Pörssäri - Shelly-releen ja helpon web-asetusliittymän yhdistelmä pörssisähköohjaukseen

tk-

Aktiivinen jäsen
Moi kaikille!

Heräsi tuossa jokunen kuukausi sitten kaverin kanssa ajatus siitä, että Shelly-releen sekä mikrokontrollerin pörssisähköohjauksen voisi yhdistää helposti konfiguroitavaan web-käyttöliittymään. Lopputuloksena on Pörssäri, johon tiedustelisin nyt täältä halukkaita (testi)käyttäjiä. Tällä erää kyseessä on harrastuspohjalta luotu järjestelmä omaan tarpeeseen. Omaa Nibe-lämpöpumppua olen tuolla ohjannut nyt jo muutaman viikon ajan ilman ongelmia, ja tarkoitus on kytkeä se ohjaamaan myös autolaturin virtaa pätkivää kontaktoria. Kaverilla järjestelmä ohjaa lämminvesivaraajaa, ja jatkossa IR-ohjauksen välityksellä myös ilmalämpöpumppuja. Eli käytännössä sopii monenlaisten laitteiden ohjaamiseen.

Toistaiseksi ominaisuutena on:
- kytkeä päälle haluttu määrä vuorokauden halvimpia tunteja
- kytkeä pois päältä haluttu määrä vuorokauden kalleimpia tunteja
- kytkeä tunnit päälle/pois hintarajan perusteella
- määrittää vuorokaudelle (joko kaikille päiville sama tai jokaiselle viikonpäivälle erikseen) tunnit jotka ovat aina kytkettynä
- määrittää suurin mahdollinen tauon pituus minkä laite saa olla yhtäjaksoisesti poiskytkettynä
- "inverted-ohjaus", eli ohjaus kytketään päälle kun ohjattava laite halutaan pois päältä
- mahdollisuus asettaa siirtotariffi joka huomioidaan tuntihinnan laskennassa (käytännössä talouksiin, missä on käytössä pörssisähkön lisäksi aikaperusteinen siirtohinnoittelu)

Kesän aikana on tarkoitus kehittää järjestelmään mahdollisuus hyödyntää tulevan vuorokauden aurinkosähköennustetta. Tämän toimintavarmuus on vielä kysymysmerkki tässä vaiheessa, mutta kehittäjien intressi on saada se mahdollisimman tarkaksi. Lisäksi ensi talveen mennessä on ajatuksena tuoda mukaan lämmitystarpeen ulkolämmön mukaan arvioiva ohjaus.

Shelly-releiden ohjausskriptin lisäksi tarjolla on tällä hetkellä Micropython-skripti RP2040/ESP -alustoille, itselläni ohjauksia hoitaa Raspberry Pico W 8-kanavaisella relemoduulilla. Ajatuksena on testata lähiviikkoina tuon toimivuus myös Raspberry Pi:n kanssa.

Jos mielenkiinto tätä systeemiä kohtaan heräsi, niin osoitteessa www.porssari.fi on mahdollista lähettää rekisteröitymispyyntö. Emme toistaiseksi tarjoa tuonne sivustolle vapaata rekisteröitymismahdollisuutta, mutta sekin todennäköisesti tulee kevään aikana kyseeseen. Ainoa käyttäjätieto on sähköpostiosoite, eli toistaiseksi sen kummempaa tunnistautumistakaan sivulle ei vaadita. Ja tunnukset saa käyttöön myös ihan vaan palveluun tutustumiseksi, poistan sitten kuukauden kohdalla semmoiset käyttäjät tällä erää, jotka eivät ole ottaneet systeemiä käyttöön.

Tarvittaessa tässä ketjussa tai yksityisviestillä saa lisätietoa!
 
Viimeksi muokattu:

tk-

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #2
Jatketaan tähän vielä vähän lisäinformaatioa kiinnostuneille, ja lisäksi muutama kuvakaappaus tuolta sivustolta. Ulkoasu on vielä vähän kökkö, mutta tässä vaiheessa on enemmän keskitytty toiminnallisuuden varmistamiseen.

Rajapinta on kahdennettu siten, että varsinainen sivustolle rekisteröityjen laitteiden ohjausrajapinta on omansa ja kehityspuoli on omansa. Samoin on tehty laitehallintaan käytettävien lomakkeiden kanssa. Tämä on haluttu tehdä siksi, että emme sekä sivustoa että toiminnallisuuksia kehittämällä vaaranna ohjattavien laitteiden toimintaa, vaan uudet ominaisuudet siirretään varsinaiseen "tuotantorajapintaan" vasta valmiina ja toimivaksi testattuna.

Laitteiden ohjausskripti on haluttu pitää mahdollisimman yksinkertaisena, eli rajapinta lähettää tiedot päälle- ja poiskytkettävistä tunneista kanavakohtaisesti JSON-merkkijonona. Tuntitieto annetaan aina vähintään vuorokauden loppuun saakka, ja jos sähkön hintatiedot on saatavilla tarjotaan 24h eteenpäin. 24 tunnin rajoitus liittyy tässä ensimmäisessä versiossa siihen, että laitteelle annetaan nimenomaan tuntitietoon perustuva ohjaus. Jatkossa on suunnitelmissa siirtyä aikarajattomaan ohjaukseen joka perustuu aikaleimoihin, mutta tuki nykyiselle ohjaukselle tullaan siinäkin vaiheessa säilyttämään myös sellaisten laitteiden toiminnan takaamiseksi joita ei ole ehditty/haluttu päivittää uuteen versioon.

Ohjaus jatkaa toimintaansa niin pitkään kuin tuntitieto on saatavilla nettiyhteydestä riippumatta, eli parhaimmillaan kokonaisen vuorokauden. Micropython-skriptissä on lisäksi mahdollisuus määrittää "vikatilaohjaus", eli laitteen muistiin tallennetaan mitkä kanavat kytketään päälle jos palvelimen ohjausdata ei ole käytössä. Shellyn rajoituksista johtuen siihen ei tässä vaiheessa ei ole vielä vikatilaohjausta saatavilla, mutta jatkossa on tulossa keskimääräiseen hintatietoon perustuva ohjaus asetusten mukaan mikäli nettiyhteys katkeaa pitkäksi aikaa.

Periaatteessa tämän sivuston käyttö ei ole sidottu näihin meidän tarjoamiin skripteihin, vaan rajapintaa voisi hyödyntää myös omassa skriptissä rajapinnan tarjoamaa JSONia parsien. Toistaiseksi ollaan kuitenkin selkeyden vuoksi tarjoamassa vain näitä omia (jotta voidaan varmistua, ettei päivittäessä rikota käyttäjien toiminnallisuuksia), mutta jos on kiinnostusta liittää Pörssäri esimerkiksi osaksi jo olemassaolevaa python-ohjausskriptiä, niin voidaan palata yksityisviestillä asiaan!
 

Liitteet

  • Näyttökuva 2023-3-29 kello 9.06.57.png
    Näyttökuva 2023-3-29 kello 9.06.57.png
    66,7 KB · Katsottu: 134
  • Näyttökuva 2023-3-29 kello 9.40.44.png
    Näyttökuva 2023-3-29 kello 9.40.44.png
    66,1 KB · Katsottu: 135
  • Näyttökuva 2023-3-29 kello 9.41.02.png
    Näyttökuva 2023-3-29 kello 9.41.02.png
    81,7 KB · Katsottu: 138
Viimeksi muokattu:

tk-

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Tässä oma ohjausboksi muutaman kuvan kera. Eli jos Shellyn laitteet ei lähtökohtaisesti kiinnosta, tai kaapissa löytyy ylimääräisenä Micropython-kykeneviä mikrokontrollereita tai Raspberryjä, niin erillisen relemoduulin kautta toteutettunakin ohjaus onnistuu.

