Nibe 310P tiputtelee vettä, alhainen paine

Onkohan muilla tullut vastaan tällaista?

Testailin vähän, että mitä tapahtuu, kun ottaa Nibestä vastukset pois päältä. Jätin reiluksi vuorokaudeksi ne pois päältä, kun oltiin poissa ja halusin nähdä mitä tapahtuu kun pelkkään lämmitykseen menee vesi. Kattilan lämpötila tippui 27 asteeseen, paine 0,1 baria ja alkoi vettä tiputtelemaan kuvassa näkyvissä kohdista (koneen alaosassa siis).

Lämpötilan tippumisen vielä ymmärtää, mutta mistähän tuo paineen putoaminen ja veden tiputtaminen voisi johtua?

310P vesivuodot.jpg
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Paine putoaa samalla kun vesi jäähtyy, koska vesi kutistuu samalla. Vettä ei kuuluisi tulla noista paikoista. Joko laitteessa vesivuoto tai todennäköisemmin laitteen ulkopinnalle tai puhallinkotelon alle kondensoituu vettä, koska jäteilma on kylmää. Kompura on tehnyt kovasti töitä kun sähkövastus on ollut estettynä ja kondenssivettäkin on tällöin varmasti tullut paljon. Tuleeko tuolta kondenssiletkun kautta vettä? Ainakin sulatuksen aikana sieltä pitäisi veden poistua.
 

jk_single

Jäsen
Lämpeneekö yläkerta myös vedellä? Meillä samanlainen talo ja ei ole mitään ongelmaa pitää näillä keleillä lämpimänä pelkän kompressorin voimin, ei ole vesi vedetty yläkertaan mutta se ei muutenkaan tarvitse nyt montaa kW.

Jotain outoa on kyllä Nibessä, onko nyt sulattanut monta kertaa ja on kondenssiletku tukossa?

Mikä on normipaine? Paisuntasäiliö saattaa olla tyhjä ilmasta jos paine laskee noin alas, normaalia jos ei ole ikinä täytetty. Meillä meni koko Nibe vaihtoon 2012 kun rupesi vuotamaan patterivettä säiliöstä (vm 2001)
 

pAy

Aktiivinen jäsen
Ei tuolta montaa tippaa ole kuvan mukaan tullut, näkyy tuossa pölykasassa jäljet, kondensoi jäteilma puolelta...

Paisuntasäiliön koko ei riitä noin suurelle lämpötilan pudotukselle jos vesimäärä on suuri, ehkä paineet myös tippuneet.
 
Joo myös yläkerta lämpenee vedellä. Normaalipaineet huutelee Barin molemmin puolin. Tosiaan joltain kondenssivesiltä noi vaikuttaisivat, koska vaan tiputtelee. En osaa sanoa, että kuinka usein sulattelee, kun ei ole mitään seurantaa siihen viritelty, että seuraisi tuota sulatus valoa.

Nyt vastuksella lämmittäessä ollaan taas 48 astetta ja 1,3 bar eikä vesiä valu mistään. Muutenkin mielestäni vähän matala tuo vesisäiliön lämpötila, kun ei nosta yli 50 asteen edes silloin kun lämmittää vastuksella
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
En tiedä onko tuossa laitteessa vesipytyn kompuraa ohjaava anturi kytketty antamaan tieto myös etupaneelin lämpötilanäyttöön. Muistaakseni 410:ssa näytössä oleva lukema/anturi ohjasi vastuksia ja toinen anturi ohjasi kompuran startteja/stoppeja. Jos vaikuttaa siltä, ettei vesi lämpene tarpeeksi niin anturin tai anturit vaihtamalla asia voi korjaantua.

Kondensoituminen voi tapahtua myös jäteilmakanavan pinnalla, josta voi valua lähes minne tahansa. Se kannattaa tsekata koneen päältä silloin kun kompura on käynnissä.
 
Ei vaikuttanut jäteilmakanava kondensoivan ainakaan päältä. Sen verran paksut ja tiiviit eristykset siinä oli ympärillä, että vaikea sanoa putken pinnalta.

Tutkailin lisää arvoja ja muuten näyttivät mielestäni olevan ok, mutta kanavan 10 (Laskennallinen lämpötila) ja kanavan 2 (Menolämpötila) erotus (eli kanava 11) oli aika suuri eli 17 astetta. Menolämpötila oli melkein sama kuin kattilan lämpötila eli ~46 astetta, kun laskennallinen menolämpötila oli vain 28 astetta.

Laitoin koneen huoltotilaan (R) ja koitin säätää shunttia käsin, mutta tuntui olevan aivan jumissa. Koitin painaa ja vetää ja vääntää, mutta mihinkään suuntaan ei liikahtanut. En tosin ihan gorillan otteella vielä kokeillutkaan.

