Onko tämä oikea paikka sisäyksikölle?

AHaa

Tulokas
Isälläni on 60-luvun yksikerroksinen omakotitalo. Sijainti Pohjois-Karjala. Aiemmin talossa oli öljylämmitys, tänä kesänä siirryttiin sähköön. Lämmönjako on edelleen vesipattereilla. Nyt olisi tarkoitus hankkia ILP pienentämään lämmityskustannuksia.

Ohessa pohjapiirros. Pinta-ala on noin 110 neliötä josta ILPillä lämmitettävää ehkä 60 neliötä. Laajennusosan ja saunaosaston (jätetty piirtämättä kuvaan) lämmitykseen tarvitsisi toisen laitteen, koska talo on siltä osin sokkeloinen ja välissä on ovia, jotka ovat aina kiinni.

Tällä hetkellä suunniteltu asennuspaikka sisäyksikölle olisi kuvasta katsottuna olohuoneen vasemmassa ylänurkassa (1.) puhaltamassa oikealle päin. Ulkoyksikkö olisi helppo sijoittaa sisäyksikön kohdalla autokatokseen suojaan. Perustelut:
- sisustuksellisesti järkevä paikka
- eniten käytetty tila
- keväällä etelänpuoleisista OH:n isoista ikkunoista tuleva auringon lämpö saataisiin hyvin kiertämään
- kesällä kuuma olohuone saataisiin hyvin viilennettyä
- ilma kiertäisi kohtuullisesti muihinkin huoneisiin (?)
- ulkoyksikön huolto erittäin helppoa

Toinen vaihtoehto (2.) olisi vaatehuoneen oven päällä L:n mallisessa eteisessä. Sisäyksikkö tulisi kapeaan käytävään, joten kiertäisikö sama ilma sisäyksikössä koko ajan? Ulkoyksikkö tulisi takapihalle, joten sen huolto talvella olisi haasteellista, koska normaalisti sinne ei ole kolattu reittejä.

Kolmas vaihtoehto (3.) olisi tuulikaapin oven päällä eteiskäytävän päässä. Eteiskäytävä on pitkä ja siinä roikkuu vaatteita ym. joten epäilen, että ilma ei kiertäisi tarpeeksi hyvin. Käytävän leveys on alle 2 m, josta tosiaan vaatenaulakko syö vielä leveyttä. Todennäköisesti sama ilma jäisi kiertämään sisäyksikössä. Pitääkö paikkansa?

Mielestäni paras paikka olisi ollut olohuoneen oikeassa ylänurkassa puhaltamassa eteiseen päin, mutta olohuoneen verhokotelo estää sisäyksikön asentamisen tähän.

Toimisiko mielestänne tuo vaihtoehto 1. riittävän hyvin? Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta ILPeistä ja siitä, kuinka niiden tuottama lämpö jakaantuu talossa. Riittääkö lämpöä esim. pohjapiirustuksen oikeassa alanurkassa olevaan makuuhuoneeseen, jos sen ovi pidetään auki?
 

Liitteet

  • New Doc 2019-09-09 19.14.46_3.jpg
    New Doc 2019-09-09 19.14.46_3.jpg
    66,7 KB · Katsottu: 323

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Sisäyksikköä ei ole kiva pitää siellä missä ollaan - se liikuttaa ilmaa ihan kunnolla. Siksi kannattaisin paikkaa 2. Kondenssivedet saisi vessaan, mutta vehje puhaltaisi olkkariin. Puhallus pitäisi suunnata osumaan lattiaan suunnileen oviaukon kohdilla, silloin törmäysvaara palaavan ilman kanssa on pieni.
 
Ylös Bottom