Nilan ec9 liian lämmintä sisällä

Zeussii

Tulokas
Terve!

Nyt alkaa vaimolla menemään hermo, alkaa kämppä olemaan niin kuuma. Talvella vielä meni että oli 23astetta lämmintä, mutta nyt kun aurinko lämmittää ja sisälämmöt nousevat yli 25asteen ja nilan vaan työntää yli 30asteista ilmaa alkaa valitus olemaan aika kovaa. Tässä olisi tämän hetken asetukset:

Päänäytössä
Auto >2< 17°c

Viikko ohjelma:
Off

Keskuslämmitys:
Toiminta - lämmitys
Meno Min 24°c
Meno max 28°c
Käyrä 2
Siirtymäkäyrä 0°c
Pumppu jatkuva

Lämmin vesi:
Sähkövastus t11 35°c
Kompressori t12 45°c
Komp. Max t12 80°c
Prioriteetti vesi

Viileennys:
Lämpötila Off
Puhallus iso off

Kosteus:
Teho pieni >2<
Pieni 30%
Teho iso >3<
Aika 60min

Ilmanvaihto:
Jatkuva 1
Komp. Min 6°c
Talvi pien off

Lämpötilan säätö:
Kesä Min 14°c
Talvi Min 16°c
Kesä > 12°c


Näytä data:
Nykytila odota
Paneeli t15 23astetta
Ulkoinen t10 21astetta
Kosteus 21%
Tulopuhallus t2 11astetta
Ulkoilma t1 9astetta
Vesi-ylä t11 52astetta
Vesi-ala t12 45 astetta
Meno t14 26astetta
Lauhdutin t5 10astetta
Höyrystin t6 22astetta
Tulopuhallin teho2
Poistopuhallin teho2
Softa1 2.37.c
Softa2 1.04
Tyyppi VP 18cek

Ja tosiaan huonetermarit näyttää 22astetta. Saako tota mitenkään järkevämmäksi?

Taloon muutettu 10/18
Huoneistoala 145m2
Tilavuus 580m3

Ilmanvaihto:
Tulo +63l/s
Poisto - 70l/s

Sähköä mennyt:
10/18 1295kwh
11/18 1508kwh
12/18 1557kwh
01/19 1314kwh
02/19 1117kwh
03/19 1255kwh
 

Logix

Jäsen
Moi,
Voisit varmaan tiputtaa tuota keskuslämmityksen asetusta. Esim. "siirtymäkäyrä" asetusta laskemalla. Tiputa pari astetta kerrallaan ja katso miten vaikuttaa. Asetusten perusteella tuloilmapuolella kompura on jo pysähtynyt ja sisään otetaan +11 asteista ilmaa (tulopuhallus t2) eli sieltä puolelta ei ainakaan tuolla hetkellä ole lämmitetty!
 

Skata

Vakionaama
@Zeussii
Onko hälyjä?? Lattiaan näyttää nytkin menevän 26 asteinen vesi joten ei ihme, että on kuuma. Pudota tuo menomin suosiolla 22. Uusi eristetty talo kyseessä, joten pärjäät varmaan käyrä 1:llä.
Eihän tuolla nyt lämmitystarvetta ole lainkaan, kun pyynti päänäytössä on tuo 17 astetta, eli lattiaan pitäisi nykyasetuksilla mennä korkeintaan 24 asteinen vesi. Joten herää kysymys releiden jumittamisesta, koska lattia noin lämmin. Ja kun kuten @Logix jo totesi näyttää kompura pysähtyneen, joten ilmalämmitys ei enää lämmitä...
 

Zeussii

Tulokas
Tervehdys taas. Pahoittelut että en ole kommentoinut mitään, mutta tuon uuden tulokkaan kanssa mennyt aika niin nopeasti.

Tosiaan laskin tuon meno Min 21asteeseen meno max 25asteeseen ja käyrän 1:een.

Lämpötila silti sisällä huitelee jossakin 23-26asteen välillä, on tosin ollut jo kivat 20asteen lämpötilat ulkona, joka varmasti vaikuttaa myös sisälämpötilaan.

Nyt kun olen ollut kotona isyysvapaalla niin olen tuota Nilanin toimintaa tarkkaillut niin tosiaan aina kun kompura lähtee päälle niin puskee nilan sisään +36asteista ilmaa joka lämmittää sisäilmaa erittäin epämiellyttävästi. Huomasin että kun lasken tuota vesi-ala t12 lämpötilaa 40asteeseen niin kompura sammuu huomattavasti useammin jolloin myös sisään tuleva ilma tipahtaa muutaman asteen yli ulkolämpötilan eli ilma tulee niin sanotusti raakana sisään. Mutta tästä t12 pudottamisesta 40asteeseen seuraa se etteivät veden lämmöt tahdo nousta oikein mihinkään (vesi-ylä t11 47°c ja vesi-ala t12 41°c) ja kun vettä vähänkin laskee niin kompura taas hyppää peliin mukaan ja nilan alkaa työntää lämmintä ilmaa sisään.

