Nilan EC9, Noen haju

KatariinaR

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Hei!

Nilan EC9:n kanssa on ilmennyt ongelmia tänä syksynä. Laite on asennettu kesällä 2012, lämmittää 147 neliön omakotitaloa. Takkakytkintä ei ole.

Ongelmien alkamisen aikaan isäni vaihtoi suodattimet, ja unohti laitteen vuorokaudeksi off-asentoon. Tämä huomattiin, kun lämmintä vettä ei tullut. Jokin aika tämän jälkeen lämmitin takkaa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, ja vähän tämän jälkeen huomasin, että takasta tulee huoneistoon noen hajua.

Ongelma alkaa, kun suihkussa käydään, Vesi-Ala lämpötila putoaa reiluun 20 asteeseen, ja tuloilma putoaa nollille. Nyt Nilan-huoltomies pakotti sen ykköselle, ja vaihtoi prioriteetin Tuloilmalle. Tämä ei kuitenkaan poistanut ongelmaa, yksi suihku riittää pudottamaan tuloilman, jolloin tuloilma otetaan ilmeisesti takasta. Laitteella kestää 12h lämmittää Vesi-Ala takaisin n. 47 asteeseen, jolloin Tuloilman arvo nousee kakkoseen, ja ilma alkaa raikastumaan.

Onko kellään ideoita, mikä voisi näin 4 hyvin toimineen vuoden jälkeen olla noen hajun aiheuttaja? Voisivatko tuloilmasuodattimet olla tukossa, tai miksi lämmin vesi riittää vain yhteen suihkuun, ja sen jälkeen kämpässä haisee noki?

Arvot:

Näyttö: Auto >2<, 28c
Etäkytk.käyttö: Käytä tulopuh, aika 03:30, teho3
Keskuslämmitys: Toiminta Lämmitys, Meno-min 16, Meno-max 37, Käyrä2, Siirtymäkäy3, Pumppu jatkuva,
Lämminvesi: Sähkövas T11 45c, Kompress T12 50c, Komp max T12m 60c, Prioriteetti tulopuh
Viilennys: Lämpötila-asetus +1, Puhallus iso2
Ilmanvaihto I-vaihto talvi, Käyrä min 25, Käyrä max 35, Komp min 7, Talvi pien off
Lämpötilasäätö: Kesämin 16, Talvimin 16, Kesä >17

Näytä Data: Nykytila Lämmitys, Paneeli T15 25c, Ulkoilma T1 -3, Vesi-Ylä T11 54, Vesi-Ala T12 51c, Meno T14 35c, Lauhdut T5 27c, Tulopuh teho 2, Poistopuh teho 2

Kiitokset kaikesta avusta! Huoltomies käynyt 2 krt, ja tämän mukaan laite toimii täysin oikein. Tässä noen käryssä ei vaan voi pienten lasten kanssa olla ???
 

Skata

Vakionaama
Vs: Nilan EC9, Noen haju

Enpä tiedä mihin säätöihin on koskettu, mutta laittaisin:
lämminvesi asetukset sähkövastus 35, kompress t12 45
ja erityisesti noin ilmanvaihto-asetukset eli siirrä käyrä min 30 ja max 45
ainakin itse käytän noita. En ymmärrä miksi tuo iv-käyrä on tuollainen, ketä sen on laittanut ?? Prioriteetiksi vaihaisin takaisin vesi. Kokeile noilla, jos menee ihan hulluksi niin palaa takaisin näihin ;)
Sen tulopuhalluksen voi pitää pakotettuna 1:llä, itselläni näin kahden hormin vuoksi. Kovilla pakkasilla täytyy sallia pysäytys, muuten kestää liikaa.
 

Skata

Vakionaama
Vs: Nilan EC9, Noen haju

Ja ongelma ei siis ole vain tuloilman riittävyys vaan tolkuton poisto noilla ilmanvaihdon min25 max35 käyräasetuksilla. Eli vaihda noi asetukset, jotka yllä pistin ainakin ilmanvaihdon osalta, niin eiköhän ongelmasi ratkea ;D Missäpäin tämä Nilan-huolto on :cool:
"Kun näytössä lukee I-VAIHTO/TALVI
Niin tässä kohdassa paina nuoli alas ja tulee KÄYRÄ xx°C. (esim. + 30°C on hyvä asetus). Kun kone käy muotoa AUTO (perusnäyttö) ja I-VAIHTO/TALVI, valitsee automatiikka tulopuhaltimen tehon sen perusteella, mikä on tuloilmaa lämmittävän kennon TP lämpötila. (lämpötilakehitys näkyy NÄYTÄ DATA kohdassa LAUHDUTIN T5) Jos se on alle esimerkkilämpötilan +30°C, puhallin käy tehoa 1. Tämän jälkeen puhallus kasvaa aina yhden tason ylemmäksi, kun lämpötila nousee 4°C.( 34°C =teho 2, 38°C=teho 3, 42°C= teho 4). Jos lämpötilaksi ohjelmoidaan esim. 38°C, siirtyy puhallin teholle 2 kun lämpötila nousee 42°C:een, jne. Toiminnan tarkoitus on estää liian kylmän ilman puhaltuminen tiloihin pakkasilla ja vastaavasti lauhemmilla keleillä paremmin ”päästä lämmöstä eroon”, joka parantaa kojeen lämmöntalteenoton hyötysuhdetta."
Lainaus Nilan Vp 18 EK9 käyttiksestä vuodelta 2008, samat hommat pelittää uudemmassakin versiossa...

