Nilan EC9 lämminvesivaraajan vuoto, onko ollut muilla

strom

Tulokas
Löytyykö muita kenellä on pettänyt lämminvesivaraajan laipan tiiviste. Omasta hajosi tiiviste ja se oli oudon oloinen sisäreunasta pehmentynyt tahmeaksi kumiksi ja kova koppura. Vesi tulee kunnan vesiputkesta jonka laadussa ei ole valittamista. Laite 10 vuotta vanha. Varoventtiilit, suoja-anodi tarkastettu säännöllisesti.
Maahantuoja väittää yksittäistapaukseksi niin kuin kaikkia laitteen vikoja (mennyt 4 sarjaa kontaktoreja, puhallin moottrin laakereita) joten luottamus maahantuojan puheisiin on täisi nolla.
Kylmäaineputket ei lähteneet irti joten korjaajat leikkasivat putket pillillä poikki, hyvä ettei palanut talo kun kylmäaineen mukana kulkeva öljy syttyi tuleen. Kylmäaineen täytön yhteydessä ihmettelin ettei lisätty yhtään öljyä, maahantuojan ohje on kuulemma ettei sinne mitään öljyä tarvitse laittaa. Todennäköisesti seuraavaksi kompura leikkaa kiinni. Maahantuojan kommenteista sai sellaisen käsityksen 10 vuotta laite alkaa olemaan valmis. Ja lasku oli ihanan kallis.

Pitänee antaa LVI suunnittelijalle tehtäväksi alkaa suunnittelemaan ilmanvaihto ja lämmitysjärjestelmät uusiksi.
 

ville-74

Jäsen
Minulla juurikin tuo sama ongelma todettiin tuossa keskiviikkona. Asentajan huomattua tämän vuodon, niin vielä lattialla maatessa alkoi soittamaan toimistolle kysyäkseen uuden laitteen hintaa. Itselläni 8 vuotta vanha laite ja anodi on vaihdettu viimeksi 2016 jolloin siinä ei ollut huomattavaa kulumista/syöpymistä.

Olisinkin kiinnostunut kuulemaan miten tämä vuoto ratkaistiin?
Minulle yritetään kovasti myydä uutta laitetta, joka tuntuu ylimitoitetulta ratkaisulta varsinkin kun on niin kallista. Sain siis tarjouksen uudesta laitteesta asennuksineen 11ke, joka on hirmu hinta. Olin myös tästä yhteydessä vakuutusyhtiöön ja sielläkin mietitään uuden arvion teettämistä toisella firmalla.

Kuvassa vielä vuotava liitin näyttääkö tutulta?
 

Liitteet

  • P9301158.JPG
    P9301158.JPG
    62,8 KB · Katsottu: 71

Tois puol jokke

Vakionaama
Onko tuossa laipassa kylmäputket kiinni?
Eikös tuo vuoto ole tuosta termostaattisekoittajanliitosputkesta? Onko siinä joku väliputki joka ruostuu? Kuparia ei ainankaan ole. Saisikos poikki ja uudet kierteet tai messinkinen puristusliitin tiivisteillä päälle?
 

ville-74

Jäsen
Valitettavasti en ole alan ammattilainen, mutta kokoajan oppii lisää...

Onko tuossa laipassa kylmäputket kiinni?
--> en osaa yhtään sanoa

Eikös tuo vuoto ole tuosta termostaattisekoittajanliitosputkesta?
--> en osaa yhtään sanoa
--> Asentajan raportissa seuraavaa:
Kuumavesiliitäntä vuoto säiliössä. Vuoto kuumavesisäiliössä on syntynyt säiliöstä ulospäin.

