Nibe F750 tuntuu tehottomalta - millaisia lukemia muilla

Vaahto

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Meillä on nyt 10 kuukautta jauhanut tuo Nibe ja nyt pakkasilla hämmentää laitteen toiminta. Odotin kyllä enemmän tuolta vehkeeltä. Ensinnäkin tuo -15 asteinen jäteilma, jota tuolle luvataan, ei kyllä lähellekään toteudu. Höyrystin jäähtyy maksimissaan -17 asteeseen, jonka jälkeen kompressori alkaa laskea kierroksia. Jäteilma taasen on kylmimmilläänkin siellä 10-12 asteen verran pakkasella. Käytännössä kompressorin taajuus jää kauas maksimista (120Hz) kun laskee kiekat heti kun höyrystin on -17 asteessa. Pyörii siellä 80-90 Hz paikkeilla nyt. Tuossahan jää paljon tehoista saamatta. Puhallin nopeus on normaalisti 65%, pidin välillä 70% mutta alkaa tuloilmavirtakin olemaan niin iso sitten, että vie tuo tuloilman lämmitys kaiken energian. Käytännössä tarkoittaa sitä, että vastukset on pelissä kun pakkasta on enemmän kuin 5 astetta. Tuloilman lämpökin on säädetty minimiin (16 astetta) ettei se haukkaisi niin paljoa energiaa. Kokeilin nyt laskea puhallin nopeutta, josko tuloilman lämmittämiseen kuluvan energian määrä jotenkin kompensoisi tilannetta. Tosin vastapallona sitten kompressorin kierrokset jää vieläkin alemmas, alle 80Hz.

Mitenkäs muilla, millaisia lukemia teillä saavutetaan? Puhallin nopeus, höyrystimen lämpötila, jäteilman lämpötila, komperrosin taajuus?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Jäsen "Mikki" voisi nyt ottaa tähän kantaa kun hetki sitten totesi että tämä F750 hoitaa hommat "tullen mennen siinä missä maalämpökin".
Maalämpö tosin toimii vielä kylmemmässäkin kuin -5.
 

burmanm

Vakionaama
Tuo ettei kompura käy täysillä tarkoittaa vain sitä ettei jäteilmasta voida puristaa enempää - ilmavirta ei riitä. Kun lämpötila on suurempi kuin -15C, niin korkeampi puhallinteho luonnollisesti tarkoittaa että enemmän voidaan ottaa talteen. Vasta sitä kylmemmässä tuo mainitsemasi "tuloilman lämmitys vie kaiken energian" toteutuisi, lämpimämmässä tuo nimenomaan lisää sitä erotusta joka tuloilmalla ja jäteilmalla on energiataseen suhteen.

Lisää puhallusta on tuon vehkeen kohdalla lisää puristettua energiaa. Ajattele näin, jos ulkona on -5C ja ulos puhallettaisiin tuota -12C, niin ilmamäärällä 50l/s saisit talteen 423W ylimääräistä kun taas 80l/s puhalluksella jäisi 677W. Tämä ottamatta huomioon siis kompuran tuottamaa lämpöä. Toki jos 80l/s:llä sen saisi vielä kaivettua sinne -15C lähettyville niin 968W jäisi talteen silloin.

Mitä luultavimmin moiset määrät (+ kompuran enegia) ei riitä tuottamaan talon tarvitsemaa energiaa. Toisaalta, ei niitä vastuksia tarvitse pelätä jos ne hieman ovat käytössä.
 
Hei lähinnä vähän tarkentavia kysymyksiä sinulle.
Kuinka suuresta asunnosta on kyse ja noita tuloilman puhallus yksiköitä on kahta eri mallia onko teillä pienempi vai suurempi yksikkö.
Lisäksi oletko ilmannut järjestelmää yleensä ensimmäisenä lämmitys kautena joutuu ilmaamaan ja mahdollisesti jonkunverran säätämään, että löytää itselleen sopivat säädöt. Viimeisenä missäpäin suomea talosi sijaitsee vaikuttaa aika paljon.
 

