Onko Viessman epäkunnossa?

Mika T

Jäsen
Minulla on Viessmann vesi-ilmalämpöpumpun kanssa ongelmia.
Käyttövettä lämmitettäessä lämmöt alkavat nousta myös lattialämmityksen puskurivaraajassa. Pahimmillaan kesällä lämmitysvesi nousi 47 asteeseen, koska lattioiden termostaatit pitivät suurimman osan lämmityspiireistä suljettuna. Lattialämmityksen puolella lämmöt nouseva jo siinä vaiheessa, kun vaihtoventtiili on vielä käyttövesi-asennossa.

Tämän lisäksi käyttövesivaraajasta katoaa usein lämmöt silloin, kun lattialämmitysvettä lämmitetään. Jos taloa ei lämmitetä, niin käyttövesivaraajassa pysyy kohtuullinen lämpötila koko yön ajan. Varaaja on säädetty niin, että se lämmitetään päiväsaikaan 50 asteeseen. Normaalisti lämpö putoaa yön aikana 6 astetta. Kun taloa lämmitetään, niin käyttöveden lämpötila voi pudota yön aikana alle 30 asteeseen.

Laitteeseen oli tilattu uusi vaihtoventtiili, mutta asentaja ei viitsinyt vaihtaa sitä. Asentajan mukaan vaihtoventtiili on niin yksinkertainen osa, että siinä ei voi olla mitään vikaa. Lämmön siirtyminen väärään paikkaan johtuu kuulemma siitä, että valurautainen venttiili ja siihen liitetyt kupariputket johtavat hyvin lämpöä, vaikka niissä ei vesi liikkuisikaan. Vikaa korjattiin kuitenkin rajoittamalla toisiopumpun nopeutta ja ongelma pieneni, mutta ei poistunut kokonaan. Edelleen käyttövesivaraaja menee yön aikana kylmäksi lattioita lämmitettäessä.

Onko nämä laitteet oikeasti näin surkeita vai onko tämä laite viallinen? Minulla kesti puoli vuotta odottaa, että Lämpöykkösen asentaja edes vaivautui tulemaan paikanpäälle tänne Kouvolan suuntaan.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Laitteeseen oli tilattu uusi vaihtoventtiili, mutta asentaja ei viitsinyt vaihtaa sitä. Asentajan mukaan vaihtoventtiili on niin yksinkertainen osa, että siinä ei voi olla mitään vikaa.
Olisi pitänyt mitata lämpö asentajalta, ehkä se oli kuumeessa.
Vaihtoventtiileitä vaihdetaan tai korjataan pumpputyypistä riippumatta.
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Onhan tulppasulakekin yksinkertainen metallilanganpätkä mutta silti niitä vaihdetaan.

Otapa joku oikea asentaja ketä kiinnostaa korjaaminen sinne paikan päälle
 

Mika T

Jäsen
Asentaja tuli tähän johtopäätökseen tutkimalla uutta varaosana tilattua venttiiliä ja puhaltelemalla ilmaa sen läpi. Laitteessa kiinni olevan venttiilin tiiviyttä ei kuitenkaan selvitetty, koska se olisi vaatinut venttiilin irrottamisen.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Asentaja tuli tähän johtopäätökseen tutkimalla uutta varaosana tilattua venttiiliä ja puhaltelemalla ilmaa sen läpi. Laitteessa kiinni olevan venttiilin tiiviyttä ei kuitenkaan selvitetty, koska se olisi vaatinut venttiilin irrottamisen.

Tuossa minun Vaillantissani on vaihtoventtiili joka voi vioittua - vaihdoin siihen osia tässä ennen lämmityskautta. Eli jätin venttiilin rungon paikalleen, mutta vaihdoin ilikkuvat osat - helppo ja halpa homma tässä Honeywellin mallissa. Siinä oli ongelmana jumittelu - jonka ehkä olisi saanut korjattua putsaamalla, mutta kun osat maksoivat kymppejä ei maksanut vaivaa. Laita kuva siitä venttiilistä - ehkä se on samaa kamaa. Tuolle minun vehkeelleni kun oli varaosanumero ihan vaikka mille pumppumerkeille eli se on yleinen osa noissa.
 