Onko siinä joku väliputki joka ruostuu?
--> en osaa yhtään sanoa

P9301159.JPG
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tuo näyttää vähän siltä että ehkä se muhvi joka liittää termostaattisekottajan on ollut tehtaalta??? asti vähän tihkuva ja pikkuhiljaa syönyt paikkoja, en oikein usko että se on tuosta kahden rautapalan välistä muuten tuollaiseksi mennyt. Pohja näyttää vähän siltä, että hyvällä tuurilla sen putken voi kiertää irti pohjasta, pitäisi olla räjäytyskuvat. Jos sitä ei saa irti putken päälle varmaan saa katkaisun jälkeen tuollaisen o-renkaalla tiivistyvän puristusosan, kierteiden vääntämiseen paikka on ankea, mutta ei tuon pitäisi hirmukallis keikka olla.
 

ville-74

Jäsen
Nyt vaan pitäisi löytää täältä pääkaupunkiseudulta firma joka voisi tulla tekemään uuden arvion miten tämä tulisi korjata / huoltaa. Tuntuu, että nyt minulle yritetään vain myydä uutta kun kuulivat, että vakuutusyhtiö on tässä mukana. Toisaalta kun olin vakuutusyhtiöön tästä yhteydessä, niin sielläkin mietitään uuden arvion teettämistä toisella firmalla. Joten kyllä vakuutusyhtiökin on tässä hereillä ja haluaa päästä halvemalla kuten itsekkin.

Toinen asia mikä mietityttää on se, mistä tämä voisi johtua? Onko jo tehtaalta tullessa tässä ollut jotain "häikkkää" vai onko kenties asennuksessa oltu huolimattomia? No nämä ovat asioita joiden näyttäminen toteen ei ole kovin helppoa.

Minulle saa suositella firmoja jotka siis ensijaisesti huoltavat näitä laitteita eivät siis myy.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Onko jo tehtaalta tullessa tässä ollut jotain "häikkkää" vai onko kenties asennuksessa oltu huolimattomia?

Pitäisi olla kuva samanlaisesta - onkohan tuolle ryhmälle tehty jotain matkan varrella.. tuleeko tuo esmes tehtaalta pexin pätkällä vai onko tuo sekoittaja/liruventtiili korjattu joskus ? Joka tapauksessa vuoto näyttäisi olevan pöntöstä tulevan putken ja muhvin välissä - on laitettu liian vähän teippiä tai hamppua kierteeseen sekoittajaa asennellessa...
 

ville-74

Jäsen
No pitää hyväksyä tosiasiat eli vuoto on siellä, mutta kuinka tämä kannattaisi korjata? Se, että asentajan ensimmäinen reaktio on, että koko laite pihalle ja uusi tilalle tuntuu vähän siltä, että jos autossa öljypohjassa on vuoto, niin ainoa ratkaisu on auto paalaamoon ja uutta ostamaan. Laite kuitenkin vain 8 vuotias vai onko niin, että nämä eivät tule kestämään yli 10v?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
No pitää hyväksyä tosiasiat eli vuoto on siellä, mutta kuinka tämä kannattaisi korjata? Se, että asentajan ensimmäinen reaktio on, että koko laite pihalle ja uusi tilalle tuntuu vähän siltä, että jos autossa öljypohjassa on vuoto, niin ainoa ratkaisu on auto paalaamoon ja uutta ostamaan. Laite kuitenkin vain 8 vuotias vai onko niin, että nämä eivät tule kestämään yli 10v?

No ne muut putket on liitetty puristusosilla, jonka tiivisteenä on o-rengas. Sahaisin vähän pois ruostunutta ja sellainen puristusliitin rautaputken päälle. Putkimies saa selittää onko tähän rauta-kupariliitokseen joku erikoisosa tuolla puristuspuolella kun rauta ei puristu. Jos näin voi tehdä osat maksavat kymppejä. Tai sitten siihen voi vääntää uudet kierteet ja laittaa samat osat kuin nyt, mutta niin että vesi pysyy.

Vähän kyllä ihmeellisen näköinen on muuten sekin putki joka tulee sekoittajaan alhaalta... liitos ei ole nätti puristusliitos, mitähän siinä on.
 

ville-74

Jäsen
Lukemalla vastauksen ymmärrän, että tuo laitteen korjaaminen on mahdollista ja ennenkaikkea paljon halvempi ratkaisu. Mutta kuinka löytää firma joka näitä ensisijaisesti korjaa eikä vaan yritä myydä uusia? Ehkäpä pitää kutsua huoltofirma ja olla mainitsematta mitään vakuutuksesta? En siis ole alan ammattilainen, joten ihan maalaisjärjellä tässä mennään ja kokoajan opitaan lisää.
 