Vaahto

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Niin, se on totta, että tällä pitäisi ilmamäärät olla isoja parhaan hyötysuhteen saamiseksi. Mutta kun ne on jo aika isot jos miettii tuota perusilmanvaihtoakin (säädetty mitoitusilmavirta siis tuo 65% teho poistolla ja 50% teho tuloilmalla), se tarkoittaa n. 75l/s poistoa ja hieman pienempää tuloa. En muista tarkalleen, mutta olisko ollu 73l/s tuloilmamäärä mittauspöytäkirjassa. Silti kompura hissuttelee matalahkolla taajuudella eikä tuo jäteilman lämpötila oikein vakuuta. Tuossa SAM41:ssa on valtava tuloilman lämmityspatteri ja sinne sitä lämpöä katoaa melkoisesti tuolla puhallinteholla nytkin kun ulkolämpötila on -15 ja kylmenee vaan. Laitteen spekseissä sanotaan, että vähimmäisilmamäärä pitäisi olla 31l/s pumpun tehokkaan toiminnan takaamiseksi, niin jos ei noin 2,5 kertainen ilmamäärä tuohon nähden riitä tehokkaaseen toimintaan, on minusta jotain pielessä.

Lähinnä siis haluaisin hieman kuulla miten muilla laite toimii. Mikä tuon höyrystimen lämpötila muilla on? Jostain olen lukenut, että höyrystimen ja jäteilman välillä pitäisi olla vain pari astetta eroa. Eli jos höyrystin on -17 niin silloin sen jäteilman pitäisi olla -15. Mutta kun mulla se on siellä -10, maks -12 astetta tuo jäteilma. Vai pitäisikö höyrystimen painua enemmän pakkaselle? Kenties höyrystimen anturi viallinen, jospa sen todellinen lämpötila onkin jotain muuta kuin -17. Niin, ja suodattimia olen vaihtanut tiuhaan eliminoidakseni niiden mahdollisen tukkeutumisen vaikutuksen.

Kuten sanoin, odotin tältä enemmän. Käyrä on tällä hetkellä 3 / -1 eli aika loiva, ei pitäisi hirveästi imaista energiaa. Talo on uusi matalenergiatalo jossa varaavaa takkaa lämmitetään päivittäin. Lämpöenergiaa ei siis ihan hirveästi pumpulta tarviisi saada, mutta kun tuntuu ettei se sitä ihan hirveästi kyllä tuotakaan.
 

Vaahto

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Hei lähinnä vähän tarkentavia kysymyksiä sinulle.
Kuinka suuresta asunnosta on kyse ja noita tuloilman puhallus yksiköitä on kahta eri mallia onko teillä pienempi vai suurempi yksikkö.
Lisäksi oletko ilmannut järjestelmää yleensä ensimmäisenä lämmitys kautena joutuu ilmaamaan ja mahdollisesti jonkunverran säätämään, että löytää itselleen sopivat säädöt. Viimeisenä missäpäin suomea talosi sijaitsee vaikuttaa aika paljon.
Talo on 142 neliötä, korkeaa tilaa paljon, kuutioita melkein 600. Keski-Suomessa eli kylmällä alueella toki ollaan. Meillä se isompi tuloilmayksikkö SAM41. Olen ilmaillut silloin tällöin, ei pahemmin ole ilmaa ollut. Ja kaikkialla lämpiää kyllä lattiat eli kiertää vesi normaalisti. Mutta tuo ilmaus on varmaan hyvä tehdä taas varmuuden vuoksi :) Säätöjä olen tehnyt ja lähes kaiken opiskellut tuosta vehkeestä ymmärtääkseni sen sielunelämää. Mielestäni olen löytänyt hyvät asteukset, mutta jatketaan säätöjä testimielessä vielä.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Ainakin SAM40 kanssa höyrystimen ja jäteilman lämpötilaero lämmityskaudella 1-3 astetta, ja jäteilma kylmimmillään -19, mutta silloin sulattelee vastaavasti tiheämmin. Eli siinä kyllä sinun laitteessa jokin heittää.
Sen sijaan tuo kompuran taajuuden laahaaminen on ihan normi juttu. Pienempi taajuus eli osateho antaa paremman hyötysuhteen. Näissä pitäisi olla sellainen manuaalitoiminto, jolla voitaisiin lukita pakkaskeleissä täysteho.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Hei
Paljonkos sinula on menevän veden lämpötila lattiaan kun on sitä pakkasta -5 ja paluulämpötila jos olet seurannut.
Minulla on itsellä vielä F470. Tiedän tuon F750 arvoja, kun peräti 7:ssä saman korttelin uudessa oktalossa on tuo sam40 kanssa. Meille myös tilattu tuo, kun löytyi uusiokäyttö perhepiiristä F470:lle. Nämä meidän korttelin talot ovat 120-140m2 ja rv 2014-2018.
Menolämpötila seuraa varsin tarkasti asetettua lämpökäyrää (omassa 4-2), ja suodatusväli 12h. Lämpökäyrä siis sisäilmavalikosta, ja tarkemmat säädöt painamalla takaisin nappia pitkään. About 28 asteinen menovesi -5 pakkasilla.
 
