Nilan EC lämpötilojen ja sähköjen seuranta

joriws

Tulokas
Vanha aihe vuodelta 2016 löytyi, mutta ehkä vois avata uuden.

Itse olen pari viikkoa ollut Nilanisti ja löin sen heti USB-RS485 -adapterilla kiinni Raspberry OpenHABianiin, lähinnä ensimmäinen kokeilu ja sen helppous. Käppyröiden sekä kWh-mittarin avulla yrittänyt tutustua laitteen sielunelämään, jotain käsitystä siitä alkaa olemaan.

Käyttävätkö muut joilla CTS602 on kytketty ihmisten ilmoille openHABiania, vai onko esim. Node-RED tai joku muu ratkaisu käytössä?

Käytän OpenHABianin kanssa InfluxDB:tä toisena persistent storagena everychange ja everyhour strategyllä ja Grafanaa käppyröiden renderöintiin. Tältä ne yleisesti näyttävät, otin näkymäksi 7d. Lisäsin myös vanhemman screenshotin käyttönäkymästä OpenHab2 Basic UI:sta.

1. manuaalinen kWh syötön jälkeen grafiikka. Keltainen palkki on koska arvo on syötetty ja viiva on lineaarisesti vain piirretty arvojen välille.
2. palanen isommasta UI:sta missä puhaltimet, kosteusanturin lukema sekä toimintamoodi (00-17, 11 cooling + hot water, 17 heating + hot water, 4 standby jne, vielä kesken mäppäys teksteihin)
3. Basic UI ohjelmointi/käyttönäkymä
4. Debug, kaikki lämpötila-anturit jne.
 

Liitteet

 • Screenshot-2018-6-12 Grafana - Nilan kWh.jpg
  Screenshot-2018-6-12 Grafana - Nilan kWh.jpg
  43,1 KB · Katsottu: 287
 • Screenshot-2018-6-12 Grafana - Nilan Humidity, Fan speed and control state.jpg
  Screenshot-2018-6-12 Grafana - Nilan Humidity, Fan speed and control state.jpg
  86,9 KB · Katsottu: 306
 • Screenshot-2018-6-5 Nilan Heatpump.jpg
  Screenshot-2018-6-5 Nilan Heatpump.jpg
  64,4 KB · Katsottu: 295
 • Screenshot-2018-6-12 Grafana - Nilan debug.jpg
  Screenshot-2018-6-12 Grafana - Nilan debug.jpg
  113,2 KB · Katsottu: 298

joriws

Tulokas
Sata-kertaiset arvot kertoo että openhab ohjelmallinen lukemien skaalaus ei toimi. Nilan modbus-rajapinta antaa kokonaislukuja mitkä sitten jaetaan esim. 100.

Toimiakseen tais vaatia javascript binding openhab.
 

BUK

Jäsen
Pienen konffailun jälkeen tuo Raspberry + Openhab + InfluxDB + Grafana yhdistelmä alkaa tuottaa tulosta. Kiitoksia Joriws:lle hyvistä vinkeistä!

Graafit ja Nilan EC9 rikkoutunut rele
 1. Lähtötilanteessa sulakkeet 2 ja 3 päällä. Sulake 1 pois päältä
 2. Sulake 1 sulake päälle -> Nilan_Output_CenHeatCapacity putoaa nollaan. Nilanin mielestä lattialämmityksen kaikki vastukset ovat pois päältä.
 3. Lattialämmityksen menoveden lämpötila lähtee aaltoilevasti nousuun 15:00 aikaan
 4. Aamulla 05:30 sulake 1 alas -> logien perusteella Nilanin mielestä lattialämmitys menee päälle.
Johtopäätös: Rele on jäänyt pysyvästi pohjaan. Huoltokutsu. Logeista näkee tarkemmin vielä kaikki kolme vastusta.


Jatkokehittelyajatuksia
 • Ruuvitag-antureiden liittäminen Raspberry ruuvicollectorilla:
  • eri huoneiden välisten lämpötila ja kostesuarvojen ero. Nyt Nilanin kautta näkee vain koko talon arvot yhdellä anturilla yhdestä ilmanvaihtokanavasta.
  • pyykkien kuivaamisen vaikutus saunan kosteuskäyrään -> mahdollisesti hälytys kun kosteus laskenut riittävästi ja pyykit valmiit?
  • postilaatikon kannen avaamisen havainnointi
  • yläpohjan lämpötilan ja kosteuden tilastointi
 • Nilanin sähkönkulutuksen seuranta ja vertailu kokonaiskulutukseen. Sopisi uudeksi standardiksi tämäkin foorumin sähkönkulutusseurantaan.