Shuntti näkyy olevan täysin auki asennossa:
Shuntti auki.jpg


Huoneista termostaateilla patterit säädetty. Mielenkiintoista myös oli se, että kun koneen sammutti ennen huoltotilaan laittamista niin vettä alkoi tiputtaa huomattavasti enemmän, jopa pienenä norona sitä vettä samoista kohdista kuin aiemmin.
 
Jotain outoa on kyllä Nibessä, onko nyt sulattanut monta kertaa ja on kondenssiletku tukossa?
Tämä paljastui syyksi veden tiputtamiselle. Kondenssiletku oli täysin tukossa ja sulatusvedet tulivat yli äyräiden. Vuotivat loppujen lopuksi ruuvinreikien kautta etuseinää pitkin alas asti.
20201109_174921.jpg


Mutta tuo shuntti venttiili tuntuu tosiaan olevan jumissa kun ei liikahda ei sitten millään.

Mikähän verran tätä uskaltaa purkaa ennen kuin alkaa vuotaa jostain kohtaa vettä ulos?
20201109_184627.jpg
 
Eipä sekään irti asti lähtenyt, vaikka avasi kokonaan. Ja siltikin on kyllä aivan jumissa tuo shuntti. Tiedä sitten, että maksaako vaivaa lähteä tuota korjauttamaan tai olisiko edes mahdollista, taitaa täytyä hyväksyä vaan se, että kierrättää sitten sitä 50 asteista vettä siellä putkissa kesät talvet ja pattereiden termareista säädellä vaan huoneita...olisi kyllä mielenkiintoista tietää, että paljonko tuo aiheuttaa lämpöhukkaa.
 
Joo olihan tuolla Torissa just 410P osia tarjolla varaosiksi, mutta erilainen shuntti oli ja varmaan vaikea tietää, että pelaako sitten yhteen. Ja vähän epäilyttäis itse lähteä tota vaihtamaan muutenkin, kun kerta toimii noin sentään.

Vaikea tuntui olevan saada sitä säädintä siitä irti kun ei ole mitään reunaa mistä sais otetta, mutta ehkä täytyy vielä kerran yrittää.
 
Dodiin, lähtihän se. En tajunnut, että tuo koko shunttimoottori lähtee siitä vaan yritin tuota kääntönamiskaa vaan irrottaa...sitten putkipihdeillä siitä vetämällä tulikin se koko höskä irti.
20201113_192541.jpg

Vaan ei toi kara tunnu liikkuvan vaikka putkipihdeillä vääntää. Eihän tossa enää mitään lukitusta voi olla päällä? Onko Newtonmetrien lisääminen ainoa lääke jämähtämiseen? Toi voi olla ollut pitkäänkin jumissa ja ei millään haluis hajottaa koko systeemiä.
 
Keräsin vähän rohkeutta ja lisäsin momenttia niin kyllähän se liikahti kuin liikahtikin. Vähän kääntelin eestaas, ja selkeästi alkoi vähän jouhevammin kara pyöriä (just ja just sormivoimin). Laitoin säätimen takas kiinni niin katsotaan, että jaksaako säädin nyt kääntää sitä.
 
Vastaus on kyllä, kyllä jaksaa.

Paljon kiitoksia kaikille avusta ja tsemppauksesta!

Ketjun TL; DR:
 • Veden vuotaminen: sulatusvesien putki tukossa
 • Paineiden tippuminen: normaalia kun kattilan lämpötila tippuu reilusti alle normaalin
 • Shunttiventtiili jumissa: säädin irti ja karan kääntäminen käsityökaluin.
 
Viimeksi muokattu:
Paineita on tultu tässä seurailtua märkätilojen vesikiertoisen lattialämmityksen asennuksen jälkeen ja vähän ihmetyttää kyllä nyt käytös. Shuntti on nyt kesän ollut käsisäädöllä vakioasennossa, jossa kiertoveden lämpötila on ~30 astetta. Systeemiä on myös ajettu nyt pelkällä kompuralla jolloin iltaisin kylpemisen yhteydessä kattilan lämpötila laskee aina joskus alle 40 asteenkin ja paineet vastaavasti 0,2-0,3 bar tienoille. Tässä mitä nyt tarkoitan kuitenkin paineiden seurannalla niin tarkastettu aamuisin kun kattilan lämpötila on 50 astetta.
 1. Vettä päästetty lisää systeemiin 1 bar asti.
 2. Paine tippuu päivittäin n. 0,05-0,1 bar 0,4-0,5 bar asti. Ylivuotoventtiilistä ei mielestäni ole tullut mitään, eikä sieltä nyt varmaan tuossa 1 bar tienoilla pitäisikään tulla mitään.
 3. Toistetaan vaiheet 1 ja 2 muutamaan otteeseen.
Nyt sitten kun jätti lisäämättä painetta ja seuraili hetken aikaa, että miten alas se paine oikein menee niin se onkin parin viime päivän aikana noussut sieltä 0,4 barista 0,7 bar ihan lisäämättä vettä (edelleen tarkastettuna aamulla kun kattilan lämpötila 50 astetta).