Viimeksi muokattu:

burmanm

Vakionaama
Silti kompura hissuttelee matalahkolla taajuudella eikä tuo jäteilman lämpötila oikein vakuuta.
Jäteilma on aina hieman höyrystimen lämpötilaa korkeampi, eiköhän tuossa vielä ole puhallin höyrystimen jälkeen, joten senkin teho lämmittää vielä jäteilmaa.

Tuossa SAM41:ssa on valtava tuloilman lämmityspatteri ja sinne sitä lämpöä katoaa melkoisesti tuolla puhallinteholla nytkin kun ulkolämpötila on -15 ja kylmenee vaan.
Toisaalta voit ajatella että tuossa lämpötilassa on vielä melkein 100% LTO-teho käytössä. Joka tapauksessa, tuossa pakkasessa ei ole enää jäteilman ja tuloilman välissä mitään puristettavaa - jostain se loppulämpökin on luotava.

Laitteen spekseissä sanotaan, että vähimmäisilmamäärä pitäisi olla 31l/s pumpun tehokkaan toiminnan takaamiseksi, niin jos ei noin 2,5 kertainen ilmamäärä tuohon nähden riitä tehokkaaseen toimintaan, on minusta jotain pielessä.
Tuo 31l/s on minimimäärä jolla se voi edes pyöriä ettei minimikierroksilla mene suoraan alle -15C höyrystin. Ei se tarkoita että sillä määrällä saataisiin täydet tehot, mikäli nimittäin saataisiin niin silloin saisit tuolla 2,5 kertaisella edelleen saman määrän - eli jäteilma olisi aika reippaasti plussalla.

Lämpöenergiaa ei siis ihan hirveästi pumpulta tarviisi saada, mutta kun tuntuu ettei se sitä ihan hirveästi kyllä tuotakaan.
No, paljonko se tuottaa? 4kW? 5kW? Viekö talo enemmän kuin oletit, vai tuottaako vehje vähemmän lämpöä kuin oletit? Onko välissä mittarointia?

Joka tapauksessa, ei jäteilmasta loputtomiin voi puristaa ja pakkasella yksinkertaisesti lopulta teho loppuu. Toisaalta, jos nyt tuosta 75l/s laskin että 3kW se puristaisi jäteilmasta (34C lämpötilaero) ja vielä kompuran lämpö päälle, niin ei sen talon hirveästi enempää pitäisi vielä syödä. Itselläni syöttää yhteensä 5kW tällä hetkellä lämpöä (ilmamäärät suunnilleen samat, kenties hieman suuremmat - riippuu varmaan suodattimien kunnosta) yhteensä, lämmitys ja tuloilmapatteri mukaan lukien, kun ulkona on se -14/-15C.
 
Viimeksi muokattu:
Itse kokeilisin vähän rajoittaa noita vastuksia ja katsoa kuinka pitkälle tuolla kompuralla pääsee. Jos käy vielä kattomassa kuinka kuumaksi lämmittelee vettä voiko sieltä tiputtaa muutaman asteen pois. Nämä laitteet ottavat aika herkästi niitä vastuksia mukaan vaikka kompuran teho riittäisi. Ps kuinka paljon sinulla on 10kk sähkölasku.
 