InfluxDB+Grafana persistence and graphing
https://community.openhab.org/t/influxdb-grafana-persistence-and-graphing/13761

Collecting RuuviTag measurements and displaying them with Grafana
https://f.ruuvi.com/t/collecting-ruuvitag-measurements-and-displaying-them-with-grafana/267/3
 

Liitteet

 • relekiinni.jpg
  relekiinni.jpg
  46,8 KB · Katsottu: 176
Viimeksi muokattu:

Magirus

Jäsen
Raspberry Pi Pi 3 Modell B+
Raspberry Pi 3 + Openhab 2 + Starze:n konffipaketti tällä hetkellä pienillä muokkauksilla, lähinnä sitemappia muokattu mieluisammaksi ja jätetty turhat (ei minun laitetta koskevat) itemsit pois. Kaikki pelaa oikein hyvin, mutta yksi ihmeellinen sivuoire on tullut tuon Raspberryn lisäyksen jälkeen. Nimittäin Nilanin kello jätättää jatkuvasti. Kun kellon asettaa aikaan, on jo seuraavana päivänä kellonaika muuttunut huomattavasti.

Onko kenelläkään muulla ollut samanlaista ongelmaa? Olen melko varma, ettei kyseistä "häröä" esiintynyt ennen etäohjauksen lisäystä..
 

Skata

Vakionaama

Nilanin kello jätättää jatkuvasti. Kun kellon asettaa aikaan, on jo seuraavana päivänä kellonaika muuttunut huomattavasti.

Onko kenelläkään muulla ollut samanlaista ongelmaa? Olen melko varma, ettei kyseistä "häröä" esiintynyt ennen etäohjauksen lisäystä..
@Magirus täällä on tuo kello elänyt ihan omaa elämäänsä koko olemassaolonsa ajan. Nyt näyttää edistäneen noin 20 minuuttia, en muista koska laitoin viimeksi aikaansa. Enkä mene sanomaan onko vain edistänyt vai onko myös jätättänyt...toisinaan tuon muistaa aikaansa laittaa. Ajelen erityisesti keväällä ja syksyllä erilaisilla lämpötilapyynnöillä ja tuolloin tuon yleensä huomaan kun viikko-ohjelman vaihdan....eikä ole mitään Raspberryä tai muuta kilkettä laitteessa kiinni :p
 

Magirus

Jäsen
Nilanille oli tullut uuden HMI-paneelin myötä päivitettyjä/uusittuja manuaaleja tuonne kotisivulle.

Eniten kiinnostusta ja hämmästystä herätti tuo uusi Modbus-manuaali. Siihen oli tullut rutkasti lisää sisältö entisiin verrattuna ja tuon mukaan nyt olisi mahdollista muuttaa modbussin kautta myös puhaltimien asetusnopeuksia, jotka tätä nykyään on muutettava tuosta vanhemman mallin käyttöpaneelin huoltovalikosta.

Onkohan nuo uudet lisätty väylään vasta päivitettyyn CTS602-ohjaimeen? Alle olevan linkin manuaalissa lisättyjä parametrejä sivulta 16 eteen päin. Yritin lisätä tuohon omaan kotiautomaatioon, mutta sen verran olen vielä käsi, että jäi varmaan konffauksissa jotain ottamatta huomioon.. Toki sekin vaihtoehto on, ettei nykyinen versio tuollaisia arvoja tarjoile edes väylään ja siksi en saa kyseistä tietoa näkymään openHabiin.

Linkki uuden HMI-paneelin myötä julkaistuun modbus-manuaaliin:
CTS602 Modbus protocol

EDIT: Ohjeessa näyttää olevan, että ovat ohjaimen ja näytön väliseen kommunikointiin..
 
Viimeksi muokattu:

BUK

Jäsen
Oletko Magirus kaivanut oikeat rivit esiin, jotta tuolla Openhab 2:lla näkyisi nuo lattialämmityksen vastukset yms. tiedot? Koitin kerran-pari, mutta jostain syystä ei alkanut toimimaan. OH2 päivityksen jälkeen RS-muunninkin on alkanut pätkimään. Tuntuu vähän oudolle sattumalle.
 

Magirus

Jäsen
Meillä ei ole lattialämmitys toteutettu Nilanilla, niin ei ole ollut tarvetta.. Pitääpä kokeilla lisätä jotain muita tietoja, jotka ovat varmuudella tuossa vanhemman mallin ohjaimessa väylässä tarjolla.
 

Magirus

Jäsen
Tutkin ja tulin siihen tulokseen, ettei noita arvoja ole kun uusimmissa ohjaimissa. Noista modbus-dokuista näkee revisiokentästä mitä arvoja on lisätty mihinkin versioon saataville. Omani taisi olla joku 2.2.1 enkä saa siitä irti enempää kun mitä tuon version vastaavassa modbus-dokussa on tarjolla..
 
Ylös Bottom