Kaksi asiaa tässä nyt sitten mietityttää, olisikohan jollain valaista ajatuksia:
 1. Miksi paine ei pysy 1 bar? Onko tuossa systeemissä joku paikka mistä kautta vettä voi päästä karkuun?
 2. Miksi paine nousee vaikka kattilan lämpötila on vakio ja vettä ei ole lisätty? Vaikuttaako esim. ympäristön lämpötila lämmitysjärjestelmässä kiertävään veteen niin paljon, että vaikuttaa noin paljon? Sisälämpötila on kylminä öinä tippunut joskus alle 19 asteeseen ja päivällä taas nousee lähemmäs 22, kun termarit radiaattoreissa eivät ole auenneet vielä ja päivällä aurinko lämmittää taloa.
 

pelzi_

Vakionaama
Kyllä suljettu verkoston osa täynnä kylmää (huoneenlämpöistä) vettä tietenkin sisältää pienemmän tilavuuden vettä kuin se sama osa hanat auki täynnä lämmintä vettä.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Tässäkin tapauksessa saattaa olla paineheittelyn syynä kalvopaisunta-astian toimimattomuus. Paisunta-astian tehtävä on joustaa molempiin suuntiin lämpötilan vaihdellessa, jolloin tilavuus elää samalla. Esipaine väärä? Kattilan paine 1 bar on mielestäni turhan paljon ellei ole todella korkea rakennus.
 

Seppaant

Aktiivinen jäsen
Tässäkin tapauksessa saattaa olla paineheittelyn syynä kalvopaisunta-astian toimimattomuus. Paisunta-astian tehtävä on joustaa molempiin suuntiin lämpötilan vaihdellessa, jolloin tilavuus elää samalla. Esipaine väärä? Kattilan paine 1 bar on mielestäni turhan paljon ellei ole todella korkea rakennus.
Ensimmäiseksi pitää tarkastaa paisunta-astian esipaine.
Ellet itse osaa foorumilta annettavien ohjeiden perusteella, niin kutsu asiansa osaava asentaja tekemään se.
 
Kiitoksia hyvistä vinkeistä, tuo paisunta-astian toiminta vaikuttaisi hyvältä tsekata. Toisesta ketjusta löysin tällaisen kuvauksen joka osui kuin nyrkki silmään:
Yleensä tuon esipaineen katoamisen huomaa myös siitä, että painemittari nousee heti kun lisäät vähänkin vettä systeemiin
Ei vaikuttanut ensi-vilkaisulla mitenkään ylitsepääsemättömän hankalalta tuo paisunta-astian toiminnan varmistaminen, löysin tällaiset ohjeet:
 1. Laske paine matalaksi verkostosta ja sammuta pumppu.
 2. Säädä ilmanpaine PA:ssa 0,4-0,5 bar. Digitaalimittari on lähes välttämätön näin pienissä paineissa.
 3. Nosta verkoston painetta ja seuraa painemittaria. Hiukan yli 0,5bar pitää kuulua veden virtausääni paisunta-astiaan.
 4. Hidasta painne nostoa ja kun venttiilien sulkemisen jälkeen paine asettuu 1,0bar ilmaa verkosto ja varaajat sekä lämpöpumppu.
 5. Nosta paine 1,0 bar.
 6. Käynnistä kiertovesipumppu.
 7. Tarkista varoventtiilin ylivuotoputki ja laita siihen astia joka kerää veden.
Täytyy tässä käydä varmaan ilmanpainemittari-ostoksilla ja kokeilla sitten joku ilta paneutua tähän.
 
Hmm...ei oikein tullut lopullista selvyyttä vielä asiaan.
Paisunta-astian venttiili falskasi vähän niin vaihdoin venttiilin sielun uuteen (puolison polkupyörä luovutti auliisti vara-osan). Tämän jälkeen paineet tuntuvat paisunta-astiassa pysyvän, mutta edelleen kattilan paineet putoavat sen jälkeen kun on nostettu 1 bar.

En ihan ottanut selvää, että onko paisunta-astiassa kaivossa mahdollisesti vuotoa. Ilmat tosiaan pysyivät sisällä, mutta ulos päästessä kuulostaa ihan kuin siinä tulisi vähän vettä seassa mukana. Ei se kuitenkaan mitenkään tosiaan täynnä vettä ole kun ei sieltä sitä ulos tullut venttiilin sielun vaihtamisen yhteydessä. Se venttiili ei kuitenkaan ole ihan paisunta-astian pohjalla joten voihan sieltä vettä löytyä silti. Kattilaa paineisteassa myös vähän vaikuttaisi, että paine-eroa ei ainakaan kovin paljon ole kattilan ja ilma-puolen välillä. Jostain muistan lukeneeni, että 1 bar kattilan paineessa ilma-puolella pitäisi olla 1,5 bar. 0,5 bar siis ilmapuolelle laitoin ennen kattilan paineistamista.