Mika T

Jäsen
Tuota ei itse viitsi lähteä availemaan, ettei takuu mene.
Varaosaventtiiliä minulla ei enää ole, koska asentaja vei sen mukanaan ja en muista sen mallia. Tähän mennessä kolme eri asentajaa on käynyt ihmettelemässä laitetta ja venttiilin sisällä oleva osa on jo kerran uusittu. Yksi asentaja ehti jo myöntää, että kesän aikana olisi ollut useampia viallisia venttiilinrunkoja, joissa on valuvirhe, mutta asia kiistettiin myöhemmin. Jokaisella asentajalla on oma mielipide laitteen viasta ja sen takia sitä on vaikea saada kuntoon.
Alkuperäinen kysymykseni oli, että onko nämä aiemmassa viestisäni kuvatut ongelmat normaali ominaisuus vai vika. Viimeksi käynyt asentaja vihjaili, että laitteessa ei edes ole mitään vikaa, koska on normaalia, että kupariputkea pitkin siirtyy ”hieman” lämpöä, vaikka vesi ei siinä liikkuisikaan. Nyt "ehjää" laitetta voi olla enää vaikea vaatia korjattavaksi.
Testaustilanteessa laitteen asentajat lattavat toisiopumpun niin pienelle teholle, että vaihtoventtiilin mahdollinen vuoto ei tule edes kunnolla esiin lämpötiloja seuraamalla.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Alkuperäinen kysymykseni oli, että onko nämä aiemmassa viestisäni kuvatut ongelmat normaali ominaisuus vai vika.
Kaiketi se vika on jos ohjekirja ei tuollaista ominaisuutta tunne. Pommita takuuaikana myyjää että saat sen kuntoon.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vaihtoventtiili voi kääntyä lennossa - eli kun on tehty käyttövettä sitä kuumaa työnnetään pieni hetki lämmityspuolelle - ja vastaavasti latauspumppu voi olla jo käynnissä kun aletaan lämmittää käyttövettä ja sinne voi mennä hetki vähän vilpoisempaa. Pienessä määrin tämä on siis ihan normaalia. Näkeekö siitä vaihtoventtiilistä missä asennossa se on / voiko sitä käyttää käsin. Tuossa Honeywellissä sähkömötikän voi nostaa sivuun ( ei tarvita työkaluja ) ja itse venttiiliä voi sitten liikutella omin voimin.
 

Mika T

Jäsen
Venttiili on hankalassa paikassa ja sinne on hankala nähdä, mutta luulisi asentajien huomanneen, jos venttili jää väärään asentoon. Tuo ominaisuus on tiedossa, että pieni määrä kuuma vettä pääsee lattialämmityksen puolelle, kun käyttöveden lämmitys päättyy. Ongelma on siinä, että venttiili näyttää vuotavan kesken käyttöveden lämmityksen.
Elikkä käyttövettä lämmitettäessä (venttiili käyttövesi asennossa) lattialämmityksen vesi alkaa myös pikkuhiljaa kuumenemaan.
Lattialämmitysvettä lämmitettäessä (venttiili lämmitys asennossa)käyttövesivaraajan lämpötila alkaa tippumaan tavallista nopeammin.
Ongelma pahenee, jos toisiopumpun tehon nostaa takaisin tehdasasetukselle.
Yli 200 litran Käyttövesivaraaja lämmitetään kerran vuorokaudessa päivällä 50 asteeseen ja yksin asuvana se riitti oikein hyvin koko kesän ja alkusyksyn. Vielä seuraavan päivänä tarkeni hyvin käydä suihkussa ennen käyttöveden uutta lämmityskertaa ja varaajassa oli yleensä vielä 44 astetta. Käyttöveden aiempaa nopeampi viileneminen alkoi vasta nyt lämmityskauden alettua. Enää ei voi mennä aamulla suihkuun, jos yöllä on lämmitetty lattialämmitysvettä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Venttiili on hankalassa paikassa ja sinne on hankala nähdä, mutta luulisi asentajien huomanneen, jos venttili jää väärään asentoon
Ei ne mitään huomaa jos ennakkoasenne on se ettei noin yksinkertaisessa vimpaimessa voi vika olla.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Malli on Vitocal 222s. Venttiili on paljon isompi ja valuraudasta tehty.
Venttiilin runko-osa näkyy tuon pdf-tiedoston sivuilla 104 ja 97.