Meillä lämmitettävää n.150 Espoo. Puhallus 72%, jäte -13.2c, poisto 19.4,höyrystin -16.9, ulkolämpö -8,4, taajuus 81hz. 3 päivä putkeen ilman vastuksia. Tämä vaatii kyllä iltaisin takan polttamisen 1-2 pesää. 4 hlö ja normi elämä, viikon vanha designtalo
 
Jäteilma on aina hieman höyrystimen lämpötilaa korkeampi, eiköhän tuossa vielä ole puhallin höyrystimen jälkeen, joten senkin teho lämmittää vielä jäteilmaa.Toisaalta voit ajatella että tuossa lämpötilassa on vielä melkein 100% LTO-teho käytössä. Joka tapauksessa, tuossa pakkasessa ei ole enää jäteilman ja tuloilman välissä mitään puristettavaa - jostain se loppulämpökin on luotava.Tuo 31l/s on minimimäärä jolla se voi edes pyöriä ettei minimikierroksilla mene suoraan alle -15C höyrystin. Ei se tarkoita että sillä määrällä saataisiin täydet tehot, mikäli nimittäin saataisiin niin silloin saisit tuolla 2,5 kertaisella edelleen saman määrän - eli jäteilma olisi aika reippaasti plussalla.No, paljonko se tuottaa? 4kW? 5kW? Viekö talo enemmän kuin oletit, vai tuottaako vehje vähemmän lämpöä kuin oletit? Onko välissä mittarointia?

Joka tapauksessa, ei jäteilmasta loputtomiin voi puristaa ja pakkasella yksinkertaisesti lopulta teho loppuu. Toisaalta, jos nyt tuosta 75l/s laskin että 3kW se puristaisi jäteilmasta (34C lämpötilaero) ja vielä kompuran lämpö päälle, niin ei sen talon hirveästi enempää pitäisi vielä syödä. Itselläni syöttää yhteensä 5kW tällä hetkellä lämpöä (ilmamäärät suunnilleen samat, kenties hieman suuremmat - riippuu varmaan suodattimien kunnosta) yhteensä, lämmitys ja tuloilmapatteri mukaan lukien, kun ulkona on se -14/-15C.

Burman, mistä näet tuon 5kw tehoa? Nyt napsahti meilläkin vastukset mukaan 3kw . Tosin saunan jälkeen eli kuumentaa vissiin uutta vettä
 

Andres

Aktiivinen jäsen
Kylmäaineen täyttö 0,74 kg (R407A).
6 kW VILP 1,2 kg (R410A), 10 kW VILP 1,7....2,4 kg (R410A)

Lämpöenergia siirty virran mukaan. Jos aineen määrä on pienempi (sekä kompressori pienempi) silloin myös lämmön siirto on pienempi.

Burman sanoo että 4...5 kW teho mutta tämä teho on vielä kiinni höyrystimen lämpötilasta että 4...5kW on kyllä hyvä tarjous.
 

Mikki

Vakionaama
Jäsen "Mikki" voisi nyt ottaa tähän kantaa kun hetki sitten totesi että tämä F750 hoitaa hommat "tullen mennen siinä missä maalämpökin".
Maalämpö tosin toimii vielä kylmemmässäkin kuin -5.
Noh... talo keski-suomessa on toki vähän eri kuin etelärannikolla.

Mutta mitäs ne kulutukset ovat tässä 600m3 talossa olleet nyt pakkasilla? Tai mitä oli vaikka joulukuun kulutus niin sitä voisi verrata jonkun vastaavankokoiseen mlp taloon?

Mielenkiinnosta ihan kun on tuollainen aika suuritilavuuksinen talo kyseessä.
 

Mikki

Vakionaama
kyllä se -5 toteutuu ihan ympäri Suomen.
No juurihan tuossa yllä joku kirjoitti että ilman vastuksia menee. Ja kyllä Espoossakin on alle -5 astetta ollut tässä viimepäivinä.

Vuosikulutus lienee kuitenkin se merkittävin juttu. En ole koskaan sitä väittämyt että tämä olisi täysitehoinen pumppu.

