Pumpun asennus kapeaan väliin

jko

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Mökillä hyvin palvellut vm -92 lämpöpumppu lakkasi lämmittämästä, joten uutta pitäisi katsella. Panasonicin mallit ajatuksissa tällä hetkellä, asennustila portaikon yläpuolella vain on hankalan kapea:

pumppu.jpg


Muistaakseni mittailin, että 875 mm olisi tilaa seinän ja vasemmalla näkyvän kaiteen välillä, joten periaatteessa LZ-, CZ- ja HZ-mallit voisivat mahtua. Näiden asennusohjeet kuitenkin neuvovat jättämään kummallekin puolelle useamman sentin tilaa, kapeinkin (790 mm) LZ vaatisi yhteensä 900 mm ja HZ sitten jo 980 mm.

Putket lähtevät tässä oikeasta reunasta, kai hiukan takaviistoon taivutettuna, ja kulkevat parin metrin matkan seinän sisällä yhden huoneen takana ennen kuin päätyvät ulkoilmaan. En tiedä tarkemmin millaisessa tilassa, ilmeisesti mökin rakennusaikana laitettu. Kattoremonttiakin on tiedossa, joten sitä kautta voisi päästä käsiksi seiniä purkamatta, mutta sen jälkeen tietysti ei enää pääse.

Kuvassa näkyvän kaiteen pystypuun voisi irrottaa, jolloin laitteen voisi ikään kuin lykätä sieltä putkien suuntaisesti paikalleen, mutta onnistuuko tämä käytännössä asennuslevyyn kiinnityksen, putkien reitityksen ja taivuttelun jne. kannalta? Entä mahdolliset huollot (esim. laakerien vaihto), kun pumppu olisi tällaisessa kolossa paikallaan?

Vanhan pumpun huolto olisi periaatteessa myös vaihtoehto, mutta R22-laite ja koneistolla ikää kuitenkin jo 27 vuotta, joten ei oikein taida olla kannattavaa, jos mahdollistakaan.
 

ahpe

Aktiivinen jäsen
Ei sisäyksikön sivuilla kyllä ole mitään toimintaan liittyvää anturia yms. ja kuorien sisäpuolellakin on lisäksi tyhjää tilaa n 1-2 cm, (ainakin NZ-mallissa mahtuu Verisure-mokkula kuorien sisäpuolelle).

Olisiko tuo vaadittu väljyys huollon helpottamiseksi,mutta ei noita laakereita tarvi yhtenään vaihtaa, jos koskaan.
 

jko

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Jep, ajattelinkin että kun laite on saatu paikalleen, ei pitäisi olla erityistä syytä miksi se tarvitsisi sivuilleen tilaa.

Käytännön asennustyö hiukan silti huolettaa, kun paikka on pienempi kuin speksattu. Olisiko kellään näistä sellaista kokemusta, että osaisi arvioida tuleeko tässä ongelmia, joko asennuksessa tai huollossa? Laakerivikoja on kai jonkin verran Panasoniceissa ollut, joten en tahtoisi luoda niihinkään mahdotonta paikkaa.

Miten pitkät putket sisäyksiköissä on, eli jääkö liitos tässä seinän sisään (kun siis putki tulisi kulkemaan seinän sisällä tuon pari metriä) – ja jos jää niin miten iso käytännön ongelma se on (liitoksen tarkistus jne.)? Saako ylipäätään putket vedettyä tuollaiseen rakoon? Ei mitään hajua miten vanha pumppu on aikoinaan asennettu, ja miten suora putkien reitti on tai onko seinässä niille minkäänlaista läpivientiputkea tai kanavaa.

Varmaankin lopulta täytyy kutsua asentaja paikalle tutkimaan, mutta koitan silti hiukan etukäteen selvittää miten paha rasti tässä on käsillä.

Kysymykset taitaa lopulta olla lämpöpumpuista yleisemmin, vaikka tällä hetkellä Panasonic on ollut merkkinä mielessä. Mode voi siirtää tuonne asennus- tai ILP-alueelle jos haluaa...
 

jko

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Niin tuota, ei oikeastaan ollut tarkoitus viritellä keskustelua asennuspaikan parhaudesta, vaikka sille alueelle päädyttiin... kyllä se pumppu tuohon olisi laitettava.

Itsehän en näistä kovin paljon enempää ymmärrä, kuin että sisälle ja ulos tulee pömpelit, ja välissä kulkee putkea ja sähköä, ja siksi kaipaisin asennusta tuntevien näkemyksiä.

Eli onko tuollaiseen väliin mahduttaminen (ja putkien vetäminen seinän sisään) asentajille ihan normitouhua, tai mitä pitäisi huomioida? Olisiko jokin merkki tähän soveltuvampi kuin toinen?

Jos tuolla seinän sisällä ei ole mitään asennusputkea ennestään ja pääsen kattorempan yhteydessä laittamaan sellaista, niin miten paksua, millaiset kaadot, sekä taivutussäteet jos täytyy tehdä mutkia?

Putkethan kai menee joka tapauksessa uusiksi, kun vanhat on R22-paineille (ja, no, vanhat). Uudet kai täytyisi juotella sisäyksikössä olevien jatkoksi, ja ujuttaa sisäkautta villojen väliin, tai asennusputkeen jos sellainen on tai laitan.
 

Jolberious

Vakionaama
Eli onko tuollaiseen väliin mahduttaminen (ja putkien vetäminen seinän sisään) asentajille ihan normitouhua, tai mitä pitäisi huomioida?
Sinänsä ihan normi hommaa, harva asentaja vaan lähtee tekemään tuollaista, etenkään sesonkiaikana, helmikuussa voi olla helpompi kosiskella niitä asentajia.

Suoja/asennusputkeksi esim 75mm viemäriputki tai muu, sileäpintainen on hyvä, etukäteen sinne voi virittää vaikka vetonarun, jolla saa kylmäaineputkea kiskottua läpi.
 
Ylös Bottom