Kuvissa siis 8-kanavainen relemoduuli (johtohässäkkää riittää, koska jokaiselle kanavalle on 0-1-auto -kytkin) sekä tämänhetkisen kehitysversion infosivu omasta ip-osoitteestaan. Viimeisin versio on illalla päivitetty boksiin, niin uptime ei vielä tuon korkeammalle ole ehtinyt.

Itse ajattelisin boksin olevan lähinnä potentiaalivapaiden releliitäntöjen sekä apureleiden ohjaukseen, mutta jokainen toki kytkee tuollaisen moduulin kautta niin suuren kuorman kuin uskaltaa. Itsellä tuon läpi tulee kulkemaan korkeintaan erillisten kontaktorien ohjausvirta, ja varsinainen kuorma sitten pysyttelee sähkökeskuksen sisällä.

Sivustolle väsäillään ohjeet Shelly-skriptin käyttöönottoon, ja kunhan viimeiset fiksaukset on saatu tässä tehtyä, tehdään myös github-reposta julkinen mistä nämä skriptit löytyy. Mutta tosiaan tarvitsee sen oman laitteen lisäämisen tuonne meidän laitetietokantaan, ja sitä varten tuo rekisteröitymispyyntö täytyy sivustolle myös tehdä.

Sivuston tietosuojasta sen verran, että tämänhetkinen toteutus pohjautuu uusimpaan Joomla-alustaan, mitä päivitetään jatkuvasti. Meillä ylläpitäjillä on 2FA sivustolle käytössä, käyttäjille sitä ei oletuksena tarjota, mutta halutessaan sen saa toki käyttöön. Laitetietokanta ja sivusto ovat toisistaan erillään, eli käyttäjädataa ei pysty yhdistämään laitetietoihin mitenkään ilman tuota sivustoliittymää. Toki ainoa kerättävä käyttäjätieto on IP-osoite, ja tämäkin tehdään tällä hetkellä vain rajapinnan kuormanhallintaa varten koska mitään laiterajoituksia käyttäjille ei tällä hetkellä ole (eikä testikäyttäjille koskaan tulevaisuudessakaan tule).
 

Liitteet

  • pico_infosivu.png
    pico_infosivu.png
    40,2 KB · Katsottu: 163
  • camphoto_684387517.JPG
    camphoto_684387517.JPG
    116,3 KB · Katsottu: 163
  • 829CC988-3D97-4EC9-AD7D-BC4C5211C852.JPG
    829CC988-3D97-4EC9-AD7D-BC4C5211C852.JPG
    76,4 KB · Katsottu: 163
Viimeksi muokattu:

tk-

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Nyt on lisäominaisuutena Telegram-botti joka ilmoittaa käyttäjälle kun laite ei saa verkkoyhteyttä palvelimelle. Tuohon bottiin on lisäksi lähiaikoina tulossa mahdollisuus saada viestillä päivittäin tulevan vuorokauden hintatiedot heti kun ne julkaistaan, ja lisäksi linkki sivulle jossa näkyy henkilökohtaisten hinta-asetusten mukaiset hinnat, eli tarvittaessa tariffi, sähkönmyyjän palkkio jne.

Hetken aikaa vielä etsitään testikäyttäjiä, mutta tässä alkaa olla siinä määrin riittävä joukko sekä testaajia että riittävä määrä testikokemusta, että avaamme todennäköisesti toukokuun alkupuolella rekisteröitymismahdollisuuden tuonne sivustolle ilman erillistä pyyntöä.
 

tk-

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Jatkan yksinpuhelua! Pörssärin Pico-skriptiin lisättiin eksperimentaalinen tuki MQTT-ohjaukselle, eli GPIO-pinnien sijaan (tai oikeastaan vielä tässä vaiheessa lisäksi) skripti julkaisee ON/OFF määritettyyn MQTT-topiciin.

Ladattavissa tuolta Githubista testiin osoitteesta https://github.com/porssari ja sieltä Pico W -clientin alta löytyy MQTT-support missä on muokattu skriptitiedosto ja Micropython-kirjasto sen käyttämiseksi. Lisäksi täytyy toki lisätä muut tiedostot releasen mukaisesti, mutta tosiaan tuo main.py korvataan kokeellisella.

Asetukset pitää vielä tässä vaiheessa tehdä sinne skriptin joukkoon, mutta ohjaus on testattu jo toimivaksi yksittäisen käyttäjän toimesta. Siistin lähiviikkoina tuota (harrastelijatason) koodia sellaiseksi, että myös MQTT-asetukset tehdään tuonne config-tiedostoon, ja lisäksi tulee vielä mahdollisuus ohjata RPC-ohjauksella esim Shelly-plugeja tai muita yhteensopivia laitteita.

Oma epäily on, että tuo Python-skripti toimisi aika vähillä muutoksilla myös Raspberry Pi:ssa, käytännössä yhteyden hallinta siitä joutaisi pois. En ole vielä ehtinyt testaamaan, mutta jos joku haluaa kokeilla, niin laittakaa kokemuksia tänne tai vaikkapa osoitteeseen tuomas@porssari.fi

Ja sivustollehan pääsee nyt rekisteröitymään ilman erillistä pyyntöä, saatiin tarpeeksi testaajia toteamaan palvelu toimivaksi ja vakaaksi.

Lähipäivinä julkaistaan vielä käyttäjäkohtaiset hintatiedot näyttävä sivusto, josta saa halutessaan myös viestin aina Telegramiin kun päivän uudet hintatiedot julkaistaan.
 
Viimeksi muokattu:

tk-

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Pörssäriin on nyt kehitteillä myös integraatio Home Assistantin kanssa. Tällä hetkellä on mahdollista saada jo tilatieto näkymään, mutta tuo integraatio ei ole vielä kokonaisuudessaan valmis.

Jos kiinnostaa ottaa testiin, niin laittakaa minulle yksityisviestiä. Vaatii tällä hetkellä vielä tosiaan asetusten teon tuolta sivuston kautta ja muutenkin minun pitää manuaalisesti lisätä ”laite” tuonne järjestelmään.

Jatkossa on tarkoituksena mahdollistaa asetusten muokkaaminen suoraan Home Assistantista erillisen autentikoinnin avulla, mutta tästä en uskalla antaa arvioa koska ehditään sitä kasaamaan. Mutta jos joku innostuu sitä itselleen tekemään, niin voin antaa kuvauksen noista asetustauluista ja priorisoidaan tuo autentikointirajapinnan rakentaminen.

CF44F84F-6BC1-45E1-BE56-59EDC704102A.jpeg
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Taitaa olla vähän huono vuodenaika testihenkilöiden värväämiseen.. tämä touhu on foorumilla vahvasti syklistä.
 
  • Tykkää
Reactions: tk-

tk-

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Taitaa olla vähän huono vuodenaika testihenkilöiden värväämiseen.. tämä touhu on foorumilla vahvasti syklistä.
Totta tuokin, mutta toisaalta tässä on ehkä enemmän tavoitteenakin tuoda esiin, että tällainen systeemi on itselle väsätty ja sitä saa halutessaan hyötykäyttää muutkin!

