Perusputkityökysymyksiä

pelzi_

Vakionaama
Varaajan tapauksessa varmaankin juu varaaja täyteen ja sitten tyhjennys, koska yleensä sakkaa tulee kuitenkin varaajan ekassa täytössä, ja se ei läpijuoksutuksella poistu, pyörii ja pölyää vaan. Mutta yksi kokonaan tyhjennys poistaa pohjaa myöten moskat.

Lue ohje tyhjennyksestä ja varsinkin ilmausruuvista, niin vesi valuu nopeammin. Ilman ilmausruuvin avausta se valuu hyvin hitaasti.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Mutta yksi kokonaan tyhjennys poistaa pohjaa myöten moskat.
Miten MLP:n sisäisen varaajan kanssa? Tuossa on kaikki yhteet ylhäällä ja tyhjennys neuvotaan tekemään lapolla työntämällä putki toisesta yhteesta sisään.

Ei kuulosta kovin kätevältä eikä varsinkaan siltä, että moskat nousisivat lappoputkea pitkin ylös.
 

pelzi_

Vakionaama
Sakan saanee tuosta pois vain huuhtelemalla väärään suuntaan niin vesi tulee alas menevästä putkesta ulos, ja antaa lopun moskan saostua, kyllä se aikanaan lakkaa tulemasta hanasta ulos.

Sinänsä se vesi kerrostuu aika hyvin kun varaaja on päällä, silloin tulee yksi kuuma samea varaajallinen kunnes se tyhjenee, ja sitten tulee selvästi kirkkaampaa ja kylmää vettä, mutta tuhlausta laskea täysiä varaajallisia kuumaa sakkavettä hukkaan.
 

Lappanen

Vakionaama
Miten MLP:n sisäisen varaajan kanssa? Tuossa on kaikki yhteet ylhäällä ja tyhjennys neuvotaan tekemään lapolla työntämällä putki toisesta yhteesta sisään.

Ei kuulosta kovin kätevältä eikä varsinkaan siltä, että moskat nousisivat lappoputkea pitkin ylös.

Vettä sietävällä raksaimurilla varmaan saisi imuroitua sakkaa pois, jos tarpeeksi taipuisan letkun teippaa imurin suuttimeen ja yrittää pyöritellä ja työnnellä yhteen kautta letkua pitkin varaajan pohjaa. Tuolla saisi varaajankin nopeasti tyhjäksi.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Onko tuossa jotain sudenkuoppia mitä pitäisi ottaa huomioon? Itseäni arveluttaa se, että juoksute näyttää olevan melkoista myrkkyä, mutta sitä joutuu väkisinkin käyttövesiputken sisään.

Ei siinä mitään sudenkuoppia ole. Hommaa helpottaa, jos on jotain muutakin happoa, missä voi puhdistaa hapettuneita putkien päitä. Itse olen käyttänyt typpihappoa. Hiekkapaperi ja sopivat terasharjat ajavat saman asian. Typpihappolla saa muutamassa sekunnissa kaikki hapettumat pois sisältä ja ulkoa jos osan vain voi kätevästi upottaa happoon. Uusia ja kiiltäviä ei kannata hapottaa, se on aivan turhaa ja jopa haitallista. Jos happoa ei ole, hapon voi korvata noilla juoksutteilla. Kun sivelee juoksutetta, lämmittää ja pesee pois niin se juoksute puhdistaa pinnan. Kuluu vain sitä juoksutetta.

Nuo vaaramerkit ovat vähän kaksijakoinen juttu. On tuon juoksutteen sinkkikloridi tietysti myrkyllistä vesieliöille, jos sen koko purkillisen akvaarioon kippaa. Lisäksi siinä on hiukan kuparia, olisiko kloridina sekin? Syövyttävääkin tuo on monia metalleja kohtaan mutta kaikki WC ankat ja putken aukaisu lipeät ovat ihan eri luokan tavaraa. Niihin saa vaikka varpaat liotettua. Ei tuo nyt ole mikään kova myrkky alkuunkaan. Sinkityistä rautaputkista ja kupariputkista liukenee käytössä ihan samoja aineita vesijohtoveteen.


Hintaakin noille ehkä muutaman sentin arvoisille aineille on saatu kehitettyä mutta onnkesi tarve on pieni. Tuo yksi purkki voi riittää oikein käytettynä jo yhden talon putkiin kun yhteen liitokseen tarvitaan suunnilleen tippa tai kaksi.

