On/off pumpun elämää

Luukku

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Kaikilla kun alkaa olla jo hienot invertteripumput niin täällä jauhetaan vielä on/off pumpuilla.
Nyt on ulkona -25, alakerran pumppu käy n.50 min ja sulattaa 8 min jne. Puhaltaa vielä 28-31,5 asteista ilmaa, joten lämmittää se jonkin verran kai? Ainakin sekoittaa ilmaa
Yläkerran pumppu jopa välillä huilaa, siellä lämmöntarve ilmeisesti pienempää.
Ihmetellyt vaan, kun tehnyt tuota hemmotestiäkin, että kuitenkin noinkin hyvin toimii. Nettiä kun lukenut niin monesti näistä vanhoista pumpuista puhutaan, että kannattaa sammuttaa jo 10-15 pakkasasteen tienoilla ja niin olen ennen tehnytkin, mutta nyt ajattelin, että katotaan miten käy. Nuo sulatukset toimii paremmin kun on pakkasta, siinä juuri nollan alapuolella ei tee tarpeeksi usein sulatusta kun sulatuksen käynnistyminen vaatii 20min käynnin niin ettei asetettua lämpötilaa saavuteta. Tämä ongelma enimmäkseen yläkerran pumpulla. Alakerran pumppu sulattaa herkemmin.
Kesällä tuli pestyä kennot ja huomasi kyllä, että jäähdytysteho parani joka oli kyllä viimekesänä tarpeeseen. Tämmöstä täältä on/off rintamalta. Onko muita joilla vielä on/off malli käytössä?
 

Arvid

Jäsen
Eikös invertterin hyöty tule osakuormalla? Näillä keleillä myös invertteripumppu ajaa täysillä ja sitten sulattaa samoin kuin on/ff.
 

kimmok

Aktiivinen jäsen
on niitä vielä käytössä vaikka toi yksi väittää olevansa inverteri niin ei se sitä ole se on vain teho porrastettu on/off eli täysteho, puoliteho ja 5%teho ennen sammumista.
noista on/off koneista kannattaisi tarkistaa että sielä on vastus kompressorilla.
joistakin se on jäänyt tehtaalle ja samalla se viittaa kesäöljyihin.
eli ei kannata paljoo sammutella koska ei ole lohkolämpäriä.
ei välttämättä jaksa lähtee käyntiin.
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Tuli tuossa mieleen kun lukee näitä foorumeita niin kovasti vertaillaan ja arvostellaan laitteiden pitämää ääntä. Desibelejä vertaillaan ja jotain häiritsee pieni jurina ja toisesta se kuulostaa kuin diesel kävisi nurkalla. Tietysti maku- ja tottumis asioita. Meillä kun jyrähtää vanhat on/offit käyntiin niin tietää, että ne käy. Ovat vielä seinäkiinnityksellä. Ei varmaan moni jaksaisi kuunnella, mutta uskomatonta kyllä siihen ääneen tottuu ja nukuttua saa hyvin. Sitten kun hankin uuden pumpun niin uskon, että niistä kaikki on mulle äänettömiä. Greetäkin on moitittu äänekkääksi, mutta juuri sellaiseen sain tutustua kyläillessä ja minulle se oli kyllä lähes äänetön peli.
Kaikkeen tottuu, paitsi jääpuikkoon pers**ssä, sulaa ennenkuin tottuu.
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Kuten aikaisemmissa viesteissä kerroinkin niin yläkerran pumppu sulattelee liian harvoin, mutta kun viitsii sulattaa niin kenno sulaa aika hyvin, sulaisi varmasti paremmin, jos tekisi sen useammin. Jotta sulatus käynnistyy niin vaatii vähintään sen 20-50 min käyntiä niin ettei saavuta asetettua lämpötilaa. Alakerran pumppu sulattaa herkemmin ja siellä kenno ja pohjalevy sulaa ilman pohjavastustakin. Molemmat pumput lämmittävät ja varsinkin jäähdyttävät ihan hyvin vaikka ovatkin vanhoja koneita jo.
Kysymykseni kuuluukin seuraavasti: Voiko yläkerran pumpussa olla joku anturi eri paikassa ja saa siten erilaista tietoa ja sulattaa sen takia harvemmin? Vai mistä moinen voi johtua? Molemmat pumput ovat Luxus pumppuja, yläkerran kone vähän uudempi malli kuin alakerrassa ja ovat siis on/off koneita. Alakerran sisäyksikkö on ison huoneen ikkunan päällä ja ilma leviää hyvin alakertaan. Yläkerran pumppu on talon päädyssä ja sillä suora yhteys koko yläkerran mitalle, tosin kapeampi tila leveyssuunnassa kuin alakerrassa. Yläkerran pumpusta on termostaatin anturi siirretty ulkopuolelle kun oli uutena kennossa kiinni.
 