Ei näyttänyt hirveän houkuttelevalta urakalta lähteä tuota paisunta-astiaa vaihtamaan...vaikka näennäisesti sen ehkä sieltä saisi ujutettua pois niin käytännössä taitaa olla mahdotonta ilman että koko laitoksen irrottaa ja siirtää.
 

misa64

Aktiivinen jäsen
Tarkista vielä jos olet päästänyt kattilan paineet pois ylipaineventtiilin/varoventtiilin kautta että se pitää. Se jää helposti vuotamaan kun sitä niin harvoin käytetään. Johtuisko kalkista tai jostain mikä pääsee väliin kun sitä avataan.
 
Hankala virittää siihen jotenkin mitään pätevää pitävää seurantasysteemiä, mutta kyllä mä siinä aika pitkän tovin istuin vieressä ja katsoin kun paineet laski, mutta ei siitä varoventtiilin putkesta mielestäni enää mitään tullut.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Tarvitseeko siellä kattilassa olla sitä 1 baria? Minne asti se nyt laskee tekemättä mitään? Entä minne taas nousee kun kattilassa on täydet lämmöt? Paineeseen vaikuttaa siellä lämmityskierrossakin olevan veden lämpö. Minun järjellä kalvo paisunta-astiassa pysyy ”keskellä” kun paisunta-astiassa ja kattilassa on sama paine ja lähtötilanteessa se olisi tavoitteena.
 
Vettä päästetty lisää systeemiin 1 bar asti.
Paine tippuu päivittäin n. 0,05-0,1 bar 0,4-0,5 bar asti. Ylivuotoventtiilistä ei mielestäni ole tullut mitään, eikä sieltä nyt varmaan tuossa 1 bar tienoilla pitäisikään tulla mitään.
Toistetaan vaiheet 1 ja 2 muutamaan otteeseen.
Nyt sitten kun jätti lisäämättä painetta ja seuraili hetken aikaa, että miten alas se paine oikein menee niin se onkin parin viime päivän aikana noussut sieltä 0,4 barista 0,7 bar ihan lisäämättä vettä (edelleen tarkastettuna aamulla kun kattilan lämpötila 50 astetta).
Eihän tässä varsinaisesti kai mitään ongelmaa ainakaan vielä ole, kun vesi kiertää ja lämpiää ihan normaalisti. Lähinnä tässä ihmettelin, että oireileeko tuo paineen pudotus sitä, että joku jossain falskaa. Jotenkin oma maalaisjärki sanoo, että jos periaatteessa suljettuun lämminvesijärjestelmään lisää kylmää vettä ja paineet lähtevät heti laskemaan niin jossain falskaa.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Ei tuo paha vaihtelu ole 0,4 - 0,7 bar. Sitä en osaa sanoa, että onko sitten vuotoa silloin 1 bar paineella ja minne vuotoa on. Ehkä ajelisin sillä 0,5 bar paineella ja seuraisin tilannetta.
 

misa64

Aktiivinen jäsen
Hankala virittää siihen jotenkin mitään pätevää pitävää seurantasysteemiä, mutta kyllä mä siinä aika pitkän tovin istuin vieressä ja katsoin kun paineet laski, mutta ei siitä varoventtiilin putkesta mielestäni enää mitään tullut.
Ei se varoventtiili sitten ole syypää paineen laskuun! Jos olisi ,niin kyllä se vuotaisi niin että havaitsee!!
Mutta jossainhan se vuoto pitäisi kyllä näkyä!
 
Jotain selkeästi sain aikaiseksi kun yön aikana oli tippunut paineet nollaan. Nyt päivän aikana pari kertaa jo täytellyt, kun tuntuu että vähän nopeammin kuin aiemmin tulee paineet alaspäin ja ei tosiaan enää pysähdy 0,5 bar vaan menee alemmas selkeästi. Yksi minkä tein eilen niin nostin paineet 2,5 bar kun testasin varoventtiiliä, että aukeaako se itsestään. Jos jossain oli pieni vuoto aiemmin niin ehkä onnistuin sitä nyt sitten kasvattamaan...
 
Testasin vielä siten, että laitoin lämmityskierron menon ja paluun kiinni, että ei vaan verkostossa jossain ole vuotoa, mutta edelleen paineet karkasivat. Käsittääkseni pakko olla siis tuo paineen lasku nimenomaan pumpun sisällä. Missähän tuossa vielä voisi falskata?
 
Ylös Bottom