Sivulla 66 on jopa käsikäyttövalinnan ohje - ja siinähän on mukavasti perinteinen vipu josta käännella.. eiköhän tuota pääsisi ainakin katselemaan.
Parhaassa tapauksessa vika on sama kuin jollakulla äskettäin: tuo ohjausmoottori on käsikäytöllä ja venttiili on jäänyt johonkin väliasentoon.
 

Mika T

Jäsen
Venttiiliä ei kovin helposti pääse edes näkemään. Ensimmäisenä laitteen suojakotelon takana on piirilevyt johtoineen, jotka pitäisi ensin kääntää sivuun. Ei oikein huvittaisi lähteä availemaan laitetta takuuaikana.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
On niillä piirilevyillä oltava ihan tehtaan puolesta konsti jolla niitä käännellään tieltä pois ja takaisin systeemiä häiritsemättä, konetta voi epäilemättä jopa ajaa siinä moodissa mutta nyt riittäisi kurkkaus. Takuuaikana on myyjän tehtävä osoittaa että kurkkimisesta on tullut jotain vikaa, ei siellä takuuehdoissa lue että koneen sisään katsominen laukoo takuun. Johan sinne on kurkkinut kolme huoltoäijää, ei siellä mikään paikka enää neitseellisessä tehtaan tilassa ole. Tuo kääntömoottori on ihan oma osansa ja jossain asennusohjeissa se jopa käsketään jättämään uudessa talossa aluksi käsisäädölle jotta lattioihin voidaan ajaa kuumaa - pitää vaan muistaa laittaa moottorille sitten joskus.. tyhmimmässä tapauksessa tätä vaihetta ei vaan ole koskaan tehty.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
En kyllä keksi miksi VILP tai MLP:ssä sekoitusvena jätetäisiin käsisäädölle. PILP tarvii ilmanvaihdon ja mielelellään siivouksen rakennuspölystä ennen päälle laittoa mutta muuten en keksi syytä käsikäytölle. Lattiankuivaukselle on uusissa laitteissa omat ohjelmat.
 

DrPaiN

Jäsen
Venttiiliä ei kovin helposti pääse edes näkemään. Ensimmäisenä laitteen suojakotelon takana on piirilevyt johtoineen, jotka pitäisi ensin kääntää sivuun. Ei oikein huvittaisi lähteä availemaan laitetta takuuaikana.
se piirilevy kääntyy kyllä aika helposti sivuun. ruuveja ei kokonaana auki, nosto ylös ja ulos. siellä on päässä saman moiset hahlot ja voi ujuttaa noihin ruuveihin lepäämääm 90 astetta käännettynä.
1603610964133.png
 