En itse löytänyt vastaavaa kun tuossa loppuvuodesta alkoi pörssisähköautomaatio enemmän kiinnostamaan, niin siksi lähdettiin kaverin kanssa vähän tällaisella muista ohjaussysteemeistä poikkeavalla lähestymistavalla asiaa ratkaisemaan.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Millä lailla tämä on muuten poikkeava? Onhan esim. OnOffer.io joka tallentaa ohjaustiedot palvelun päähän. Tosin ne käyttää Shelly cloudia välissä, mikä on tyhmää. Lienevät sen jo itsekkin tajunneet, luulisin.

Fissio on kanssa samanlainen, muuttui tosin maksulliseksi kun se ilmeisesti tuli raskaaksi ylläpitää harrastuspohjalta. Kun on käyttäjien profiilit vastuulla ja pitää huolehtia esim. versiopäivityksissä että kaikki pysyy toimivina, alkaa se väistämättä muuttuakkin työlääksi jonkun pisteen jälkeen.

Mutta erityisesti tätä HA ideaa ihmettelen, kun HA itsessään on ohjausjärjestelmä. Mihin tarvitaan toista ohjausjärjestelmää sen lisäksi... Mikä se lisäarvo on?
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Millä lailla tämä on muuten poikkeava? Onhan esim. OnOffer.io joka tallentaa ohjaustiedot palvelun päähän. Tosin ne käyttää Shelly cloudia välissä, mikä on tyhmää. Lienevät sen jo itsekkin tajunneet, luulisin.

Fissio on kanssa samanlainen, muuttui tosin maksulliseksi kun se ilmeisesti tuli raskaaksi ylläpitää harrastuspohjalta. Kun on käyttäjien profiilit vastuulla ja pitää huolehtia esim. versiopäivityksissä että kaikki pysyy toimivina, alkaa se väistämättä muuttuakkin työlääksi jonkun pisteen jälkeen.

Mutta erityisesti tätä HA ideaa ihmettelen, kun HA itsessään on ohjausjärjestelmä. Mihin tarvitaan toista ohjausjärjestelmää sen lisäksi... Mikä se lisäarvo on?
Hyvää pohdintaa jälleen. Tällainen motivoi ainakin itseäni kehittämään järjestelmää jatkuvasti paremmaksi. Itse olen pyrkinyt siihen, että en yritä löytää vikaa muiden kehitelmistä, vaan tuon mielelläni jopa esiin tuon spot-hinta.fi -sivuston yhtenä erinomaisena ja toimintavarmana vaihtoehtona.

Meillä on tässä seuraavana työlistalla henkilökohtainen hintarajapinta, ja sieltä saa jatkossa omat hintarankit sekä tuntihinnat missä on lisättynä esim aikatariffi, kausitariffi jne ja huomioitu se laskennoissa. Eli sitä voi käyttää ohjausdatan pohjalla Home Assistantiin myös jos tuo palvelimen valmis logiikka ei istu itselle.

Lisäksi tuodaan syksyyn mennessä neliportainen lämmityksen ohjaus mukaan logiikkaan, eli sitäkin voi sitten suoraan hyödyntää tuolla Home Assistantissa.

En itse uskaltaisi antaa Shelly Cloud -yhteyttä kaikilla mahdollisilla oikeuksilla omiin releisiini millekään palvelulle, eli toit tuossa esiin aika olennaisen eron OnOfferin kanssa. Tosin en tiedä voiko siellä jo nykyään määrittää mitä tuon etähallinnan kautta pystytään tekemään.

Itselleni tämän Home Assistant -integraation hyöty tulee olemaan siinä, että saan samalla järjestelmällä hallinnoitua haja-asutusalueella olevien lomamökkien pörssiohjausta Shellyillä ja oman kotini pörssisähköohjausta, mihin dataa saa myös Niben lämpöpumpun antureista missä pyörii joskus vaivalla logittamaan asennettu Talologger, Home Assistantin kautta. Muussa tapauksessa joutuisi koodaamaan kaiken logiikan/etsimään ne valmiit palikat ja tekemään ehdot niihin erikseen tuonne maalle Shelly-skripteillä ja tänne kotiin Home Assistantiin.

Lisäksi järjestelmän kehittäminen ei vaadi jatkuvaa paikallista päivittämistä. Home Assistantinkin käyttäjiä on moneksi, ja kaikki ei varmastikaan halua rakentaa ehtoja itse tai edes tarvitse kovinkaan monimutkaisia ehtoja.

Tämä Pörssärin ohjaus on myös siitä erilainen kuin muut, että se jatkaa toimintaansa niin pitkään kuin hintadata on saatavilla/vuorokauden ajan eteenpäin vaikka nettiyhteys katkeaa. Toki sama on tehtävissä myös spot-hinnan rajapinnasta kun sieltäkin saa koko vuorokauden hintadatan kerralla. En nyt ole tutkinut miten nuo skriptit on koodattu, eli toimiiko ohjauksia jatkaen vaikkei ohjaustieto päivittyisi.

Kaikille tämä ei toki ole hyvä ratkaisu. Itse en keksi miten saisin vähemmällä vaivalla kaikki yhteen ja ilmoitukset omaan puhelimeen. Mutta kyllä kai Home Assistantiin ihan yhtä hyvin istuu ulkoa tuotu ohjauslogiikka mitä käytetään osana paikallisia ehtoja? Itse näen tuon Home Assistantin ensisijaisesti siltana useiden erilaisten ohjausjärjestelmien ja ohjausprotokollien välillä.
 
Viimeksi muokattu:

tk-

Aktiivinen jäsen
Pystyykö shellyn lisäosalla lukeen sähkömittarin valopulssista kokonais kulutusta?

En ole itse asiantuntija näiden Shellyjen kanssa, ja en ole ihan varma löytääkö tähän ketjuun semmoista? Kannattaa esittää tämä kysymys jossain Shelly-tukiryhmässä tai keskustelussa!
 

SON

Vakionaama
Kannustan kovasti @tk- ja kaveriaan projektissaan. Jos käsitin oikein niin menossa on demovaihe ja siihen halutaan rakentavia kommentteja.

Omana kokemuksena sanoisin että pörssisähkön hinnan perusteella kulutuslaitteiden ohjaus päälle ja pois on hyvä asia mutta jämähtäminen tähän vaiheeseeseen jää ikään kuin puolitiehen niiden osalta joilla on aurinkosähkö.

Tässä pitää siis ottaa huomioon sähkön hinnan kokonaismuodostus ja se tarkoittaa pelkistettynä sitä että aurinkosähkön tuotto korvaa ostosähkön ja siirroon energiakustannukset veroineen (siirto c/kWh ja sähkövero c(kWh ja niinden Alv) ja toisaalta pörssisähköä käytettäessä, vaikka pörssisähkö olisi ilmaista niin pörssisähkön lhinnan lähtötasaona on siirroon energiakustannus veroineen (meillä 7.35 c/kWh) sähkön konaishintaa laskettaessa.

