Nibe 310p laukaisee sulakkeen

JJ2019

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Hei, olemme asuneet 3 viikkoa tätä taloa ja nyt Nibe lakkasi toimimasta. Lämpimän veden tulo lakkasi ja menin ihmettelemään tuota Niben taulua. Niben automaattisulake oli lauennut, myös sähkötaulussa oli lauennut yksi pumpun sulakkeista. Jos molemmat kytkee takaisin, toinen laukeaa. Sulakkeet laukeaa vaikka Niben käyttökytkin olisi 0-asennossa. Onkohan kukaan törmännyt vastaavaan?
 

repomies

Hyperaktiivi
En ole kuullut moisesta mutta voin kai spekuloida aiheuttajasta.

Käyttökytkimen 0-asennon pitäisi pudottaa kaikki kuorma laitteesta. Ihan kaikki. Vaihesähköjen pitäisi tuossa tilassa päästä vain siihen käyttökytkimelle ja kontaktoreille asti.

Nibessä oleva automaattisulake on vain yhdelle vaiheelle, jos veikata pitää niin se on laitteen älylle + kompressorille + puhaltimelle. Piirikaaviosta tuon näkisi, pitäisi kai kaivaa se jostain.

Jos vika olisi syöttävässä johdossa niin jotenkin luulisi että niben sulake ei juuri vaikuttaisi mitään.

Jos kontaktori olisi jäänyt vetämään niin laitos voisi viedä sähköä kaiketi nolla-asennossakin, ja polttaa sulakkeen mikäli vastukset olisivat oikosessa, tai räpsytellä kattilan suojatermaria, jos vastukset ovat ok, mutta nyt kun tuohon toimintaan vaikuttaa se niben oma automaattisulake niin kallistun siihen suuntaan että kontaktorit eivät aiheuta tuota vaan vika on siinä käyttökytkimessä itsessään. Muitakin vikoja voi toki olla.
 

repomies

Hyperaktiivi
Kurkkasin sitä piirikaaviota. Käyttökytkimelle ei nollajohtoa tietenkään tule joten vaikka siitä nyt mitä ilmeisimmin menee sähkö läpi nolla-asennossakin, niin jotain vikaa lienee käyttökytkimen jälkeenkin, joka sitten aiheuttaa ylikuormaa. Onko se kompura vai joku muu, paha sanoa.

Jos tuommoista pitäisi itte debuggailla niin kiskoisin kuormia pois ja katsoisin alkaako sulake kestää. Toki taulun sulake alhaalla kun räplää.. Releiden perässä on ainakin kompura, sen johdoille on ruuviliitäntä (vähän hankalat tukiholkit, ei tule ilman piikillä kampeamista irti välttämättä). Puhaltimelle on ihan liitin. Kiertopumpulle ehkä myös, en muista. Kompurasta aloittaisin, relekortin pinnit 1,2,3 muistaakseni, siinä se ruuviliitäntä on.
 

JJ2019

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Kokeilin nyt pudotella kompressorin, puhaltimen, kiertovesimoottorin ja shunttimoottorin pois. Otin vaan liittimet/johdot irti relekortista. Ei vaikutusta. Pitäisi löytää tästä muuttokaaoksesta yleismittari niin voisi vähän mittailla tuota käyttökytkintä.
 

JJ2019

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Pääsin asiassa hiukan eteenpäin. Sulakkeet laukesivat vaikka käyttökytkin oli 0-tilassa, koska yksi kytkimen kontakteroista oli hitsannut kiinni. Nyt voi varmaan olettaa että tämän kyseisen kontaktorin perässä on viallinen osa tai osat. Jos oikein päättelin niin tämä on piirikaaviossa näkyvän kytkimen ylin kontaktori.
 

repomies

Hyperaktiivi
Jopas on. Jos eliminoit koko relekortin liittimet, niin jäljelle jää enää puhaltimen muuntaja tai siis kytkentäriman 22 kohta 10 ja kompressorin lämmitin osa 68. Molempiin pitäisi tulla johto käyttökytkimeltä kohdasta 5. Tuo on se kaavion ylin pinni joka oli ilmeisesti hitsannut kiinni.

Sitten voi olla vielä kuormavahti, mutta yleensä sitä ei ole kytketty, ja jos se ei ole hitsannut kiinni niin ei se sitten ole se.

En ole yllättynyt että yksi kytkimen kontakteista oli hitsannut kiinni. Epäilinkin sitä.
 
Viimeksi muokattu:

JJ2019

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Vika alkaa nyt löytyä. Mikähän tuo kompressorin rungon ympärille kiinnitetty punos on? Sille menevän johdon kun irrottaa käyttökytkimeltä, alkaa pumppu toimia.
 

JJ2019

Tulokas
Tuo johto oli aika huonossa jamassa, ja lähti irti tuosta klemmarin näköisestä punoksesta.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kompuran lämmitin rikkoutunut. Pitää öljyt lämpimänä kun laite seisoo.
 

repomies

Hyperaktiivi
Jeps, eipä siinä tosiaan ollut enää kuin kaksi vaihtoehtoa joista toinen oli tuo. Kompuran lämmitin ei ole siellä turhaan joten ehkäpä kannattaisi jättää se kompura myös toistaiseksi irti relekortilta. Muuten sekin voi rikkoutua kesän pätkäkäynnillä.

Onnittelut asian selvittelystä, saat lämpimän suihkun!
 
Ylös Bottom