Nyt kun pakkasia pitelee niin toivotaan että myös F750 omistajat rapsaa kulutuksiaan. Tuosta laitteesta on niin kovin vähän infoa tälläkään palstalla.
 

burmanm

Vakionaama
Burman, mistä näet tuon 5kw tehoa? Nyt napsahti meilläkin vastukset mukaan 3kw . Tosin saunan jälkeen eli kuumentaa vissiin uutta vettä
5kW mittasin siis omasta talostani, Pollucomin avulla. Mutta veikkaus 4-5kW akselilta lähtee suunnilleen näin, 75l/s 22C poistoilmaa jäähdytetään -12C (tämä oli siis siitä aloittajan esimerkistä), tästä tulee ~3,1kW lämpöä talteen. Mikäli COP olisi noilla tiedoilla vaikka 3, niin tuosta tulisi 1,5kW kompuran tehoa mukaan, jolloin yhteistuotto olisi ~4.5kW.

Laskemistahan voi myös helpottaa jos tuntee virtausnopeuden, senkus laskee erotuksen paluu ja menovedelle. Tuosta tulee tarpeeksi hyvä arvio, kaava olisi:

erotus*4200*m^3/s, eli esim. omastani:

(29,125-25,6875)C * 4200 * (1,3/3600) m^3/s ~= 5,21kW

(poistelin yksikköjä jotta luettavuus säilyisi, 4200 = 4,2kJ/kgC * 1000kg/m^3). Kun tietää edes suunnilleen virtauksen ja lämpötilaerot, niin laskelma on tarpeeksi tarkka arviointiin joka tapauksessa. Pollucomista ja vastaavista näkee sitten tarkemman lukeman tietysti.
 
Mutta mitäs ne kulutukset ovat tässä 600m3 talossa olleet nyt pakkasilla? Tai mitä oli vaikka joulukuun kulutus niin sitä voisi verrata jonkun vastaavankokoiseen mlp taloon?
Talo on uusi matalenergiatalo jossa varaavaa takkaa lämmitetään päivittäin. Lämpöenergiaa ei siis ihan hirveästi pumpulta tarviisi saada, mutta kun tuntuu ettei se sitä ihan hirveästi kyllä tuotakaan.
Vertailua varten täytyy sitten löytää sellainen maalämpö tai vaikka edes VILP talo, missä takkaa lämmitetään talvella päivittäin.
 

burmanm

Vakionaama
Mikäli taas joku vetäisi ajatuksen että F750 pysyy siinä COP 2,3 vai mikä se worst-case olikaan, niin silloin tuotto olisi >5kW ja tarpeeksi pitämään tuolla ilmamäärällä kämppäni lämpimänä -15C:ssä ilman vastuksia. Ei toki käyttövettä tai sulatuksia huomioitu.

(ja kaikista fiksuin huomaisi että 3kW puhallan lämpöä pihalle joka pyöriväkennoinen saisi myös talteen ja VILPpini nukkuisi, mutta olen laiska)
 

Mikki

Vakionaama
Vertailua varten täytyy sitten löytää sellainen maalämpö tai vaikka edes VILP talo, missä takkaa lämmitetään talvella päivittäin.
Käyppä kävelyllä huviksesi jossain uudella asuinalueella näillä pakkasilla. Tuvasta kuin tuvasta tulee savua piipusta.

Ihme legendaa tuokin etteikö MLP ja VILP taloissa takkaa poltettaisi.
 

burmanm

Vakionaama
Ihme legendaa tuokin etteikö MLP ja VILP taloissa takkaa poltettaisi.
Varmasti poltetaan, mutta ei välttämättä ajatuksella "lämmittää taloa". Näinpähän tosin tänään kävelyllä jonkun, joka oli laittanut VILPpinsä sammuksiin näillä pakkasilla. Sitä en ihan käsittänyt..
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Ei ole palanut tuli meillä missään vilpin eikä maalämmön aikana. Eikä pala täälläpäin likikään joka talossa
 

Mikki

Vakionaama
Jos takka talossa kuitenkin on, kuten uudiskohteissa tuppaa olemaan, niin miloin sitä sitten pitäisi polttaa jos ei pakkasilla?

Kuten mainittua niin PILP talossa siinä on sentään jotain järkeäkin, toisinkuin MLP talossa.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Sitä takkaa pitää polttaa vain silloin kun joku tuo oikeasti ilmaiset puut paloteltuina liiteriin, ei juuri muuten.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
No juurihan tuossa yllä joku kirjoitti että ilman vastuksia menee. Ja kyllä Espoossakin on alle -5 astetta ollut tässä viimepäivinä.