Todennäköisesti aurinkosähkö tulee yleistymään huomattavasti nykyisestä ja sen taloudellinen merkitys sähkön kokonaishinnan jakautumassa saattaa olla huomattava ja saattaa olla jopa suurempi vaikutuksellataan mitä pörssisähkön hintavaihtelusta saavissa oleva hyöty.:grandpa:
 
  • Tykkää
Reactions: tk-

tk-

Aktiivinen jäsen
Kannustan kovasti @tk- ja kaveriaan projektissaan. Jos käsitin oikein niin menossa on demovaihe ja siihen halutaan rakentavia kommentteja.

Omana kokemuksena sanoisin että pörssisähkön hinnan perusteella kulutuslaitteiden ohjaus päälle ja pois on hyvä asia mutta jämähtäminen tähän vaiheeseeseen jää ikään kuin puolitiehen niiden osalta joilla on aurinkosähkö.

Tässä pitää siis ottaa huomioon sähkön hinnan kokonaismuodostus ja se tarkoittaa pelkistettynä sitä että aurinkosähkön tuotto korvaa ostosähkön ja siirroon energiakustannukset veroineen (siirto c/kWh ja sähkövero c(kWh ja niinden Alv) ja toisaalta pörssisähköä käytettäessä, vaikka pörssisähkö olisi ilmaista niin pörssisähkön lhinnan lähtötasaona on siirroon energiakustannus veroineen (meillä 7.35 c/kWh) sähkön konaishintaa laskettaessa.

Todennäköisesti aurinkosähkö tulee yleistymään huomattavasti nykyisestä ja sen taloudellinen merkitys sähkön kokonaishinnan jakautumassa saattaa olla huomattava ja saattaa olla jopa suurempi vaikutuksellataan mitä pörssisähkön hintavaihtelusta saavissa oleva hyöty.:grandpa:
Kiitos, mukava lukea tällaisia kommentteja.

Tuo yksinkertainen ohjauspuoli meillä toimii jo aika idioottivarmasti. Periaatteessa sql-kantaan pystyttäisiin tekemään melkein minkälaisia asetuksia tahansa, erilliset ohjausajanjaksot jne, mutta tässä on kokoajan ajatuksena myös pitää tuo asetuskäyttöliittymä samaan aikaan toimivana ja helppokäyttöisenä. Ehkä Home Assistantin kautta saadaan noita monimutkaisempiakin ehtoja jatkossa helpommin kantaan ja sitä kautta ohjauksiin.

Tuo aurinkosähkölogiikka on tosiaan tarkoitus kehittää siten, että käyttäjä voisi valita jätetäänkö arvion perusteella vain rele kytkemättä ja varsinaisen kytkennän tuoton ollessa riittävää hoitaa sitten tuo aurinkosähköjärjestelmä, vai annetaanko Pörssärin myös ohjata varaajan sähköt päälle kun ennusteen mukaan on tuottoa sopivasti tarjolla. Tavoitteena on saada tuosta ensimmäinen versio nyt parin viikon sisään, ja ehkä ”julkiseen” testaukseen tuonne tuotantorajapinnan puolelle saataisiin sen kesäkuun aikana.

Syksyllä sitten lämmityksen osalta sama, ollaan suunniteltu siihen neliportaista logiikkaa millä voisi sitten ohjata melkeinpä mitä laitetta tahansa. Mutta tuo on vielä enemmän luonnosteluvaiheessa.

Muutaman kaverin olen saanut rekrytoitua testaamaan useilla shellyillä tuon toimintaa käytännössä ja tosiaan itsellä on tarkoitus lähiviikkoina laitattaa Shelly ohjaamaan Nilan EC9 -sähkökattilaa, siellä on kiukaan ohjaama katkaisukontaktori jo valmiina niin siihen on helppoa laittaa Shelly rinnalle.

Ja tosiaan toinen meistä on sähköalalla työskentelevä automaatioinsinööri, joka hoitaa työkseen myös tuotantopalvelimia. Eli vaikka tämä sinällään onkin harrastusprojekti ensisijaisesti omaan tarpeeseen, niin kyllä tätä kehtaa/uskaltaa tarjota myös laajemmin käyttöön.
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Home Assistant -projekti hiljalleen etenee. Ajatuksena tuossa on tukea kahdeksaa ohjauskanavaa, ja lisäksi kuluvan vuorokauden sekä seuraavan vuorokauden käyttäjäkohtainen hintadata on käytettävissä. Asetukset toistaiseksi sekä hintatietoihin että valmiisiin ohjausehtoihin pitää tehdä sivustolla, mutta tulevaisuudessa on tarkoituksena rakentaa rest-kutsuihin perustuva asetusrajapinta myös suoraan Home Assistantista käytettäväksi. Ja toki tuo on tarvittaessa käytettävissä pelkästään henkilökohtaisen hintatiedon avulla, ja kanavaohjauksia ei ole pakko käyttää.

Liitteenä kuva tämän hetken tilanteesta, tuossa välillä tulee päivitysten myöt vähän kirjavuutta, mutta pääsääntöisesti homma menee niin, että kerran tunnissa ja aina asetusten muuttamisen jälkeen haetaan uusi ohjausdata.

Halukkaille voidaan tarjota tuo nytkin jo käyttöön, tuo ohjausdatan vanhenemisominaisuus vielä puuttuu niin virallista "julkaisuversioa" ei ihan tässä vaiheessa vielä uskalla tehdä.

Tarvittaessa tässä tai yksityisviestillä lisätietoa! Asennusohjeet julkaistaan sitten Githubiin kunhan saadaan tämä lähiviikkoina julkaisukuntoon.
 

Liitteet

  • Näyttökuva 2023-5-9 kello 19.03.19.png
    Näyttökuva 2023-5-9 kello 19.03.19.png
    91,8 KB · Katsottu: 54
Viimeksi muokattu:

SON

Vakionaama
Home Assistant -projekti hiljalleen etenee. Ajatuksena tuossa on tukea kahdeksaa ohjauskanavaa, ja lisäksi kuluvan vuorokauden sekä seuraavan vuorokauden käyttäjäkohtainen hintadata on käytettävissä. .
Edelleen rakentavaa kommentointia. En osaa kaikilta osin hahmottaa projektin rajoja. Jälleen omakohtaisena kokemuksena kysyn miksi pitää ylläpitää kahden vrk hintadataa. Itsellä nimittäin aikaohjaus hakee ja siirtää sovellutukseen vrk alussa saman vrk pörssisähkön hinnat ja tämä on toiminut erittäin hyvin. :grandpa:
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: tk-

tk-

Aktiivinen jäsen
Edelleen rakentavaa kommentointia. En osaa kaikilta osin hahmottaa projektin rajoja. Jälleen omakohtaisena kokemuksena kysyn miksi pitää ylläpitää kahden vrk hintadataa. Itsellä nimittäin aikaohjaus hakee ja siirtää sovellutukseen vrk alussa saman vrk pörssisähkön hinnat ja tämä on toiminut erittäin hyvin. :grandpa:
Käytännössä seuraavan vuorokauden hintadata on käytettävissä klo 14-15 —>. Eli tavallaan ylläpidetään sitä sinne saakka kun Nord Pool sitä antaa. Meillä nuo hinnat tulee palvelinkyselyn mukana aina niin pitkälle kun sitä on saatavilla, ja tallennetaan sinne samaan sensoriin missä on kaikki muukin ohjaustieto. Eli se tavallaan tulee siinä sivussa eikä sen rajoittaminen ole oikein järkevää kun hankaloittaisi vuorokauden vaihtumista missä kaikki instanssin haluaisi samalla sekunnilla kysyä uudet tiedot.