Mika T

Jäsen
Kiitos neuvoista. Täytyy vielä yrittää saada korjaajaa paikalle ennen kuin alkaa itse availemaan laitetta. Valitettavast korjaajan saamiseen paikanpäälle kestää useampi viikko tai kuukausi. Laiteen käyttöönotosta on jo 8 kuukautta ja vieläkään ei ole saatu kuntoon. Joskus hyvällä tuurilla lämmitysveden lämmitys tapahtuu yön aikana niin, että käyttövesikin pysyy lämpöisenä. Ilmeisesti tuo venttiili sattuu joskus vahingossa oikeaan asentoon.
Voisikohan laitteessa olla mitään muuta vikaa, joka aiheuttaa venttiilin virheellisen toimimisen? Esim. huono venttiilin moottori tai virheellisesti toimiva ohjelmisto.
Epäilen, että asentaja on tiennyt jo asennusvaiheessa virheellisesti toimivasta venttiilistä. Tämä laite on asennettu uuteen taloon ja käyttöönottotarkastuksessa huomautettiin alhaisesta käyttöveden maksimilämpötilasta. Tehdasasetuksissa laitteen maksimi käyttöveden lämpötila on 60 astetta, mutta tässä se oli rajoitettu jostain syystä vähän yli 50 asteeseen. Myöhemmin lämpöykkösen selityksenä oli, että rajoituksella estetään käyttäjää huonontamasta hyötysuhdetta liikaa.
Täytyyhän legionellan kuumennus päätä kuitenkin tekemään tietyin väliajoin ja riittävän kuumalla vedellä.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Epäilen, että asentaja on tiennyt jo asennusvaiheessa virheellisesti toimivasta venttiilistä. Tämä laite on asennettu uuteen taloon ja käyttöönottotarkastuksessa huomautettiin alhaisesta käyttöveden maksimilämpötilasta. Tehdasasetuksissa laitteen maksimi käyttöveden lämpötila on 60 astetta, mutta tässä se oli rajoitettu jostain syystä vähän yli 50 asteeseen. Myöhemmin lämpöykkösen selityksenä oli, että rajoituksella estetään käyttäjää huonontamasta hyötysuhdetta liikaa.
Täytyyhän legionellan kuumennus päätä kuitenkin tekemään tietyin väliajoin ja riittävän kuumalla vedellä.

Kyllä 60C on vaikea VILP:lle kun se tuottaa tuskaa myös MLP:lle. Jos lämpöykkönen ei saa laitetta kuntoon niin käänny maahantuojan puoleen. He ovat vastuussa komponenteista.
 

Mika T

Jäsen
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Lämpöykkönen toimii jo nyt maahantuojan kanssa yhteistyössä.
Tarkoitus ei olekaan normaalikäytössä pitää 60 asteen lämpötilaa. Laiteen tehdasasetuksena on 50 astetta ja siinä sitä on pidetty. Tilapäisen korotetun lämpötilan tehdasasetuksena on muistaakseni 60 astetta ja onhan siinä tarvittaessa sähkövastukset.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Lämpöykkönen toimii jo nyt maahantuojan kanssa yhteistyössä.

Sinä voit valita kenelle esitä vaatimuksen korjata laite. Aikonainn kun minulla oli ILP:n kanssa ongelmia niin odottelin aikani ja otin sitten yhteyttä maahantuojaan. Asentaja tuli seuraavana päivää ja korjasi pumpun. Eikä kyseessä edes ollut takuusta.
 

Mika T

Jäsen
Pari viikkoa sitten lämpöpumpun vaihtoventtiilin runko vaihdettiin, mutta pikaisella testauksella laitteessa on edelleen sama ongelma ja venttiili vuotaa. Vaikuttaa siltä, että tämä on Viessmannin ominaisuus. Nyt joutuu tyytymään siihen, että lämmityskauden aikana käyttöveden lämpöä ei voi varastoida yhtä tehokkaasti kuin lämmityskauden ulkopuolella. Minusta tämä laite on huonosti suunniteltu, jos huonommalla hyötysuhteella tuotettua käyttöveden lämpöä tuhlataan lattialämmityksen puolelle. Ongelma onneksi pieneni, kun toisiopumpun tehoa rajoitettiin, mutta silti ihmettelen tätä ominaisuutta.

