PILP Nibe F470 + FH35, 110m2 Uusimaa

Tulihäntä

Vakionaama
Toukokuussa oli viime vuoteen verrattuna viileää. Tosin takkaa ei tullut enää polteltua ja puolivälissä kuuta ilp sai hieman jo viilennellä. Muuten huonelämpö on pysynyt aika hyvin siinä 22-23 paikkeilla.

Kokonaissähkö 440kwh, josta Nibe 315kwh (lisäys 3kwh, meni legionellan kiehautukseen), Mitsu 11kwh ja käyttösähkö 114kwh. Kuukauden korkein päiväkulutus 21kwh ja alin 8,7kwh.
5.2-2019.JPG
 

Tulihäntä

Vakionaama
Kesä- ja heinäkuu takana. Kesäkuussa kokonaiskulutus 332kwh, josta Nibe 175kwh, lisäystä 3kwh, ilp jäähdytyksellä 46kwh ja käyttösähköä 111kwh. Kesäkuun alussa laitoin uplinkin kautta kompressorille eston klo 22-06 välille. Ennen eston laittamista kompressori käynnisteli useamman kerran yön aikana ja kävi 10-15min pätkää. Varaajan lämpöihin tällä ei ollut juuri vaikutusta ja aamulla klo 6 jälkeen kompressori ajoi lämmöt takaisin. Itse asiassa kulutuskäyrään tuli tämän myötä aika nätisti kaksi käyttöveden tekoa. Toinen aamulle ja toinen illalle. Luonnollisesti niben sähkönkulutus ja kompressorikäyttnistykset myös laski. Vettä kului nurmikon kylvämisen takia normaalia reippaammin.

Kuukauden korkein vrk kulutus 17,77kwh (jolloin ilp imaisi 7kwh) ja alin 6,79kwh.

60591


Heinäkuussa puolestaan kokonaiskulutus oli 310kwh, josta Nibe 161kwh, lisäys sama 3kwh, ilp 32kwh jäähdytyksellä ja käyttösähköä 117kwh. Nurmikon kastelu jatkui myös heinäkuussa.

Kuukauden korkein vrk kulutus 15,31kwh ja alin 4,11 kwh (jolloin ei oltu kotona).

60593


Liukuvan vuoden kulutus 31.7.2018 - 31.7.2019 on 6621kwh.
 

Tulihäntä

Vakionaama
Elokuun arvot. Kokonaissähkö 302kwh, josta Nibe 173kwh ja lisäystä legionellan poistoon 3kwh. Mitsu jäähfytty 3kwh ja käyttösähköä meni 127kwh. Vuorokauden korkein kulutus 15,25kwh ja alin 5,53kwh. Lukuina verrattuna viime vuoteen aika samoihin meni. Ainoa ero on ilp:n jäähdytykseen kulunut energia. Tämän vuoden elokuu oli huomattavasti viileämpi kuin viime vuonna, joten jäähdytystarve oli huomattavasti pienempi. Nibe ja käyttösähkö ovat lähes samat kuin vuosi sitten samana aikana.

elo19.JPG


Liukuvan vuoden kulutus 31.8.2018-31.8.2019 6562kwh.
 

Tulihäntä

Vakionaama
Syyskuussa meni kokonaisuudessaan 414kwh, josta Nibe 256kwh, Mitsu 27kwh jäähdytykseen ja käyttösähköä 130kwh. Lämmitystarveluku 151.
Vuorokauden korkein kulutus 20,06kwh ja alhaisin kulutus 7,96kwh. Tuloilman lämmitystä ruuvasin vajaan puolikkaan kierroksen auki kuun puolivälissä kun yölämpötilat alkoi laskea alle kymmenen. Viime vuoden syyskuuhun verrattuna kulutus on hieman noussut, mutta myös lämmitystarveluku oli korkeampi. Käyttösähköä meni käytännössä sama määrä vuosi sitten.

Sieppaa 18.JPG
 

Tulihäntä

Vakionaama
Kaksi vuotta tässä talossa tuli viime viikolla täyteen. Aika siis tehdä hieman syväluotaavampaa analyysiä.