Tuo hintatieto tulee timestampien kanssa, eli siitä on helppo tuolla sinun käyttämälläsi ohjaustavalla esimerkiksi klo 00:00 parsia kyseisen päivän hinnat ja tehdä ohjaukset niiden perusteella. Hinnat on siellä aina jo muistissa valmiina, eli ei haittaa vaikka nettiyhteys seuraavan kerran onnistuisi vasta seuraavana iltapäivänä.

Ja toki taas tuolla palvelimen päässä seuraavakin päivä on meillä mahdollisimman aikaisin tarpeen, kun annetaan ohjaukset aina 24h eteenpäin jos vaan hintadataa riittää. Mutta tosiaan nuo tuntirankit lasketaan aina vuorokauden sisällä.

Tiivistettynä tämä ha:n komponentti on yhdistelmä tuosta meidän Shelly-ohjaustavasta, eli palvelimella asetetaan ehdot minkä perusteella kanava ohjataan päälle/pois + lisäksi henkilökohtainen hintadata käyttöön tuntirankeineen, mitä voi käyttää joko pelkkään grafiikkaan tai vaihtoehtoisesti käyttää niitä hintoja osana omia ohjausehtoja tai sensoreita.
 
Viimeksi muokattu:

tk-

Aktiivinen jäsen
Tuli vihdoin riittävä innostus tehdä piuhatyöt loppuun, niin nyt on ohjausboksista versio 2.0 minkä saa sitten sähkömies tulla kytkemään noiden muiden laitteiden ohjaukseen kuin Niben potentiaalivapaat silmukat.

Toivottavasti tuo Waveshare on luotettava. Ainakin speksit oli kohdallaan kun käytännössä relemodulin hinnalla sai vielä rgb-ledin tuohon valmiiksi eikä tarvitse lattakaapelilla kytkeä relemodulia.
 

Liitteet

  • camphoto_579758561.jpeg
    camphoto_579758561.jpeg
    301 KB · Katsottu: 100
  • camphoto_351212254.jpeg
    camphoto_351212254.jpeg
    382,9 KB · Katsottu: 102

Makeps

Tulokas
Kiitos, mukava lukea tällaisia kommentteja.

Tuo yksinkertainen ohjauspuoli meillä toimii jo aika idioottivarmasti. Periaatteessa sql-kantaan pystyttäisiin tekemään melkein minkälaisia asetuksia tahansa, erilliset ohjausajanjaksot jne, mutta tässä on kokoajan ajatuksena myös pitää tuo asetuskäyttöliittymä samaan aikaan toimivana ja helppokäyttöisenä. Ehkä Home Assistantin kautta saadaan noita monimutkaisempiakin ehtoja jatkossa helpommin kantaan ja sitä kautta ohjauksiin.

Tuo aurinkosähkölogiikka on tosiaan tarkoitus kehittää siten, että käyttäjä voisi valita jätetäänkö arvion perusteella vain rele kytkemättä ja varsinaisen kytkennän tuoton ollessa riittävää hoitaa sitten tuo aurinkosähköjärjestelmä, vai annetaanko Pörssärin myös ohjata varaajan sähköt päälle kun ennusteen mukaan on tuottoa sopivasti tarjolla. Tavoitteena on saada tuosta ensimmäinen versio nyt parin viikon sisään, ja ehkä ”julkiseen” testaukseen tuonne tuotantorajapinnan puolelle saataisiin sen kesäkuun aikana.

Syksyllä sitten lämmityksen osalta sama, ollaan suunniteltu siihen neliportaista logiikkaa millä voisi sitten ohjata melkeinpä mitä laitetta tahansa. Mutta tuo on vielä enemmän luonnosteluvaiheessa.

Muutaman kaverin olen saanut rekrytoitua testaamaan useilla shellyillä tuon toimintaa käytännössä ja tosiaan itsellä on tarkoitus lähiviikkoina laitattaa Shelly ohjaamaan Nilan EC9 -sähkökattilaa, siellä on kiukaan ohjaama katkaisukontaktori jo valmiina niin siihen on helppoa laittaa Shelly rinnalle.

Ja tosiaan toinen meistä on sähköalalla työskentelevä automaatioinsinööri, joka hoitaa työkseen myös tuotantopalvelimia. Eli vaikka tämä sinällään onkin harrastusprojekti ensisijaisesti omaan tarpeeseen, niin kyllä tätä kehtaa/uskaltaa tarjota myös laajemmin käyttöön.
miten tuo Nilan EC9 projekti meni?
 

tk-

Aktiivinen jäsen
miten tuo Nilan EC9 projekti meni?
Itse ohjaus pelaa hyvin, eli sähkökattilalle ei mene sähköä silloin kun Shelly ei niin halua. Itse ulkolämmön huomioiva ohjauslogiikka on vielä vaiheessa, mutta tarkoitus saada syksyyn mennessä tehtyä. Nyt on estettynä manuaalisesti sopiva määrä tunteja, loput hoitaa sitten termostaatti.

Käyrää varmaan joutuu hieman hakemaan sitten kun saa tuota logiikkaa valmiiksi jotta halvat tunnit lämmitetään mahdollisimman tehokkaasti.
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Valmistellaan Pörssäriin isompaa päivitystä aurinkoennusteen käyttöönottoon liittyen, ja tuossa samassa yhteydessä muutetaan myös hieman asetuslogiikkaa niin, että käyttäjä pystyy määrittämään tunnit joista esim. halvimmat valitaan, eli helpottaa ohjauksia esimerkiksi sellaisten laitteiden kanssa, kun sähköä pitää saada aina yöaikaan.

Samassa yhteydessä on tarkoitus tuoda erilaisia laskennallisia hintarajoja kytkentään. Kysyisinkin nyt toiveita mitä kaikkia laskennallisia rajoja olisi hyvä tuoda mukaan? Tulossa on jo vuorokauden keskihinta ja tähän liittyen myös +- 1-2 SD:n rajat. Mutta tarvitaanko muuta? Esimerkiksi edeltävän viikon keskihinta? Kuluvan kuukauden keskihinta? Jotain muita?
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Päivitys lähestyy ja lupailtu aurinkosähkön arvaaminen on nyt saatu devipuolella toimimaan ja hyvin tuntuisi alustavasti pelaavan.

Eli ennuste haetaan forecast.solar -palvelusta koordinaattien perusteella. Jos paneeleita on useampaan suuntaan, niin ne voi syöttää useampana eri voimalana samaan kiinteistöön. Logiikka sitten laskee valituille laitteille (joko yhden Shellyn useampi kanava tai useampi Shelly tai muu ohjauslaite, esim ha) arvioidun ottotehon ja halutun tuntimäärän perusteella, että miten laitteiden kannattaa olla päällä jotta päivä on rahallisesti mahdollisimman kannattava. Eli tässä ei tavoitella nollanetotusta sähköverkkoon vaan rahallisesti kannattavinta ohjausta. Joinakin päivinä voidaan ostaa halpaa sähköä yöllä ja myydä kallista päivällä.

Hiottavaa tässä varmasti vielä on, ja ennusteen paikkansapitävyys näyttelee toki isoa osaa kokonaisuudesta. Mutta josko täällä olisi käyttäjiä joista osa voisi välillä vaikka vähän laittaa käppyrää tulemaan miten meni ja mitä parannetaan?