Vuosikulutus lienee kuitenkin se merkittävin juttu. En ole koskaan sitä väittämyt että tämä olisi täysitehoinen pumppu.

Nyt kun pakkasia pitelee niin toivotaan että myös F750 omistajat rapsaa kulutuksiaan. Tuosta laitteesta on niin kovin vähän infoa tälläkään palstalla.
Olet mielestäni aivan oikeassa, että Etelä-Suomessa F750/sam40/41 päästään useimmissa uusissa/hyvin eristetyissä taloissa vuositasolla samaan kuin useimmissa vastaavissa mlp (lähes aina osatehomitoitettuja nämäkin) taloissa. Talon muut lämmönlähteet ja ennen kaikkea käyttäjäkohtaiset kulutustottumukset/käyttösähkötarpeet ovat lämpöpumpputyyppiä merkittävämpiä muuttujia. Oma mutu on, että pilp kuin pilp soveltuu kuitenkin parhaiten alle 150m2/500m3 kohteisiin.

Mlp/vilp (isommat talot/huonommat U-arvot/enemmän käyttöveden lotrausta jne.) tavanomaiset kulutusluvut on toki mahdollista alittaa jo F470:llä, kun käytössä kunnon takka ja/tai ilp. Meillä vuosikulutus arvio nyt noin 9000kwh, ja nimimerkeillä ”bati” ja ”tulihäntä” käyttäjäkokemuksia osiossa vieläkin pienempiä toteutuneita vuosikulutuksia.

Meidän okt korttelissa Turun naapurikunnassa on siitä ainutlaatuinen mahdollisuus vertailla eri lämmitysjärjestelmiä kun noin puolet alueen taloista on saman rakennusliikkeen ja samasta valmistalomallista (1-taso 5h +k ym. 122/136m2) toteuttamia. Uusia samoilla neliöillä ja pohjalla rakenteilla edelleen. Piharakennuksista, tukilämmönlähteistä ja kulutustottumuksista tulee tietty muuttuvia tekijöitä. Kahdessa talossa nyt Nibe invertteri mlp 1,5-6kw, muissa joko F470/750+sam40.
 

Vaahto

Tulokas
Nyt oli jo täkäläisittäinkin pakkasta aamulla, -24 astetta. Tällä hetkellä pienemmällä tuo ilmanvaihto (tulo 55% ja poisto 39% - pumppu näyttää ilmamääräksi nyt vajaa 220, lienee kuutiota tunnissa tuo luku? --> n. 60l/s) ja tuo ratkaisu tuntuu äkkiseltään toimivalta. Vähemmän energiaa menee tuloilman lämmittämiseen ja vähemmän tulee viileää ilmaa tupaan. Aamulla oli kompressorin taajuus 84Hz ja lisälämpöä käytössä 3kW. Menolämpö 31 astetta ja paluu 25. Höyrystin -16,9 ja jäteilma -12,5. Kiertovesipumpun olen laittanut vakionopeudelle 16l/s että joka kolkkaan menee lämmintä vettä. Automaatilla tuo pumpun nopeus on välillä niin pieni, ettei kyllä joka piirissä kierrä riittävästi vettä - tai sitten se pyörittää niin julmetun paljon vettä ettei se ehdi lämmetä pumpulla --> asteminuutit tippuu. Ja toimii myös tuon tuloilman kanssa hyvin tuo kun veden virtaama on vakio, ei heittele tuloilman lämpötilakaan niin paljoa. Voisihan tuota kokeilla vähän tiputtaa, auttaisi pitämään asteminuutit kurissa.

Takkaa on tosiaan nyt tammikuussa kovilla pakkasilla poltettu päivittäin, pikkupakkasilla joka toinen päivä ja muuten tarvittaessa. Nykyisellä käyrällä (3 / -1) lämpötila on laattalattiatiloissa (kylppäri, kodari, wc:t, arkieteinen) n. 23 astetta ja oleskelutiloissa 21. Ilmeisesti parketti eristää sen verran lämpöä, ettei se nouse yli 21 asteen. Tosin virtaama tuon oleskelutiloille menevän tukin virtausmittareiden mukaan on pienempi oleskelutilojen piireissä kuin kosteissa tiloissa. Olen kyllä vääntänyt piirejä auki ja nyt noissa oleskelutilojen piireissä virtaa tuolla pumpun nopeudella n. 1 l/s per piiri. Tuokin tuntuu vähäiselle, siksi en ole pumpun nopeutta alemmas vielä säätänyt. Takalla on sitten paikattu tuota lämpöä kun tykätään mieluummin 22-23 asteen lämmöstä.