Totesin vian/ominaisuden lämpömittarilla.
Laitoin lämpömittarin käyttövesivaraajan alaosan putkeen, josta vesi menee lämmitettäväksi lauhduttimelle. Ennen mittausta laitteessa ei ollut useaan tuntiin ollut mitään lämmitystapahtumaa. Varaajasta luonnollisestikin siirtyy lämpöä putkiin ja mittari näytti jo ennen testausta yli 20 asteen lämpötilaa, mutta tämä oli tiedossa. Tarkoituksena oli testata, että muuttuko lämpötila putkessa, kun toisiopumpun laittaa käyntiin.
Ennen testaamista varmistin huoltovalikosta, että lämmitys/käyttövesi venttiili on lämmitysasennossa ja laitoin toisiopumpun käyntiin. Lämpötila lähti välittömästi nousemaan nopeaan tahtiin käyttövesivaraajan putkessa, vaikka siellä ei pitäisi olla virtausta.
 

Mika T

Jäsen
Eipä ole kukaan näköjään kommentoinut tätä asiaa enempää.
Haluaisin tämän lisäksi neuvoa kylmäainepiirin toimintaan. Kuinka paljon kylmäainepiirissä tapahtuvat lämpöhäviöt vaikuttavat hyötysuhteeseen? Talossani kylmäaineputket menevät maan sisällä viemäriputkessa ja pituutta on yli 10 m. Ulkoyksikkö olisi olut mahdollista asentaa sisäyksikön viereen seinän toiselle puolelle, mutta näin tämä suunniteltiin.
Kuvassa kuumakaasu lähteen kompressorilta 66 asteessa ja on ennen sisäyksikön lauhdutinta 49 asteista ja lämpötila putoaa matkalla yli 17 astetta. Talvella tilanne pahenee ja käyttövettä lämmitettäessä lämpöhäviö on tätäkin isompi. Kylmäaineputkien suojakotelo tuntuu ainakin selvästi lämpimältä.
kylmäainepiiri.jpg
 

Mika T

Jäsen
Ei ole näköjään tullut keneltäkään mitään vastausta tähän kylmäaineputkien lämpöhäviöön. Onko kysymykseni jotenkin epäselvä?
LämpöYkkösen asentajan mukaan kuumakaasua ei saa siirtää suoraan kompressorilta lauhduttimelle, koska se on liian kuumaa ja sen pitää ensin päästä jäähtymään. Minusta asentajan väite kuulosti oudolta, mutta en olekaan mikään asiantuntija.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Pyydähän asentajaa hiukan avaamaan ja tarkentamaan sekä perustelemaan väitettään. Joku voisi jopa väittää että siinä on selvää selityksen makua. Tai että asentaja ei ymmärrä asiasta tuon taivaallista mutta hänelle on annettu muutama hurlumhei väite jota heittää ilmaan kun asiakas jonkin asian kyseenalaistaa.

Minua kiinnostaa erityisesti se mikä haitta siitä olisi että kuumakaasu menisi lauhduttimeen 66 asteisena, niinhän se menee monessa muussakin pumpussa ja välillä paljon kuumempanakin.

Sinänsä 10 metrin pituiset kylmäaineputket nyt mitään erityisen pitkiä ole mutta suhteellisen paljon tuo lämpötila putoaa tuossa esimerkissä pumpun ja lauhduttimen välillä. Minulla oli ES:ssä 7 metrin pituiset putket jotka oli vedetty ihan pintakotelossa, kulkivat parin metrin matkaa ulkoseinällä ja lopun matkaa sisätiloissa. Kuumakaasun lämpötila putosi matkalla yleensä 5-10% ulkolämpötilasta riippuen.

Kaiken kaikkiaan ei vakuuta asennusliikkeen eikä Viessmannin otteet tässä tapauksessa. Kaupasta kun on rahat saatu niin kädet pestään välittömästi ja asiakas saa pärjätä omin päin ja parhaansa mukaan.
 

