekkari

Tulokas
Tervehdys foorumille!

Itselläni kolmisen vuotta vanha otsikon mukainen laite käytössä. Viime kesän helteillä puhaltelin vielä kylmää ilmaa. Nyt ollut säilytyksessä sisällä kuivassa ja viileässä. Irto pölyä ei kennoissa ole, olen siitä aina huolehtinut.

Nyt talvisäilytyksen jälkeen päätin kokeilla laitetta. Olevinaan toimii normaalisti: puhallin toimii, kompressori käynnistyy, mutta kylmää ei tule. Kun laite on aikansa päällä, alkaa höyristimen kenno jäätyä toisesta reunasta. Tässä vaiheessa tulee vain häivähdys viileää. Jäätymisilmiö siinä on ollut jo ainakin viime kesänä aina alussa, mutta kun laite oli ollut päällä noin 10 minuutia, jää hävisi ja kylmää tuli normaalisti. Nyt jää ei häviä, eikä kylmää tule.

Laitteen ottotehoksi on ilmoitettu 792W. Sähkönkulutusmittari näyttää 430-450 wattia, eli paineita ei ilmeisesti muodostu. Kun laitteen kääntää nurinniskoin, lorinaa kuuluu. Ainetta (R290) on siis jonkin verran tallella ja täytyy ollakin, koska jäätäkään ei muuten tulisi. Käyttöohjeen mukaan jos laite on ollut muussa kun pystyasennossa, pitää odottaa 2 tuntia ennen käynnistystä. Oli siis pystyasennossa talven yli, enkä kallistellut ennen ensimmästä kokeilua.

Kyllähän tuo serriin taitaa mennä, mutta jää vaivaamaan, että missä vika? Aineetko karanneet, vai onko kopressori vikaantunut siten, ettei paineet nouse? Männänrenkaatko jumissa? Täytetäänkö noita siirrettäviä laitteita missään? Max 100 euroon asti voisi vielä huollosta maksaa, mutta tuossa menee se kipuraja kun nämä on halpoja muutenkin.
 

repomies

Hyperaktiivi
Jos höyrystin jäätyy toisesta reunasta niin vuotoonhan se viittaa, tai kylmäainekierron ongelmaan (kapillaari tukossa tai eev jumissa). Yleensä kylmäainevuoto.

Voi siellä öljytkin lorista.
 

kotte

Hyperaktiivi
Täyttöventtiilin puuttuminen ja uudelleentäyttö ei tuossa ole suuri ongelma, mutta vuotopaikan löytäminen ja korjaaminen voivat sitäkin pahemmat olla. Hyvin epävarmalla pohjalla tuollaisen kunnostamismahdollisuus on ammattikorjaamon hinnoin. Ei tuollaisen pitäisi voida vuotaa mistään, eli kyseessä on joko valmistusvirhe tai sitten pahasti virheellinen käsittely tai säilytys, mistä ei tässä liene kyse.
 

vpekkari

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Kiitos vastauksista! Vaikuttaa siltä, että aineet karanneet. Löysin myös mahdollisen vuotopaikan. Laitteen täyttö on tehty siten, että kaasut sisään ja sitten niitattu putken pää kiinni. Siinä ei ole minkäänlaista juotosta. Vahva oletus on, että sieltä ne on karanneet hissukseen ulos vuosien myötä.

Minkään valtakunnan järkeähän tämän korjaamisessa ei ole, mutta olisi mukavaa saada propaania sisään ja testattua, että pelaako vehje. Tuohon saisi varmaan helposti juotettua myös täyttöventtiilin.

Tuossa niittauksen päällä siis oli R290 tarra, mistä päättelin että tästä on laite täytetty.
 

Liitteet

  • photo_2023-05-14_19-06-23.jpg
    photo_2023-05-14_19-06-23.jpg
    114,1 KB · Katsottu: 58
Viimeksi muokattu:

vpekkari

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Meinasin, että kysäisen jostain kylmäkonehuollosta, että mitä tämmöisen täyttöventtiilin asennus ja R290 aineet maksaisivat. Uusi laite kuitenkin on muutamia satasia, eikä niissäkään ole täyttömahdollisuutta, joten sama vika todennäköisesti uhkaa ennemmin tai myöhemmin.
 

kotte

Hyperaktiivi
Meinasin, että kysäisen jostain kylmäkonehuollosta, että mitä tämmöisen täyttöventtiilin asennus ja R290 aineet maksaisivat. Uusi laite kuitenkin on muutamia satasia, eikä niissäkään ole täyttömahdollisuutta, joten sama vika todennäköisesti uhkaa ennemmin tai myöhemmin.
Ei tuohon ehkä kannattaisi edes juottaa täyttöventtiiliä (jollainen maksaa muutaman euron kappale nettikaupoissa), vaan hommata lukittuvat putken puhkaisupihdit, jolla saa täyttöhaaraan kiinni adapterin, josta voi tarvittaessa tyhjiöidä ja täyttää . Sitten vain "jarruputkipihdeillä" putki suuppuun ja juotos päälle varmistukseksi.

Eihän tuollaiset pihdit nyt muutamaa kymppiä enempää maksa Amazonilta tms. tilattuna, mutta ilman kokemusta ensimmäisellä kerralla tulee varmaan susi.
 

vpekkari

Tulokas
Ongelma "ratkaistu". Romu saa lähteä ser-konttiin. Hommasin käytettynä 20-vuotiaan 9000BTU:n tehoisen mitälie merkkiä onkaan (etupaneelissa KY-26/A). Kylmää tulee niin, ettei pitkään viitsi pitää käsiä edessä. Kaikki tehot näyttäisivät olevan tallella ja mittaamani lämpötila edestä alimmillaan päälle 6 astetta kun sisään menevä ilma 24 asteista ja ehkä enemmänkin, kun ei ollut lauhduttimen putkea kiinni.

Tietysti tässäkin on se 1-putkisen ongelma, eli vetää lämmintä korvausilmaan sisälle, mikä huonontaa hyötysuhdetta. Toki laitteen voisi modata kaksiputkiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom