Nibe ja ilmamäärät

  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Hei, olin tässä lukevinani joistain keskusteluista en vaan muista mistä enkä täältäkään heti löytänyt sitä ainaakn, eli keskustelussa puhetta, että joku oli tutustunut naapurimaan keskusteluihin missä mietittiin näitä ilmamääriä, lähinnä tuon isomman niben osalta. Tästä itse miettineenä sitä, että voiko pienemmässä talossa saada kaiken irti tuosta F750 mallista, ettei ns. sukat pyörisi jalassa, että pienempi F470 voisi tehdä saman säästön..
Onko jotain tiettyä kuutiomäärää missä kohtaa F750:stä saa kaiken hyödyn, vai olenko ihan hakoteillä koko asian kanssa...
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kyse ei ole pelkistä kuutioista, kun PILP lämmittää ilman vastuksia ( eikä vaan palauta osaa hukasta takaisin ) se tarkoittaa suunnilleen sitä, että kertolasku
(Ulkoilman lämpötila - poistoilman lämpötila) * ilmavirta on teholtaan sama tai enemmän kuin seinien kautta häipyvä lämpö.

F750 pystyy kiskomaan poistoilman jonnekin -15C kieppeille, F470 ei taida juuri nollan alle päästä.. kyllä F750 voittaa selvästi, mutta riippuu ihan talon eristyksestä suhteessa ilmanvaihtoon kuinka pitkälle pakkaseen sekään pystyy taloa lämmittämään ilman vastuksia.
 

Mikki

Vakionaama
Svenssonit oli mielestäni selvittänyt Nibeltä että optimaalinen COP tulee 65-70l/sec ilmanvaihdolla F750n kanssa.

Että talon koko jossain 120m2 - 140m2 välillä.

F750 talossa ei kannata pihistää ilmanvaihdossa, koska niin kovia pakkasia että jäteilma ei olisi ulkoilmaa kylmempää on todella vähän etelärannikolla ainakin.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Meillä samassa talossa 122/136m2, rv2015, aiemmin f470 ja nyt f750/Sam40. Kulutus tippui vuositasolla 2000kwh/vuosi (poislukien aurinkopaneelien tuotto). Toisessa naapurissa samanlaisessa valmistalossa f750/Sam40 pesee kolmannen naapurin samanlaisen valmistalon (f470) 3000kwh/vuosi. Käyttäjäkohtaisten erojen lisäksi meillä ilp ja takka, naapureilla ei ilp.
Meillä f750 ei koskaan ota täysiä hz mitoituksen mukaisilla ilmamäärillä. Osatehoillakin kuitenkin tehoja n.3,5kw (vs f470 n.2kw) ja cop/SCOP luonnollisesti paremmat kuin on/off kompuralla vaikka tästä minulla ei mitattuja lukuarvoja ole esittää.
 

Mikki

Vakionaama
Miten muuten vaikkapa invertteri MLP ottaa kierroksia vaikka käyttövettä lämmittäessään? Vetääkö urku auki vai ajaako osateholla?

Tuo että F750 ei aja koskaan kompuraa täysillä vaivaa minua että onko se hyvä vai huono juttu.

F470 muuten taitaa olla myös aika hyvää tekoa, sen perusteella miten olemattoman vähän kuulee vakavia ongelmia siitä. Ihan ok peli sekin on, varsinkin jos modaa sen termarin tuloilman lämmityksen säätämiseen.
 

Mikki

Vakionaama
Tarkoitin juuri sitä, että kompura ei pyöri 120hzllä koskaan, vaan noin 90hz maksimissaan.

Jos paras COP tulee näillä vajailla kierroksilla, se voisi teoriassa viitata siihen että kun yli sen mennään, ollaan "kellottamisen" puolelle.
 
Viimeksi muokattu:
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
No, aika selkeästi tuo 750 pesee 470 Niben, ainakin näissä puheissa, no onhan noissa hinnoissakin eroa että sen puolesta pitäisikin. Toki ihmettelen miksi tälläisiä kestelua on aloitettu, siis minun lisäksi joka ei asioista tiedä;)
 

Mikki

Vakionaama
F470 ei isoon taloon sovi. Mutta sanotaan 120m2 on vedenjakaja johon laitetaan sekä F470 että F750.

Lonkalta:
- F470 häviää yksin toki F750lle
- ILP ja takka tuella sillä pääsee F750 kulutukseen (ilman takkaa)
- F750 häviää MLP:lle yksin
- ILP ja takka tuella F750:llä pääsee hyvin lähelle MLP:tä.

Ja ottipa minkä vain, niin kulutuserot on vain muutaman tuhat kWH huonoimman ja parhaimman välillä
 

Jolberious

Vakionaama
Eli muutaman satasen huonoin vs paras vuodessa euroina mitattuna.
Nyt voi laskea sitten että paljonko kannattaa investoida, saavuttaakseen minkäkinlaisia säästöjä ;)
 

Mikki

Vakionaama
Toki jos takkaa ei kaipaa, eikä ILP:iä jäähdytykseen, saisi niillä rahoilla MLP:n F750 sijasta.

Mutta kummastakaan en halunnut luopua ja näin tosiaan se erotus uudiskohteessa olisi ollut aika jykevä F750 vs. MLP. Talon koko on aika nafti (120m2 asuinpinta-ala) ja eristeet on ainakin paperilla muhkeat.
 
Juu, onhan siinä 3500€-4000€ ero 470 ja 750 välillä, niin kyllähän siinä saa muutaman vuoden säästellä...
Mutta onko tämä nyt sama juttu että tuon kokoiseen uuteen (110-120m2) ei maalämpöä kannatta hankkia, ihan sen kustannuksen vuoksi, toki joku voisi sanoa vielä ettei koko pilppiäkään kannata hankkia verrattuna sähkölämmitykseen, vaikka suoraa sähköä ei taida saada edes asentaa enään.

Vielä tuosta F750, kun siellä mennään pakkaselle poistoilmasta, niin eikö tämän sulatus vie energiaa ja tuota muutoinkin ongelmia?
 

Mikki

Vakionaama
Kyllä PILP:ssä sulatukset pelaa aika rivakasti, kun sulatus tehdään > +20 asteisella ilmalla. Ja sulatusten energiankulutus ei ole niin suuri kuin ajattelisi.
Sen verran jotain ongelmia sulatuksissa alunperin oli F750:ssä että Nibe pari vuotta sitten teki jotain pieniä muutoksia laitteeseen.

Oma ruotsinkielentaitoni on sen verran kömpelö, että en ihan tajunnut mitä ne muutti. Mutta nykylaitteissa ei taida mitään tunnettua ongelmaa sulatuksissa olla.
 
Viimeksi muokattu:

Jolberious

Vakionaama
Tippuuko muilla kone "kellosulatukselle" kun kompressorin kierrokset nousevat yli 57Hz ja jäteilma menee miinukselle. Tunnin välein sulatellaan näköjään.
 

Mikki

Vakionaama
Jäteilmahan ei ole edes pakkasella juuri. Ja hälytys pienestä ilmamäärästä. Jotain ei ole kunnossa vieläkään.

Kompuran taajuus 25?
 

Jolberious

Vakionaama
Jäteilmahan ei ole edes pakkasella juuri. Ja hälytys pienestä ilmamäärästä. Jotain ei ole kunnossa vieläkään.

Kompuran taajuus 25?
Pienestä ilmamäärästä tärähtää hälytys kun kenno menee jäähän (softan kun päivittää niin tuo hälytys taisi muuttua infoviestiksi).
Kompressorin taajuus heiluu 50-70 välillä kun lämmittää, sallittu 120hz kuitenkin.

Kun jäteilma menee -10 paikkeille, niin sulatukset tapahtuu tunnin välein ja kestävät 10-15min.

Jokuhan tässä ei ole kunnossa, mutta kun ei vaan keksi että mikä.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Jokuhan tässä ei ole kunnossa, mutta kun ei vaan keksi että mikä.
Voisko vaan olla mahoton keli vetää kenno kunnolla pakkaselle - kastepiste kun on nollan vaiheilla ja softan äly koittaa olla vetelemättä kennoa umpeen, joku -10C kenno varmaan keräisi jo lähes kaiken veden ja tukkisi paikat melan heilauksessa.
 
Meillä myös aika uusi 750 ja katoin et Espoo näillä keleillä sulatus tunnin välein. Nibe selvittelee eb16 koodia jota herjaukset silloin tällöin. ”Kai” se toimii kun lämmintä sisällä ja sähkölasku ok
 
Ylös Bottom