Mika T

Jäsen
Minulla putket menevät parin metrin matkan lämpöisessä teknisessä tilassa ja loppumatka (yli 8 m) menee maan alla kylmässä viemäriputkessa ja asennus on tehty suunnittelijan mukaan. Käyttövettä lämmitettäessä tuo lämmönhukka on talvella vielä suurempi kuin tuossa esimerkissä. Kannattaako asennukselle tehdä mitään? Yksi vaihtoehto olisi siirrättää kylmäaineputket teknisen tilan sisäpuolelle ja seinän läpi ulkoyksikölle. Toinen isotöisempi vaihtoehto olisi siirättää koko ulkoyksikkö ulkoseinän toiselle puolelle sisäyksikön viereen.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Kaiken kaikkiaan ei vakuuta asennusliikkeen eikä Viessmannin otteet tässä tapauksessa. Kaupasta kun on rahat saatu niin kädet pestään välittömästi ja asiakas saa pärjätä omin päin ja parhaansa mukaan.

Lämpöykkösen toiminnasta ei kuule mitään muuta kuin huonoa. Samoin kokemukset huollosta ovat paikkakunnasta huolimatta aina samanlaista. Tuo paikka kannattaa kiertää kaukaa.
1606683467990.png
 

Mika T

Jäsen
Tämän asennuksen voi laittaa osittain myös talon suunnittelijan syyksi, koska kylmäaineputket on suunniteltu maan sisään.
Yritin kyllä kysyä asentajalta useaan kertaan, että eikö kuumakaasun lämpö pitäisi saada mahdollisimman hyvin talteen, mutta mitään järkevältä kuulostavaa selitystä en saanut. Näytin asentajalle jopa käyttöohjeen esimerkkikuvan, jossa kuumakaasu on lähes samassa lämpötilassa kompressorilta lauhduttimelle asti, mutta asentajan mukaan se ei saa mennä samassa lämpötilassa perille asti.
 
Viimeksi muokattu:

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tämän asennuksen voi laittaa osittain myös talon suunnittelijan syyksi, koska kylmäaineputket on suunniteltu maan sisään.
Yritin kyllä kysyä asentajalta useaan kertaan, että eikö kuumakaasun lämpö pitäisi saada mahdollisimman hyvin talteen, mutta mitään järkevältä kuulostavaa selitystä en saanut. Näytin asentajalle jopa käyttöohjeen esimerkkikuvan, jossa kuumakaasu on lähes samassa lämpötilassa kompressorilta lauhduttimelle asti, mutta asentajan mukaan se ei saa mennä samassa lämpötilassa perille asti.
Kyllä se asentaja höpöttelee ihan palturia. Kuumakaasussa on 'ylimääräistä' tulistusta joka tuossa vähenee, mutta suurin osa energiasta on edelleen kyllä menossa perille - tilanne näyttää vähän pahemmalta kuin on energiamielessä. Menee siinä silti hukkaan ihan mitattavia määriä. Onko niissä putkissa armaflexi tms vai ovatko ihan paljaana siellä viemäriputkessa ? Jos ne ovat paljaana sinne voisi koittaa puhaltaa stryroxpalloja - sitä mitä on säkkituoleissa.
 

Mika T

Jäsen
Kiitos vastauksista. Olettaisin, että kylmäaineputkissa on eriste koko matkalla. Ainakin näkyvät osat on eristetty. Teknisessä tilassa kylmäaineputkien suojakotelo tuntuu käden lämpöiseltä, vaikka menossa olisi pelkkä lattialämmitysveden lämmitys. Kanttaako näitä putkia enää lähteä siirtämään sisäpuolelle lämpimään tilaan?
 

Latvis

Aktiivinen jäsen
Minkä kokoinen kone sulla on? Jos 8kw tai isompi, niin multa löytyy tarvittaessa armacellin kylmäaineputkea 11-12m jos nykyinen jää lyhyeksi. Täytyy katsoa omasta pumpusta mikä on lämpötilan pudotus, matkaa itsellä noin 11m.
 