Tuo toiminto tulee saataville perjantaina aamupäivästä kun ehdin päivittää sivuston sekä pienet muutokset taustakantaan.
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Pörssärin päivitys on nyt saatu onnistuneesti päätökseen. Uusi ohjausskripti tehostetulla muistinkäytöllä julkaistaan ensi viikolla kun se ensin viikon omissa testilaitteissa pyörii, mutta vanhakin toimii myös Shellyn 1.0.0 -päivityksen jälkeen.

Isoimpana uutena ominaisuutena sivustolla tarjotaan nyt mahdollisuus aurinkosähköennusteen käyttöönottoon. Sivustolle on lisätty "Kiinteistön asetukset" missä pääsee lisäämään ensin itselleen asuinkiinteistön, ja tallennuksen jälkeen pääsee lisäämään aurinkosähköjärjestelmän. Aurinkosähköennuste haetaan forecast.solar- nimisestä palvelusta. Järjestelmä ei pyri tasaamaan ostosähköä nollaan, vaan pyrkii laskemaan käyttäjälle vuorokausitasolla mahdollisimman edullisen vaihtoehdon. Tämän vuoksi aurinko-ohjauksen käytössä olennaista on myös huolehtia siitä, että omiin hinta-asetuksiin on lisätty myös sähkön siirtohinnat.

Sähkönhinta-asetuksiin uutena ominaisuutena on lisätty mahdollisuus käyttää ns. kausitariffia sähkön siirtohinnassa.

Aiempaa aika- ja hintaperusteista ohjausta on pyritty selkeyttämään jakamalla nämä erillisiin aika- ja hintaohjauksiin. Molemmat ohjausmuodot on kanavakohtaisesti valittavissa vain osaan vuorokautta, eli esimerkiksi on mahdollista hakea 3 edullisinta tuntia välillä 00-08. Lisäksi hintaohjauksiin on lisätty kiinteän hinta-asetuksen lisäksi mahdollisuus laskennallisiin hintarajoihin vuorokauden keskihintaan perustuen.

Tännekin voi raportoida jos joku huomaa outoa toimintaa sivustolla. Iso päivitys, ja testattu kyllä on, mutta aina sinne voi jotain virheitä joukkoonkin jäädä...
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Ensimmäiset kokemukset tuosta ”euronetotuksesta” aurinkosähkön kanssa on lupaavia. Esimerkkinä eilinen päivä, missä aurinkoennuste osui koko päivän noin 10% sisällä kohdilleen lukuunottamatta yksittäistä puun varjostamaa tuntia.

Eilen saavutettiin noin 10% kustannushyöty verrattuna siihen, että kaikki sähkö lämminvesivaraajaan olisi otettu omista paneeleista. Eli osa ostettiin yöllä ja päivällä sähköä meni myyntiin. Tänään on todennäköisesti vielä isompi ero, koska päivän ja yön ero on isompi.

Eli lupaava alku kyllä. Näyttäisi, ettei tämä merkittävästi huonompi ainakaan ole kuin tarkalla mittauksella ja säädöllä ”nollanetotus”. Ja säätöäkin lvv:n hetkelliseen tehoon saadaan automaattisesti, kun Shelly pro3 ohjaa jokaista vaihetta omalla kanavallaan, eli varaajan teho vaihtelee 1-3kW välillä.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Mietin tuossa sitä, että jos taloudessa aamulla tåytyy olla kuumaa vettä, niin varmastikin yöllä pitää aina lämmittää sitä. Tämä rajoittaa säätövaraa yön ja päivän välillä niissä talouksissa, joissa perheen suihkut jakautuu illalle ja aamulle.

Eikä muuten tarkka "netotuksen" perustuva säätö ole ainoa mihn pitäisi teidän verrata tuloksia. Verratkaa myös siihen että ottaisi mekaanisesti LVV lämmitykseen kesäaikana kaksi halvinta tuntia yöajalta ja kaksi halvinta tuntia päiväajalta ilman mitään aurinkoennusteita.

Tuollakin voisi päästä hyvään tulokseen paneelitaloudessa... Väittäisin... Olen tätä excelöinyt itseasiassa ja siltä minusta näyttäisi.
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Mietin tuossa sitä, että jos taloudessa aamulla tåytyy olla kuumaa vettä, niin varmastikin yöllä pitää aina lämmittää sitä. Tämä rajoittaa säätövaraa yön ja päivän välillä niissä talouksissa, joissa perheen suihkut jakautuu illalle ja aamulle.

Eikä muuten tarkka "netotuksen" perustuva säätö ole ainoa mihn pitäisi teidän verrata tuloksia. Verratkaa myös siihen että ottaisi mekaanisesti LVV lämmitykseen kesäaikana kaksi halvinta tuntia yöajalta ja kaksi halvinta tuntia päiväajalta ilman mitään aurinkoennusteita.

Tuollakin voisi päästä hyvään tulokseen paneelitaloudessa... Väittäisin... Olen tätä excelöinyt itseasiassa ja siltä minusta näyttäisi.
Täytyy verrata kunhan saadaan dataa käyttöön enemmän! Pitäisikö tuo sitten olla sen mukaan kun aikasähkö säätyy? Toki siinä lisämuuttujana on mahdollinen aikatariffi.

Näen itse tuossa yö vs päivä ongelmana sen, että se ei vapauta käyttäjää hintojen seuraamisesta ja ohjauksien muuttamisesta. Moni sitten huomaa vaikka viime aikojen sähkön hintaprofiililla, että päivällä halvat tunnit onkin silti huomattavan kalliita verrattuna yöaikaan vaikka aurinko paistaisi. Ja sitten kannattaisikin jo varata se 4h yöllä ja myydä sähkö päivällä.

Tuohon riittävyysongelmaan mielestäni ratkaisu on riittävän kuuma varaaja etenkin suorasähköllä lämmittäessä. Lämpöpumpuilla toki eri. Mutta ei häviöt varaajassa merkittävästi kasva vaikka se olisi 70-asteinen vs 55-asteinen. Koko tämä käyttöveden aikaoptimointi mielestäni perustuu siihen, että vettä voidaan lämmittää käytännössä mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Mutta olet oikeassa ettei tämä ole täydellinen. Ei sitä tavoitellakaan nyt alussa. Itä-Suomen yliopistossa tutkivat mm neuroverkkomallia aurinkosähkön ennustamisessa, ja mielenkiintoisin osa projektia tulee ensi vuoden puolella olemaan kun tuodaan todennäköisesti mukaan ominaisuus lähettää päälläolotietoa myös serverin suuntaan, ja toteuman perusteella voidaan tarvittaessa muuttaa ohjauksia jos ennuste päivittyy päivän aikana!
 
Viimeksi muokattu:

Mikki

Hyperaktiivi
En tietenkään tarkoittanut manuaalista ohjaamista vaan sitä että kytkee releen päälle halvimmat 2 tuntia yöllä ja halvimmat 2 tuntia pöivällä automaatisesti.

En siis saanut kovinkaan paljoa eroa tilastollisesti siitä että katsoisi aurinkoennustetta vrt. tuo että olettaa että halvimmat päivätunnit kannattaa käyttää itse.

Minulla on kaikki "palaset" tuohon kanssa olemassa spot-hinta hässäkässä, mutta "data" ei ole tukenut sen aurinkoennusteen tekemistä.
 

tk-

Aktiivinen jäsen
En tietenkään tarkoittanut manuaalista ohjaamista vaan sitä että kytkee releen päälle halvimmat 2 tuntia yöllä ja halvimmat 2 tuntia pöivällä automaatisesti.

