Pumpun käynti

ymmalla

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Hei! Kotiini on asennettu Thermia Classic 155 maalämpöpumppu. Sen antama hyöty ei näy sähkölaskussani, vaan talo toimii kuin lämmittäisi pelkästään sähköllä. Sähköä kuluu kuin pienessä tuotantolaitoksessan. Täällä on käynyt huoltomies ja sähkömies. Ilmastointikone vaihdettiin.
Pähkäilen mielessäni , miten usein maalämpöpumpun pitäisi pyörähtää päälle ja miten kauan sen kerrallaan tulisi hurista. Tämä pumppu käy 4 minuuttia, pitää 10 minuutin tauon ja pyörähtää taas käyntiin. Jokainen uusi pyörähdys hörppää melkoisesti sähköä, kun katsottiin tänään sähkömiehen kanssa sähkötaulua. Maalämpöpumpun pitäisi lämmittää myös vesiboileria, mikä on 300 l. Lattialämmityskin on osassa taloa kovin epätasainen.
 
Hei! Tämä pumppu käy 4 minuuttia, pitää 10 minuutin tauon ja pyörähtää taas käyntiin.
Epäilisin asetuksia tai lämpöanturin paikkaa. Kone saattaa pysähtyä, kun saavuttaa lämpötilarajan. Uudelleen käynnistymiselle voisi olla hyvin tuo 10 minuutin viive ettei yritä heti minuutin päästä uudelleen.

Liekkö sitten varauskapasiteettia mitenkä vai suoraan lämmitykseenkö yrittää kierrättää. Lämmityskierto saattaa olla niin pieni, että kone ei voi voimia niin pienellä virtaamaalla => lämpö nousee ja kone katkaisee. Sitten kuuntelee 10 minuuttia kunnes taas yrittää.

Jos sähköä on kulunut paljon, ilmeisesti se on suorasähköstä peräisin.
 

kotte

Hyperaktiivi
Jotakin on selvästi pahasti pielessä. Paikalle tarvitaan joku, joka ymmärtää asioita ja kokonaisuutta (tai sitten on itse opeteltava asiat itse, mutta tuo vaatii kyllä paneutumista ja itseopiskelua ajan kanssa).

Mahdollisia selityksiä/syitä:
-- lämmitysvesi ei kierrä vapaasti (vrt. Pökö edellä); jokin hanakin (tai säätöventtiileitä) voi olla osittain kiinni
-- järjestelmässä on ilmaa tai lämmitysvettä liian vähän
-- kiertovesipumppu on rikki tai säädetty väärin
-- lämpöpumpun säätimen säädöt päin honkia (voi säädin olla rikkikin)
-- maapiirissä puutetta nesteestä tai liuospumpussa ongelmaa
-- maapiirin tai lämmityspiirin mudanerottimet tukossa
-- itse lämpöpumpussa on vikaa (esim. anturit, kylmäpiirin paisuntaventtiilit, kompressori tms.)

En lähtisi räpläämään antureita ennen kuin ainakin edellä olevat asiat on tarkistettu. Maalämpöpumppu ei ole herkkä antureiden sijoitukselle (antureiden vioille kylläkin).

ym. ym.
 

jpn

Tulokas
"Täällä on käynyt huoltomies ja sähkömies."

Suosittelen seuraavaksi kävijäksi joko lämpöpumpuista ymmärtävää LVI-alan insinööriä tai kokemusta omaavaa kylmäasentajaa.
 

ymmalla

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Kiitos teille, että jaatte täällä kokemuksianne! Tuntuvat varteenotettavilta. - Yksi hana saattaa todella olla kiinni, mutta mietin, voisiko se vaikuttaa kokonaisuuteen. - Lattialämmityksen jakotukit kannattaa tsekata, onhan vuosia niiden laittamisesta. Vesi ei siis kierrä tasaisesti putkissa.- Ilmaa saattaa hyvinkin olla kauimmaisessa osassa taloa. Talo on 260 neliötä. - Käyttöveden kiertovesipumpusta oli tullut vettä ja se pitää ylimääräistä ääntä. Se tarkoittaa, että se on rikki. Huoltomies ei sitä muutama viikko sitten käydessään huomannut. - Kompressorin kuntoa myös epäilen.
Yllättävän vaikeata on löytää kokonaisuuksia hahmottavia työntekijöitä. Harmittaa, että he eivät halua paneutua tilanteeseen, vaan ovat käydessään turhan kiireisiä. Saa vinkata, jos on tiedossa...
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Väännä nyt se "yksi" hana auki, ja katso että muutkin piirit on auki, siihen et tarvi ammattilaista.
Onko tuo järjestelmä joskus toiminut kunnolla?
 

miccomus

Jäsen
Mulla on vähän vastaavaa ongelmaa. Tosin käyntijaksot ovat sentään pidempiä ja vastaavasti tauotkin. Ongelmana on se, että talon kauimmainen lattialämmityspiiri ei ehdi kunnolla lämmetä vs. lähimmät. Onko tähän nyt paras vaihtoehto vain alkaa kuristamaan yhtä piiriä kerrallaan, että kierto riittäisi loppupäähänkin paremmin? Termostaatteja ei ole käytössä, jakotukkeja 2kpl joista molemmista puuttuu kaikki merkinnät...
 

fraatti

Hyperaktiivi
Mulla on vähän vastaavaa ongelmaa. Tosin käyntijaksot ovat sentään pidempiä ja vastaavasti tauotkin. Ongelmana on se, että talon kauimmainen lattialämmityspiiri ei ehdi kunnolla lämmetä vs. lähimmät. Onko tähän nyt paras vaihtoehto vain alkaa kuristamaan yhtä piiriä kerrallaan, että kierto riittäisi loppupäähänkin paremmin? Termostaatteja ei ole käytössä, jakotukkeja 2kpl joista molemmista puuttuu kaikki merkinnät...
Löytyykö lattialämmityssuunnitelmaa, siitä saattaisi selvitä missä järjestyksessä piirit ovat. Ellei niin sitten vain sulkemaan piirejä ja katsomaan missä lämpötila putoaa jotta löytää oikean piirin. Todennäköisesti piirit ovat tukissa niin että tukista sivuun päin aina seuraavaan piiriin mennessä piirin "kiertävät" taloa myötä tai vastapäivään. Eli putket eivät risteä missään toistensa kansa.

Jahka oikean piirin löytää niin sitten esisäädön kasvatus. Ellei se piisaa niin sitten muiden kuristaminen tai menoveden lämpötilan kasvattaminen ovat vaihtoehtoja.... Ja jos noita pyörittelee niin kannattaa merkata jotenkin missä asennossa ovat ennenkuin koko homma on tyystin sekaisin.
 
Ylös Bottom