Poistoilman LTO maalämpöpiiriin

SLJK

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Lämmitän tupaa maalämmöllä ja pihistely tuntuu karkaavan käsistä. Nykyinen vuosikulutus 7 MWh tekee euroina n. 700 € vuodessa, joten kovin kalliita lisäyksiä järjestelmään ei kannata tehdä.

Kuis mahtais toimia, jos laittais nurkkiin jääneen kattokasettijäähdyttimen Carrier " GV:n (http://carrier.com.pl/wp-content/themes/carrier/produkty/SPECYFIKACJA/42GW.pdf ) puhaltamaan ilmaa ulos talosta.? (laitteesta löytyy piiput ulospuhallukseen ja otto sisältä)

Puhaltimen vesikiertoon tulisi maalämpökaivon 1...7 "C lämpötilavälillä liikkuva liuos.

Se olisi silloin jonkinasteinen poistoilman LTO-laite ja palauttaisi kerätyn lämmön maalämpöpiirin talteen otettavaksi.

Nykyisin poistoilma puhalletaan suoraan ulos ilman lämmön talteenottoa.
 
Vs: Poistoilman LTO maalämpöpiiriin

Näppituntumalta tuo kone ei pienentäisi energialaskua, jos kaivo on riittävän iso, koska maalämpöliuoksen lämmönnousu jäisi aivan mitättömän pieneksi ja lämpötilan noususta seuraava COP:n nousu tuskin edes kattaisi laitteen puhaltimien ja lisäpumppauksen vaatimaa energiaa. Sitä vastoin se pienentäisi kaivosta ylös otettavaa energiamäärää. Eli pieni kaivo riittäisi hiukan pidemmälle. Ulospuhalluksessa voi mennä rapiat 5-7000 kWh/vuosi harakoille, josta voisit tuolla siirtää ehkä 30-40% kaivoon. Joka tapauksessa talteenotto aste jäisi alle 50%:n.

Toisessa vaakakupissa on sitten mahdollisesti lisääntyvä ilmanvaihto. Pienikin lisäys poistoilmassa ja kylmän korvausilman tulossa olisi omiaan nostamaan lämmitystarvetta kokonaisuudessaan. Jos tätä ei tapahtuisi, ei tuosta mitään haittaakaan olisi.

Jos nykyinen poistoilmapuhallin riittäisi samalla teholla, silloin tuosta voisi olla jotain differentiaalista hyötyä, mutta esim. yhden asteen lämpötilan nousu keruuliuoksessa ei taida paljon auttaa. Joskus esitin ajatuksena lämmönkeruuta maalämmön keruupiiriin kesällä ulkoilmasta suuren kennon kautta mutta senkin arveltiin syövän puhaltimineen enemmän kuin tuovan etua lämmityksessä.

LTO:lla voisit saada talteen ehkä 3000 - 4000 kWh, joka toisi pumppauksessa sähkön säästöä luokkaa 1000 kWh, eli satasen vuodessa. Kovin kallista LTO:ta ei kannata pelkästään säästöperustein asentaa.
 

burmanm

Vakionaama
Vs: Poistoilman LTO maalämpöpiiriin

Nibellähän on tosiaan tällainen vehje, FLM https://www.nibe.fi/tuotteet/lisatarvikkeet/nibe-flm1/. Kyllähän tuo näppärästi silti siirtää energiaa takaisin (jos nyt ei ihan valtavalla prosentilla), säästäen vaikka sitten kaivoa tai auttaen varsinkin patterilämmityksessä ettei tarvitse niin kylmästä vedestä tehdä kuumaa. Hirveän suurta summaa tuskin, mutta jos nyt jo on tarvikkeet olemassa (eikä tarvitse lisää ostaa) niin eihän tuosta varmastikaan haittaa ole.
 
Ylös Bottom