Nilan EC9, puhallintehot tulo3 ja poisto 2

Hei,

On tässä nyt vuoden verran kohta asuttu uudessa 130m2 omakotitalossa, toistaiseksi en tuota nilanin vehjettä ole oppinut käyttämään

Aikoinaan ihmettelin kovaa sähkönkulutusta, ihmettelen edelleenkin vaikka sitä on saatu lähemmäs normaalia (Tammikuussa meni 2900kWh, helmikuussa 1900, syyskuussa meni reilut 900kWh joka edelleen tuntuu vähänkorkealta.)

Mutta nyt viimeisimpänä ihmetyksenä on tulopuhalluksen kova teho ja että se on kovempi kuin poisto.

DATA valikon tietoja
nykytila lämmitys
anode ok
paneeli t15 23c
ulkoinen t10 24c
kosteus 37%
tulo T2 35c
ulkoilma T10c
vesi ylä 61c
vesi ala 58c
meno 23c
lauhdutin 38c
höyrystin 6c
tulo 3
poisto 2

IV-valikko
ilmanvaihto talvi
käyrä min 30 (oli aiemmin tänään ~22,)
käyrä max 50 (oli aiemmin tänään ~40)
komp min off
talvi pien off
 

BUK

Jäsen
Käyttöohjekirja kannattaa pitää lähellä ja lukea useampaan kertaan. Se on uskomattoman epäloogisesti kasattu teos, mutta kaikki tarpeellinen fakta löytyy kyllä sieltä.

Käyttöpaneelin puhallusnopeudet ovat vain muuttujia, jotka voi säätää huoltovalikosta käsin mihin tahansa arvoon.

Kysy säädön alkuperäiseltä tekijältä (talovalmistajalta), että millä logiikalla tai mittauksilla on päädytty tuollaiseen lähtökohtaisesti nurinkuriseen säätöön.

Kulutuksen suurimmat tekijät löytyvät keskuslämmitys-asetusten takaa, joka lopunviimeksi määrää 3x3Kw vastusten käytön.
 
koneen mukana tullutta ohjekirjaa on luettu ja tältäkin foorumilta kehotettu lukemaan vanhemman(?) mallin selkeämpää ohjetta, molempia on luettu. Nilanin asiakaspalvelun kanssakin ollaan kerran alkuvuodesta soitettu jä käyty asetukset läpi kesäksi ja talveksi.

Huoltovalikosta ei ilmeisesti pysty juurikin tuota tulopuh teho max muuttamaan, olisin tässä hätäratkaisuksi yrittänyt rajoittaa sitä. (en tiedä olisiko ollut kuitenkin huono vaihtoehto)

täytyy rakentajalle soitella maantaina, että miksi noin säädetty, jos on tarkoituksella noin ja pyytää mittauspöytäkirjaa.

Onko mahdollista tai mikä voisi olla syy että tulospuhallin kävisi normaalia kovempana? tulon ja poiston suhde on aiemmin ollut ok. Mitään ymmärtämättä itselle tulee mieleen, että ulkoilma/raitisilma->koneelle olisi jotenkin jumissa ja kone yrittää kompensoida puhaltamalla sitten kovempaa.

Listaan tähän muutkin asetukset, jos laajemminkin mietitään tuota energian kulutusta.
Sivuhuomiona perjantaina huomasin että nilanin alapellin takana kun on musta kertovesipumppu(?) niin se oli väärässä asetuksessa. käyttöohjeen mukaan se oli tilassa, jota käytetään järjestelmän ilmauksen aikana.

näytä data
nykytila lämmitys
anode ok
paneeli t15 24c
ulkoinen t10 22
kosteus 35%
tulopuhallin t2 33c
ulkoilma t1 7c
vesi ylä t11 59c
vesi ala t12 55c
meno t14 24
lauhdutin t5 36c
höyrystin t6 5c
tulopuh teho 3
poistopuh teho 2

keskuslämmitys
toiminta lämmitys
meni min 20c
meno max 38c
käyrä 2
siirtymäkäyrä -3c
pumppu jatkuva

lämmin vesi
sähkövastust t11 32c
kompressori t12 44c
kompressori max 80
prioriteetti vesi

ilmanvaihto
käyrä min 30c
käyrä max 50c
komp min off
talvi pien off
 

BUK

Jäsen
Takkakytkin tai kosteudenpoistotila voi aiheuttaa esimerkiksi tulopuhalluksen kytkeytymisen suuremmalle. Molempien asetuksia pääsee muuttamaan käyttöpaneelista.

Jos sattuu olemaan Fortumin asiakas, niin Valpas-palvelusta näkee vertailuryhmien keskiarvokulutuksia ja vaihteluväliä. Carunalla on ehkä myös vastaava ominaisuus palvelussaan.

Omassa talossa (Käyrä 2 / Siirtymäkäyrä -2'C) pitää mukavan 23-24'C sisälämpötilan asunnossa, eikä villasukat kulu.
 

Cruz Campo

Tulokas
Jos ilmanvaihtovalikosta on valittuna "talvi" ilmanvaihto, niin silloin tulopuhaltimen teho määräytyy lauhduttimen lämpötilan mukaan. Samasta valikosta voit säädellä tuota ilmanvaihdon käyrää. Jos ulkona on liki 10 astetta lämmintä, niin tulo voi mennä herkästi poistoa suuremmalle teholle talviasetuksella, ellei muuta käyrää. Jos käyttää "jatkuva" ilmanvaihtoasetusta niin tulo ei mene poistoa suuremmalle.
 
Ylös Bottom