Niitä kulutuksia kun kyseltiin, laitan alle. Muutettiin siis maaliskuun puolen välin jälkeen ja se loppukuukausi meni vielä pumpun reistaillessa... oli jäänyt yhdestä vaihtoventtiilistä piuha irti niin ei oikein pelannut. Vikatilassa paljon ja siis suoralla sähköllä meni vielä maaliskuu pääasiassa. Mutta maaliskuun lopussa alkoi homma pelittää. Sauna on meillä myös iso sähkösyöppö. Nyt talviaikaan varsinkin on innostuttu sainomaan n. 5 kertaa viikossa. 9kW kiuas ja 2 tuntia päällä --> 12-15kW / kerta. Muutoin saunomiset olleet 2-3 krt. / vko.

Kulutuksia:
04/18: 993kW
05/18: 539kW
06/18: 525kW
07/18: 323kW
08/18: 481kW
09/18: 671kW
10/18: 1020kW
11/18: 1174kW
12/18: 1733kW

Nyt tammikuussa 2019 on kulutus 19.1. mennessä n. 1250kW (Elenian verkkosovelluksen mukaan). Nyt kun pakkanen on kiristynyt 20 asteen tienoille ja näyttää sellaisena jatkuvan, on kulutuskin kovempi. Päätynee siis varmaan johonkin 2300-2500kW tämä tammikuu. Tuo 19.1. oli tähän mennessä kovin päivä kulutuksen suhteen, 102kW. Toki saunottiin, lämmitettiin autoja, ja lattiat oli viileämpiä lähtötilanteessa eli nekin imivät lämpöä aikalailla. Mielenkiinnolla seuraan, tasoittuuko kulutus nyt tulevina päivinä tuosta piikistä vai jatkuuko noin kovana.

Millaisia kulutuksia muilla?
 

Mikki

Vakionaama
7459kWh meni siis 9kk:ssaa. Tuohon päälle kolme talvikuukautta vielä, niin ehkä johonkin 12 000kWh päädytte. Jos keskimäärin 2,5 kertaa olette viikossa saunoneet, niin tuohon menee ~2000 kWh vuodessa. 10 000kWh kaikkeen muuhun.

Onko tuo kulutus paljon, kun talo on 600m3 ja sijaitsee Keski-Suomessa ja saunaa käytetään noinkin reippaasti? Ei mielestäni: jos asumisessa ja elämisessä ei ole "sniiduiltu", niin MLP:lläkin päätyisi helposti (lähes) samaan, kun käyttösähkön osuus nousee niin merkittävään rooliin.
 

Mikki

Vakionaama
Taitaa 15000 olla lähempänä oikeeta kuin 12000, jos peilaa joulukuu-18 lukemaan?
Joulukuussa meni 55kWh/vrk ja tammikuussa on mennyt 65kWh/vrt ja kyllähän tässä pakkasia on jo ollut. Tuskin nämä kovimmat pakkaset pitkään jatkuu. 65kWh * 90 == 5850kWH + 7459kWH == 13 300kWh... no joo... jotain 12MW - 15MW välille tuo osuu, riippuu ihan keleistä.

Ihan siedettävät kulutukset noinkin tilavalle talolle ja stadilaisittain pohjoiselle sijainnille.
 

BroHesus

Jäsen
Itsellä uudiskohde rakennusvuosi 2018. Sijainti Kontiolahti. Huoneistoala 137m2, kerrosala 154m2, tilavuus 510m3. Laitteena F750+sam41

Takkaa poltettu päivittäin pienemillä pakkasilla pienempiä määriä about 7kg ja nyt sit isommilla tuplat tuohon. Silleen kuitenkin, että takassa koko ajan vähän lämpöö. Taloudessa 2 aikuista ja 3 lasta. Saunassa käydään n. kerran viikkoon. Jos joku haluaa lisä infoa nii voi kysyä alla kuitenkin kulutuslukemat viime vuoden toukokuusta tähän päivään. Lihavoituna keskilämpötila ulkona.