En siis saanut kovinkaan paljoa eroa tilastollisesti siitä että katsoisi aurinkoennustetta vrt. tuo että olettaa että halvimmat päivätunnit kannattaa käyttää itse.

Minulla on kaikki "palaset" tuohon kanssa olemassa spot-hinta hässäkässä, mutta "data" ei ole tukenut sen aurinkoennusteen tekemistä.
Sinulla taitaa olla lämpöpumppu missä käyttövettä ei kannata lämmittää kovin kuumaksi. Mielestäni sitä ei voi yleistää sähkövaraajaan eikä muutenkaan yhden kohteen perusteella voi yleistää isommassa mittakaavassa. Siksi onkin minusta erittäin hienoa, että ollaan saatu yhteistyötä tuonne kulutusjoustotutkimuksen puolelle, missä simuloinnit perustuu isompaan dataan ja ohjauksia voidaan kehittää niiden perusteella.

Ja itsekin siksi totesin, että näyttää ettei sähkövaraajan kanssa ainakaan huonompaan ohjaukseen tuolla päästä. Ja tähän aikaan vuodesta alkaa myös lattialämmityskin tulla mukaan kuvioihin.

Mutta siirrytäänkö mieluummin rakentavassa hengessä pohtimaan sitä, että miten tästä meidän systeemistä saataisiin entistä parempi? Mielestäni meidän on turha kisailla siitä kumman skriptit on riittävämpiä. Molemmat toimii kuitenkin samoilla investoinneilla, niin tämä menee äkkiä siinä mielessä sivuraiteelle, että etsii helposti puutteita toisen systeemistä nostaen omaansa jalustalle.
 

Mikki

Hyperaktiivi
En tarkoittanut tätä kritiikiksi vaan pohdinnaksi kun vertailit tarkkaan netotukseen, kun mielestäni oikeampi vertailukohta on tuo "oletus" että paneelitaloudessa kannattaa halvimmat tunnit pöivällä käyttää itse.

Kunhan vain jaoin sen tiedon että olen tuota laskenut "excelissä" (oikeasti PowerBIssä) ja en vain saa merkittävää eroa aikaan ennustamisen ja "olettamisen" välille.
 
  • Tykkää
Reactions: tk-

tk-

Aktiivinen jäsen
En tarkoittanut tätä kritiikiksi vaan pohdinnaksi kun vertailit tarkkaan netotukseen, kun mielestäni oikeampi vertailukohta on tuo "oletus" että paneelitaloudessa kannattaa halvimmat tunnit pöivällä käyttää itse.

Kunhan vain jaoin sen tiedon että olen tuota laskenut "excelissä" (oikeasti PowerBIssä) ja en vain saa merkittävää eroa aikaan ennustamisen ja "olettamisen" välille.
Minä ajattelen Pörssärin aurinko-ohjausta enemmän vaihtoehdoksi niille, jotka tällä hetkellä manuaalisesti tekevät sitä kellokytkimellä tai eivät tee ollenkaan. Jos sitä jo automatisoi randomoimalleen päiväajalle ja etsii sieltä halpoja tunteja, ja osan sitten randomisti yöaikaan välittämättä siitä miten yö- ja päiväsähköhinnat toisiinsa suhteutuu, niin sitten todennäköisesti on valinnut jo itselleen riittävän ratkaisun.

Toki mielestäni tämä Pörssärin tapa ei ainakaan ole sitä huonompi jos vaan ennuste osuu kohdalleen. Dataa ei ole näyttää, mutta en keksi millä perusteella se voisi mennä ainakaan enempää pieleen.

Tuo oletus siitä, että paneelitaloudessa halvimmat tunnit kannattaisi käyttää päivällä itse on nimenomaan suhteellinen verrattuna siihen mitä sähkö maksaa päivällä vs yöllä. Keskimäärin voi mennä riittävän oikein toki manuaalisestikin.
 

Sammypiru

Vakionaama
Päätin lähteä testaamaan Pörssäriä, mutta ymmärsinkö oikein ettei sillä voi muuttaa releen päälläoloaikoja ennustetun ulkolämpötilan mukaan?
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Päätin lähteä testaamaan Pörssäriä, mutta ymmärsinkö oikein ettei sillä voi muuttaa releen päälläoloaikoja ennustetun ulkolämpötilan mukaan?
Ei vielä, mutta tällainen ominaisuus tehdään seuraavaksi. Tulee ehkä kuukauden sisään, meidän molempien vahva intressi on saada se toimimaan ennen kuin lämmityskausi alkaa!
 

Sammypiru

Vakionaama
Ei vielä, mutta tällainen ominaisuus tehdään seuraavaksi. Tulee ehkä kuukauden sisään, meidän molempien vahva intressi on saada se toimimaan ennen kuin lämmityskausi alkaa!

Jos mahdollista niin releen sääennusteeseen pohjautuvia päälläoloaikoja olisi hyvä päästä muuttamaan jotenkin joustavammalla käyrällä kuin kolmen pisteen käyrällä.

Esim. jos nollassa asteessa tarvitaan 12 päälläolotuntia ja -10 asteessa 18 tuntia niin +10 asteessa ei tarvitakaan kuutta tuntia vaan kaksikin tuntia riittäisi. Saatko kiinni mitä haen takaa?
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Jos mahdollista niin releen sääennusteeseen pohjautuvia päälläoloaikoja olisi hyvä päästä muuttamaan jotenkin joustavammalla käyrällä kuin kolmen pisteen käyrällä.

Esim. jos nollassa asteessa tarvitaan 12 päälläolotuntia ja -10 asteessa 18 tuntia niin +10 asteessa ei tarvitakaan kuutta tuntia vaan kaksikin tuntia riittäisi. Saatko kiinni mitä haen takaa?
Juu sain. Eli kulmakerroin vaihtelee.

Meillä on tuossa visiona lähtökohta, missä lämmitystarve arvioidaan kuukauden sähkönkulutuksesta ja ottaisi huomioon myös eri lämmityslaitteiden erilaiset hyötysuhteet. Katsotaan mihin saakka tässä ensimmäisessä versiossa päästään. Mutta toki sitten taustalla olisi myös tuo mahdollisuus ns. manuaalisesti määrittää aika itse juurikin pistearvoihin perustuen, ja sehän kannattaa/täytyy tehdä juurikin tuolla mainitsemallasi tavalla.

Semmoista itse olen miettinyt, että nuo tunnin blokit on lämmitystarpeen säädössä aika pitkiä, niin katsotaan saataisiinko tässä vaiheessa kanssa mukaan jo varttilogiikkaa tuohon. Käytännössä se menisi varmaan jotenkin niin, että vartteihin luodaan hintatieto palvelimella missä hinta on sama kuin se alkuperäinen tasatunnin hinta.

Yhdistettynä tulevan ohjausskriptipäivityksen aikaleimapohjaiseen ohjausdataan se olisi sinällään helppo toteuttaa, mutta semmoiseen varmaan tarvitsee sitten käyttäjälle jo vaihtoehdon lyhimmästä sallitusta käyntijaksosta/lämmitysjaksosta, ja niiden sijoittelu alkaakin taas olla vähän monimutkaisempi operaatio.
 