kimmok

Aktiivinen jäsen
Jotkut pumput eivät sulata ollenkaan jos käynti jakso ei ole tarpeeksi pitkä.
Toisissa pumpulissa on katkokäynnille tehty pakkosulatus tietyn käynnistys
Määrän jälkeen.
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Ok, kiitos tiedosta. Olisipa mahdollista vähän ”rukata” tuota pakkosulatuksen kelloa aikaisemmalle.:hmm:
 

kimmok

Aktiivinen jäsen
Siirrä se anturi semmoiseen paikkaan mihin lämpö ei pääse niin helposti tai eristä se anturi niin käynti ja lepo jaksot pitenevät.
Ja tästä seuraa se että sulatus saatta jopa lähteä useammin.
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
Mulla on vireillä sellainen systeemi, että laitan pienen 12V tietokonetuulettimen jakorasiaan ja siitä putki verhotangon takaa ikkunan eteen ja toinen putki ylöspäin ilpin anturille. Kellokytkin kytkee virran 12V muuntajaan muutaman kerran päivässä joksikin aikaa ja ropeli syöttää anturille ikkunan edestä viileämpää ilmaa. Jos on tuuria niin voi lähteä sulatus päälle kun kone on ”pakotettu” käymään 25min yhtäjaksoisesti niin se riittää sulatuksen käynnistymiseen. :)
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
Laitoin anturin paperiseen ”koteloon”, nyt käyntiaika on pidentynyt eli parempi, sulatuksia ei nyt tarvii kun luonto hoitaa ne toistaiseksi. Tuo kotelo suojaa nyt ilmeisesti ilpin oman puhalluksien vaikutuksilta paremmin.
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
Lueskelin tuossa ketjua missä keskusteltiin noista puhallustehoista invertterilaitteissa ja niissä saadaan paras cop kun puhallus on mahdollisimman kovalla. Mitenkähän se menee näissä on/off koneissa? Yleensä pidän puhalluksen automaatilla ja kun puhalluslämpö nousee 40 asteeseen niin kone nostaa puhallustehoa jne.
Puhallus lähtee päälle vasta kun kennon lämpö on xx astetta, estää sitä kylmäpuhallusta ja ulkoyksikön sammuessa tietysti myös tekee saman. Sinänsä olen tykännyt näiden automatiikasta koska eivät puhaltele viileää huoneilmaa koskaan ja ovat hiljaa kun huonelämpötila on saavutettu.
Mitähän varten on/off pumppuja ei enää saa myydä? Ymmärrän, että invertteritekniikka on kehittyneempää ja parempi lämmityskäytössä, mutta sitten ihmetellyt sitäkin kun on/offeja kehutaan viilennyskäytössä. Luulisi, että osaa tehdä lämmintäkin kun osaa tehdä kylmääkin. Molempia sieltä kyllä tulee, onneksi. Mutta miksi on/offeja ei enää saa, onko niiden hyötysuhde niin huono vai mikä siinä on?
 

kotte

Hyperaktiivi
Lueskelin tuossa ketjua missä keskusteltiin noista puhallustehoista invertterilaitteissa ja niissä saadaan paras cop kun puhallus on mahdollisimman kovalla. Mitenkähän se menee näissä on/off koneissa? Yleensä pidän puhalluksen automaatilla ja kun puhalluslämpö nousee 40 asteeseen niin kone nostaa puhallustehoa jne.
Puhallus lähtee päälle vasta kun kennon lämpö on xx astetta, estää sitä kylmäpuhallusta ja ulkoyksikön sammuessa tietysti myös tekee saman.
Sama on tilanne ON/OFF-laitteilla, eli lämpöä tulee enemmän ja sähkönkulutus jokseenkin aina vähenee mitä suurempi on puhallusteho.

Kylmäpuhalluksen estolla ajettaneen takaa ennen muuta lauhduttimen paineen pitämistä riittävänä, jolloin ON/OFF-koneelle tyypillinen kapillaaripaisunta pysyy suunnitellulla alueella (vaikka "vedonestosta" puhutaankin) eikä esim. ulkoyksikön kennon reunan jäätymistaipumus korostu.

EU:n alueen myyntikieltoa on julkisuudessa perusteltu heikommalla osatehojen hyötysuhteella, eli ON/OFF-pumppu toimii jokseenkin aina katkokäynnillä. Omasta mielestäni vielä suurempi ongelma on käynnistyspiikki verkkoon, eli suoraan verkkoon käynnistetty suurehko asynkronisähkömoottori ottaa aluksi kymmenien amppeereiden käynnistysvirran, mikä näkyy valojen välkkymisenä hiukankaan heikommassa sähköverkossa. Invertteri on luonnostaan pehmeäkäynnistin, eli laite ottaa käynnistyksessä vähemmän virtaa kuin normaalikäynnillä ja virrankulutus muuttuu hitaasti ja tasaisesti.

Jäähdytyksessä tilanne on sikäli erilainen, että tyypillsesti tarvitaan myös kosteudenpoistoa jäähdytyksen ohella tai sitä kipeämminkin ja ON/OFF-pumpun tasaisen kova käyntiteho auttaa tuossa. Invertterikoneen tehoa ja erityisesti sisäpuhaltimen tehoa pitää muutella jatkuvasti ja laajoissa rajoissa, jotta päästään samaan kosteudenpoistotuloksen ja jäähdytyksen yhteisvaikutukseen.
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
Kiitos selventävästä vastauksesta. Valot kyllä välillä välähtää kun pumppu käynnistyy, mutta haitanneeko tuo? Sulakkeet on kestäny kyllä.
 
Ylös Bottom