Patteriverkon nesteen suodatus

  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Tervehdys,
VILPin asennus loppusuoralla.

Vilppi yhdistetty 700 l varaajaan, vilpin syötössä "sykloni suodatin" jonka päällä magneettihuppu.

Tuli mieleen, olisiko järkeä asentaa myös patterikierron paluuseen jonkinlainen lian erotin? Patteriverkosto sisältää sekä vanhaa että uudempaa tavaraa, jonkin verran siellä varmasti töhkää liikkuu.

Asennuksen yhteydessä tyhjenee vain varaaja, patteriverkkoa en tyhjennä.

Onko näkemyksiä, kannattaako lisäsuodatuksen laitto ja mahdollisesti millainen olisi toimiva? Perinteinen mutasuodatin taitaa tällä kohtaa olla turha juttu.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Jonkinlainen oravasuodin on asennusten jälkeen hyvä olla, varsinkin kierreliitosten tiivistysaineita päätyy helposti kiertoon.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mulla on SpiroTrap MB3 lattialämmityslinjassa... kyllä sinne kaikea paskaa jää, ei hirveästi mutta kuitenkin. Sos itse saneeraisin patteritaloa niin sykehuuhtelisin patteriverkoston. Olen nähnyt kuinka mustaa vettä sieltä tulee...
 
Perinteinen mutasuodatin taitaa tällä kohtaa olla turha juttu.
Vähän samaa mietin itsekkin, mutta laitoin sitten kuitenkin sihdin. Sihti on pyydystänyt jonkin verran hampun karvoja. Niitä löytyy yhä edelleen, tyyliin pari kolme haiventa muutaman kk:n välein. Jotain hamppuhommia on kyllä ollut melko tasaisesti, kerran tai pari vuodessa.

Jos patterikiertovettä haluaisi oikeasti puhdistaa, joku muovinen 10" vesisuodatin sivuvirtaan kytkettynä voisi olla hyvä. Suodatin ei rajoittaisi veden kulkua ja tuollaisella saisi helposti jokseenkin kaikki kiinteät aineet pois. Hinnatkin ovat kohtuullisia, noin 30 € 1" päillä oleva suodatinkotelo ja paineen kesto on vesijohtopaineiden mukaan. Runkoja löytyy myös kuumalle vedelle vähän kalliimalla. Lämpöpumpun kierrossa suodatin voi ahdistaa liikaa, siksi sivuvirtaan tai vaikka rinnan muun lämmityksen kanssa.
 

kotte

Hyperaktiivi
Meillä loppui roskaongelmat verkostossa mylläävän ferriitin osalta, kun asennettiin tämä kaltainen sivuvirtasuodatin, https://hogforsgst.com/files/HogforsGST-Partivec-web-FI.pdf (kylläkin vanhempi rst-teräksinen malli, jonka periaate ja suodatinpatruuna ovat käsittääkseni samat). Tuo näköjään kokemuksen perusteella jatkaa suodattamista siihen saakka, että säiliön ja patruunan välinen tila tulee moskasta täyteen (jolloin tavaraa voi olla kilon verran siinä koossa, mikä meillä on). Havaitsin täyttymisen vuosien kuluttua asennuksesta, kun yksi piiri alkoi osoittaa merkkejä oikuttelun alkamisesta, pesin patruunan ja laitoin takaisin, vaikkakin varapatruunoita olisi ollut silloinkin hyllyssä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Se ongelma lämpöverkoissa on magnetiitti jota liikkuu vedessä. Jos sitä on enemmän se voi tukkia levyvaihtimia ja uudemmat vähäsähköiset kiertopumput ei siitä tykkää, vanhat grunfossit ei ole moksiskaan.
 

kotte

Hyperaktiivi
Jos sitä on enemmän se voi tukkia levyvaihtimia ja uudemmat vähäsähköiset kiertopumput ei siitä tykkää
Erityisesti tuo kiusaa aktiivisesti toimivia kuristusventtiileitä kuten paluuvirran termostaattisia lämpötilanrajoittimia: Aluksi venttiili on melkein kiinni ja pieneen rakoon alkaa jäädä hiukkasia. Venttiili avaa lisää kiertoa ajan myötä, mutta venttiilin eteen alkaa samalla kertyä yhä paksumpi moskapatja, joka lopulta alkaa rajoittaa virtausta liikaa ja jämähtää niin sitkeäksi, että paine ja jäljelle jäänyt virtaus ei sitä enää kykene huuhtelemaan pois.
 
uudemmat vähäsähköiset kiertopumput ei siitä tykkää
Eikös näissä uusissa ole kestomagnetoidut moottorin ankkurit ? Voisi kuvitella, että se magnetiitti tykkää kerrostua kaikkiin magneettisiin kohtiin.

Sitten jos tuo Högforssin suodatin osoittautuu kalliiksi, tässä on budjettiratkaisu. Ilmeisesti molempiin käy samat suodattimet.


21,95 € (Sis. ALV:n, ilman rahtia)
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mahtaneeko magnetiitti pysähtyä tuollaiseen suotimeen, se on aika pientä ?
 