Mikki

Vakionaama
Selvennätkö vielä oletko asioinut Nilanin kautta suoraan ja sieltä tullut uuden laitteen tarjouksia?


Ja jos kyse on tuon liitoksen korjauksen yrittämisestä niin taitava putkimies paikalle ja kerro että on hankala paikka ja että lyöt 200€ käteen bonuksena jos onnistuu korjaamaan sen.
 

ville-74

Jäsen
Kun sain tämän rapsan jossa kone luokiteltiin korjauskelvottomaksi olin Nilanin huoltoon yhteydessä ja sain sieltä heidän suositteleman firma tiedot.

Alunperin ihan netistä nappasin firman ja pyysin paikanpäälle tutkimaan ongelmaa. Asun siis pääkaupunki seudulla ja moni firma kyllä noita PILP huoltoja tekee. Nyt vaan pitäisi löytää se "oikea" putkari/firma joka voisi auttaa.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Niin siis kyllähän 8v PILPin vaihto uuteen vakuutusyhtiön tuella voisi olla hyväkin idea, mutta omaa rahaa menee muutama tonni, kyllä se kirpaisee...
 

ville-74

Jäsen
Ymmärrän, jos omaa rahaa menis vaan muutama tonni, mutta kun tarjous uudesta asennettuna oli 11ke ja vakuutus korvaa tuosta (jos korvaa) sen 60pinnaa. Tämä siis tarkoittaa ~4.5ke maksettavaksi, joka on aika paljon rahaa mielestäni. Mutta kun asiaa olen lisää tutkinut, niin tuo 11ke tarjous taitaa olla aika yläkanttiin (tolkuton?).

Nilanilta en ole ole pyytänyt tarjousta olen siis tuon 11ke tarjouksen saanut pääkaupunki seudulla toimivalta LVI firmalta.
 

misa64

Aktiivinen jäsen
Oletko ollut Nilaniin yhteydessä tuosta vuodosta!!!
Kyllähän valmistajan täytyy auttaa muutenkin kuin tarjoamalla uutta samanlaista tilalle!!
Ota sinne suoraan yhteyttä kuvien kera! Täytyy löytyä osakuvat ,korjausehdotus , varaosat.... tai sitten todella hyvä selvitys miksi vuotavaa liitosta ei voi korjata!
Ja jos ei voi korjata ,niin en TODELLAKAAN EDES HARKITSISI SAMANLAISTA TILALLE :)
 

ville-74

Jäsen
Jep, Nilaniin olen ollut yhteydessä ja antoivat huolto firman nimen jota suosittelevat. Nyt vielä pitäisi saada vakuutusyhtiöltä lupa kutsua myös toinen arvio mitä tälle voisi tehdä. Olen ollut myös Design-taloon yhteydessä puhelimitse, mutta aika haluttomia taitavat olla, sanoivat vaan, että ei takuun piirissä. Laitoin vielä sinnekin postia, mutta ei siis vielä vastausta.

Tuo on hyvä pointti, että jos tätä ei voi korjata, niin ei samanlaista tilalle.... Ei viittis ostaa monen tonnin kertakäyttökamaa.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Wirallinen huoltofirma ei korjaa viallisia osia - ne huoltavat ja vaihtavat kokonaisia osia ja mieluummin mahdollisimman paljon koska siinähän on taas valmistajalle myyntiä. Silloin kone on aina valmistajan muokkaamattomilla alkuperäisosilla kasattu jossa on hyvät puolensa mutta myös hintansa - mutta se valmistajan hattu päässä ei sahailla putkia. Sama tyyppi putkarin hattu päässä korjaa putkivian vaihtamatta kaapillista osia.
 

Tois puol jokke

Vakionaama
tälläistä meinasin siihen paikalle.

Oliskos tuossa syöpymisessä nyt se kuuluisa jalomman metallin korroosio ? Kun kerran on käyttövedestä kyse.