Nyt siis tarvittaisiin apuja saako tuota sisään tulevaa ilman lämpötilaa mitenkään järkeväksi? Eihän tuossa ole mitään järkeä että aina kun halutaan lämmintä vettä niin tulee myös lämmintä ilmaa sisään

Toinen kysymys on mitenkä tuo viileennys toimii? Miten se kannattaa säätää?

Ja kolmas kysymys. Makuuhuoneessa tuntuu loppuvan happi yöllä ja lämpötila nousee ikävän korkeaksi onko tähän mitään tehtävissä? Olen nyt käyttänyt takkakytkintä muutamaan kertaan yöllä, kun kompura on ollut sammuksissa niin saa tehostettua ilman tuloa joka on mukavan viileää. Ainut ongelma takkakytkimen kanssa on että puhallus sisään nousee suoraan tasoon 4 joka pitää kovaa meteliä ja poistopuhallushan takkakytkimellä pysyy normaalissa 2nopeudessa. Mitenkä muuten on helpointa nostaa ajoittain ilmanvaihdon nopeudet vaikka 3nopeus sisään ja 3nopeus ulos? Ei jaksaisi alkaa mitään viikko ohjelmia väsäämään, koska puhallin nopeuksien nostaminen ei kannata silloin kun kompura on päällä koska silloin sisä lämpötila ainoastaan nousee.

Ps.
Sähkönkulutus alkaa näyttämään jo varsin herkulliselta, tässä kuussa päästään luultavasti alta 1000kwh ja viime päivien kulutukset ovat olleet ainoastaan alta 19kwh.
 

Cruz Campo

Tulokas
Moro,

Ilmanvaihtovalikon "jatkuva 2" pienentää(tai sammuttaa) tulopuhalluksen veden lämmityksen ajaksi, joka nopeuttaa veden lämpenemistä ja tuo vähemmän(tai ei ollenkaan) lämpöä taloon. Kesällä käyttövesi lämpenee viilennyksen sivutuotteena, joten kompuran t12 arvoa ei kannata nostaa tarpeettoman ylös kesällä jos viilennykselle on tarvetta. Viilennysvalikosta "lämpötila asetus" olisi hyvä olla esim. +2. Tämä arvo määrittää lämpötilan jossa viilennys aktivoituu. Eli jos lämpötilapyynti alkunäytössä on 22'C ja "lämpötila asetus" +2, niin viilennys aktivoituu sisäilman ollessa 24'C. Lämpötilasäätö valikosta "kesä min" tarkoittaa alinta sallittua tuloilman lämpötilaa viilennyksellä eli sitä arvoa voi pudottaa tarvittaessa(esimerkiksi arvoon 10'C).

Takkakytkimestä voi tehdä myös ilmanvaihdon tehostuskytkimen kesän ajaksi. "Etäkytkin käyttö" valikosta voit muuttaa "käytä tulopuh" -> "käytä molemmat" niin siiloin tulo ja poisto kytkeytyy nopeudelle jonka määrittelet kohdassa "teho".
 

Zeussii

Tulokas
Kesä on taas lusittu ja pumpulla päästiin oikein mukaviin alta 500kwn/kk kulutuksiin.

Mutta näin syksyn tultua kulutukset ovat taas nousseet yli 20kwh/päivä. Jostain syystä Nilan haluaa lämmittää asuntoa jatkuvalla syötöllä, tämän takia kompura on päällä lähes koko ajan - > menee sähköä. Päänäytöllä pyynti 20astetta, mutta näytä data lukee: lämmittää. Termostaatit on säädetty 17 asteeseen eikä lattiaan mene lämmintä. Sisään tuleva ilma n. 43asteista. Näytön sisällä oleva lämpötila-anturi ilmoittaa lämpötilaksi 23astetta. Mikä tätä vehjettä nyt ohjaa lämmittämään, vaikka haluttu 20asteen lämpötila on saavutettu? Haluaisin lämmittää takkaa, mutta asuintilojen lämpötila kipuaa pienenkin lämmittämisen jälkeen 26asteeseen ja nilan vaan työntää lämmintä n. 40asteista ilmaa sisään.

Mikä arvo nyt on pielessä? Mistä johtuu Nilanin halu työntää lämmintä ilmaa vaikka T20 arvo on saavutettu, kuten myös sisälämpötila pyynti?

Kiitos jo etukäteen vastanneille!

