Nibe F370 säätäminen

Makke95

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Tuli kesällä nyt ostettua ensimmäinen omakotitalo jossa on otsikossa mainittu PILP. Edellinen omistaja ei hirveästi leivinuunia/takkaa talvisin lämmitellyt eikä juurikaan säätänyt asentajien jäljiltä pumppua. Itellä on nyt sitten varmasti termit ja muut hakusessa mutta laittelen vähän tietoja talosta ja nykyisistä säädöistä.

Nyt seurannut helmi-palvelun kautta lämmitystä ja on niin korkeita lukemia jo 0-keleillä ja parin asteen pakkasilla, että kaikki ei taida olla ihan kunnossa.
Heinäkuu: 721kWh
Elokuu: 811kWh
Syyskuussa: 1036kWh
Lokakuu: 1767kWh
Marraskuu: 2305kWh (90+kWh, 115kWh päiviä ollut..)
Joulukuu (arvio): 2200kWh

- Asuu 2 aikuista, 1 alle kouluikäinen lapsi, jotka säästelijäästi yrittänyt elellä, ruokaa tehdään paljon leivinuunissa yms. tiedätte kyllä.

-82 vuoden talo, johon käyttövesiputket uusittu ja kyseinen PILP vaihdettu v 2017. Eristys ei nyt ehkä ihan nykypäivän säädösten mukaiset.

-Talossa on ilmalämmitys(ritilät lattiassa mistä lämmin ilma tulee) kaikissa muissa huoneissa paitsi kh+s, joihin saneerauksen jälkeen laitettu suora sähköllä toimiva lattialämmitys. Takkahuoneessa on molemmat eli ilmalämmitys+lattialämmitys

-Puukiuas, joka lämpenee n. 2krt viikossa, Leivinuuni n. 2-3krt viikossa, Takkaa ei juurikaan polteta. Leivinuunin yläpuolella on heti poistoputki jonka luulisi aika hyvin lämmittävän kun uuni hohkaa lämpöä, näin ei kuitenkaan minun mielestäni ole ollut. "Ilmaisia" puita ois niin paljon kun jaksaa poltella.


-Autoja ei ole pidetty lämmityksessä juuri ollenkaan. Autoissa on polttomoottorit niinkun oikeissa autoissa on, eli ei ole ladattu autojakaan.

Sitten niihin lämpötietoihin;

Talo oli noina kuukausina säädetty aikalailla niin että
-Lämpötila 22 astetta
-Lämpökäyrä 7+0 (tämä varmaan iso syypää?)
-Vesi on säästö asetuksella ja hyvin aina riittänyt.
-max vastuksen teho ollut 8kWh
-Normaali puhallusnopeus 65%

Tässä käynnityslogista 2 eri kuvaa kun ollut alle 0 asteen ja yli 0 asteen.

Melko iso ero höyrystimessä ja jäteilmassa? Miksi? Se on tuossa 0-asteessa tuo raja ilmeisesti että vastukset tai jokin menee päälle, mutta mistä sitä säädetään vai mistä nuo noin rajut erot syntyy?

Säädin nyt tuossa tämmöiset asetukset kun tuli näitä foorumeita luettua ja näen vasta huomenna helmi-palvelusta onko miten vaikuttanut:
Lämpötila 22 astetta
Lämpökäyrä 4+0
Vesi säästöllä edelleen
-Vastus pois päältä kokonaan nyt ja säädin max vastuksen tehon 2kWh, kun pitää se varmaan päälle laittaa kun ei jaksa lämmittää vettä.
Puhallusnopeus 65%

Näyttää nyt seuraavaa:

Eli huoneiden lämpötilaa pitäisi saada ylös, mieluiten niin että leivinuunin lämmitys tekisi suurimman työn. Lämmin vesi on kyllä hyvin riittänyt eikä PILPillä tarvitse tosiaan kh+s lattioita lämmitellä. Nyt tosiaan vastus pois päältä, mutta ei taida jaksaa lämmittää vettä nyt -5 asteen pakkasella kun käyttöveden täyttö näyttää 28c.

Jos joku jotain sai selvää ja osaisi neuvoa säätöjä niin olisi hienoa. On tuon käyttö vielä pahasti hakusessa ja kohta taitaa oikeat pakkaset vasta tulla niin ei tekisi mieli yli 500e/kk laittaa sähköön rahaa.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Heinäkuu jo vähän ihmetyttää - mahtaako Nibessä olla vastusten käyttö aika herkällä ? Näkeekö siitä Helmi-palvelusta tuntikohtaisia lukemia ?
 

Makke95

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Heinäkuu jo vähän ihmetyttää - mahtaako Nibessä olla vastusten käyttö aika herkällä ? Näkeekö siitä Helmi-palvelusta tuntikohtaisia lukemia ?
Kyllä näkyy tuntikohtaisesti.
Tässä esimerkiksi eilinen 26.12 jolloin olimme poissa kotonta ihan koko päivän ja tulimme kotiin vasta klo 21 jälkeen. Leivinuuni+3h lämmitetty saunaa 24. pv, jolloin takkahuoneessa lämpö nousi 31c ja muiden sisätilojen lämpö 24.5c kun oli yli 15hlö paikalla, joten ihan viileänä ei ole talo varmasti vielä ollut ainakaan yöllä. 60kWh koko päivän kulutus.

3.5kWh mennyt yöllä ja klo 20:00 mennyt jopa 4kWh, emmekä silloin kotona viel ollut. Pakkastakin vain 1.5 asteen verran.

Heinäkuussa muistaakseen vastukset ei pitänyt päälle mennä ollenkaan, tosin ei tullut juuri säädettyä mihinkään suuntaan niin ei nyt osaa yhden kesän jälkeen tarkkaan sanoa. Yöllä ollut aikalailla 0.5kwh luokkaa ja näköjään 7-23 sitten ollut korkeempia lukemia 1-2kwh.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Yöllä ollut aikalailla 0.5kwh luokkaa ja näköjään 7-23 sitten ollut korkeempia lukemia 1-2kwh.
Tuo heinäkuun lukema vastaa suunnilleen 1kW keskimääräistä kulutusta ja se on aika paljon Heinäkuulle, todennäköisesti se lattialämmitys on aika kuumalla, ei yöllä keskimäärin 500W saa muuten oikein mihinkään kulumaan ?

Tuollainen perus-PILP ei ole mikään varsinainen lämmityslaite, koska sillä ei ole kompressorille muuta lämmönlähdettä kuin poistoilma. Eli lämmityskaudella pitää antaa sen käyttää vastuksia ja sitten lämmittää lisäksi puilla. Jos ilmalämmitys ei levitä leivinuunin lämpöjä siinä voi olla tutkimista, ehkä siinä takan putkessa on jotain kesäpeltejä lämmön hukkaamiseen.
 

tihee

Jäsen
Nämä ilmalämmityskojeet ei ole tuttuja, mutta onkohan sitä ilmanvaihdon määrää mitattu tuon PILPin asennuksen yhteydessä? Sellainen tuli vaan mieleen, että jos sinne on esmes jätetty se ilmalämmityskoneen poistopuhallin toimintaan ja sitä avustaa vielä F:n puhallin ja se talon ilmanvaihto on turhan suuri.
 
Ylös Bottom