Jos olis mun oma laite ottaisin vakuutusyhtiöltä osallistumisrahat pois ja nappaisin koko sekoittajan pois, tuleva vesi suoraan kiinni täyttöputkeen ja sitten kun on tuo sekoittaja irti niin katsoisin missä kunnossa tuo putkenpätkä on ja laittaisin liitoksen siihen. kustannus ilman työn osuutta alle satku.

putkari voi toteuttaa niin että tuo sekoitin irti pohjasta ja tuo sen kauemmaksi pois tuolta alta ja laittaa mapressillä tai helmillä jatkoputket kiinni kattilassaoleviin ja homma bueno. uskoisin että alle 500€ lasku.

vastuuvapauslausekkeella.... ennenkuin on sekoittaja irti niin varmaksi ei voi sanoa mitään. jos jännittää kovasti ostaa tori.fi muutamallakympillä vesivaraajan ja lyö sen kiinni niin kotiväki saa lämmintä vettä puuhastelun mahdollisesti kestäessä...
 

ville-74

Jäsen
Pakko sanoa, että ei ole osaamista / kiinnostusta alkaa itse mitään ruuvailemaan. vaikka niin saattaisikin päästä edullisesti.

Tuota pohjaa vielä tutkiskelin, niin ihmetystä herättää miksi vain toinen noista liitoksista on ruostunut ja tippasee? Jos esim. anodi olisi ihan puhki, niin luulisi että molemmat liitokset alkaisivat syöpyä. Onkohan vuotavan liitoksen suhteen asennuksessa tapahtunut jotain? Tämä varolaiteryhmä kokonaisuudessaan asennetaan työmaalla ja tähän ei mielestäni kosketa kun anodi vaihdetaa eli ovat alkuperäisen asennuksen jäljiltä.

Mielipiteitä?

PA061163.JPG
 
Viimeksi muokattu:

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Eise vuoda sen takia että se olisi ruostunut - se on ruostunut sen takia että se vuotaa. Jos vertaa noita litoksia niin kuumalta puolelta pursuu aika paksu hamppu ja sitä ei ole ehkä sen takia kierretty yhtä pitkälle. Äärimmäisessä tapauksessa tuon voi korjata avaamalla, putsaamalla ja laittamalla kunnolla paikalleen, se ei välttämättä ole edes ruostunut sieltä missä on aina paineenalaista vettä. En ihan hahmota miten tuo tiivistyy - mitä siellä kuparin ja mutterin välissä on ?
 

ville-74

Jäsen
Homma on kunnossa seuraavin korjauksin:
  • Uusi anodi
  • Lattialämmityksen releet
  • kylmäpiirin paisuntaventtiili
  • Uusi pohjalaippa
Hintakin kaikken kaikkiaan jäi alle 3ke, joka on huomattavasti paljon vähemmän kuin tuo alkuperäinen arvio (~11ke).

Mitä opin? No aina ei kannata mennä ensimmäisen arvion mukaan ja pitää olla valmis itse ottamaan asioista selvää. Näin sain säästöä ~70% .
 

misa64

Aktiivinen jäsen
Hyvä että tuli kuntoon!
Hieman jäi epäselväksi mitä kautta korjaus hoitui ,mikä oli Nilanin osuus avunannossa ja että oliko tälläkään kertaa ...foorumin neuvoista mitään apua ongelman ratkaisussa :)
 

ville-74

Jäsen
Korjaus hoitui niin, että olin yhteydessä ensimmäisen "tarjouksen" jälkeen vakuutusyhtiöön ja sain sieltä luvan käyttää toista firmaa katsomassa konetta. Toinen firma kävikin asiaa tutkimassa ja totesivat, että kyllä tämä kannattaa korjata. Nilanilta ei muuta apuaja kuin suositus huoltofirmasta. Asennusvirhe tämä mielestäni on, mutta sen todistaminen ei ole helppoa.

Ja kyllä -foorumista oli apua. Ymmärsin, että tarjous oli "posketon" ja huoltaminen olisi myös mahdollista. Kiitokset siitä kaikille kommentoijille!
 
Ylös Bottom