05/18: 505kwh, 12,7
06/18 410kwh, 13,8
07/18 348kwh, 19,7
08/18 405kwh, 16,9
09/18 499kwh. 11,5
10/18 676kwh, 4,3
11/18 881kwh. 1,1
12/18 1094kwh -5,5
01/19 797kwh -8,5 (1.1-20.1)
 

Jantila

Tulokas
Vuonna 2014 rakennettu 120m2 älväri + 37m2 talli. Lempäälässä. F750 pattereilla ilman sam yksiköitä. Ja varaava tonnin painoinen elementti takka.
Melko pitkälle ajan pilppiä ilman vastuksia. Tämä siksi että pumpulla on mielestäni mieltymyksiä käyttää niitä turhan herkästi. Lisäksi tuo lämpökäyrä jota pidän kasi asennossa on siinä mielessä tyhmä ettei se juuri tajua sisälämpötilasta mitään.
06/2014 lähtien suorasähköä on palanut <3000kwh ja sähköä kaiken kaikkiaan 50000kwh. Ottaen huomioon että saunassa tulee käytyä joka toinen päivä niin pidän sitä melko siedettävänä huonelämpötilan keikkuessa 23 molemmin puolen.
Joku varmaan miettii paljonko klapia on palanut ja onhan sitä talviaikaan poltettu 5pm2 joskin on ajettu päivittäin vähintään pari kertaa auto pihalle jäähtyyn ja takaisin lämpöiseen talliin.
 

F750

Jäsen
Mulla ollu samanlaista ihmettelyä et miks ei kompura tee töitä, edes ilmanvaihto täysillä ei saa menemään 120Hz, joskus saunoessa saattaa käväistä siellä kunnes alkaa sulatella ja siitä hommasta tää vehje tykkää ku useimmiten tekee sitä 40-60min. välein. Ärsyttävää ku käy puolivaloilla ja vastuksilla sit paikkaa vajetta.
Kämpässä on neliöitä 163, alakerta 102.5m2 + yläkerta 60.5m2 joka lämpenee sähköpattereilla niinkuin talli ja varasto yht. 41m2(n. 5-7°C) eli 204m2 lämmitettävää. Takka lämmenny muutaman kerran viime talvesta jääneillä puilla.
Nibe F750+SAM41 tuli 410P:n tilalle ja marraskuu oli eka täysi kk.

10/18 1134kWh +6.55°C
11/18 1539kWh +3.56°C
12/18 2023 kWh -0.66°C
1/19 1538kWh(21.1) -4.10°C

410P:n aikainen keskimääräinen kulutus ollut n. 18500kWh vuodessa. Puuta menny ehkä n. 2-4m3 talvessa.
10/17 1617kWh +5.09°C
11/17 2016kWh +2.86°C
12/17 2483 kWh +0.67°C

Kulutus on vähän laskenu silti ja 6 sähköpatteria tietty ottaa oman osuutensa edelleen
 

F750

Jäsen
Jos saisin 90Hz normaalilla ilmanvaihdolla ni sekin jo lämmittäis mieltä (ja taloa) mut nyt jää 60-70Hz. Jotai tarttis tehä mut mitä?
Ilmanvaihtoo oon pitäny isommalla jotta pysyis vastukset kurissa ja silloinkin vaihtelevalla menestyksellä
 

Mikki

Vakionaama
Poistoilmassa on tietty määrä energiaa ja invertteri-ohjaus yrittänee optimoida kompressoritehoa sen mukaan. Rutikuivassa sisäilmassa (näillä pakkasilla se sitä on) on normaalia vähemmänkin energiaa.

Se muuten voi olla kompressorin keston kannalta ihan hyvä juttu, että sitä ei ajeta täysillä.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Jos nyt oikein tulkitsin F750 lämmittää tuloilman ja ~110m2, eli alakerran. Loput lämpiää pattereilla(yläkerta, talli, varasto). Toki lämpö nousee ylös.

Onko F750 mihin tunkea kaikkea lämpöä?
 
Ylös Bottom