Pinnasta saa näyttävän sitten juotoksen jälkeen kun kiillottaa sen käsin hankaamalla karhun kielellä.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Kyllä juotosneste on riittänyt ainakin minulla. Mutta kannattaa ostaa semmoinen Tokmannin pieni teräsharjalajitelma ja akun napojen puhdistukseen tarkoitettu harja. Tämä akunapaharja on kätevä kun toinen pää menee juuri vesijohtoputkeen sisälle ja siis niihin kapillaariosiin ja toinen käy siihen ulkopintaan. Porakoneeseen laitettava pyöreä terasharjalaikka on kätevä ulkokierteiden puhdistamiseen.

Tinurin tarpeet ei ole monimutkaiset
 • Putkileikkuri (10-20 €)
 • Iso lattaviila (15 €), leikkurin jättämän ulkopinnan siistimiseen.
 • Moottorisahan teräviila (3 €) tai puukko jäysteiden poistoon (3€)
 • Teräsharjoja erilaisia, sisä ja ulkopintoja varten
 • Karhunkieli liinoja, mitä pidempiä sen kätevämpiä
 • Hienoa hiekkapaperia, veden kestävää
 • Apuvälineinä jokin rosterilätkä on kätevä. Sen päällä on mukava juotella. Ei pala eikä ruostu ja ei ota tina kiinni eli pienet osat irtoaa siitä. Joku kartion tapainen on kätevä, jos tarvitsee tiukata liian väljiä sovitteita. Hylsysarja ajaa hätätapauksessa tämän viran. Palavan seinän lähellä jos joutuu juottamaan, niin jokin pellin käppyrä suojaksi, kuparinen on paras.
 • Jos on tarve juotella vanhoja patinoituja osia, jotain happoa. Sitruunahappokin ehkä käy kuparille mutta vaatii aikaa.
 • Sitten ne tinat ja juoksutteet
 • Kaasupoltin. 20-50 €. Kolvilla ei tee putkihommissa mitään. Itse olen käyttänyt pientä poltinta 11 kg:n kaasupullosta.
Olen aika paljon jäykistellyt messinkikierteitäkin. Osia ei kannata kiristää niin sitten ne saa myös auki sen kun lämmittää. Ei sen vaikeampaa kuin tappuran laittokaan.
 

pelzi_

Vakionaama
Fluksien happoisuus vaihtelee, se harjaus vie niin vähän aikaa etten ole katsonut voittavani mitään kokeilemalla onnea.

Kahvipannun nokan juotoksesta sain joskus päänsäryn vaikka huuhtelin sen pari kertaa kuumalla vedellä, mutta ei sitäkään voi tietää oliko syy-yhteyttä. Oli kyllä ainoa päänsärky useaan vuoteen.

Ja toki kaikilla liitostavoilla putkileikkurin jäysteet pitää myös sisältä poistaa, ja jos leikkuri on terävä ja laadukas, jäystettä tulee vähemmän poistettavaksi.
 

markok

Aktiivinen jäsen
Huomasin tänään kylmävesilinjassa ennen lämminvesivaraajaa olevan sulkuhanan rungossa hiushalkeaman, joka vuotaa tipan noin minuutissa. Hana menee siis vaihtoon, mutta tyhjeneekö varaaja kun avaan kylmävesilinjan liitoksen? Kyseessä 200 litrainen saunan lauteiden alla oleva varaaja, jonka putkilähdöt noin puolessa välissä varaajan korkeudesta.
 

kotte

Hyperaktiivi
Muut kuumaveteen liittyvät hanat ja mahdolliset kierrot kannattaa tietenkin myös sulkea tulvimisvaaraan pienentämiseksi. Enemmän tai vähemmän tuolta kuitenkin tulviikin, joten kunnon vati tarvitaan vaihdettavan hana alle ja putkien ympärille molempiin suuntiin vaikka kiedotusta rätistä kaulukset, ettei vesi karkaa noista ohi pitkin putken ulkopintaa.
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Jos tuo saunassa on niin siellä luultavasti on kuitenkin lattiakaivo ja vettä kestävä lattia joten tuskinpa se valuva vesi ongelmia tuottaa
 

markok

Aktiivinen jäsen
Kiitos kaikille vastauksista. Pieni vuoto liitoksen avauksen jälkeen ei tosiaan haittaa, kun varaaja on saunassa lattiakaivollisessa tilassa, mutta jos sieltä olisi toistasataa litraa vettä tullut niin siihen olisin miettinyt toisen tavan tyhjentää kuin hanan liitoksen avaaminen. Tyhjennysproppuakin katselin, mutta on sen näköinen, että mahtaisiko lähteä ehjänä irti. Hyvä jos tuolle ei ole kuitenkaan tarvetta. Täytyy käydä tänään ostamassa uusi hana. Toivottavasti pex putkien helmiliitokset saa pitämään avauksen jälkeen, ettei niitä tarvitse uusia.
 

