OKT 121m2 1,5krs Sisäyksikkö matalalle?

Ryystäjä

Aktiivinen jäsen
Terve.

Asuinpinta-ala 121 m2
Kerrosala 158 m2
Tilavuus 460 m3
Omakotitalo, rakennettu 2007
Koneellinen ilmanvaihto LTO:lla.
Sähkönkulutus viimeisen vuoden ajalta 20 000 kwh.
Sähkölämmitys ja varaava takka. Kylpyhuone, kodinhoitohuone, ja pieni vessa lämpiävät lattialämmityksellä. Keittiössä ja eteisessä laattalattiassa lämmitys sekä myös lämpöpatterit seinällä.

Alakerta noin 80 m2 ja yläkerta noin 40 m2. Yläkerta vain puolet alakerran alasta (pulpettikatto) eli keittiön ja eteisen yläpuolella ei ole kuin katto.

Tavoitteena mahdollisimman hyvä alakerran lämmitys, viilennys toissijaista. Kokemuksen mukaan yläkertaan nousee jonkin verran avoimen portaikon kautta lämmintä ilmaa ainakin sähkölämmitystä käytettäessä.

Oheisessa pohjakuvassa punaisella merkitty paikat jonne sisäyksikkköä ei voi asentaa. Vihreällä merkitty pari itse miettimääni vaihtoehtoa ja vaaleanpunaisella ulkoyksikön paikka.

Ulko-oven päälle ei mahdu koska siinä matalampi huonekorkeus, samoin terassin ovi on viereisen ikkunan mukaisesti tehty n. 230 cm korkeaksi joten senkään päälle ei mahdu. Keittiööön ei taida kannattaa sisäyksikköä laittaa ja keittiöstä eteiseen aukossa taas hallituksen kielto. Halllituksen kielto yltää myös olohuoneeseen terassin vastaiselle seinälle.

Vaihtoehdoiksi jää portaat yläkertaan tai portaden alle. Mikäli sisäyksikön laittaa kerrosten väliin niin se tulee aika ylös, n. 40-50 cm yläkerran lattiaa korkeammalle. Mietin että onko liian lähellä yläkerran makuuhuoneita jotka ovat yläkerran aulatilan molemmin puolin. Lisäksi sijoitus on niin korkealla että todennäköisesti puhallus saa olla kovalla jotta ilmavirta liikkuu tarpeeksi alakertaan? Saako tästä sijoituksesta parhaan hyödyn lämmityksen suhteen?

Itseäni ja myös hallituksen hyväksynnän saanut paikka on alakerrassa portaiden alla. Näin sisäyksikkö olisi jokseenkin "piilossa". Sisäyksikön yläreuna tulisi 150 cm korkeudelle. Mielestäni tästä saisi vielä hyvän puhalluksen loivassa kulmassa alaspäin keittiötä kohti ja ehkä jopa hieman olohuoneen suuntaan. Ulko-yksikön kannalta myös optimaalinen sillä putkivetoa tulisi vain max 1,5m ulkoseinällä ja sähköistys myös 2m sisällä. Ulkoyksikkö todella aurinkoisella eteläseinällä.

Luin palstalta löytyvät jutut matalalle tai lattialle sijoittamisesta ja ainakin perstuntumalta 1,5m korkeudelle sijoitettuna lämmityskyky olisi hyvä mutta varmasti ei paras alakerran viilennystä ajatellen. Mitä mieltä olette sisäyksikön parhaasta sijainnista? Kiitos etukäteen vastauksista.
 

Liitteet

  • Pohja1.jpg
    Pohja1.jpg
    164 KB · Katsottu: 307
  • IMG_20180821_201115.jpg
    IMG_20180821_201115.jpg
    418,8 KB · Katsottu: 304

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: OKT 121m2 1,5krs Sisäyksikkö matalalle?

Itse laittaisin normi ILPin sinne portaisiin ylös. Yläkerran viilennyksen kannalta sisäyksikkö pitäisi saada noin metrin yläkerran lattiatasoa ylemmäksi.
Normi ILP haistelee sisälämpötilaa imuilman mukaan laitteen päältä. Matalassa asennuksessa tämä voi häiriytyä. Useissa laitteissa on minimi korkeus johon sisäyksikön voi asentaa.