Aloin ihan alusta lähtien keräämään uplinkistä dataa omiin muistiinpanoihin. Uplink ei jostain syystä osaa raportoida lisäyksen tuntimääriä, vaikka se osaa raportoida kompressorin käyttötunnit. Tästä syystä keräsin lisäyksen tunteja exceliin viikotasolla. Myöhemmin kun tuli erillinen mittari mukaan, niin nyt hieman jälkikäteen voi sanoa, että Niben laskurissa yksi lisäystunti on aina 8kwh. Täten arvioimalla kompressorin käyntitunteja ja kohtuu vakiota käyttösähkön määrää kuukausitasolla voidaan tehdä viiltävä analyysi tehdasasetuksissa olevan F470:n toiminnasta tässä talossa.
Alla olevassa taulukossa on punaisella merkitty laskennalliset kulutustiedot ajalta ennen mittareita. Vastuksia on polteltu aika reippaasti, vaikka takka on kuitenkin ollut samalla tavalla käytössä kuin nytkin.
1576966954016.png


Tänä vuonna luvut ovat huomattavasti paremmat ja kulutuksessa päästään ihan kohtuu hyvään arvoon. Toki käyttösähköä menee vähän, mutta niin sitä on mennyt aina. Karkeasti F470 vie meillä vuositasolla hieman alle 5000kwh. Pienempään toki pääsee helpostikin muilla ratkaisuilla, mutta yhtään päivää ei ole kuitenkaan tarvinnut palella tässä talossa. Tämän vuoden kokonaisarvio on pyöreästi 6600kwh ja puuta kulunee noin 3,5pm3 keskimäärin 85% hyötysuhteella. Niben kompurassa on tällä hetkellä hieman vajaa 12000 tuntia. Eli 6000 tuntia per vuosi. 10v iässä pitäisi siis tämän mukaan olla jo 60000 tuntia. Saa nähdä miten pitkään tuo jaksaa pyöriä tällä tahdilla.
Sieppaa 12-19.JPG


Ensi vuonna päästään sitten logittamaan analogisesti aurinkopaneelien tuottoa. Katolle on tulossa minivoimala ja sen tarkoitus on lähinnä kuitata niben ja ilp:n kuluttamaa energiaa. Jonkinlainen puoliautomaatio pitää vielä kehitellä, jotta tuotanto ja kulutus saadaan samanaikaiseksi. Seurailin viime kesänä niben toimintaa ja sopivalla ohjauksella lähes kaiken kulutuksen saa ohjattua päiväajalle. Toki IV-puhaltimet pyörii silti yöaikaan, mutta niiden kulutus on aika pientä. Käytännössä nibe saa tehdä ensin käyttövedet ja sen jälkeen ilp alkaa jäähdyttää huoneilmaa ja jatkaa niin pitkään kunnes paneeleista ei tule enää tuottoa. Olen hiljalleen hankkinut komponetteja ja edelleen näyttää siltä, että 1,4kwp voimala on katolla ja toimintakunnossa noin touhutonnilla.
 
Viimeksi muokattu:

Tulihäntä

Vakionaama
Joulukuu ja samalla vuosi 2019 päättyi. Joulukuussa kului 698kwh, joka jakautui Nibelle 492+42kwh, ILP 51kwh ja käyttösähkö 155kwh.
Koko vuotena kului sähköä 6598kwh. Laskua edellisestä vuodesta tuli 1550kwh, mikä on lähemmäs 20%. Osin tässä on takana lämpimämpi vuosi ja myöskin se, että sain Niben aika hyvin toimimaan ilman turhia lisäyksiä.

Tälle vuodelle sitten tavoitteeksi 5000kwh ostosähkön alittaminen :D
 

Pasikookoo

Aktiivinen jäsen
Miten voi mennä käyttösähköä 155kwh/kk?
Mulla meni 93m2 rivaris käyttösähköä 420wh kk keskimäärin. Eikä ollu edes arkkupakastinta :) .
Iv oli pelkkä poisto
8m2 lattialämpö.
Ei ilppiä
Musta tuntu että tv oli sukua lämmityspatterille.
Kaukolämpö.
Kiuas lämpeni alle kerran viikossa
 
Viimeksi muokattu:

Tulihäntä

Vakionaama
Meillä ilmanvaihto ei mene käyttösähköön, koska F470 on ns kompaktilaite. Puhaltimet on niben sähkönkulutuksessa. Kuten myös vesipumput, käyttöveden teko ja tulistus, jne. Eli käyttösähköä on ainoastaan se mitä asunnon pistorasioista ja hella/uunista otetaan. Sauna meillä ei hirveästi lämpiä. Mökillä on huomattavasti pehmeämmät löylyt antava puukiuas. Ja kuten olen tainnut jo aiemmin sanoa, niin käyttösähkö tässä talossa on aika linjassa aiempien asuntojen kanssa. Nyt loppuvuotta kohden käyttösähköä meni hieman aiempia kuukausia enemmän. Selittynee suuremmalla pyykkimäärällä :D
 