Ps. Nilanille on oma osio foorumilla, ei ole ilmalämpöpumppu vaan poistoilmalämpöpumppu ;)
 

KatariinaR

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Vs: Nilan EC9, Noen haju

Kiitokset! Vaihdoin juuri nuo neuvomasi asetukset, ja toivon että ilma alkaa raikastumaan :) Naisihminen ja Nilan ei ole aina helpoin yhdistelmä, mutta kiitokset hyvistä vastauksista. Ja tämän Nilan-huollon tarkkaa sijaintia en taida uskaltaa tässä paljastaa, mutta Itä-Suomessa ollaan ;)
 

Skata

Vakionaama
Vs: Nilan EC9, Noen haju

KatariinaR sanoi:
Kiitokset! Vaihdoin juuri nuo neuvomasi asetukset, ja toivon että ilma alkaa raikastumaan :) Naisihminen ja Nilan ei ole aina helpoin yhdistelmä, mutta kiitokset hyvistä vastauksista. Ja tämän Nilan-huollon tarkkaa sijaintia en taida uskaltaa tässä paljastaa, mutta Itä-Suomessa ollaan ;)
Ole hyvä. Ja ei tarvitse kertoa, mutta jatkossa voi olla että tältä foorumilta saat paremmat vastaukset halvemmalla ;) No nyt kokeilet tuolla asetuksella ja pistä myöhemmin viesti onnistuiko :)
 

Zmies

Jäsen
Vs: Nilan EC9, Noen haju

Meillä oli kanssa sama,että noen hajua tuli syksyllä aluksi. Se johtui siitä että uuni ja harkkohormi oli pitkän aikaa käyttämättä ja sitten alkuun pienet tulet että kuivaisi. Mutta sit tuli taas lämmin niin ei tullut lämmitettyä uunia niin silloin rupesi noki haisemaan. Nytten kun ollut uunissa tasaisesti lämpöä niin ongelmaa ei ole!
 

Rannanpoika

Jäsen
Vs: Nilan EC9, Noen haju

Jossain vaiheessa noen haju oli meilläkin kun takkaa ei ollut lämpimänä pidetty. Säädin Nilanin huolto -valikosta tuloilman puhallusprosentit viitisen % suuremmalle, kuin poistoilmalla on (joka tasolla 1, 2, 3, 4). Samalla tulo pakotettuna min. ykköselle. Tämä tosin hukkaa energiaa jonkin verran ja pidentää veden lämmitysaikaa. Talon tulo ja poistoventtiilien säädöt jos on +- 0 niin tuo toimii ja takan piippuun tulee huoneistosta pieni ilmanpaine ulkoilmaan päin.
Toisaalta voi riittää, jos vaan pakottaa ilmanvaihdon tulon aina päälle ja säätää talon poistoventtiilien ilmavirtausta pienemmälle manuaalisesti mutu-tuntumalla.
 

Zmies

Jäsen
Vs: Nilan EC9, Noen haju

Joo on meillä takka kytkin! Eikä tuntunu missää ku ties et puita uunii ni hajut häviää
 

Mika7

Jäsen
Vs: Nilan EC9, Noen haju

Rannanpoika sanoi:
Toisaalta voi riittää, jos vaan pakottaa ilmanvaihdon tulon aina päälle ja säätää talon poistoventtiilien ilmavirtausta pienemmälle manuaalisesti mutu-tuntumalla.
Eikö nämä "neuvot" nyt ole sarjassamme "don't try this at home"? Käytännössä ohjeistat ylipaineistamaan talon, mikä ei kyllä ole asiallista toimintaa.

Meilläkin pukkaa noen hajua sisälle. Toki olen vasta aloitellut tätä takan lämmittämistä tässä talossa, joten ehkä se tästä helpottaa.
 

BUK

Jäsen
Mikä voisi olla syy noenhajuun kun:
- Suihkun jälkeen kosteudenpoistopuhallus
- Nilan alkaa tekemään lämmintä vettä.

Asetukset
  • Ilmanvaihto Jatkuva1 = tulo ja poisto aina balanssissa
  • Lämminvesi prioriteetti = tulopuhallus.
  • Ei viikko-ohjelmaa vaan tasainen 24C ja puhallusteho 2
Oletukseni on, että em. asetuksilla tulopuhallin ei pysää, mutta noenhaju laittaa epäilemään.
Huoltovalikossa on tulominimi 0, mutta ajattelen, että em. asetuksilla ei pitäisi joutua koskemaan tähän.

Mikä voisi olla syy? Ei ehkä varsinainen ongelma, mutta laitteen toimintalogiikan varmentaminen kiinnostaa.

Laitteen valmistaja tai suomalainen maahantuoja voisi kyllä panostaa ohjekirjan yksiselitteisyyteen. Tekstien paikat ja logiikka vaatii liikaa mielestäni tulkinnanvaraa.
 

Haukka2

Jäsen
Oletko katsonut mitä se näyttää data-valikossa silloin kun noki haisee? Tod.näk. vetäisee kuitenkin korvausilmaa takan kautta, jos noki haisee.
 
Ylös Bottom