markok

Aktiivinen jäsen
Hana vaihdettu ja ainakin tällä hetkellä vaikuttaa onnistuneelta remontilta. Vettä ei tullut varaajan puolelta yhtään. Putket kun tulivat tyhjäksi niin sen jälkeen ei ollut veden tiputuksesta haittaa.

Oli muuten todella tiukkaan laitettu hana syöttöputkeen kiinni. Ei ollut mitään mahdollisuutta saada paikallaan irti. Otin sitten koko vesimittarin ja hanan välisen kappaleen irti hanoineen ja avasin liitoksen ruuvipenkissä. Usko meinasi tosin loppua tuossakin kesken. Irtosi kuitenkin lopulta ehjänä.

Onko tällaiset messinkiosien halkeamisista johtuvat vuodot miten yleisiä? Meille on suurin osa putkista vaihdettu 2006 vuonna ja tämä oli jo toinen säröytynyt kappale. Toinen oli kylpyhuoneen pesualtaan hanan sulkuventtiili. Vähän pelottaa milloin joku paikka pettää jossain mistä vuotoa ei niin helposti havaitse.
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Oliko haljennut pakatusta kierreosasta vai mistä haljennut? Meillä töissä alkoi yksi palopostin liitos vuotamaan vuoden käytön jälkeen ja siinä oli kierreosassa halkeama. Teipillä pakattu niin liikaa teippiä ja väännetty liian piukkaan
 

Harrastelija

Vakionaama
V2000 kun rakennettiin niin asentajalta käsitin painetestin yhteydessä että käyttövesi jakotukeissa on ollut ongelmia. En tiedä oliko joku huono erä vai onko ”normaalia” ja koskeeko messinkiosia yleisestikin.
Tuo meidän on nyt toistaiseksi kestänyt uudesta saakka.
 

Mislo

Jäsen
En ole kuin yhestä haljenneesta pakatusta osasta itse kuullut, että olisi mennyt. Valmistusvirheistä sitten taas enemmänkin, mutta toki osiakin menee paljon että ei se ihme ole että joskus sattuu olemaan virheellisiäkin.

Tässä talossa missä asun niin on myös virheellisen osan takia tehty vesivahinkoremontti.
 

markok

Aktiivinen jäsen
Tuossa kuvassa näkyy kohdat missä oli halkeamat. Eilen huomasin vain tuon etummaisen, mutta kun yöksi kuivasin pinnat niin aamulla oli nähtävissä vastaavia halkeamia muillakin sivuilla. Itsekin mietin sitä, että onko liiallisella kiristyksellä vaikutusta tähän. Tuo oli tosiaan todella tiukassa. Pesualtaan sulkuventtiilissä pari vuotta sitten ollut halkeama johtui todennäköisesti liian kovasta kiristyksestä, koska se oli haljennut kierteen tyvestä uhuimmasta kohdasta... Tai ainakin osasyyllinen oli varmastikin tämä.
 

Liitteet

 • IMG_20211023_074658.jpg
  IMG_20211023_074658.jpg
  80,9 KB · Katsottu: 94

pelzi_

Vakionaama
Kolme kierrosta olen kuullut miniminä. Pohjaan asti voinee sinänsä toki mennä samalla voimalla mitä se meni aiemminkin mutta ei enää väkisin enempää. Monet osat halutaan tiettyyn asentoon ja silloin aina jäädään osakierros vajaaksi pohjasta.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
... mutta huonoja purkaa. Minä hieman vierastan liimoja mutta varmaan ilman pätevää syytä, sitä niin helposti pitäytyy vanhassa ja turvallisessa.
Kyllä ne liimatut helposti auki saa, toisin kuin tuo edellä oleva hamputettu.

En minäkään liimaa jokaiseen liitokseen laita mutta on sille paikkansa.
 

siwer

Vakionaama
Ylihamputuksen kyllä huomaa kun kiristys vaatii älytöntä voimaa melkein alusta asti, mutta tietysti henkinen kynnys myöntää erhe ja tehdä liitos uudestaan voi olla ongelma.
 