Tulihäntä

Vakionaama
Vuosi on ehtinyt jo aika pitkälle ja hirveästi ei ole tarinoitu tänne. Viime syksystä lähtien pyörittelin ajatusta pienestä aurinkovoimalasta ja lopulta black fridayna tilasin jokusen panelin odottamaan parempia aikoja. Alkuvuodesta sitten tilasin invertterin ja muita oheistarpeita. Kiinnikkeet ruuvailin paikalleen iltasin kun lunta ei ollut yhtään ja kaapelit meni nätisti 35mm muoviputkessa sähkökeskuksen taakse. Lopulta maaliskuun lopulla sain sähkärin paikalle ottamaan tyypit ja ensisavut järjestelmästä. Invertterinä on Fronius Galvo 1,5 1-vaihe ja paneeleina 8x Amerisolar 285wp PERC. Koko paketille tuli hintaa 2016€ sisältäen sähkärin (KT vähennys huomioituna). Täten karkeasti laskien voimalan kustannus oli noin 900€/1kwp. Paneelit ovat suoraan länteen ja kattokulma on 1:4, eli karkeasti 14 astetta. Tämä ei ole ehkä se kaikkein optimin, mutta esteetisesti paras. Napurin tontilla olevasta isosta koivusta tulee aika ikävä varjostus ennen puolta päivää. Tämä arviolta pienentää päivätuottoa nyt kesällä noin 1-1,5 kwh:n verran.

Päivitin lukemat ensimmäiseen postaukseen.

2.jpg
1.jpg
 

Tulihäntä

Vakionaama
Menipä taas tovi viime kerrasta. Aikalailla huoletta on menty toukokuusta eteenpäin. Takkaa ei ole polteltu yhtään ja syyskuun puolivälissä käänsin kaikkien lattioiden lämmöt päälle. Samalla klikkasin Nibelta kompressorin eston ajastuksen pois, jolloin nibe sai oman ohjauksen mukaan tehdä lämpöä koska haluaa. Käytännössä yöllä tulee pari sykliä kun tuloilmaa lämmitetään. Aamulla ja illalla tulee yksi käyttöveden teko. Muuten F470 idlaa päivällä. Vastuksille ei syyskuussa ollut legionellaa lukuunottamatta käyttöä. Muutoin kesällä lisäystä tuli käytettyä 250W teholla tuhlaamaan aurinkosähköä.

Lukemat on päivitetty aloituspostaukseen.
 

Tulihäntä

Vakionaama
Vuosi 2020 loppui ja vuoden kokonaiskulutus oli 6334 Kwh. Tästä 855 Kwh tuotettiin itse paikallisesti. Ostosähkön määräksi jäi täten 5479 Kwh mikä on ihan kohtuullinen. Käyttösähkön määrä on kasvanut aiemmista vuosista, koska maaliskuussa molemmat aikuiset olivat täysin etätöissä. Samalla myös vedenkulutus on noussut. Täten varsin lämmin vuosi ei suoranaisesti ole laskenut talouden sähkönkulutusta.

Aurinkopaneeleista saatiin varsin hyvä tuotto/omakäyttö -suhde. Tuotannosta 80% jäi omaan käyttöön vaikka mitään varsinaista ohjausta ei ollut käytössä. Toisaalta järjestelmän kokonaistuotto ei ole kovin ihmeellinen. Suuntaus on länteen, joten eteläsuuntaukseen verrattuna tuotoista jää noin 30% pois. Vaikka tuo 30% huomioidaan, niin tuotto ei silti ole kovin suuri paneelitehoon verrattuna. Toki paneeliteho maalis-toukokuussa oli pienempi, joten tuottokin em. kuukausilta oli pienempi. Nyt suuremmalla paneelimäärällä 1,5Kw invertteri rajoittaa ulostulevaa tehoa ja täten tuotannosta leikkautuu joka päivä useampi Kwh pois. Mutta toisaalta järjestelmä herää aikaisemmin ja tuottaa pidemmälle iltaan. Tämä on nähtävissä kesän ajan tuotannossa. Tässä onkin viime aikoina pyörinyt mielessä josko toiselle lappeelle lisäisi toisen ryhmän ja vaihtaisi invertterin 2MPPT malliseen ja kooltaan hieman isompaan. Täten tuotanto alkaisi heti aamusta ja samalla huiput ei leikkautuisi pois. Tätä ajattelua on tukenut Carunan viimeaikojen ilmoitukset myös sähkönsiirron hyvityksestä.
 
Ylös Bottom