Mika T

Jäsen
Minkä kokoinen kone sulla on? Jos 8kw tai isompi, niin multa löytyy tarvittaessa armacellin kylmäaineputkea 11-12m jos nykyinen jää lyhyeksi. Täytyy katsoa omasta pumpusta mikä on lämpötilan pudotus, matkaa itsellä noin 11m.
Tämä laite on pienempi malli ja kylmäaineputkissa on jo jonkinlainen eriste. Täytyy tiedustella suunnittelijalta syytä, että miksi putket on suunniteltu maahan. Lisäeristeen saaminen mutkittelevan viemäriputken sisään on varmasti hankalaa.
Kysyin kylmäaineputkien siirtämistä Lämpöykkösen asentajalta ja siirtotyö on kuulemma yhden päivän homma. Hinnasta ei ollut mitään puhetta, mutta tuskin olisi halpaa. Oikeastaa virheiden korjauksesta ei pitäisi maksaa mitään, mutta kukaan tuskin ottaa vastuuta huonosta suunnittelusta. Ainahan voi vetota siihen, että tämä on ominaisuus.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
En itse, @Mika T :n paikalla lähtisi noita putkia siirtämään varsinkin jos työn joutuu ostamaan ulkoa.

Vaikka tuo energiahukka näyttää asteissa isolta niin on kuitenkin kyse siitä että tulistus häviää matkalla mutta ei energianhävikki kuitenkaan kyllä mikään järin iso ole. Sinänsä ymmärrän hyvin että asia vaivaa mieltä ja ärsyttääkin, minuakin ärsyttäisi jos olisin maksanut saadakseni työn tehtyä ja tekijät sit osoittautuvat tunareiksi joilla kaiken lisäksi ei ole edes mitään mielenkiintoa tehdä työ edes kohtuullisesti.

Mutta, harvoin se asennusta uusimalla kuitenkaan paranee tuo kokonaistilanne enkä varsinkaan tekisi sitä niin et palkkaisin siihen jälleen kerran Lämpöykkösen. Liitokset kun avataan ja putket uusitaan niin tuo on aina jonkinlainen riski eli antaisin olla.

Sen sijaan tuota vaihtoventtiilin toimintaa tutkisin kyllä itse vielä hiukan tarkemmin, ei se nyt voi olla niin että on uusi kone ja kertaalleen vaihdettu venttiilikin mutta sitä ei saada kuitenkaan pitämään vaan vuotaa ohi jos oikein ymmärsin.
 

Mika T

Jäsen
En itse, @Mika T :n paikalla lähtisi noita putkia siirtämään varsinkin jos työn joutuu ostamaan ulkoa.

Vaikka tuo energiahukka näyttää asteissa isolta niin on kuitenkin kyse siitä että tulistus häviää matkalla mutta ei energianhävikki kuitenkaan kyllä mikään järin iso ole. Sinänsä ymmärrän hyvin että asia vaivaa mieltä ja ärsyttääkin, minuakin ärsyttäisi jos olisin maksanut saadakseni työn tehtyä ja tekijät sit osoittautuvat tunareiksi joilla kaiken lisäksi ei ole edes mitään mielenkiintoa tehdä työ edes kohtuullisesti.

Mutta, harvoin se asennusta uusimalla kuitenkaan paranee tuo kokonaistilanne enkä varsinkaan tekisi sitä niin et palkkaisin siihen jälleen kerran Lämpöykkösen. Liitokset kun avataan ja putket uusitaan niin tuo on aina jonkinlainen riski eli antaisin olla.