Patruunoita on hyvin erilaisia - on pestäviä ja kertakäyttöisiä. Itse olen käyttänyt pestäviä vedelle tarkoituksena pyydystää hyönteiset ja roskat. Oletettavasti samat 10" suodatinpatruunat sopivat molempiin ja suodattamalla hiukkaset normaalisti saadaan pois. Niin pienet mitkä menee läpi ei varmasti ongelmia aiheuta.

Tuo Högfors on selvästi teollisuustavaraa ja hinta oletettavasti sen mukainen. Tuo Clas Ohlsonin kotelo ei ole edes huonoin, mitä noita on kaupan ja siihen saa jopa varaosia. Ihan kelvollinen ja hyvin tehty eikä maksa paljon ja vielä 1" jengoilla.
 

kotte

Hyperaktiivi
Ei vissiin pysää kuin magneettiin, en ole silti ihan varma.
Tuohon GST:n suodattimeen (Partivec) kyllä pysähtyy. Suodatin on jonkinlaisen puu- tai palmumaisen kasvin runkosolukkoa ja täynnä kiemuraisia labyrinttimaisia supistuvia kanavia, joista vesi käsittääkseni tihkuu seinämistä lävitse. Ferriitti/magnetiitti kerrostuu itseään kasvattavaksi savimaiseksi kerrokseksi suuremman paineen puolelle, eli parantaa osaltaan suodatusta, mutta johtaa silti vielä vettäkin. Kerroksia saa huuhdelluksi pois vastasuuntaisella virtauksella, eli tuo patruuna ei käytännössä edes ole kertakäyttöinen, vaikka lieneekin sellaiseksi suunniteltu.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Meillä oli vanha termostaattiventtiilistö Aivan täynnä magnetiittia kun ne aikoinaan vaihdoin - eivätpä ne juuri sitten toimineetkaan. Vähän tuntui siltä että sitä töhnää meni sen pikku puikonkin väliin, senverran nihkeästi ne liikkuivat. Avopaisunta..
 

kotte

Hyperaktiivi
Kyllä magneettikin mainittua mustaa mönjää (ferriitti/magnetiitti) kerää. Itsellä oli syklonimaisen kupariputkipaksunnokseen ulkopuolelta kiristettynä hitsausmagneetteja tuossa tarkoituksessa ("syklonin" pohjassa oli putsausventtiili). Virtaus oli suurempi kuin nykyisessä sivuvirtasuodattimessa, mutta kyllä sivuvirtasuodatin saa esimerkiksi vuoden aikana moninkertaisesti suuremman määrän kuraa pois kierrosta. Magneettipyydys menettää käsittääkseni tehoaan, kun pyydystetty kerros paksunee. Myös tuo patruunasuodattimen keräämä tavara on magneettista ja tässä suhteessa en ole huomannut eroa magneetilla kerättyyn saaliiseen.

Juuri VesA:n mainitsemat venttiilikarat juuttuvat ja sanoisin, että erityisesti sellaiset, jotka harvoin menevät sulkuasentoon ja toimivat stabiilisti. Venttiileiden värähtelytaipumus putsaa niitä tehokkaasti. Esimerkiksi Danfossin elektroniset venttiilit avautuvat tarkoituksella kerran viikossa täysin auki.
 
Onko tuossa liian kova virtaus vai miksi ei toimi ?
Tuo sakka kyllä minun mielestä laskeutuu aika hyvin seesteisiin paikkoihin, kuten kattilan pohjalle ja varaajan pohjalle.
 

kotte

Hyperaktiivi
Onko tuossa liian kova virtaus vai miksi ei toimi ?
Tuo sakka kyllä minun mielestä laskeutuu aika hyvin seesteisiin paikkoihin, kuten kattilan pohjalle ja varaajan pohjalle.
Kova virtaus kaiketi on syynä. Tuossa edellä mainitussa "syklonissa", jonka rakentelin oli pystysuora useamman sentin pituinen uputki ja pohjassa puhdistushana. Vesi tuli tangentiaalisuuntaan putken kehältä yläpäästä ja imeytyi eteenpäin putken keskeltä ylöspäin. Putken alapään ympärillä oli hitsausmagneetteja nippusiteellä kiinnitettynä (siis kahden rautalevyn välissä ferriittimateriaalia oleva suuri kestomagneettilevy). Ideana siis oli, että putkeen syntyy alaspäin heikkenevä pyörre, jolloin magneetiitin olisi tarkoitus kertyä putken alaosan vaihtuviin magneettivyöhykkeisiin.

Väittäisin, että tuo toimi kohtuullisesti, mutta laite kävi tarpeettomaksi ja poistin sen, kun tuo sivuvirtapuhdistin hoitaa homman vielä paremmin (ja noukkii myös muut mahdolliset roskat; toki järjestelmässä on myös normaali suuri puhdistushanalla varustettu mutasihti päävirrassa, mutta eipä tuohon mitään näy kertyvän).
 
Ylös Bottom