Lattia/seinä-asennukseen on ihan omia laitteita olemassa. Tässä Mitsu https://so.scanvarm.fi/wp-content/uploads/sites/11/2018/06/Mitsubishi-Electric-msz-kj-lattiamalli-esite.pdf
Toshiba puhaltaa sekä ylös että alas https://www.toshibasuomi.fi/images/lattiamalli/Toshiba_lattiamalli_UFV_esite.pdf
Panasonicilta on tulossa uusi R32 lattiamalli http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,27570.msg362687.html#msg362687
 

Ryystäjä

Aktiivinen jäsen
Vs: OKT 121m2 1,5krs Sisäyksikkö matalalle?

Kiitos nopeasta vastauksesta.

Mitsun FH25:sta olin pumpuksi ajatellut. Katselin myös lattia-asenteisia laitteita mutta vaikuttavat kalliimmilta sekä heikompitehoisilta.

Vaatiiko tuollainen "korkeahko" portaikkoasennus kovemman puhallustehon jotta alakerta lämpiää riittävästi?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: OKT 121m2 1,5krs Sisäyksikkö matalalle?

Ryystäjä sanoi:
Vaatiiko tuollainen "korkeahko" portaikkoasennus kovemman puhallustehon jotta alakerta lämpiää riittävästi?

Ei tuossa voi puhallusta minimillä pitää, muuten lämpö jää kiertämään laitteen lähistölle. Itse epäilen että portaiden alle asennetussa pitäisi pitää puhallusta kovemmalla, koska puhallus osuu lähes pakosta lattiaan lähempänä laitetta kuin porrasasennuksessa. Portaiden alta on hyvin hankala jäähdyttää yläkertaa ellei ole portaissa isoa kattotuuletinta ilmaa siirtämässä.
 

Ryystäjä

Aktiivinen jäsen
Vs: OKT 121m2 1,5krs Sisäyksikkö matalalle?

Nyt on noin 1,5 kuukautta FH-25 puhissut kotona. Asennus tuli sitten ensimmäisen postauksen kuvassa olevan rappusen alapuolelle. Ainakaan lämmityskäytössä tuo matala sijoitus ei vaikuta huonontavasti. Viilennyskäytössä ei varmasti optimaalisin sijoitus mutta tämä hankittiinkin lähinnä lämmityskäyttöön. Viime kesänäkään ei ollut kotona tukalaa ja se oli jo aikamoinen stressitesti :)

Sisäyksikön yläreuna on n. 145cm lattiatasosta ja olen pitänyt puhallusta pääasiassa 4/5 ja 3/5. Manuaalipuhallus ja pyynti 20-21c. Hyvin tuntuu toimivan. Koko 121 neliötä lämpeää tällä hetkellä tuolla ja lokakuun sähkönkulutus on cost control mittarin mukaan ollut n. 210 kwh. Yläkertaan lämpöäkin menee mutta yllätyksettömästi ei ihan niin paljoa kuin pitäisi. Makuuhuoneessa nyt kylmillä keleillä ollut 18-19,5C. Kun tässä talvi alkaa kunnolla niin täytyy pistää hieman patteria päälle että pysyy päälle 19C joka on juuri hyvä makuuhuoneen lämpötila.

Ulkoyksikkö on sijoitettu seinän taakse sisäyksikön alapuolelle. Putkivetoa tuli enintään 2m. Maatelineellä eikä vielä ainakaan ole kuulunut oikein mitään ääniä sisälle eikä ulos. Kovien pakkasten aikaan vasta sitten näkeekin kuuluuko äänet sisälle.

Kokonaisuutena olen ollut tyytyväinen hankintaan ja melcloud palikan hankkimisen jälkeen ei ole tullut kaukosäädintä käytettyä. Paljon helpompi säätää puhelimella jos tulee tarve säätää.
 
Ylös Bottom