Sen sijaan tuota vaihtoventtiilin toimintaa tutkisin kyllä itse vielä hiukan tarkemmin, ei se nyt voi olla niin että on uusi kone ja kertaalleen vaihdettu venttiilikin mutta sitä ei saada kuitenkaan pitämään vaan vuotaa ohi jos oikein ymmärsin.
Venttiili näyttää edelleen vuotavan ohi ja käyttövesivaraajan lämpötila putoaa nopeampaan tahtiin nyt lämmityskaudella, vaikka kesällä tuli kulutettua käyttövettä enemmän. Myös alkusyksyllä käyttövesivaraajassa näytti pysyvän paremmin lämmön sisällä niinä päivinä, jolloin lattioita ei lämmitetty. Tuo lämpötilan tippuminen näyttää olevan verrannollinen toisiopunpun käynnissäoloaikaan ja nopeuteen. Asentaja rajoitti toisiopumpun nopeutta asetuksista ja tilanne rauhoittui hieman. Venttiiliasialle en osaa tehdä enää mitään, koska se on jo kerran vaihdettu. Ilmeisesti on helpompi laskeutua kuuhun kuin vaatia Viessmannia valmistamaan tiivis venttiili.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viessmannin venttiili oli kyllä ihmeellinen vekotin, siihen runkoon on ilmeisesti laitettu kaikenlaista muutakin toimintaa. Perusventtiili olisi aika simppeli vekotin. Siinä Honeywellissä minkä itse vaihdoin oli tiivistyksiin panostettu tarkoitukseen nähden aikalailla - O-renkaitakin oli vissiin neljä ja mitoitus silti niin tiukka että pieni lika sen jumi.
 

Mika T

Jäsen
Kysyisin tällä kertaa hieman neuvoa laitteen säätöihin.
Lämpöpumppujen kohdalla puhutaan usein käynnistymiskerroista. Nyt lämmityskaudella pumppu on jatkuvasti päällä ja ei koskaan pysähdy sulatuksia lukuun ottamatta. Kuuluuko tämän toimia näin ja onko siitä haittaa?
KOODAUSTASO 2 valikosta on valittuna 7340 (toisiopumpun käyttötapa) valikossa vaihtoehto 3. Näistä en ole oikein perillä ja tietoa ei löydy edes ohjekirjasta.
Puskurivaraajan päällekytkentäraja on 5 astetta alle tavoitelämmön ja poiskytkentäraja 2 astetta yli tavoitelämmön.
Pumppu nostaa ensin suuremmalla teholla lämmöt lähelle poiskytkentähystereesiä ja sen jälkeen kompressorin ja toisiopumpun tehot putoavat niin, että lämpötila jää lähelle poiskytkentähystereesiä. Tässä tilassa ja tällä hetkellä laite nostaa lämmitettävän veden lämpötilaa yli yhdellä asteella.
Nyt nollakelillä pumppu tuottaa jatkuvalla syötöllä yli 28 asteista vettä puskurivaraajaan. Lattiakiertoon vesi lähteen varaajan yläosasta 27 asteessa. Myös vilpille menevä vesi on 27 asteista, vaikka se lähtee varaajan alaosasta. Näyttää siltä, että puskurivaraajan lämpötila on alhaalta ylös asti samanlämpöinen. Kuuluuko tämän toimia näin vai pitäisikö lämmön kerrostua varaajaan?
 

DrPaiN

Jäsen
tuolta löytyy kattavampiakin huolto-ohjeita.
Esim Vitotronic 200 Huolto-ohje alan ammattilaiselle Löytyy noita parametrejä toisiopumpulle,

Muuhun en osaa sanoa, mutta eiköhän sen invertteripumpun kuulukkin käydä jatkuvasti pienillä tehoilla ja kovemmilla pakkasilla tietysti suuremmilla...
 
Viimeksi muokattu:

Mika T

Jäsen
Nyt 20 asteen pakkasten alettua ilmavesilämpöpumppu on ollut jatkuvasti vikatilassa ja pelkkien sähkövastusten varassa. Lämpöykkösestä ei ole mitään apua ja heidän huoltopäivystyskin on kaiken aikaa varattuna. Olen jonottanut puhelimessa tänäänkin kymmeniä minuutteja.
Laite antaa seuraavat vikakoodit: 2D Nestek. lämpötila-ant. Lämpöanturi viallinen, 05 Kylmäainepiirin häiriö, 0B Varoitus ulkoyksikkö. Olen kokeillut sammuttaa ja käynnistää sisäyksikön ja ulkoyksikön, mutta siitä ei ole ollut apua. Mitäköhän tälle osaa enää itse tehdä?
 
Ylös Bottom