Sukke

Aktiivinen jäsen
Semmoista itse olen miettinyt, että nuo tunnin blokit on lämmitystarpeen säädössä aika pitkiä, niin katsotaan saataisiinko tässä vaiheessa kanssa mukaan jo varttilogiikkaa tuohon. Käytännössä se menisi varmaan jotenkin niin, että vartteihin luodaan hintatieto palvelimella missä hinta on sama kuin se alkuperäinen tasatunnin hinta.

Lämpöpumppujen kanssa tunti alkaa olla varmaankin aikalailla minimi.

Saahan tuon tehtyä siten, että käyttäjä määrittelee minimipituuden ja järjestelmä valitsee sitten halvimmat ajankohdat, jotka on vähintään minimin mittaisia.

Tein tämmöisestä pienen harjoituksen viime syksynä eli simuloitu 15 minuutin data ja piti valita määrätty määrä 15 minuuttisia siten, että minimipituus täyttyy ja lopputulos on halvin mahdollinen.
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Lämpöpumppujen kanssa tunti alkaa olla varmaankin aikalailla minimi.

Saahan tuon tehtyä siten, että käyttäjä määrittelee minimipituuden ja järjestelmä valitsee sitten halvimmat ajankohdat, jotka on vähintään minimin mittaisia.

Tein tämmöisestä pienen harjoituksen viime syksynä eli simuloitu 15 minuutin data ja piti valita määrätty määrä 15 minuuttisia siten, että minimipituus täyttyy ja lopputulos on halvin mahdollinen.
Juuri näin, ja lämpöpumpuissa pitää ottaa huomioon vielä sekin, että pitääkö esimerkiksi päällelaitto ennakoida. Nibe ei lähde heti käyntiin, vaan tarvitsee 10-15min aikaa kerätä asteminuuttivelkaa kun kompressorin esto poistetaan.

Tuo jaksojen haku oli itselläkin se ajatus, mutta sen toteutus on jo vähän monimutkaisempi kun jakson pituus voi olla käyttäjän minimi - x, ja ihannetilanteessa pitäisi vielä antaa käyttäjän määritellä myös maksimitauko. Niin se ei mene enää ihan niin yksinkertaisesti, että kytke päälle kun rank on alle rajan tai kytke päälle kun on edullinen 30min jakso, koska ne ei saa myöskään mennä päällekkäin jne.

Tehtävissä, mutta vaatii pohdintaa ja todennäköisesti ensimmäinen versio ei ole täydellinen.
 

tassu

Jäsen
Hei, tänään otettu Pörssäri käyttöön ja hyvältä vaikuttaa, käyttöönotto oli helpohko ja ohjauspaneeli vaikuttaa melko yksinkertaiselta.

Muutamia kyssäreitä:

Mitkä tunnit on on ohjelmassa laitettu talvi arkipäiväksi, näyttäisi vähän jakeluverkon haltijasta riippuen olevan klo 22-06 tai 22-07 mitä hinnastoja kattonut.

Mikä on tuossa aurinkosähkö ohjauksessa tuo kytkettyjen tuntien lukumäärä? Ja ohjaako shelly ko. kanavaa päälle ollenkaan mikäli ennusteen mukaan teho ja asetettua laitteen ottotehoa pienemmäksi? Eli jos kanavan perässä on esim. lvv niin jää vesi lämmittämättä?
 

tk-

Aktiivinen jäsen
Hei, tänään otettu Pörssäri käyttöön ja hyvältä vaikuttaa, käyttöönotto oli helpohko ja ohjauspaneeli vaikuttaa melko yksinkertaiselta.

Muutamia kyssäreitä:

Mitkä tunnit on on ohjelmassa laitettu talvi arkipäiväksi, näyttäisi vähän jakeluverkon haltijasta riippuen olevan klo 22-06 tai 22-07 mitä hinnastoja kattonut.

Mikä on tuossa aurinkosähkö ohjauksessa tuo kytkettyjen tuntien lukumäärä? Ja ohjaako shelly ko. kanavaa päälle ollenkaan mikäli ennusteen mukaan teho ja asetettua laitteen ottotehoa pienemmäksi? Eli jos kanavan perässä on esim. lvv niin jää vesi lämmittämättä?
Nyt on pakko etsiä tänään aikaa tuohon dokumentaatioon, mutta vastaan tähän lyhyesti ja syvällisemmin tulee sivustolle docs.porssari.fi kunhan ehdin illemmalla (toistaiseksi pelkkä mallisisältö).

Tällä hetkellä olettaa, että on 22-07. Tuo oli hyvä tieto, että se voi vaihdella. Korjataan lokakuun alkuun mennessä niin, että alku- ja loppuajan voi itse määrittää.

Aurinkosähköohjauksessa kytkettyjen tuntien lukumäärä tarkoittaa aikaa, minkä haluat laitteen vuorokauden sisällä saavan sähköä. Pörssäri sitten laskee aurinkoennusteen ja sinun sähkön hinta-asetusten perusteella, että mitkä tunnit kytketään päälle. Tavoitteena on edullisin kokonaisuus, ja variaatio voi olla mitä tahansa sen väliltä, että kaikki sähkö ostetaan halpoina tunteina ja myydään tuotto, yritetään käyttää kaikki ennusteen mukainen tuotto eikä osteta yhtään tai sitten variaatiot siitä väliltä. Ja jos ennustettua tuottoa ei ole, niin sitten kytkeytyy käytännössä vain halvimmat tunnit päälle. Eli määritetty tuntimäärä kytketään aina huolimatta siitä paistaako ennusteen mukaan vai ei.

Palautan sen ohjausaikajanan sivustolle kanssa lähipäivinä kun saadaan se päivitettyä tukemaan tätä uudistusta, niin siitä voi sitten nähdä miten tuleva vuorokausi olisi menossa. Siihen samalle sivulle on tarkoitus tuoda myös graafi aurinkoennusteesta näytille. Toki ennuste päivitetään viimeisen kerran mahdollisimman lähellä puoltayötä, eli siihen saakka se seuraavan päivän ohjaus voi periaatteessa muuttua.
 
Viimeksi muokattu:

jalih

Jäsen
Itse hain aurinkovoimalan tuottoennusteen aina auringon noustessa. Ajatuksena oli, että saisin kohtuullisen ajankohtaisen ennusteen siitä eteenpäin, kun aurinkoa olisi saatavilla. Käyttämäni palvelu päivittää ennustetta vartin välein sen mukaan miten sateliitit antavat tietoa pilvien liikkeistä ja kai tuossa joku mallinnus vielä on taustalla. Maksuttomalla tilillä oli kuitenkin REST api:n pyyntöjen määrä rajattu, joten en voinut pienellä syklillä hakea koko ajan muutoksia mukailevaa uutta ennustetta. Ohjelmassani ennusteeseen perustuva ohjaus käsiteltiin pörssisähköohjauksesta kokonaan erillään ja kytkin ohjaimen ohjausreleet rinnan ohjaamaan lämminvesivaraajaa. Ajatuksena oli, että mikäli päivällä varaaja lämmitetään aurinkoenergialla sopivaan lämpötilaan ei termostaatti anna kytkeä varaajaa kuitenkaan enää myöhemmin pörssisähköohjattuna turhaan päälle. Tämä tekee toteutuksesta yksinkertaisen ja pitää huolen, että varaaja lämpenee aina.
 
Back
Ylös Bottom