Ps. Luulin jo päässeeni tämän pumpun peltien alle
 

J Wil-son

Tulokas
Itselläni ollut samoja ongelmia välikausina, kun päivät ovat ulkona suht lämpimiä, mutta yöllä lämpö laskee nollan tuntumaan. Kompressori pysyy päällä ja lämmittää "turhaan" tuloilmaa, vaikka asetusten mukaisesti kompuran ei tulisi käydä lainkaan. Vastaavasti saattaa yöllä puhaltaa pitkään kylmää ennen kompuran käynnistymistä ja tuloilman lämmittämistä, vaikka lämpötila laskenut alle sisälämmön pyynnin. Ja päivällä sama kierto alkaa alusta...

Jotenkin havainnut, että laite reagoi viiveellä, vaikka mitään järkisyytä ei tälle ole. Monesti huomannut, että vasta pyynnin pudottaminen/ nostaminen asteella tai parilla laittaa koneen reagoimaan, vaikka asetusten mukaan "reagoinnin" olisi tullut tapahtua jo aikoja sitten. Tämä vaatisi tietysti jatkuvaa päivystystä ja näppäilyä, mikä ei ole tarkoituksenmukaista.
 

Zeussii

Tulokas
Meillä on juurikin samanlaiset ongelmat. Sähkönkulutus vaan turhaan kasvaa, kun kompura käy turhaan ja sisällä on kuin turkkilaisessa saunassa.
Pitääpäs yrittää säätää vielä paneelista lämpötilaa pienemmäksi. Tuntuu niin turhalta takkaa polttaa, kun menee niin lämpöiseksi koko asunto, ettei meinaa saada nukutuksi edes ja Nilani vaan lämmittää tuloilmaa.

Olen jo ajatellut, että kokeilisin säätää järjestelmää käyttöpaneelin lämpötila-anturin mukaan, jota Nilanin ohjeissa ei jostain syystä suositella.
 

BUK

Jäsen
Vaikea sanoa, mistä tämä ongelmasi johtuu, mutta tuntuu jotenkin (omaan tapaukseen verrattuna) erikoiselta, että pelkällä kompressorilla saisi asunnon liian kuumaksi. Lattialämmityksen vastukset olisivat paljon loogisempi kohde. Kompressorin kuluttama energia ei tunnu näyttelevän myöskään merkittävää roolia vuoden kokonaiskulutuksessa toisin kuin lattialämmitys.

Takkalämmityksen hyöty tiiviissä energiatehokkaassa talossa on vähän kyseenalaista, jos kovasti joutuu puhaltamaan kylmää korvausilmaa takanpolton aikana.
 

Logix

Jäsen
Juuri tällaiseen aikaan kun joku päivä voi olla 0c ja seuraavana +10c heittelee meilläkin sisälämpötilat. Ulkolämpötilan noustessa lämmönhukka pienenee ja samaan aikaan Nilanin sisään puhaltama ilma lämpenee = Nilan lämmittää taloa enemmän. Johtuu siitä, että Nilanin kompura on on/off eli lämmittää aina maksimitehollaan tuloilmaa ja saa sen +10c ulkolämpötilassa jo aikas lämpimäksi. Voi toki yrittää säätää kompuran offille tällaisessa tilanteessa mutta silloin tulee sisään tyyliin +12c ilmaa mikä ei välttämättä ole mukavaa sekin.

Tää on ihan kirottu laite säätää juuri tuon takia että kaikki muuttujat vaikuttavat tuloilman lämpötilaan...
 

Telehell

Aktiivinen jäsen
Kesä on taas lusittu ja pumpulla päästiin oikein mukaviin alta 500kwn/kk kulutuksiin.

Mutta näin syksyn tultua kulutukset ovat taas nousseet yli 20kwh/päivä. Jostain syystä Nilan haluaa lämmittää asuntoa jatkuvalla syötöllä, tämän takia kompura on päällä lähes koko ajan - > menee sähköä. Päänäytöllä pyynti 20astetta, mutta näytä data lukee: lämmittää. Termostaatit on säädetty 17 asteeseen eikä lattiaan mene lämmintä. Sisään tuleva ilma n. 43asteista. Näytön sisällä oleva lämpötila-anturi ilmoittaa lämpötilaksi 23astetta. Mikä tätä vehjettä nyt ohjaa lämmittämään, vaikka haluttu 20asteen lämpötila on saavutettu? Haluaisin lämmittää takkaa, mutta asuintilojen lämpötila kipuaa pienenkin lämmittämisen jälkeen 26asteeseen ja nilan vaan työntää lämmintä n. 40asteista ilmaa sisään.

Mikä arvo nyt on pielessä? Mistä johtuu Nilanin halu työntää lämmintä ilmaa vaikka T20 arvo on saavutettu, kuten myös sisälämpötila pyynti?

Kiitos jo etukäteen vastanneille!

Ps. Luulin jo päässeeni tämän pumpun peltien alle

Kokeileppa Ilmanvaihto asetuksen komp Min Celsius arvo laittaa pienemmäksi. Jos ulkolämpötila on alle tämän arvon on kompura päällä jatkuvasti
 
Ylös Bottom