Mislo

Jäsen
Ylihamputuksen kyllä huomaa kun kiristys vaatii älytöntä voimaa melkein alusta asti, mutta tietysti henkinen kynnys myöntää erhe ja tehdä liitos uudestaan voi olla ongelma.
Itte ainakin otan auki jos on liikaa, kyrsii ruveta tahimaan heti alusta. Pakko silti on aina koittaa josko ei tarttis.. :)
 

siwer

Vakionaama
Lisäksi aloittelijan on vaikea tietää miten paljon kuuluu olla. Kokenut putkarikin voi tehdä aina samalla tavalla väärin. Esim. suomalaisia vakuuttavan näköisiä opetusvideoita löytyy missä tuota hamppua laitetaan aika reilusti, ei nyt ehkä vielä aivan liikaa mutta ylärajoilta. Esim. yhdessä videossa revitään sieltä Unipakin kätevästä muovipurkista kolme pätkää ja laitetaan ne kaikki yhdeksi paksuksi nipuksi johonkin puolen tuuman putkeen. Itse taas olen huomannut että ylläriylläri se Unipakin muovipurkki on suunniteltu niin että sieltä tulee sellaisenaan sopiva kimppu. Joskus saa jopa vähentää niitä karvoja esim. 3/8" liitosta varten.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Liikaa tulee tosi helposti jos ei ole paljon tehnyt. Itse kun en käytä kittiä vaan kietaisen putkiteipin hampun päälle niin hamppua ei paljoo mene, eikä teippiäkään, enkä noita kovin piukkaan väännä
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Ylihamputuksen kyllä huomaa kun kiristys vaatii älytöntä voimaa melkein alusta asti, mutta tietysti henkinen kynnys myöntää erhe ja tehdä liitos uudestaan voi olla ongelma.

Ei noilla hamppuliitoksilla mennä missikisoihin. Kysymys on loppujen lopuksi ajankäytöstä eli tursuava liitos on nopeampi tehdä ja ne ei haittaa koska jäävät piiloon. Halkeamiset harvinaisa ja ja silloinkaan niitä ei itse korjata. Toki kysymys voi olla myös siitä että alauksi laitettu varmuuden vuoksi liikaa ja sitten ei usakalleta vähentää vaan otetaan varman päälle. Mutta joo, kyllä hamppua käytetään liikaa ja kiristetään tarpeettomasti.
 

Pasikookoo

Aktiivinen jäsen
Mulla altaan linjassa tollanen käsipyörällä varustettu högfors takaiskuventtiili x 2. Kun virtaus kasvaa niin toinen rupeaa kilisemään. Onkohan siellä joku jousi poikki vai mikä sen on? Voiko sille tehdä mitään?
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mulla altaan linjassa tollanen käsipyörällä varustettu högfors takaiskuventtiili x 2. Kun virtaus kasvaa niin toinen rupeaa kilisemään. Onkohan siellä joku jousi poikki vai mikä sen on? Voiko sille tehdä mitään?

Vaihda sisuskalut. Kait noi jouset väsyy.
 

markok

Aktiivinen jäsen
Juuri kun edellisestä ongelmasta on selvinnyt niin uusi on edessä. Porakaivojärjestelmän painevaraajan nelitiehaaran ylipaineventtiilille menevä haara on kostea. Nelitiehaaran ja ylipaineventtiilin välissä on käytetty sinkittyä muunnoskappaletta muiden osien ollessa messinkiä. Sinkitty muunnoskappale on pahasti ruostunut. Mitä veikkaatte lähteekö tuo muunnoskappale nelitiehaarasta irti siten, että messinkisen nelitiehaaran kierteet jäävät ehjäksi? Onko tuollaiset eri materiaalia olevat ruostuneet liitokset yleensä tiukkoja avata? Pelkästään tuon osan vaihtaminen olisi helppo homma jos liitoksen saa ehjänä auki, mutta nelitiehaaran vaihtaminen olisikin sitten jo melkoinen operaatio. Mikä muuten on tuon nelitiehaaran oikea nimi? Voisi vähän katsella onko niitä mistään saatavissa tästä kaupungista jos sen kanssa hätä tulee.
 

markok

Aktiivinen jäsen
Sillä nimellähän niitä löytyi. Tosin tässä näyttää olevan vielä sivussa pienempi lähtö painemittarille. Tuo on varmaan joku painevaraajiin suunniteltu yhdyskappale.
 
Ylös Bottom